TANKCSAPDA - "Az Arénakoncert előestéjén vesekővel feküdtem a kórházban"

A mai napon Debrecenben dedikálnak: 15 órától a Kassai utcai Mol-kúton

2017. december 18. (hétfő) 10:39 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 12:19

Április 28-án egy nagyszabású, különleges koncertet adott a Tankcsapda a Papp László Budapest Sportarénában, a buli teljes felvétele pedig két napja meg is jelent DVD-n.

Tamás Nándor a naplo.hu számára készített egy interjút a Tankcsapda tagjaival, egyrészt a DVD, másrészt a december 29-én esedékes debreceni körszínpados buli kapcsán. Az interjúból többek között az is kiderül, hogy Sidi miért olyan sápadt a felvételen: előző este vesekővel feküdt a kórházban, a koncert reggelén még nem lehetett tudni, hogy mi lesz az Arénabulival.


 


www.facebook.com/TankcsapdaMindig valamilyen különlegességgel készültök a nagy koncertekre, ezúttal ez a körszínpad lesz. Milyenek a tapasztalataitok a budapesti koncert kapcsán, és mennyiben lesz ez esetleg más, mint az a buli?

Sidi: "Az Aréna-koncertnek, ami egyébként most jött ki DVD-n, és 18-án dedikálunk Debrecenben, féléves előkészületei voltak. Ennyi idő alatt annyira körbejártuk technikai és egyéb szempontból az előadás részleteit, hogy meglepetést nekünk aznap már vajmi keveset hozott. Az előző este adott, mert akkor vesekővel kórházban feküdtem, s a koncert reggelén még nem lehetett tudni, hogy mi lesz velem."

Fejes: "A koncert előtt Lacival szemrebbenés nélkül nyilatkoztuk, hogy minden rendben van."

Lukács: "Közben megtudtam, hogy éppen fetreng a kórházban a gitárosunk."

Sidi: "De a koncert előtt négy órával kijött a kő. A DVD-n ezért látható, hogy nagyon sápadt vagyok. De visszatérve a koncertre, aznap este már eléggé magabiztosan jártunk-keltünk a színpadon. Egyébként az volt a célunk, mint most Debrecenben is, hogy Magyarország legnagyobb zárt helyén alakítsunk ki klubhangulatot. Annak ellenére, hogy 12 ezer ember bent volt, ez maximálisan sikerült. Ehhez a körszínpadhoz minden irányban közel vannak az emberek, sokkal közelebb, mint egy hagyományos pódiumhoz."

Fejes: "Ez teljesen más pálya. Évente átlagban adunk nyolcvan koncertet, egy jól megszokott metódus szerint: megérkezel a backstage-be, onnan a színpadra, hátad mögött ott vannak a technikusok, akik kiszolgálnak, és segítenek, ha bármilyen technikai zűr van. Tehát kisujjból dolgozik a stáb. Egy ilyen körszínpadnál ez nem működik, mert annyiszor nem jöhetnek fel nyilván a színpadra. Ez kihívás számunkra is, tulajdonképpen teljesen önellátónak kell lennünk a deszkákon, s ez borítja a hétköznapi rutinunkat. Ez számunkra is izgalmas ilyen szempontból."

Lukács: "Itt az 'is' szót hangsúlyoznám, mert a közönség számára is egy egészen másfajta koncertélményt ad majd ez a buli. A színpadot úgy építjük meg, hogy csak annyi motyó legyen fent, amennyire minimálisan szükségünk van. Középen egy dobfelszerelés, három ember és semmi más. Sem monitorládák, sem hangfalak, amik esetleg takarnák a látványt. Ebben az értelemben puritán lesz a koncert, egyúttal nagyon látványos is, a kivetítők, a pirotechnika és a lámpák által. És mindez mindenhonnan ugyanolyan jól látható lesz."Sidi: "Interaktív és folyamatosan mozgásban lévő produkcióról beszélünk, még a dob is állandóan forog körbe. Itt nincs olyan, hogy valaki jó vagy rossz helyre vesz jegyet, mindenki kifogástalanul tudja majd élvezni a koncertet."

Fejes: "Megígértük a pesti buli előtt, hogy a szemnek és a fülnek is lesz bőven legelnivalója, és bárhol állsz vagy ülsz, mindent fogsz látni. Ha éppen Laci és Sidi is háttal áll neked, akkor a kivetítőkön pontosan nyomon követheted, mi történik. A kritikák nyolcvan százaléka kiemelte, hogy amit megígértünk, azt megkapták a nézők. Így lesz ez a Főnixben is, ahol, mivel kisebb, mint az Aréna, forróbb hangulatra lehet számítani. Ami még plusz adalék: egy új hangrendszert fogunk alkalmazni, amely most debütál Magyarországon. A rendszert gyártó cég főhangmérnöke külön ezért a koncertért utazik Angliából Debrecenbe."

Lukács: "Amikor véget ért a budapesti koncert, már az öltözőben megbeszéltük, ez annyira szuper volt, hogy mindenképpen haza kell vinnünk ezt a körszínpad-dolgot a Főnix csarnokba."Annyi kritikát azért lehetett olvasni a pesti előadás után, hogy rossz volt a tömeg eloszlása a nézőtéren.

Lukács: "Ez abszolút így volt. Erre igyekszünk most jobban odafigyelni, nyilván amennyire ez a mi hatáskörünk. Egyébként a beléptetésért felelős cég vezetője nem sokkal az Aréna-koncert után Londonban járt, s ott egy körszínpados teremben ugyanezzel a problémával szembesült, vagyis nem ők végezték rosszul a dolgukat. Sajnos, az máshol is előfordul, hogy a bejárathoz közel felgyűlik a tömeg, a túloldal pedig jóval szellősebb."

Fejes: "Erre érdemes felhívni az emberek figyelmét. Mindenki emlékszik arra gyerekkorából, amikor busszal járt iskolába, hogy bent, a jármű belsejében táncolni lehetett, az ajtónál meg úgy álltak az utasok, mint a heringek. Ráadásul most a színpad 'másik' oldalán sokkal könnyebben megközelíthetők lesznek a büfék is!"
 


TANKCSAPDA - Mindenki valakié (a 2017-es Aréna Koncert DVD-ről)

 


Számomra nagyon izgalmasnak tűnik az a B oldalas koncertkörút, amelyet a jövő év elejére hirdettetek meg. Erről mit lehet már tudni?

Lukács: "Bármit, mert ebben a sztoriban most semmilyen titok nincs. Valóban, általában amikor a zenekaroknak kijön valamilyen új kiadványuk, vagy új turnéjuk van, próbálják elhallgatni a meglepetéseket, és nem lelőni a poént. Na, itt nincs ilyen. Egy olyan 14 állomásos turnéra indulunk – amelynek a nyitókoncertje Debrecenben lesz –, amelyről szeretnénk a jövőben is sokat beszélni, hogy az emberek tudják, mire számíthatnak.

Időről időre beemelünk a koncertprogramunkba olyan dalokat, amelyeket szeretünk és értékesnek tartunk, de valamiért kicsit mostohagyerekként voltak kezelve. Ha volnának még bakelitkorongok, akkor ezek lennének a B oldaliak. Egy idő után felvetődött bennünk: ha már annyi ilyen dalunk van, miért nem csinálunk ezeknek a nótáknak egy komplett turnét? Tehát ezúttal nem játszunk Tankcsapda-slágereket, mint például Ez az a ház, a Mennyország Tourist vagy A Rock and roll rugója, viszont egy csomó olyan dal lesz, amelyet még sosem játszottunk el élőben, vagy ha igen, akkor is csak nagyon ritkán."

A teljes interjúhoz kattints ide!

A 2017-es év utolsó Tankcsapda koncertjei:
12.29. DEBRECEN, Főnix Csarnok - körszínpad koncert
12.31. BUDAPEST, Barba Negra Klub - szilveszteri buli

"A tavaszi - rendhagyó és látványos - Budapest Aréna koncertet már otthon is élvezheted! A DVD a koncerten elhangzott összes (28) dal teljes és vágatlan anyagát és egy 'hogyan készült' dokumentumfilmet is tartalmazza. Kizárólag a MOL-kutakon kapható!"
 
 

 
Február elején egy rendhagyó koncertsorozatra indul a Tankcsapda: a Béoldal Turnén egyetlen közismert nótát sem fognak játszani.

"A Béoldal Turnén élőben még soha nem, vagy csak nagyon ritkán játszott dalokból válogatunk, de egyetlen közismert dalt sem játszunk majd. Biztosak vagyunk benne, hogy a dalválasztás a Tankcsapdát jól ismerők és a ritkaságokat kedvelők számára így egy igazán különleges élmény lesz! A koncerthelyszínek befogadó képessége nagyon korlátozott, ezért ha szeretnél ott lenni, mindenhol válaszd a jegyelővételt!"
 

 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
WOLFHEART - Gyilkos új dal a márciusi EP-ről: Hereditary
2021. március 2. (kedd) 18:27

Skull Soldiers címmel egy 4 tételes és 2 új dalt tartalmazó EP-vel jelentkezik március 5-én a melodikus death metalt különlegesen fagyos hangulattal kísérő finn Wolfheart. A címadó dalt, amelyben egy vendégénekes is hallható, Petro az ukrán Wolfanger zenekarból, már korábban bemutattuk, most pedig a Hereditary nótával is lehet ismerkedni. Tuomas Saukkonen, a Wolfheart frontembere: "Zeneileg a Hereditary egész másmilyen, mint a Skull Soldiers. Az az egyik leginkább death metal-orientált nóta, amit valaha írtam, a Hereditary viszont egy jóval dallamosabb, akár heroikusnak is mondható nóta. Itt is a háború sötét, komor tematikája jelenik meg, mégpedig az a tény, hogy egy válságos vagy szorult helyzetben bárkiből lehet gyilkos, az a gyűlölet mindnyájunkban ott szunnyad." Az új EP két friss dala is a Téli Háborúhoz kapcsolódik, amely a csapat tavalyi Wolves Of Karelia lemezének fő témáját adta. A Skull Soldiers dal arról a...

HELLOWEEN - Ilyen lesz az epikus új daluk, a Skyfall
HELLOWEEN - Ilyen lesz az epikus új daluk, a Skyfall

Még pont egy hónap van hátra, mire megismerhetjük a Skyfall című új Helloween dalt, de a beharangozóját már most közzétették. Egy epikus Kai Hansen-szerzeménnyel, egy Skyfall...

HEALIN' SCARS - Dalpremier a budapesti zenekartól: Lélekharang
HEALIN' SCARS - Dalpremier a budapesti zenekartól: Lélekharang

Lélekharang címmel egy új dallal jelentkezett a Healin' Scars, egy 2017-ben alakult budapesti modern hard rock zenekar "A bandánk 2017-ben alakult és rá egy évre készítettük el a...

PABLO AND THE ESCOBARS - Itt van az új hazai banda teljes első EP-je: Play With My Blues
PABLO AND THE ESCOBARS - Itt van az új hazai banda teljes első EP-je: Play With My Blues

Play With My Blues címmel még január végén mutattunk be egy klippel kísért EP-előzetes dalt egy új hazai blues-rock bandától, a tavaly alakult Pablo and the Escobars-tól. Most már a...

SZIJÁRTÓ ZSOLT - Nyáron jön a második lemez, dalpremier: Túl ezer halálon
SZIJÁRTÓ ZSOLT - Nyáron jön a második lemez, dalpremier: Túl ezer halálon

Nyárra várható Szijártó Zsolt második szólóalbuma, a 2019-es Stoppos a galaxisban lemez utódjáról már itt is van az első dal. Hallgasd meg Túl ezer halálon nótát! "Sziasztok!...

A DAL 2021 - Közönségszavazatokkal döntőbe jutott a Mudfield
A DAL 2021 - Közönségszavazatokkal döntőbe jutott a Mudfield

Tegnap este A Dal 2021 első elődöntőjéből a közönségszavazatoknak köszönhetően a döntőbe jutott a szeghalmi Mudfield. Ezúttal akusztikus verzióban hangzottak el a A Dalba nevezett...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS