ZEFFER ANDRÁS - "Valószínűleg egyszer majd én is az orgona mellől fogok lefordulni"

Tripla jubileum az Arénában: Vikidál 70, Zeffer 60, Mobilmánia 10

2017. december 23. (szombat) 06:51 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 12:23

2018 január 6-án a Budapest Sportaréna egy nagyszabású hármas jubileumi koncertnek ad otthont, Vikidál Gyula 70., Zeffer András 60., valamint a Mobilmánia zenekar 10 éves születésnapját ünnepli. Zeffer András a P. Mobil zenekar tagjaként lett népszerű az egész országban, Gyulával immáron tíz éve dolgoznak együtt a Mobilmánia zenekarban.

Zeffer Andrással az mno.hu számára készített interjút Vékony Zsolt, amelyben Zefi ezt mondta az Arénás koncertről: "Majdnem olyan lesz, mint egy minifesztivál. Vikidál és az én pályafutásom több ponton is összefonódott, ugyanakkor arra is rájöttünk, hogy egy-másfél órában lehetetlen minden fontos dalunkat eljátszani, hiányérzetet viszont nem szeretnénk kelteni a közönségben. Ezért az este két részből áll majd. Az első fele Gyusziról szól, elhangzanak szerzemények a színházi és musicalszerepeiből, illetve a P. Box, a Dinamit és az M.H.V. korszakból is. A szünet után jönnek a Gyulával közös dolgaink, illetve a saját életművem dalai (megemlékezve Tunyogi Péterről), TRB, RockBand, a zárlatban pedig a legnagyobb P. Mobil és Mobilmánia sikerdalok csendülnek majd fel."

 


A koncert Facebook oldala


2018 elején Vikidál Gyula 70., az ön 60. és a Mobilmánia 10. születésnapját ünneplő koncerttel jelentkeznek, amely egyben jótékonysági fellépés is lesz.

"Mivel engem a Jóisten megtartott, úgy éreztem, foglalkoznom kell karitatív tevékenységgel is (részben emiatt, részben a zenei pályafutásom miatt kaptam meg augusztusban a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést). Szoktam látogatni a kórházakat, hogy találkozzam beteg emberekkel, akiknek támogatást is szoktunk gyűjteni a koncertjeinkkel.

Vikidál Gyulával evégett arra gondoltunk, hogy a január 6-i, arénás fellépés bevételének bizonyos százalékát a Szent László Kórház gyermekhematológiai osztályának ajánljuk fel. Az intézményben ugyanis épül egy Déméter-ház (hogy a szülők is ott lehessenek a gyerekeikkel), amelynek a belső kialakítását támogatjuk. Meglepett, hogy volt ebből atrocitásom is: néhányan megfeddtek, hogy miért nem a felnőttek gyógyulását segítem.

Tudom, hogy egy felnőtt családtag elvesztése mennyire fájdalmas dolog, ugyanakkor mégis azt érzem, hogy a jövő reménységeire, a gyerekekre jobban oda kell figyelni, ráadásul a gyógyulási esélyeik is jobbak a felnőttekénél. De mindemellett 2011-ben a felnőttosztályt is segítettük, ahogy tudtuk. Ahogy említettem, sokat járok be a kórházba a betegekhez beszélgetni, lelket önteni beléjük. A betegség is családok széthullásához vezethet. Nagy öröm, hogy azóta már van gyógyult felnőtt beteg is közöttük."
 

Schuster Lórival tartja a kapcsolatot?

"Nem szoktunk összejárni. A legrosszabb talán az, hogy nincs közöttünk semmilyen viszony, a közömbösség a jellemző. De az biztos, hogy amit közösen csináltunk, az nagyon szép volt. A rajongók persze folyamatosan szeretnék, hogy egyszer újra együtt álljunk színpadra. Nem zárom ki a lehetőségét, de hogy valaha lesz-e belőle valami, azt nem tudom."Korábban arról is beszélt, hogy idővel szeretné átadni a Mobilmánia stafétáját másnak. A januári koncert esetleg ennek az első jele?

"Nem-nem, még jó néhány év van azért bennem. Amilyen szinten ma a magyar nyugdíjrendszer áll, zenészként addig kell dolgozni, amíg meg nem hal az ember, valószínűleg egyszer majd én is az orgona mellől fogok lefordulni. De az biztos, hogy a Mobilmániában a fiatalok fogják átvenni a helyünket (ahogy ez részben már zajlik is), és egy olyan dinamikus embernek akarom majd átadni a stafétabotot, akiben megbízom, és akiben a közönség is megbízik. Gamsz Árpi jó eséllyel ilyen utód lehet."
 
Volt olyan terv, hogy a Mobilmánia új énekesét casting útján választják ki, bár végül hamarabb megtalálták Gamsz Árpádot. Ettől függetlenül nem gondoltak arra, hogy a tévés tehetségkutatók mintájára csinálnak egy hasonló kezdeményezést?

"Valahol az is volt a szándékunk, hogy felmérjük, milyenek a hazai színtér rockénekesei. Nálam végül húsz-huszonöt ember jelentkezett, és bár akadtak köztük valóban ragyogó hangok, de az sajnos nem elég ebben a műfajban, a kiállás is legalább olyan fontos. Árpi végül mindennek megfelelt, s amikor közölte, hogy Angliából hazaköltözik, és feláldozza az életét a Mobilmániáért, egyszerűen nem mondhattunk nemet. Ettől függetlenül a további tehetségek felkutatása fontos lenne, csak olyan anyagi és személyi háttér kell hozzá, amilyen jelen pillanatban nincs. Érdekes és hasznos lenne amúgy, mivel kicsit az egész magyar rockszakmát feldobhatnánk, életben tarthatnánk vele."

A teljes interjúhoz kattints ide!

 
 
"Vikidál Gyula neve egyetlen magyar számára sem lehet ismeretlen. Rockzenei múltja és jelene, valamint már harmincöt éve a színházakban alakított szerepei méltán tették ismerté mindenki számára. Ő volt az István a király Koppánya, a Nyomorultakban Jean Valjean, a Mária evangéliumban János, az Utazás Szurov őrnagya, a Légy jó mindhalálig Valkay tanár bácsija és még sorolhatnánk a szebbnél-szebb szerepeket.

Zenei pályafutása 1965-ben indult, 17 évesen az Íris nevű amatőr zenekarban kezdett énekelni, első komolyabb sikereit a P. Mobillal érte el a 70-es évek második felében. A klasszikus felállásban két kislemezen volt hallható a hangja (Kétforintos dal / Menj tovább, Forma I. / Utolsó cigaretta, 'Az első nagylemez' zseniális 1978-as koncertfelvétele csak két évtizeddel később jelent meg hivatalosan.

 

 


1979-ben Németh Alajos, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula és Németh Gábor társaságában megalapították a Dinamit zenekart, amely két albumot adott ki.

A Dinamit után P. Mobilból távozó Bencsik “Samu” Sándor és Cserháti “Pityi” István által alapított P. Boxhoz csatlakozott. Két lemezen (Kő kövön és Ómen) hallhatjuk a hangját.


 

 


1989 és 1995 között az MHV (Menyhárt-Homonyik-Vikidál) együttes tagja volt, három albumot adtak ki (Ébresztő, In The USA, Bölcsőtől a sírig), a Vikidál diszkográfia része több szólólemez is.

A 2008-ban, ex-P. Mobil tagokból alakult Mobilmánia eddig megjelent mindegyik lemezén énekelt néhány dalban, de a koncerteken a mai napig a színpadon is sűrűn látott vendégnek számít.

 A Mobilmánia első lemeze Ez a mánia címmel 2008-ban jelent meg, amit a tragikus körülmények között elhunyt Tunyogi Péter már sajnos nem élhetett meg, ám hangja két dalban hallható rövid ideig, valamint egy saját szerzeménye is felkerült a korongra.

A zenekar oszlopos tagja a billentyűs-zeneszerző Zeffer András, akinél 2006-ban súlyos stádiumban lévő leukémiát diagnosztizáltak. Még ez év novemberében egyedülálló módon nyújtott segítő kezet a zenészszakma - közel 100 neves fellépővel segélykoncertet szerveztek Zefinek, aki 2007-ben legyőzte betegségét és azóta is hatalmas lendülettel alkot, melynek egyik legékesebb bizonyítéka, hogy 2011-ben elnyerték az év legjobb hard rock lemezéért járó díjat a Fonogram-gálán.

 

 
 

A januári koncert első részében a Liszt Ferenc-díjas Vikidál Gyula színművész - énekes és vendégei előadásában hallható válogatás a művész több mint 50 éves pályafutása alatt született, rockoperák, musicalek előadásaiból és a nevéhez kötődő, maradandót alkotó, országosan ismert zenekarok repertoárjából.

Az est második felében Zeffer András Magyar érdemrend arany fokozatával kitüntetett billentyűs, énekes, zeneszerző 40 éves munkásságának legfontosabb zenekarai lépnek színpadra, vendégekkel és eredeti tagokkal.A koncert folytatásában a 10 éves, Fonogram-díjas Mobilmánia ad fergeteges nagykoncertet eddig megjelent lemezeinek zenei anyagából, több vendéggel, szimfonikus nagyzenekarral kiegészülve.


A program szerint egykori énekesükről, a 2008-ban elhunyt Tunyogi Péterről is különleges módon emlékeznek meg.

A koncerten megszólaló dalok még szebb hangzását egy gyerekkórus és egy kiváló nagyzenekar, az Art Anzix Orchestra segíti tökéletessé tenni.

2018. január 6.
kezdés: 19:00
Papp László Budapest Sportaréna


A koncert a Danubius Music menedzselésével és az Art Anzix Színház szervezésében valósul meg. Fantasztikus hangulatot ígérnek a szervezők, akik mindig gondosan figyelnek, hogy minőségi szórakoztatást nyújtsanak a közönségnek."

 

 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
WOLFHEART - Gyilkos új dal a márciusi EP-ről: Hereditary
2021. március 2. (kedd) 18:27

Skull Soldiers címmel egy 4 tételes és 2 új dalt tartalmazó EP-vel jelentkezik március 5-én a melodikus death metalt különlegesen fagyos hangulattal kísérő finn Wolfheart. A címadó dalt, amelyben egy vendégénekes is hallható, Petro az ukrán Wolfanger zenekarból, már korábban bemutattuk, most pedig a Hereditary nótával is lehet ismerkedni. Tuomas Saukkonen, a Wolfheart frontembere: "Zeneileg a Hereditary egész másmilyen, mint a Skull Soldiers. Az az egyik leginkább death metal-orientált nóta, amit valaha írtam, a Hereditary viszont egy jóval dallamosabb, akár heroikusnak is mondható nóta. Itt is a háború sötét, komor tematikája jelenik meg, mégpedig az a tény, hogy egy válságos vagy szorult helyzetben bárkiből lehet gyilkos, az a gyűlölet mindnyájunkban ott szunnyad." Az új EP két friss dala is a Téli Háborúhoz kapcsolódik, amely a csapat tavalyi Wolves Of Karelia lemezének fő témáját adta. A Skull Soldiers dal arról a...

HELLOWEEN - Ilyen lesz az epikus új daluk, a Skyfall
HELLOWEEN - Ilyen lesz az epikus új daluk, a Skyfall

Még pont egy hónap van hátra, mire megismerhetjük a Skyfall című új Helloween dalt, de a beharangozóját már most közzétették. Egy epikus Kai Hansen-szerzeménnyel, egy Skyfall...

HEALIN' SCARS - Dalpremier a budapesti zenekartól: Lélekharang
HEALIN' SCARS - Dalpremier a budapesti zenekartól: Lélekharang

Lélekharang címmel egy új dallal jelentkezett a Healin' Scars, egy 2017-ben alakult budapesti modern hard rock zenekar "A bandánk 2017-ben alakult és rá egy évre készítettük el a...

PABLO AND THE ESCOBARS - Itt van az új hazai banda teljes első EP-je: Play With My Blues
PABLO AND THE ESCOBARS - Itt van az új hazai banda teljes első EP-je: Play With My Blues

Play With My Blues címmel még január végén mutattunk be egy klippel kísért EP-előzetes dalt egy új hazai blues-rock bandától, a tavaly alakult Pablo and the Escobars-tól. Most már a...

SZIJÁRTÓ ZSOLT - Nyáron jön a második lemez, dalpremier: Túl ezer halálon
SZIJÁRTÓ ZSOLT - Nyáron jön a második lemez, dalpremier: Túl ezer halálon

Nyárra várható Szijártó Zsolt második szólóalbuma, a 2019-es Stoppos a galaxisban lemez utódjáról már itt is van az első dal. Hallgasd meg Túl ezer halálon nótát! "Sziasztok!...

A DAL 2021 - Közönségszavazatokkal döntőbe jutott a Mudfield
A DAL 2021 - Közönségszavazatokkal döntőbe jutott a Mudfield

Tegnap este A Dal 2021 első elődöntőjéből a közönségszavazatoknak köszönhetően a döntőbe jutott a szeghalmi Mudfield. Ezúttal akusztikus verzióban hangzottak el a A Dalba nevezett...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS