AZ IRODALOM VISSZAVÁG - Magyar írók és a rock/metal zene - 7. rész

Írók vs. rock - Uzseka Norberttől

2018. április 1. (vasárnap) 17:35 | utoljára módosítva: 2019. január 6. (vasárnap) 07:00

Arra, hogy sok metalos szeret olvasni, maga a HammerWorld magazin a bizonyíték. Persze, nem csak fémmel él az ember, néha jól esik elmerülni egy regényben, visszaásni a különféle mítoszokig és legendákig (melyek rengeteg metal bandára hatottak), vagy épp csak élvezni a költészet remekeit.

Ám nem csupán olvasók vannak, akik a könyveket és a rockzenét is szeretik, hanem írók és költők is. Uzseka Norbert keresett meg előbb néhányat, majd egyre többet közülük, mert kiderült, hogy a fantasy világától a szépirodalomig, az undergroundtól a mainstreamig mindenütt találni olyan alkotókat, akik nem csak azt tudják, hogyan lehet berántani az olvasót a műveikbe, de azt is, hogy a rock az jó.
1. rész: A. M. Aranth - Holló-Vaskó Péter, Babiczky Tibor, Bán Mór, Bíró Szabolcs, Bukros Zsolt
Az 1. részhez kattints ide!

2. rész: Cserna-Szabó András, Dobai Bálint, Dörnyei Kálmán, Dragomán György, Gaura Ágnes
A 2. részhez kattint ide!

3. rész: Vivien Holloway / Sasvári Vivien, Imre Viktória Anna, Kleinheincz Csilla, Kukorelly Endre,  László Zoltán
A 3. részhez kattint ide!

4. rész: Mickey Long / Rákosi Miklós, Molnár Krisztina Rita, Nemes István / John Caldwell, Jeffrey Stone, Riley E. Raines / Bódis Éva, Holden Rose / Kovács Attila
A 4. részhez kattint ide!

5. rész: Szécsi Noémi, Szöllősi Mátyás, Totth Benedek, Veres Attila, Waldmann Szabolcs / Michael Walden
Az 5. részhez kattint ide!

6. rész: Balaskó Ákos, Benyák Zoltán, Berta Ádám, Bleeding Bride, Kae Westa / Barsiné Gál Erika
Az 6. részhez kattint ide!Ahogy arra számítani lehetett, a fantasy/sci-fi írók között sokan szeretik az ilyesmi történeteket feldolgozó metal zenéket, és az sem volt nagyon meglepő, hogy aki történelmi regényeket ír, az szívesen hallgat rockot, amikor csatajeleneteket kell írnia.

De vajon számított-e arra bárki, hogy az egyik legsikeresebb, külföldön is elismert magyar szépíró írásaira a Thy Catafalque is hatott, egy másik nagy nevű szépirodalmi író a Rammstein ütemeire szeret írni, vagy hogy egy magyar költő írta meg a világirodalom első metal mítoszát?!Mindenkinek ugyanazt a két-három alapkérdést tettem fel, s ki-ki kedve szerint válaszolt rá, hol rövidebben, hol hosszabban. Amennyiben igaz, hogy a változatosság gyönyörködtet, akkor készülj fel, mert nem akármilyen élményben lesz részed!


Az alapkérdéseim ezek voltak:

1. Kérnék egy rövid bemutatkozást, és pár szót a legutóbbi könyvedről!
2. Melyek a kedvenc rock/metal/stb. zenéid?
3. Volt-e olyan zene, amely hatott az írásaidra, esetleg konkrét jelenetet vagy történetet ihletett? (Akár idézet is jöhet.)
Leiner Laura

1. "2010-ben került kiadásra a Szent Johanna gimi című nyolcrészes könyvsorozatom, amit további szórakoztató ifjúsági regények (Bábel, Akkor szakítsunk, Bexi-sorozat) követett. Legutóbbi könyvem Ég veled címmel jelent meg, ez egy trilógia első része, további két rész követi majd.

 
A regényeimmel öt Aranykönyv díjat nyertem,
ami azért óriási elismerés számomra, mert ezeket a díjakat a közönség szavazza meg, az ifjúsági kategória olvasói pedig öt éve nekem ítélik az elismerést.
2. Leginkább Slipknot, Metallica, Avenged Sevenfold és Korn található a lejátszási listámon, ezek a bandák állandóak nekem. Tizenéves korom óta óriási Korn rajongó vagyok, a mai napig elfogultan szeretem a bandát, a legnagyobb élményeim közé tartozik, amikor íróként bemutattak Jonathan Davis-nek egy fesztiválon.

Természetesen én is a korábbi Korn albumokat tartom a legjobbnak (főleg az Issues volt az, ami meghatározó volt az életemben, a mai napig ez a kedvenc albumom), ettől függetlenül minden zenéjüket nagyon szeretem, és mindig nagyon várom az új megjelenéseket. 
 

 

 
3. Rengeteg zene megtalálható a regényeimben, ezeket általában az adott történet hangulatához választom ki. A Bábel című könyvem egy Red Hot Chili Peppers koncert köré épül, az Ég veled egy Avenged Sevenfold dalszöveggel kezdődik (So Far Away), a Bexi-sorozatom énekesekről szól, a Szent Johanna gimi nyolc kötetébe pedig számtalan zenét beleírtam, szinte minden karakternek kialakítottam a saját stílusát.

A zene nagyon fontos szerepet játszik az életemben, és a regényeimben is. Külön öröm számomra, hogy az olvasók figyelnek a regényekben feltüntetett zenékre, meghallgatják őket, és visszajelzésként kommentet hagynak a YouTube-on az eredeti klip alatt. Van olyan szám, ahol szinte csak az olvasóim reakciói olvashatók, ami azért vicces, mert senki más nem érti rajtunk kívül, hogy miről van szó (Blue October - Say It). "

  


 

 


Kiss Balázs Kunó

1. "A Semmit és azt könnyedén című 2017-ben megjelent könyvem leginkább taoista ihletettségű műnek fogható fel, ha kategorizálni szeretnénk. Ám a mai, XXI. századi problémákra reflektálva, vallás és filozófia nélkül mesélem el, hogy hogyan lehet úgy élni, hogy mindeközben az ember semmit nem akarásból tesz - és mindezt könnyedén.

Hivatalosan ez az első igazi könyvem, de valójában már hetedik. Egy könyvkiadó vezetőjeként két oldalról kezelem a könyveket, és nagyon szeretem azt a folyamatot, ahogyan egy kéziratból nyomtatott kiadás lesz.
(Fotó: Sárosi Zoltán)

 

 2. Tulajdonképpen egész életemben rock, vagy rock alapú zenéket hallgattam, bár inkább az alternatív vonal vonzott, mint például a Sziámi vagy a Kontroll Csoport - és korának hasonló együttesei. Kortárs metal vagy rock bandákat nem ismerek, de sokszor előveszek olyan klasszikusokat mint a Pink Floyd, The Doors vagy a Deep Purple. A Hammond orgona alapú együtteseket különösen kedvelem.

 Bár manapság leginkább klasszikus zenét hallgatok, abból Beethoven a kedvencem. A kortárs zene valahogy nem talál meg, pedig nyitott vagyok, de általában valamit hiányolok belőlük - mármint ami eljut hozzám ezekből a műfajokból.

A világzenei alapokra épülő dalokkal is jóban vagyok,
de egyik téren sem tudnék nagy kedvenceket kiragadni, mert nagyon széles a paletta, amiket hallgatok..
  3. Sok korai versemet ihlette a Doors vagy a Sziámi. A könyveim munkálatai során szinte 90%-ban valamilyen rockos zene szólt. Bár nincs nagyon konkrét történet, amit elmesélhetnék, de a zene végigkíséri az életemet, nagyon aktívan. Ha ez mondd valamit, akkor születésnapomra általában Wagner-operára kérek jegyet az első sorba az Operaházba.

A könyveimben egyébként ami aktívan megjelenik, az a színház. Egyrészt maga a színház és a valóság viszonyát használom, másrészt a rengeteg színházi darab töménytelen mennyiségű alapot ad különböző valós élethelyzetek megértéséhez.

Kicsit elkanyarodtunk a zenétől, de hát ma már a színház sem képzelhető el zene, zenei aláfestés nélkül, nem is beszélve az operákról, aminek nagy rajongója vagy. Bár, ha 20 évesen valaki azt mondta volna, hogy operákat fogok hallgatni, valószínűleg kinevettem volna. Így a B oldal felé (hogy autentikus legyek) az embernek változik az ízlése."
  

Lauer Gábor

1. "Egyelőre egy egykönyves, írogató fazon vagyok, akinek Út sehová című novelláskötete nagyjából egy éve jelent meg. Ha a műfaját pár szóban jellemeznem kéne, azt mondanám róla: félelem, őrület, és feketeség, feketeség, feketeség. Rettegéseink alapjait boncolgatja a kötet. 2018-ban terveim szerint tesója érkezik majd.

Civilben műszaki eladó vagyok egyébként, még 'civilebben' pedig zenélek is. Volt egy Tirpunk nevű zenekarom (pont a Hammerben jelent meg lemezünk, CD-mellékletként, 2008-ban), most pedig egy Rancid tribute csapatban csinálok zajt.

  2. Elég vegyes a lista. Skunk Anansie, Skindred, Sick Of It All, Rancid, Backyard Babies, The Virginmarys. Leginkább ezek pörögnek a lejátszómban. Hmm, most látom, hogy mindegyikben van 'i' betű. Talán ez köti össze őket? Ezen még nem is gondolkodtam...

 www.facebook.com/utsehova

 

 

3. Ilyenről sajnos nem tudok beszámolni, azt azonban kijelenthetem, hogy zengett már például a Kill The Power - mondjuk úgy - pihenésképpen, mikor szünetet tartottam egy vértől sikamlós oldal közben. Hát, nem lett éppenséggel kevésbé pokoli a folytatás."
 


 

 
Nagy Koppány Zsolt

1. "Nagy Koppány Zsolt vagyok, regényeket és novellákat írok elsősorban. Köteteim a Magvető Kiadónál jelentek meg, 2016-ban József Attila-díjat kaptam.
(Fotó: Szöllősi Mátyás)

 A legutóbbi könyvem (Nem kell vala megvénülnöd 2.0) egy utópia arról, hogy valamikor a század derekán a nyugdíjbiztosítási rendszer tarthatatlansága miatt elkezdik először csak nyilvántartásba venni, majd a lakosság többi részétől elkülöníteni, végül pedig megsemmisíteni az ezredforduló előtt született 'öregeket'. Ez így elég durván hangzik, mint ahogy az is.

A könyvben gyakran hangzanak el a zeneirodalomra vonatkozó utalások, gyakran konkrétan is: meg kell hallgatni például az R.E.M. Drive című száma szólónak is beillő riffjét, hogy a történet érthetővé váljon, meg ilyenek..

 

2. Sokáig a The Doors volt a kedvenc együttesem, közben meg a Guns N' Roses, szóval sajnos semmi különleges perverzióm nincs. A magyarok közül a Hobo Blues Band meg egy időben a Tankcsapda. Rengeteg zenét hallgatok amúgy, mindenfélét, egy ideje népzenét is szívesen, de mostanában azt vettem észre, hogy az elfogyasztott mennyiség a zene élvezhetősége minőségének a kárára megy: régebb ronggyá hallgattam bizonyos albumokat, minden hajlítást betéve ismertem, most meg annyi a meghallgatnivaló szám, album, hogy ilyen elmélyült zenehallgatásra nincs mód.
  

3. Bár egyáltalán nem vagyok oda Toto Cutugnóért, de a L’Italiano és a Soli című számait mindenki ismeri, és van egy novellám (Ne múljon el a nap a te haragoddal), amelyik tulajdonképpen erre az utóbbi számra épül."

 


 


Nemes Z. Márió

1. "Költő, esztéta, egyetemi oktató vagyok. Legutóbbi verseskötetem A hercegprímás elsírja magát (2014) címmel jelent meg a Libri kiadónál. Ebben a kötetben magyar történelmi és népmesei elemeket próbáltam remixelni pop- és szubkulturális motívumokkal egy groteszk, gyakran horrorisztikus testköltészet keretei között.

Több elméleti kötetem is megjelent (A preparáció jegyében - 2014, Képalkotó elevenség - 2015), melyek filmes, képzőművészeti és irodalmi tárgyú írásokat tartalmaznak. Egyik szerkesztője vagyok a Technologie und das Unheimliche angol nyelvű kultúraelméleti fanzine-nak, mely művészeti kollektívaként is működik és egy határozott zeneesztétikai irányvonal (militáns elektronika) is jellemző rá.

Jelenleg egy kispróza-köteten dolgozom, illetve a hungarofuturista mozgalom ügyes-bajos dolgaival foglalkozom.

 
2. Mindig is az extrém műfajok érdekeltek, próbáltam lefúrni a zenei formátlanság határára. Kamaszként alapvetően black metal rajongó voltam, lelkesen hallgattam mind az ortodox, mind az újhullámos bandákat. Ez az irány még mindig érdekel, de mostanában jobban lázba hoznak az olyan fúziós zenék, melyek képesek ötvözni az experimentális black metal és a dark ritual, noise, electro hangzásokat.
 

Ezt az esztétikai világot próbáltam bemutatni a Necrostructure-trilógiában, melyet a Technologie und das Unheimliche mixtape-sorozatába kompiláltam, de újabb felfedezéseim közül mindenképp kiemelném Maxime Taccardi K. F. R.-projektjét, illetve a Gnaw Their Tongues és a The Body nevű zenekarokat.
 


3. Az extrém műfajokra jellemző dehumanizáló szemlélet mindig is jelen volt a szövegeimben, de a legkonkrétabb utalások A hercegprímás-kötetben találhatóak, ugyanis a versek népi (neo)szürrealizmusára nagyban hatott a Tormentor Recipe Ferrum című albuma.

Az egyik közös pont ebben az összefüggésben Hany Istók alakja, akinek mitikus figurájáról én is megemlékeztem. Innen jött az ötlet, hogy mindenképp szerettem volna valamilyen formában együttműködni Csihar Attilával, mely Csala Bertalan kurátori munkájának hála 2016-ban meg is valósult a Noise Anatomy fesztivál keretében, ahol több más zenekarral együtt Attila is felhasználta a verseimet egy speciális produkció során.

 A fesztiválnak a tavaly karácsonyra megjelent Noise Anatomy kiadvány (JAK, Melting Books, 2017) állít emléket, mely egy underground művészeti 'szeretetcsomag', hiszen a zenészek által fel- és bedolgozott verseimet tartalmazza Kis Róka Csaba illusztrációival, illetve ott figyel még az interjúkkal felturbózott koncert-DVD is."
  

1. rész
A. M. Aranth - Holló-Vaskó Péter
Babiczky Tibor
Bán Mór
Bíró Szabolcs
Bukros Zsolt
Az 1. részhez kattints ide!


2. rész
Cserna-Szabó András
Dobai Bálint
Dörnyei Kálmán
Dragomán György
Gaura Ágnes
A 2. részhez kattints ide!


3. rész
Vivien Holloway / Sasvári Vivien
Imre Viktória Anna
Kleinheincz Csilla
Kukorelly Endre
László Zoltán
A 3. részhez kattints ide!


4. rész
Mickey Long / Rákosi Miklós
Molnár Krisztina Rita
Nemes István / John Caldwell, Jeffrey Stone
Riley E. Raines / Bódis Éva
Holden Rose / Kovács Attila
A 4. részhez kattints ide!


5. rész
Szécsi Noémi
Szöllősi Mátyás
Totth Benedek
Veres Attila
Waldmann Szabolcs / Michael Walden
Az 5. részhez kattints ide!


6. rész
Balaskó Ákos
Benyák Zoltán
Berta Ádám
Bleeding Bride
Kae Westa / Barsiné Gál Erika
Az 6. részhez kattints ide!
 

 

 

 

 

 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hammer TV

 
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
2021. december 3. (péntek) 18:41

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy. Kevin Ratajczak énekes: "Ez barátaink, egy hihetetlen utazás kezdetét jelenti a testetek és a lelketek számára! Hallgassátok meg az új dalunkat, tegyétek a napi rutinotok részévé, és érezzétek, ahogy testileg és lelkileg is fejlődni fogtok! Pumpáljátok hangosan, pumpáljátok keményen, érezzétek át az igazi Eskimo Callboy testkultúra szellemét!" Január 12-én a Barba Negrában játszanak, ha minden jól megy... A buli persze már rég teltházas, de ha nagyon akarsz pumpálni velük, talán eladó jegyet még találsz az esemény oldalán.   www.facebook.com/eskimocallboy  

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

AMORPHIS - Hivatalos klippel a februári lemez első dala: The Moon
AMORPHIS - Hivatalos klippel a februári lemez első dala: The Moon

Halo címmel február 11-én jelenik meg az új Amorphis album, a 2018-as Queen Of Time lemez utódja, a finnek tizennegyedik albumának első előzeteseként pedig már lehet is barátkozni a The...

BLIND GUARDIAN - Ősszel jön az új album, videoklippel egy friss szám: Deliver Us From Evil
BLIND GUARDIAN - Ősszel jön az új album, videoklippel egy friss szám: Deliver Us From Evil

Még a nyáron írtunk arról, hogy befejezte új albumának munkálatait a Blind Guardian, most pedig már itt is van egy vadonatúj daluk, a Deliver Us From Evil. Ez az új szám ízelítő a...

FIT FOR AN AUTOPSY - Januárban érkezik az új album, klippel a harmadik dal: In Shadows
FIT FOR AN AUTOPSY - Januárban érkezik az új album, klippel a harmadik dal: In Shadows

Tavaly februárban, még a pandémia-őrület előtt Budapesten is bemutatta ötödik lemezét az amerikai deathcore fogat, a Fit For An Autopsy. A 2019-es The Sea Of Tragic Beasts lemez...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS