AEBSENCE - A gödöllői csapat új videója: Nékem minden

Pénteken az Ørdøggel és az Uzipovval játszanak a Trip Hajón

2018. április 11. (szerda) 10:29

Pénteken az Ørdøg és az Uzipov társaságában játszik a Trip Hajón a progresszív metalt magyar népzenei motívumokkal is kísérő gödöllői Aebsence, amelynek novemberben jelent meg a harmadik albuma. A 3 címet viselő új anyaguk az első a 2014 májusában elhunyt Polgár Balázs dobos utódjával, Karner Gáborral. A csapat friss klipje az új album Nékem minden dalához készült.
 


 

 www.facebook.com/aebsence


A pénteki koncert Facebook oldala


AEBSENCE - Nékem minden (a 2017-es albumhoz)A lemezanyag és a maszter a HLSTUDIO-ban készült Hidasi Barnabás és Vesztergom Laura közreműködésével, Uzseka Norbert pedig Budai Péter énekessel beszélt a friss lemez kapcsán.


A gödöllői Aebsence zenekar mélységes csönd és dobosuk elvesztése után tért vissza nemrég a 3 című harmadik albumával. A magyar népzene legkeserűbb vonalát modern metallal keverő, egyszerre progresszív és nagyon szikár zenét rejtő anyagról Budai Péter énekes mesélt Uzseka Norbertnek.


2014. májusában elhunyt Polgár Balázs dobos. Mi volt az, ami segített, hogy tovább folytassátok a a zenekart?

"Az, hogy van még mondanivalónk, sőt a haláleset még többet generált. Ilyenkor az is sokat segít, ha az ember kiírja magából. Nem is merült fel a leállás ötlete, mert úgy éreztük, magunk mellett Balázsnak is tartozunk azzal, hogy a közösen gyúrt dalainkat tető alá hozzuk. Ez a hármas lemez egyfajta lezárása a vele átzenélt időszaknak."
Tehát került olyan téma az albumra, ami még Balázzsal íródott.

"A nagy része vele íródott. 60%-ban az ő dobtémái hallhatók a lemezen, persze egy kicsit az új dobosunk módján, de nem állnak olyan messze egymástól stílusban. Ezért is lett csak nyolc dal a lemezen. Azokat tettük rá, amiket jobbára vele írtunk."És mit kell tudni Karner Gáborról, Balázs utódjáról? Ő hogy került a zenekarba?

"Gábort már régóta ismertük, volt is pár koncertünkön, hiszen Balázs egyik legjobb barátja volt, ráadásul a kisfia keresztapja, és egy ideig a dobtanára is. Korábban zenélt is, de egy jó időre letette a dobverőket. Szinte adta magát, hogy csinálunk együtt Balázs emlékére egy közös nótát, és ő fogja feldobolni. Egyetlen dalról volt szó, aztán mivel neki újra megjött a kedve a zenéléshez, nekünk meg kellett egy jó dobos, már csak a sokszálú kapocs miatt is adta magát, hogy vele folytatjuk. Fel sem merült másnak a neve."

 
Az előző lemezetek óta öt év telt el, tehát önmagatokhoz képest elég gyorsan jött a 3. Hogy készült?

"Ahogy említettem, a dalok nagy része, vagy legalábbis a váza már 2014-ben kész volt. Az Aebsence malmai nagyon lassan őrülnek, úgyhogy az új taggal mindezt újra össze kellett rázni, és kiegészítettük a tervezett emlékdallal, ami az 'Az Úristen egyszer...' lett. Szóval ehhez kellett nekünk vagy másfél-két év, aztán meg az anyagiak voltak napirenden.

Naivan futottunk egy kört az állami támogatás irányába is, de mivel nincs ismerősünk a döntéshozó szervben, kaptunk egy levelet, amire rácsöppent a kaviáros szendvicsük szaftja, hogy ez a produkció nem üti meg a támogatható mércét. Úgyhogy mostanra jött össze, megint saját zsebből. Hidasi Barnával akartunk dolgozni és végül vele is készült. Egyszerű próbatermi felvétel, aminél szerettük volna megőrizni az ottani hangzásunk hangulatát. Szerintem sikerült."És milyen lett az album?

"Természetesen mérföldkő a világ rockzenéjének sztrádáján, és ezt most úgy mondom, hogy egy kis cinikus mosoly sem remeg a szám szélén. Az eddigi legjobb, legérthetőbb, legátütőbb Aebsence. Egyáltalán nincs túlpolírozva, nagyon nyers, arcbamászó. Pontos kivonata annak, ami épp most vagyunk."

 

AEBSENCE - 3 (a 2017-es album)
Most először csak magyar nyelvű dalok vannak, angolul egy sort sem énekelsz. Miért?


"Mindig próbáltam erőltetni a csak magyar szövegeket, de a zenekar nagy része erre nem volt vevő. Az első lemeznél még elfogadtam, hogy itt az angol-magyar kevert szöveg a koncepció, aztán a másodiknál már konkrétan felmerült, hogy magyarul szeretném végig. Persze megint leszavaztak, úgyhogy egy kis puccsra volt szükség. Csak magyar szöveget írtam néhány dalra, ami mindenkinél betalált. Tudtomra adták, hogy 'ez így oké, de az alap koncepció nem ez, szóval hagyjuk a továbbiakban, majd esetleg a következő lemeznél'. Aztán eljött a hármas, és beérett a vetés.

Bár ez a zene sok esetben tényleg jobban szól az éneklősebb angol nyelven, de kifejezni magyarul tudom magam jobban. Az új lemez mérges hangulatának nagy részét a magyar szövegek adják. Nyilván így nincs akkora érzelmi kontraszt, mint amikor az angol után megszólal az 'Olyan bánat a szívemen...', de így végig releváns és erős a mondandó. Egyébként most az volt az elképzelés, hogy ne legyen konkrét népdal szöveg az albumon, viszont sok helyen archaizáló, népdalok nyelvi világára emlékeztető sorok hallhatók. Egyfajta modern népdalok ezek."Az album csak digitálisan lesz elérhető, vagy van esély CD-re is?

"Egyelőre csak digitális terjesztésről van szó. Nem mondom, hogy sosem lesz belőle CD, de nincs tervben jelenleg."A szövegeket olvasgatva többször is az volt az érzésem, hogy az élet általános nyomorúságán túl most megihletett benneteket a világ, megkockáztatom, az ország megannyi problémája is. Ti miben látjátok ezek lényegét, s van-e ötletetek a megoldásukra?

"Bennem ez így konkrétan nem merült fel amikor írtam őket, de nyilván - akár áttételesen - megjelenhetnek ilyen gondolatok is. A problémákra nem hiszem, hogy megoldást mutatnának a szövegeink, általában csak a bajainkat üvöltjük világgá. Ez nekünk terápia, a hallgatónak nem tudom milyen érzés, de hát önzőek vagyunk!" (nevet)
AEBSENCE - Én kiáltottam (a 2017-es album előzeteseként)

Magam úgy tapasztaltam, hogy Aebsence-et hallgatni terápiás élmény lehet, mert megzúz, de utána megtisztultabban, jobban érzem magam. De benneteket mi mozgat a zenélésben?

"Amit már az elején mondtam, hogy van még mondanivalónk. Mindig is hobbiként fogtuk fel ezt az egészet. Negyvenes öregfiúk, akik munka, család mellett nem a közös focimeccsekkel, horgászással, vagy motorozással ütik el a hétvégi szabadidejüket, hanem azzal, hogy jó nagy zajt csapnak."A Ne sírjatok! a zenekarról szól?

"Igen, van egy ilyen olvasata is, de sok minden más is beleérthető."A Széles refrénje igen kemény, hogy 'Minek mész a templom felé, ha Istened sincsen'. Szerintetek a hipokritákat és félelemben élőket kivezetheti-e a zenétek vagy bármely művészi alkotás a sötétből?

"A szövegekkel nem volt célom, hogy bárkinek is utat mutassak. Akár ki is vezetheti őket - bár annál azért sokkal cinikusabb vagyok, hogy ezt higgyem -, viszont inkább azért íródtak, hogy a saját érzéseimet üvöltsem ki. Ha úgy tetszik, akkor ez a sor nem annyira másokhoz szól, inkább magam felé egy kérdés. Nem járok templomba, idült ateista lettem mára, de a neveltetésem és a vallásos nagyszüleim révén mindig ott munkál belül ez a kettős érzés a lélek és az ész között."A Széles klipjében egy Jézus Kristály látható? Vagy mi volna az?

"Nem tudom! (nevet) Találtam a képet egy ingyen felhasználható gyűjteményben és megtetszett. Gondoltam, jó lesz oda háttérnek."
AEBSENCE - Széles... (a 2017-es album előzeteseként)

Meglepődve láttam a honlapotokon, hogy Aebsence bor rendelhető, a dobosotok munkájának gyümölcse. Miféle nedű ez, és honnan jött az ötlet, továbbá viszik-e, mint a cukrot?

"Gábor borász, és nem is akármilyen. Nem termel sokat, mert inkább a minőségre megy, úgyhogy a szupermarketekben nem találkozhatsz a boraival, de elit londoni éttermekben például igen. Ő vetette fel, hogy a birtokborát Aebsence néven akarja forgalmazni, és feltehetnénk a weboldalra is, mi meg rábólintottunk.

Laci, a basszusgitárosunk tervezte hozzá a sárkányos címkét, mert egy időben szó volt róla, hogy a hármas lemez 'Hic sunt dracones' címmel jön ki, csak a Trónok harca hype miatt ezt inkább elvetettük. Vagy csak jegeltük? Amúgy a borítón azok nem sárkányok, hanem főnixek! (nevet)

Az Aebsence bor meg egy jóféle kékfrankos Gábor olcsóbb kategóriájából, szóval nem az alsó polcos asztali vöröset címkéztük át Aebsence borrá, és adjuk el extra haszonnal, hanem ez egy minőségi, kézműves nedű. Fogalmam sincs az eladási adatairól, de nem csak a honlapunkról rendelhető. Viszi mindenféle borász bemutatókra, meg kóstolásokra, és ugyan a szakértőknek az Aebsence név nem sokat mond, de elég jó visszajelzéseket kap."


S hogyan tovább?


"Minket ismerve nagyjából úgy, ahogy eddig, legfeljebb egy kicsit több élő bulival, mert négy éve egyáltalán nem léptünk fel. Ha lesz mit mondanunk, lesz mit a világnak kiáltanunk, akkor 'fújjuk még egy darabig'."


aebsence.hu

 

Hammer TV

 
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
2021. december 3. (péntek) 18:41

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy. Kevin Ratajczak énekes: "Ez barátaink, egy hihetetlen utazás kezdetét jelenti a testetek és a lelketek számára! Hallgassátok meg az új dalunkat, tegyétek a napi rutinotok részévé, és érezzétek, ahogy testileg és lelkileg is fejlődni fogtok! Pumpáljátok hangosan, pumpáljátok keményen, érezzétek át az igazi Eskimo Callboy testkultúra szellemét!" Január 12-én a Barba Negrában játszanak, ha minden jól megy... A buli persze már rég teltházas, de ha nagyon akarsz pumpálni velük, talán eladó jegyet még találsz az esemény oldalán.   www.facebook.com/eskimocallboy  

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

AMORPHIS - Hivatalos klippel a februári lemez első dala: The Moon
AMORPHIS - Hivatalos klippel a februári lemez első dala: The Moon

Halo címmel február 11-én jelenik meg az új Amorphis album, a 2018-as Queen Of Time lemez utódja, a finnek tizennegyedik albumának első előzeteseként pedig már lehet is barátkozni a The...

BLIND GUARDIAN - Ősszel jön az új album, videoklippel egy friss szám: Deliver Us From Evil
BLIND GUARDIAN - Ősszel jön az új album, videoklippel egy friss szám: Deliver Us From Evil

Még a nyáron írtunk arról, hogy befejezte új albumának munkálatait a Blind Guardian, most pedig már itt is van egy vadonatúj daluk, a Deliver Us From Evil. Ez az új szám ízelítő a...

FIT FOR AN AUTOPSY - Januárban érkezik az új album, klippel a harmadik dal: In Shadows
FIT FOR AN AUTOPSY - Januárban érkezik az új album, klippel a harmadik dal: In Shadows

Tavaly februárban, még a pandémia-őrület előtt Budapesten is bemutatta ötödik lemezét az amerikai deathcore fogat, a Fit For An Autopsy. A 2019-es The Sea Of Tragic Beasts lemez...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS