WIEGEDOOD - "Nevünk, a Bölcsőhalál a teljes elveszettség és magány állapotát tükrözi"

Ma este koncert a Dürer Kertben az Ygfannal

2018. június 5. (kedd) 11:22

Ma este (június 5.) a Dürer Kertben játszik az Amenra, Oathbreaker tagokból alakult belga black metal brigád, a Wiegedood, amelynek áprilisban jelent meg a harmadik albuma, a De doden hebben het goed III. A koncert hazai nyitóbandája a szintén friss albumos Ygfan lesz, az alábbiakban pedig elolvashatod Milán Péter interjúját, amely az áprilisi HammerWorld magazinban jelent meg .

Belgium flamand régiójában, Gent városában alakult meg 2014-ben a Wiegedood (bölcsőhalál) trió. A black metal csapatot pár éve Magyarországon is láthattuk, de június 5-én lesz egy újabb budapesti koncertjük. A csapat tagjai számos zenekarban játszanak (Oathbreaker, Amenra), intenzíven turnéznak, a Wiegedood harmadik albuma pedig De doden hebben het goed III címmel jött ki április 20-án. Az idei anyag, úgy zeneileg, mint vizuálisan, szerves folytatása az előző két lemezüknek, s Milán Péter többek között ennek kapcsán is feltett pár kérdést Wim Sreppoc dobosnak.

 


www.facebook.com/wiegedood


A koncert Facebook oldalaKérlek, beszélj először is a Wiegedood megszületéséről. Milyen zenei közegből jöttetek, melyek voltak az első hatásaitok?

„Mindnyájan hardcore, metal és punk közegből jöttünk. Kezdetben sok hardcore zenét hallgattam, de ahogy ezek egyre jobban a metal hatása alá kezdtek kerülni, úgy merültem bele én is a metalba. A legelső metal lemez, amit megvettem, a Fear Of The Dark kazettaverziója volt az Iron Maidentől 12 éves korom körül, az első black metal album pedig a Damned In Black az Immortaltól.

Amikor az első albumot elkezdtük írni, nem voltak hosszú megbeszéléseink a zenekarokról, amelyeket kedveltünk, vagy hogy milyen hatásoknak kellene érvényesülnie a zenénkben. Minden nagyon természetesen jött, Levy hozta az agresszívebb riffeket, míg Gilles a dalaink hangulatosabb részeiért felelt. A legelső megírt dalunk a Svanesang volt; kértem Levyt és Gilles-t, hogy minél tovább játsszák a riffeket, és érzésem szerint ettől olyan jó ez a dal."Tudomásom szerint a nevetek jelentése bölcsőhalál. Miért ezt választottátok zenekarnévnek?

„Olyan nevet akartunk, ami megmarad benned, amikor először hallod. A Wiegedood a SIDS (sudden infant death syndrome) flamandul. Ez egy durva kifejezés, hátborzongató jelentéssel. Számunkra a menthetetlenséget, reménytelenséget, a teljes elveszettség és magány állapotát tükrözi."
Az áprilisban megjelent harmadik albumotok ott veszi fel a zenei fonalat, ahol az előző letette. A hasonló zenei vonal megléte ellenére volt valami, amit ezúttal másképp akartatok csinálni?

„Nem. Csak úgy, mint a korábbi két album esetében, most sem volt a fejünkben semmi ilyesmi, amikor elkezdtük írni a dalokat. Mivel több zenekarban is játszunk, feszes a beosztásunk, és emiatt is próbálunk olyan produktívak lenni, amennyire csak lehetséges. Nem időzünk sokáig egyes ötleteknél, ha nem bizonyulnak jónak, s ez azt jelenti, hogy sok anyagot kidobunk. Valószínűleg még egy albumot megírhattunk volna a kidobott anyagokból."Nyilvánvaló, hogy nagy hatással volt a zenétekre a 90-es évek black metalja. Meglátásod szerint a Wiegedood mit tud hozzátenni ehhez a palettához? Megkíséreltek kialakítani magatok számára egy saját utat, vagy mintegy magától történik minden?


„Nem célunk, hogy bármit is hozzátegyünk bármilyen palettához. Nem állítjuk, hogy úttörők lennénk, de még fontosabb, hogy nem is akarunk azok lenni. Amikor dalt írunk, videót készítünk, semmilyen stílus szabályait nem követjük. Akár azt is mondhatnám, hogy inkább szándékosan népszerűtlen választásaink vannak. Vegyük például a videót, amit a De doden hebben het goed III-hoz készítettünk. Sok ember sértve érezte magát, hogy kendőzetlen férfimeztelenség látható a videóban. Ha a könnyű utat választottuk volna, és egy meztelen lányt teszünk meg a videó központi figurájának, akkor a sok internet-harcosnak teljesen más lett volna a véleménye. Ami tökéletesen aláhúzza az álláspontomat: miért változtatnánk meg bármit is? Azért, hogy ezeknek az embereknek a kedvére tegyünk? Nincs szükségünk senkinek a hozzájárulására."

WIEGEDOOD - Parool (a 2018-as albumhoz)

 Hogy zajlik nálatok a dalszerzés?

„Ahogy említettem, a legtöbb riffet Levy hozza. Gilles inkább azzal foglalkozik, hogy megtalálja a Levy ötleteihez illő dallamokat, míg én egyet hátralépve megpróbálom az összes ötletet és dallamot dalstruktúrákba olvasztani. A legjobb a Wiegedood számára történő dalszerzésben, hogy semmilyen kompromisszumot nem kell kötnünk. A legtöbb zenekar nem szeretne bizonyos részeket 32-szer elismételni, de mi megtesszük. A legtöbb zenekar szereti a dalaiban hétszer megismételni a refrént, mi viszont nem."Mi a véleményed a "post" kifejezésről, amit a black metal egy bizonyos fajtájára is alkalmaznak? Hogyan ragadnád meg a különbséget a "hagyományos" black metal, és aközött, amely gyakran megkapja ezt a "post" címkét?


„Semmilyen kapcsolódási pontom nincs ehhez a 'post'-definícióhoz, és azt sem gondolom, hogy mi 'post' zenekar lennénk. Mindig összezavarodik az elmém attól, hogy az emberek mennyire szeretnek alosztályokba sorolni, előregyártott dobozokba helyezni mindent, amit látnak és hallanak. Mit számít, hogy milyen stílusba tartozik valami? Ennek megfelelően nincs szükségem arra, hogy megragadjam a különbséget a 'hagyományos' és a 'post' között, mivel számomra ezek nem valós dolgok."Ami a gitártémákat illeti, a Wiegedood hagyományosabb riffelést és tremoló-pengetést is alkalmaz. Ez a zene változatosabbá tételét szolgálja?

„Az igazság az, hogy a gitárjátékunk a dolgok monotonitásán alapszik. Legtöbbször néhány technikára szorítkozunk, de nyomós okból. Úgy vélem, a gitárriffek szélesebb skálája visszavetné az egésznek az intenzitását. Nem célunk, hogy nagyon technikás, nagyzenekari módon játsszunk. Ez sokkal inkább arról szól, hogy mi a legkaotikusabb és legintenzívebb módja egy riff vagy dallam előadásának, de anélkül, hogy zaj legyen a végeredmény. Nem hiszem, hogy valaha játszani fogok még egy zenekarban, ahol olyanok a gitártémák, mint itt."Az egyes témákkal való időzés, percekig tartó pengetése ugyanazoknak a hangoknak valóban kialakít egy sajátosan pulzáló hangulatot. Ez nem szokatlan a black metalban, de a Wiegedood ezt imponálóan műveli...

„Ez egy olyan elem, amit különösen szeretünk a zenénkben. Eredetileg azért álltunk elő ezzel az ötlettel, mert egyikünknek sincs túl komoly technikai háttere a hangszerén. Amikor az első albumhoz írtuk a számokat, nem tudtuk őket elejétől a végéig eljátszani, fáradtság és izomgörcs miatt. Ekkor döntöttük el, hogy még egy lépéssel kijjebb toljuk a határokat, még keményebben, még gyorsabban, még hosszabban játszunk. Más zenekaroknál is láttam ugyanazt a hatást, különböző műfajokban, amikor újra és újra eljátsszák ugyanazokat a részeket, és mindig éreztem, hogy ezzel hozzám szólnak."

WIEGEDOOD - De Doden Hebben Het Goed III (a 2018-as albumhoz)

 A megegyező lemezcímek, a minimális változtatással rendelkező borítók koncepciót sejtetnek. Mi lenne ez a koncepció, és miről szólnak a szövegek? Mit fejez ki a lemezeken látható jelkép?

„A borítókon megfigyelhető minimális változások nagyon fontosak számunkra. Az első kép Ransbergben készült, ahol felnőttem, és ahol a mai napig is élek, a második De Haan-ban, Gilles gyerekkori otthonában, a harmadik pedig Sint-Eloois-Winkelben, ahol Levy felnőtt. A borítókon létható szimbólum egy pecsét, amelyet Fia Cielen, egy tehetséges antwerpeni művész alkotott. A logónk valamennyi betűjét tartalmazza, és számomra ez egy lenyűgöző művészi alkotás, a zenekarunk tökéletes vizuális megjelenítése.

A lemezcím annyit jelent, hogy 'A halottaknak jól megy a sora', ami Florent Pevée-re utal. Florent egy közeli barátom volt, a The Rott Childs nevű zenekarban együtt játszottam vele, de tragikusan fiatalon elhunyt. Mindhárom Wiegedood albummal az ő emléke előtt adózom, mint személy, zenész és barát előtt."
Manapság sok zenekar ad ki extra hosszú lemezeket, mivel a digitális korban nincsenek terjedelmi korlátok. A Wiegedood viszont tartja magát a félóránál alig hosszabb albumokhoz. Mi az oka ennek a struktúrának és koncepciónak, ha létezik ilyen?

„Újra csak azt mondhatom, hogy amikor elkezdtük megírni az első lemezt, nem voltak követendő szabályok, minden természetesen jött. Mire befejeztünk 4 számot, kb. félóra volt a végeredmény. Sosem gondolkodtunk azon, hogy ez esetleg túl rövid lehet, számunkra így volt tökéletes. Amikor elkezdtük írni a másodikat, ismét hosszabb számaink születtek. Hamar rájöttünk, hogy tudat alatt követtük az első album receptjét, így aztán úgy döntöttünk, hogy meg is maradunk ennél a módszernél: 4 dal, a harmadik a címadó, egyben a leglassabb szám a lemezen. A harmadik albumnál is ez történt, pont azzal kezdődik, amivel az előző véget ért, Levy üvöltésével."Szokatlan a felállásotok, hiszen a színpadon is csak két gitárral, dobokkal álltok ki, basszusgitáros nélkül. Ennek mi az oka?

„Amikor elindult a Wiegedood, világos volt, hogy Levy és Gilles gitározni fog, én pedig dobolni. Az első album megírásához nem is kellett több tíz próbánál. De már a legelső próba után is olyan tökéletes volt minden, hogy fel sem merült bennünk, hogy kéne még egy tag, hogy kéne egy basszusgitáros is. A felvételeinken sem használunk semmilyen trükköt, szimplán felvesszük, ahogy élőben játszunk, akár a próbákon, akár a színpadon.

Ez a hangzás teljesen természetes módon alakult ki, emiatt nincs is értelme a kísérletezésnek. Mi ezt tartjuk jónak, teljesnek. Ha bármilyen más hangszert hozzáadnánk a zenénkhez, az már módosítana rajta, arra pedig semmi szükség. Sőt, úgy érzem, hogy a Wiegedood mindig is hármunkból áll majd. Ha valaki valamiért kiesne vagy kilépni a sorból, az egyben a zenekar végét is jelentené."Mindhárman játszotok az Oathbreakerben is, amit tavaly volt szerencsém látni a Brutal Assaulton. Mi a különbség a között, amikor a Wiegedood, és amikor az Oathbreaker számára írtok zenét? Jelenleg amúgy nem aktív az Oathbreaker?

„Az a legnyilvánvalóbb különbség, hogy ki írja az anyag nagy részét. Gilles ír a legtöbbet az Oathbreaker, Levy pedig a Wiegedood számára. Úgy gondolom, hogy sokkal több a különbség a két zenekar között, mint amennyi a hasonlóság, így a munka is más mindkettőben. Arra mindig ügyelünk, hogy ne írjunk egy időben két albumot, hogy egyszerre csak egy feladatra kelljen koncentrálni.

Az Oathbreaker egy ideig nem fog koncertezni, különböző okokból kifolyólag. Először is 2016-ban és 2017-ben nagyon sokat turnéztunk a Rheia lemezzel, és néhányunknak szüksége volt egy kis szünetre, hogy feltöltődjünk. Másodszor, itt volt az ideje, hogy írjunk néhány új számot, mivel nem akartuk értelmetlenül újra meg újra, éjszakáról éjszakára ugyanazt a programot előadni. Harmadszor, mindnyájan egyetértettünk abban, hogy 2018-ban a Wiegedooddal fogunk sokat turnézni, ami a legutóbbi lemeznél elmaradt az Oathbreaker sűrű turnébeosztása miatt. De hamarosan elkezdjük megírni az új Oathbreaker anyagot a Wiegedood turnéi között."A Wiegedood most is turnén van. Az élő játékot szeretitek jobban, vagy a kreatív munkát?


„Valójában nincs preferenciám. Amíg a Wiegedood tagjaival vagyok körülvéve, otthon érzem magam, akárhol is legyek."


 

 

Hammer TV

 
LORDS OF BLACK - Klippremier a Rainbow énekes csapatától: Maker Of Nothingness
2021. november 29. (hétfő) 14:13

Új videoklip érkezett a Ronnie Romero énekes (Rainbow, Sunstorm, Vandenberg, The Ferrymen stb.) vezette Lords Of Black ötödik albumához, a múlt hónapban kiadott Alchemy Of Souls - Part II.-hoz, a 2019-es lemezük második részéhez. Akárcsak az első Alchemy lemezt, az újat is Roland Grapow (Masterplan, ex-Helloween gitáros) produceri irányításával rögzítette a melodikus, progos metal csapat, a keverés és a maszter is Roland munkája. Tony Hernando gitáros szerint az új anyag súlyosabb és komorabb hangulatú lett: "Mindenki ismeri a régi mondást: 'Egy második rész sosem olyan jó, mint az első...',  de őszintén szólva, azt hiszem, hogy ez a lemez kivételnek számít. Roppant erős dalok gyűjteménye ez, különféle elemekkel kiegészítve, amelyek összességében ismerőssé, mégis mássá teszik ezt a második részt. Minden album varázsa az egyediségében rejlik, és végső soron ez volt a célunk: az, hogy ne ismételjük...

BETHLEHEM - Onielar énekesnő teljes mellrákkezelésen esett át
BETHLEHEM - Onielar énekesnő teljes mellrákkezelésen esett át

A német black metal színtéren 1997 óta aktív Darkened Nocturn Slaughtercult alapító gitárosa/énekesnője, aki egyben 2014 óta a Bethlehem énekesnője is, Onielar a közösségi...

ESCAPE MY SHADOWS - Klippel a fiatal metal ötös harmadik dala: Látszat
ESCAPE MY SHADOWS - Klippel a fiatal metal ötös harmadik dala: Látszat

Hamarosan megjelenik a fiatal srácokból álló modern metalos Escape My Shadows bemutatkozó albuma, a Minden szóval, harmadik előzetesként pedig itt a klippel kísért Látszat daluk. "Mi...

IMÁGÓ - Klippremier: Lapot a húszra
IMÁGÓ - Klippremier: Lapot a húszra

A februári számunk extra CD-mellékleteként jelent meg az Imágó zenekar első nagylemeze, és annak második dalához - Lapot a húszra - készült el a csapat friss klipje. "Minden...

MINA - Új videoklip a nyíregyházi triótól: Fődút
MINA - Új videoklip a nyíregyházi triótól: Fődút

2022 tavaszára várható a nyíregyházi Mina második nagylemeze, a Vadgender, az új klipjük azonban még a tavasszal kiadott Kár beléd lemez Fődút dalához készült el. Máris...

PRAYING MANTIS - Januárban jön a Katharsis album, az első dal: Cry For The Nations
PRAYING MANTIS - Januárban jön a Katharsis album, az első dal: Cry For The Nations

Katharsis címmel január 28-án egy új stúdióalbummal jelentkezik a Brit Heavy Metal Új Hullámának egyik karakteres csapata, a Praying Mantis. A brit hard rockerek legutóbbi lemeze a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS