AZ IRODALOM VISSZAVÁG - Magyar írók és a rock/metal zene - 5. rész

Írók vs. rock - Uzseka Norberttől

2018. február 3. (szombat) 23:05 | utoljára módosítva: 2019. január 6. (vasárnap) 06:21

Arra, hogy sok metalos szeret olvasni, maga a HammerWorld magazin a bizonyíték. Persze, nem csak fémmel él az ember, néha jól esik elmerülni egy regényben, visszaásni a különféle mítoszokig és legendákig (melyek rengeteg metal bandára hatottak), vagy épp csak élvezni a költészet remekeit.

Ám nem csupán olvasók vannak, akik a könyveket és a rockzenét is szeretik, hanem írók és költők is. Uzseka Norbert keresett meg előbb néhányat, majd egyre többet közülük, mert kiderült, hogy a fantasy világától a szépirodalomig, az undergroundtól a mainstreamig mindenütt találni olyan alkotókat, akik nem csak azt tudják, hogyan lehet berántani az olvasót a műveikbe, de azt is, hogy a rock az jó.
1. rész: A. M. Aranth - Holló-Vaskó Péter, Babiczky Tibor, Bán Mór, Bíró Szabolcs, Bukros Zsolt
Az 1. részhez kattints ide!

2. rész: Cserna-Szabó András, Dobai Bálint, Dörnyei Kálmán, Dragomán György, Gaura Ágnes
A 2. részhez kattint ide!

3. rész: Vivien Holloway / Sasvári Vivien, Imre Viktória Anna, Kleinheincz Csilla, Kukorelly Endre,
László Zoltán
A 3. részhez kattint ide!

4. rész: Mickey Long / Rákosi Miklós, Molnár Krisztina Rita, Nemes István / John Caldwell, Jeffrey Stone, Riley E. Raines / Bódis Éva, Holden Rose / Kovács Attila
A 4. részhez kattint ide!Ahogy arra számítani lehetett, a fantasy/sci-fi írók között sokan szeretik az ilyesmi történeteket feldolgozó metal zenéket, és az sem volt nagyon meglepő, hogy aki történelmi regényeket ír, az szívesen hallgat rockot, amikor csatajeleneteket kell írnia.

De vajon számított-e arra bárki, hogy az egyik legsikeresebb, külföldön is elismert magyar szépíró írásaira a Thy Catafalque is hatott, egy másik nagy nevű szépirodalmi író a Rammstein ütemeire szeret írni, vagy hogy egy magyar költő írta meg a világirodalom első metal mítoszát?!Mindenkinek ugyanazt a két-három alapkérdést tettem fel, s ki-ki kedve szerint válaszolt rá, hol rövidebben, hol hosszabban. Amennyiben igaz, hogy a változatosság gyönyörködtet, akkor készülj fel, mert nem akármilyen élményben lesz részed!


Az alapkérdéseim ezek voltak:

1. Kérnék egy rövid bemutatkozást, és pár szót a legutóbbi könyvedről!
2. Melyek a kedvenc rock/metal/stb. zenéid?
3. Volt-e olyan zene, amely hatott az írásaidra, esetleg konkrét jelenetet vagy történetet ihletett? (Akár idézet is jöhet.)
Szécsi Noémi

1. Szécsi Noémi, József Attila-díjjal és az EU Irodalmi díjával jutalmazott író, műfordító, hat regény és sok minden más szerzője.


Októberben jelent Egyformák vagytok című regénye, ami napjaink Budapestjén, többek közt egy romkocsmában játszódik egy születésnapon, ahol 'az ünnepeltnél az életközepi válság egy zenekar alapításában tetőzött, ami első világbeli, kiégett, felső középosztálybeli férfiak világnézeti dilemmáit taglalta, de persze nem érte be azzal, hogy budai teremgarázsában pengethet'.
(Fotó: Szilágyi Lenke)

 


2. Bár mindig kizárólag a rockzenét szerettem, sosem radikalizálódtam igazán, érdeklődve meghallgattam az ismerős fiúk metal számait, de maradtam a Rolling Stones-Foo Fighters tengelyen. Világéletemben nagyon vonzottak a csípőjükkel köröző, falzett hangon visító androgün rocktrubadúrok, mint Axl Rose vagy Steven Tyler, ámulva néztem a nyilvánvalóan földönkívüli Mick Jagger vagy Iggy Pop megszállott pattogását a színpadon. Időnként a glam rock is elragad, mert bájosan viccesnek találom, különösen abban a formában, ahogyan pl. a Velvet Goldmine-ban megjelenik. Veterán Guns N' Roses-rajongó férjemmel a magyarországi Slash koncertek lelkes látogatói vagyunk..
 


 

3. Amikor 2013-as regényemet, a Gondolatolvasót írtam, munka előtt sokszor meghallgattam a Foo Fighters Pretender című számát, hogy el tudjam képzelni a főhős, egy siket kamaszfiú világgal szembeni elsöprő dühét, az Egyformák vagytok-ban pedig fejezeteket írtam egy-egy szám szakaszai szerint.

Írás közben a rock sokszor szolgál indulatkonzervként, amiből ha az ember egyet felpattint, érzelmekkel tudja megtölteni a jelenetet és a szereplőket. "

  

 

 

 
Szöllősi Mátyás

1. "Szöllősi Mátyás 1984-ben született Budapesten. Író és fotóriporter. Idén – Váltóáram című könyvével – elnyerte a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat.

A legutóbbi könyve egy budapesti arcokat, és a történeteiket bemutató album, a Budapest Katalógus. 150 személy mesél benne magáról, a Budapesthez fűződő viszonyáról, nagyon sok mindenről szó esik a kötetben, méghozzá két nyelven.
(Fotó: Csudai Sándor - Origo)

 

 


2. A metal hullámokban tér vissza az életembe. Először a kétezres évek elején-közepén, a középiskola vége felé vált meghatározóvá, például a The Gathering által. Azt hiszem, sokakat megigézett akkor Anneke van Giersbergen hangja, és az a néhol brutális, de ugyanakkor költői és egyedi hangzás, mely jellemző (volt) rájuk. A How To Measure a Planet?, vagy épp a Souvenirs számai abban az életkorban igen felszabadítóak voltak, és kellően érzelmesek is ahhoz, hogy más állapotba kerüljünk, mondjuk a szigetes, vagy a Wigwamban tartott koncertjükön. Sokat köszönhetek azoknak az élményeknek, amiket általuk, velük együtt élhettem át.

 Rá nagyjából tíz évre ismertem meg Honfi Annát, akivel egy párt alkottunk majdnem négy éven keresztül. Őt elsősorban a RockOut nevű zenekarból ismerhetik sokan, akik járatosak az itthoni (metal)éjszakában. Az első pillanattól kezdve lenyűgözött, hogy egy vékony lány hogyan képes azokat a hangokat elővarázsolni magából, mondjuk amikor egy Scorpions, egy Iron Maiden vagy egy Whitesnake számot énekel.

Bizonyára elfogult voltam és vagyok vele kapcsolatban, de – ahogy én ezt képes vagyok megítélni – az egyik legegyedibb hangú metal énekes itthon, aki egészen kiválóan érzi a műfaj sajátosságait. És bár a zenekarral elsősorban klasszikusokat szólaltattak meg, de azokat is egyedi módon, a saját képére formálva adta mindig elő. Nem mondhatnám azt, hogy elsősorban metalt hallgatok, de vannak olyan periódusok, szituációk az életemben, amikor fontos, sőt elengedhetetlen. Egyszerűen szólva: kell.
  

Totth Benedek

1. "Totth Benedek író, műfordító vagyok, két fiú büszke apukája, többnyire írok és műfordítok, regényeket, novellákat, színdarabokat. Eddig két regényem jelent meg a Holtverseny (2014) és Az utolsó utáni háború (2017).
(Fotó: Bogdán Réka)

  2. A kedvencekre vonatkozó kérdésekkel könnyen sarokba lehet szorítani, főleg, ha a válaszadásnak terjedelmi korlátai vannak. Az első nagy szerelem az Appetite For Destruction volt, kazettán hallgattam, arra is emlékszem, hol volt meggyűrődve a szalag, és amikor sok év után újrahallgattam mp3-ban, fura volt, hogy kimaradt a gyűrődés. Ezt a lemezt időről-időre meghallgatom, és nem a Sweet Child O Mine, hanem a Nightrain a kedvenc számom.

 A következő rongyosra hallgatott album az ...And Justice For All volt. Fura, de eleinte úgy hallgattam, hogy rettegtem tőle, mégsem bírtam abbahagyni. Ezt szintén heti rendszerességgel előveszem.

Aztán jött a grunge. Pearl Jam fanatikus voltam, teljesen rágyógyultam a Ten lemezre, de nagyon bejött a Soundgarden és az Alice In Chains is. És a teljesség igénye nélkül legyen itt még néhány albumcím: a Red Hot Chili Peppers-től a Blood Sugar Sex Magik nálam minden idők egyik legjobb lemeze, szerintem azóta sem tudták túlszárnyalni magukat. Időnként rákattanok erre-arra. System Of A Down, Slipknot, A Perfect Cricle, Soul Coughing. Mostanában Toolt hallgatok..

 


3. A Holtversenyben elég sok zenei utalás van, eklektikus névsor, de a keményebb cuccok közül a Slipknot belekerült:

'A hangfalakból Slipknot bömböl, a Wait And Bleed, mert Misi szerint az a legjobb zene gyilkoláshoz.'

Mondjuk ezzel most már nem feltétlenül értek egyet." 

 


Veres Attila

1. "Veres Attila vagyok, filmforgatókönyveket írok és novellákat, valamint idén megjelent az első regényem, az Odakint sötétebb. A regény egy olyan Magyarországon játszódik, ahol a 80-as években egy csápos idegen faj jelent meg, akiket vadászni kezdtünk a testnedveikért. A megmaradt lényeket farmokra gyűjtjük és gondozzuk őket; a regény főhőse egy ilyen farmra érkezik. Azonban az élete hamar rémálommá válik, a szó legszorosabb értelmében.

A könyvben keverednek a magyar hétköznapok a kozmikus, időtlen iszonyattal. A történetről többen írták, hogy lovecraft-i, hogy horror, hogy sci-fi, de számomra leginkább egy bizarr teremtésmítosz, amiben egyébként nagy szerepet kap a zene, a bakelitgyűjtés és egy rejtélyes zenekar délutáni próbái.

 Nagyon fontos nekem a zene, ezért a regényben is fontos.
Talán csak a zenéhez nem kapcsolódik a könyvben a borzalom képzete.

2. Tényleg nagy zenerajongó vagyok, szóval nehéz felsorolni mindent. Gyerekkoromban meghatározó élmény volt, mikor beraktam a Black Sabbath első lemezét. Addigra hallgattam már mindent, amit a barátaim is; Rammstein, Prodigy, Manson, ilyesmik, de amikor a Black Sabbath nyitószáma megszólalt, akkor tudtam, hogy ez az igazi, ez mindennek az alapja.

Szóval a Sabbath elég meghatározó, meg a Pink Floyd, a Dark Side Of The Moon és Meddle albumok főleg. Itt szeretném megköszönni a minden áruházban fillérekért kapható Pop Classics sorozatnak a közreműködést, mert így találtam rá ezekre a lemezekre.
  Emellett egy pesti iskolai utazás során a Nyugati téri aluljáróban megvettem műsoros kazettán a Neurosistól a Times Of Grace-t, mindkettő elég fontos volt nekem akkor is és most is. Azóta sajnos érdeklődési körüm csak bővült, amivel a gyűjteményem is, a vagyonommal fordított arányban. A Neurosis különösen károsít, A Sun That Never Sets album több formátumban is megvan, annyira imádom. Nine Inch Nails a The Fragile lemezig végtelenítve jöhet, a Kyuss teljes életműve szintén. Bármelyik Clutch album bármikor.

Rákaptam a Mastodonra, a klasszikus Slayerre, a Motörheadre, ezekre egyébként nagyszerűen tudok írni is. Rajongom a noiserock cuccokat, Unsane, The Jesus Lizard, METZ, Future Of The Left, Mclusky meg a szerb Repetitor; bárki akar magának egy jó estét, menjen el Repetitor bulira, elég gyakran játszanak itthon. De már tényleg csak csapongok.

Túl sok mindent hallgatok és nincs preferált műfajom; gyakran felmegy a lejátszóra egymás után egy Discharge meg egy Fleet Foxes lemez; nem tudom, ez mit mond el rólam, de gondolom nem sok jót.

A magyar előadók közül az egyik kedvencem a Thy Catafalque, s ha egyszer olyan könyvet tudnék írni, mint amilyen a Róka hasa rádió vagy a Rengeteg zenében, akkor elég boldog lennék. Kátai Tamás szerintem a valaha élt egyik legjobb magyar nyelvű szövegíró.

Vagy amikor tiniként véletlenül vettem egy CD-t, és az egyik legszerencsésebb hibám volt. A debreceni Necropsia zenekar lemeze, A magány rítusai volt az; akkor nem értettem teljesen az albumot, de nemrég újrahallgattam, és rájöttem, hogy abszolút zseniális, ez elejétől a végéig. Illetve imádtam a Varsót, amíg léteztek. Valamennyi koncertjük emlékezetes volt.

  

3. A zene fontos inspirációs forrás; leginkább hangulatokra vadászok, mikor zenét hallgatok. Amikor az Odakint sötétebb regényt írtam, az elejétől úgy gondoltam, hogy három lemez hangulatát szeretném keresztezni benne.

Az egyik a Kyuss Welcome To Sky Valley albuma, mert megvan benne az a mindent leszaró szabadságérzet, ami a könyv elején el akartam érni. A másik a Slint Spiderland című lemeze, amiben olyan sűrű a szorongás és a magány érzete, hogy az szinte elviselhetetlen. A harmadik a Boards Of Canada utolsó albuma, a Tomorrow's Harvest; a lemez a test, a társadalom, a világ természetes pusztulásáról szól, szavak nélkül, csak a hangulatokon, hangmintákon, zenei textúrán keresztül; én is hasonló hatásra törekedtem a regényben, és ezt a lemezt sokat hallgattam inspirációért. Ilyen módon nagyon is informálnak a zenék.

Az új regényemet is három lemez hangulati összegzéseként képzelem el; egy Converge (az Axe To Fall), egy Radiohead (az In Rainbows) és egy Bohren und der Club of Gore (a Black Earth) album határozza majd meg számomra a szöveg irányát.

A novelláskötetemben lesz egy történet, a Ködváros, amit a zene ihletett. A történet témája egy elveszett zenekar utáni kutatás; a novella amatőr zenekarokról szól, egy város rejtett zenei életéről. Egyébként fiatalon doboltam amatőr zenekarban, sőt, Uzseka Norbert írt is rólunk kritikát. "

 

Waldmann Szabolcs / Michael Walden

1. "Waldmann Szabolcs vagyok, írói nevem Michael Walden, legutóbbi könyvem az Eshtar című trilógiám második kötete. Ez egy sci-fi/fantasy crossover, mely civilizációk harcába csöppent fiatalokról szól. A sorozat több idősíkon játszódik egyszerre, fejezetenként váltva. Megjelenik orosz, hidegháborús korszak; Gilgames kora, a Sumer birodalom, több mint négyezer évvel ezelőtt; az európai reneszánsz Itáliája, a jelenkor USA-ja és a NASA titkai.

A két legfontosabb szál azonban Inisfael bolygóján játszódik, egymástól ötszáz év távolságra. Itt él a két főszereplő: Vittorya Astarte hercegnő, más néven Eshtar, aki a mi földünkön nevelkedett, illetve kései leszármazottja, Mikael Shahan. Mikael idejére Vittorya tettei, miszerint legyőzi a Férgek seregeit, legendává szelídülnek, és egy vallás épül köré, melyben Eshtar néven istennőként tisztelik. Michael egy egyszerű régész (legalábbis így tűnik elsőre), aki ennek a legendának az eredetét kutatja, és nem is sejti, mekkora terv része lesz hamarosan, mikor eljön az utolsó Féreg...

 

2. A kedvenc rock/metal zenéim a Nightwish, a Disturbed, és a Sisters of Mercy.

 

3. A Nightwish konkrétan ihletett nem egy jelenetet a könyvből, hatással volt az egész hangulatára. A Disturbed The Light című száma pedig akár a főcímdala is lehetne, ha filmsorozat készülne belőle, annyira passzol hozzá! De ez csak utólag esett le, amikor megjelent. "
  

1. rész
A. M. Aranth - Holló-Vaskó Péter
Babiczky Tibor
Bán Mór
Bíró Szabolcs
Bukros Zsolt
Az 1. részhez kattints ide!


2. rész
Cserna-Szabó András
Dobai Bálint
Dörnyei Kálmán
Dragomán György
Gaura Ágnes
A 2. részhez kattints ide!


3. rész
Vivien Holloway / Sasvári Vivien
Imre Viktória Anna
Kleinheincz Csilla
Kukorelly Endre
László Zoltán
A 3. részhez kattints ide!


4. rész
Mickey Long / Rákosi Miklós
Molnár Krisztina Rita
Nemes István / John Caldwell, Jeffrey Stone
Riley E. Raines / Bódis Éva
Holden Rose / Kovács Attila
A 4. részhez kattints ide!
 

 

 

 

 

 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hammer TV

 
KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"
2021. május 15. (szombat) 09:57

Svartrviðr címmel május 28-án jelenik meg a folkos északi death/viking metalt játszó svéd King Of Asgard ötödik albuma, a 2017-es Taudr lemez utódja, amelynek producere Magnus "Devo" Andersson volt a Mardukból. A 2008-ban elindított King Of Asgard frontembere, Karl Beckmann a 90-es évek végén feloszlott Mithotyn oszlopos tagja, gitárosa, egyik fő zeneszerzője volt, a csapattal pedig egy alapos interjút is találsz a májusi HammerWorld magazinban. A két hét múlva érkező friss lemez harmadik előzetes dala a klippel kísért Ammobiærg - ismerkedj meg vele!   www.facebook.com/kingofasgard   Részlet a májusi HammerWorld magazinban olvasható interjúból:   A Sartrviðr alapján azt kell mondanom, hogy a zene jóval keményebb éllel rendelkezik az átlagos ’viking’ metalnál, s közben egy monumentális, epikus vonulata is tapasztalható. Mit gondolsz erről? "Úgy vélem, tökéletesen igazad van, ez egészen...

DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből
DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből

Archív kiadványsorozatot indított a Dream Theater, amelynek elnevezése Dream Theater's Lost Not Forgotten Archives, elsőként pedig egy 2017-es japán koncert felvételét hozzák majd ki...

BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence
BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence

Wall Of Skulls címmel augusztus 20-án lát napvilágot az Andy B. Franck énekes vezette Brainstorm új stúdióalbuma, a 2018-as Midnight Ghost lemez utódja. Első előzetesként már itt...

KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj
KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj

Csatazaj címmel megjelent és vlgig is hallgatható a Kárpátia zenekar új albuma. "A Csatazaj lemezt szerettük volna úgy időzíteni, hogy akkor már elindulhatnak a koncertek is. Bíztunk...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, legfrissebb előzetesként pedig itt a klippel kísért Ny Lucky Card dal. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben...

PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul
PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul

A Hypocrisy-vezér Peter Tägtgren másik csapata, a Pain még 2016-ban adta ki a legutóbbi albumát, a Coming Home-ot, de a banda nagyon is aktív, lesz majd új lemez is a hírek szerint, a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS