DINAMIT - Karácsonyi nagykoncert a Barba Negrában

Új lemezt egyelőre nem terveznek

2017. december 15. (péntek) 08:09

December 26-án karácsonyi nagykoncertet ad a Dinamit zenekar a Barba Negra klubban.

"A Dinamit mindig is egyedi színfoltja volt a hazai rockzenének, így karácsony második napján sokan ünnepelnek majd velük a Barba Negrában. Az 1979-ben alakult Dinamit igazi szupergruppként indult, és most néhány évtizeddel a hátuk mögött – több tagcsere, szünetek és újrakezdés után - sikeres zenekarként, zeneileg és emberileg is összeforrt csapatot alkotnak. Magas szintű zenei képzettségük is garancia a zenekar tökéletes megszólalására."

 "A Dinamit 1979-ben alakult: Vikidál Gyula a P. Mobilból, Németh Alajos a Miniből, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula és Németh Gábor a Skorpióból érkezett. Két albumot készítettek (a másodikat már kétgitáros felállásban - Lugosi Lászlóval a Beatricéből), továbbá két kislemezt. 1981 végén a Dinamit feloszlott...

28 év hallgatás után, 2009-ben bejelentették az újjáalakulást, új énekessel és basszusgitárossal. 2010-ben egy új stúdióalbummal jelentkeztek, amely a Rockinform magazin mellékleteként jelent meg. 2014-ben Rudán Joe csatlakozásával egy rövid ideig két énekese volt a zenekarnak, majd Kálmán György távozott a csapatból."


www.facebook.com/dinamitegyuttes


A koncert Facebook oldala
Hímer Bertalan Paya az októberi miskolci koncert kapcsán beszélgetett Németh Gábor zenekarvezetővel.Kezdjük először az újjáalakulás részleteivel! Aztán majd elrévedünk kicsit a múltban is. Tudtommal hosszú évekig vártatok arra, hogy Vikidál igent mondjon, és vele szerettetek volna beindulni.

"Igen, évekig győzködtük, de nem tudtunk zöldágra vergődni Gyulával. Volt egy komoly ígéret, de aztán abból nem lett semmi… Közben már annyira előrehaladott helyzetben volt az újjáalakulás, hogy végül úgy döntöttem, megcsináljuk nélküle."Vikidál azóta fellépett veletek egyszer is?!

"Nem-nem!"Viszont a haknijai alkalmával ő szokott Dinamit dalokat énekelni.

"Persze, simán! A Triásszal is szokott… Érdekes módon az eredeti zenekarban nem akar, nem tudjuk, hogy miért."A győzködés során kiderült valami, hogy miért nem mond igent? Volt valami hivatkozás?

"'Csak!' Ennyi… Érdekes volt, azt mondta, nem vállalja. Kérdeztem: De miért nem?! Mindent meg tudunk oldani, mondjad, mi a probléma! Ne haragudj, nem vállalom. – volt a válasz. Erre már nem lehet mit mondani…"
 

 2009 decemberében volt egy szombathelyi bemutatkozó buli, utána 2010 februárjában volt a PeCsa nagykoncert. Ez a két buli indokolta, hogy tovább kell mennetek vagy eleve már úgy indultatok, hogy folyamatosan működik majd a zenekar?


"Nem ezektől lett függővé téve a további működés! A PeCsa-buli csak egy budapesti koncert volt. Ez csak egy jelzés volt, hogy itt vagyunk, szevasztok! Egyébként utána rögtön föl is vettük az új lemezt is."Azóta hozzávetőleg évi hány fellépésetek van?

"Nincs túl sok, mert a jelenlegi tagok több zenekarban, formációban is zenélnek, így nehéz egyeztetni dinamitos időpontot, koncertet. De azért évi 15-20 fellépésünk van, ez arra elég, hogy a zenekart ne felejtsék el, és mindig képben legyünk…"De gondolom a felkéréseket is megválogatjátok, hogy hol léptek föl, mit vállaltok.

"Persze! A zenekar nívójához mérten válogatunk, mi nem fogunk elmenni kocsmákba, klubozni… Megvan minden tagnak a második, harmadik elfoglaltsága zeneileg, üzletileg, nem vagyunk rászorulva, hogy ebből kelljen megélnünk. Nem kell mindenáron Dinamit fellépéseket csinálnunk!"Kálmán Gyuri egy szerencsés találat volt az induláskor, viszont később Rudán Joe is csatlakozott hozzátok. Egy időben két énekes is volt, ez az állapot hogy adódott?

"Gyuri el akart menni, aztán visszasírta magát a zenekarba. Egyébként ez úgy történt, hogy Gyuri közölte, hogy elmegy a Mobilmániába Zefferhez énekelni, mert ott majd ő ki fog teljesedni művészileg. Zefi minden szépet megígért neki, Gyuri meg azt hitte, ez így is lesz. Mondtam, hogy oké, menjék! Nem akartam visszatartani, mert úgy nem jó zenélni, hogy tudod a másikról, hogy nem akar ott lenni, egységnek kell lenni, mindenki ugyanúgy tolja azt a szekeret...

Ahogy ezt egyeztettük, rögtön hívtam Joe-t, aki egyből igent mondott! Így hamar megvolt a megoldás, viszont három nap után Gyuri – sírósra véve a figurát- felhívott, hogy szeretne visszajönni a zenekarba. Nagy dilemma volt, mert Jocit már lekötöttem, visszamondani nem akartam, így végül két énekes lett egy időszakra. Aztán utána Jankai meg Kálmán Gyuri produkáltak egy triászos sztorit.

Egyik reggel látom a Facebookon, hogy előző este 'dupla Dinamit' volt Kaposváron, valami pinceklubban Vikidállal! Láttam a fényképet is Gyulával, erre már azt mondtam, hogy így nem mehet tovább. Most akkor ki, kivel van?! Melyik is az igazi Dinamit produkció? Így végül mindkettőjüktől megváltam… Joe meg már a második éve van velünk, szóval bevált. A Mobilban én 10-11 évet játszottam vele, jól ismerjük egymást…"
 

 
Hogy néz ki mostanában a koncertprogramotok? Mennyi régi, mennyi új számot játszotok?


"A régi dalok kétharmad részét teszik ki a programnak, az újak meg az egyharmadát. 90-95 percet szoktunk játszani, 20-21 számot. Körülbelül 6-7 dal szerepel az 'új' anyagról. A régieket ismeri a közönség nagy része, azokat fújják kívülről, így mindenképpen azoknak kell dominálniuk a programban."


A teljes interjúhoz kattints ide!


 


 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
WOLFHEART - Gyilkos új dal a márciusi EP-ről: Hereditary
2021. március 2. (kedd) 18:27

Skull Soldiers címmel egy 4 tételes és 2 új dalt tartalmazó EP-vel jelentkezik március 5-én a melodikus death metalt különlegesen fagyos hangulattal kísérő finn Wolfheart. A címadó dalt, amelyben egy vendégénekes is hallható, Petro az ukrán Wolfanger zenekarból, már korábban bemutattuk, most pedig a Hereditary nótával is lehet ismerkedni. Tuomas Saukkonen, a Wolfheart frontembere: "Zeneileg a Hereditary egész másmilyen, mint a Skull Soldiers. Az az egyik leginkább death metal-orientált nóta, amit valaha írtam, a Hereditary viszont egy jóval dallamosabb, akár heroikusnak is mondható nóta. Itt is a háború sötét, komor tematikája jelenik meg, mégpedig az a tény, hogy egy válságos vagy szorult helyzetben bárkiből lehet gyilkos, az a gyűlölet mindnyájunkban ott szunnyad." Az új EP két friss dala is a Téli Háborúhoz kapcsolódik, amely a csapat tavalyi Wolves Of Karelia lemezének fő témáját adta. A Skull Soldiers dal arról a...

HELLOWEEN - Ilyen lesz az epikus új daluk, a Skyfall
HELLOWEEN - Ilyen lesz az epikus új daluk, a Skyfall

Még pont egy hónap van hátra, mire megismerhetjük a Skyfall című új Helloween dalt, de a beharangozóját már most közzétették. Egy epikus Kai Hansen-szerzeménnyel, egy Skyfall...

HEALIN' SCARS - Dalpremier a budapesti zenekartól: Lélekharang
HEALIN' SCARS - Dalpremier a budapesti zenekartól: Lélekharang

Lélekharang címmel egy új dallal jelentkezett a Healin' Scars, egy 2017-ben alakult budapesti modern hard rock zenekar "A bandánk 2017-ben alakult és rá egy évre készítettük el a...

PABLO AND THE ESCOBARS - Itt van az új hazai banda teljes első EP-je: Play With My Blues
PABLO AND THE ESCOBARS - Itt van az új hazai banda teljes első EP-je: Play With My Blues

Play With My Blues címmel még január végén mutattunk be egy klippel kísért EP-előzetes dalt egy új hazai blues-rock bandától, a tavaly alakult Pablo and the Escobars-tól. Most már a...

SZIJÁRTÓ ZSOLT - Nyáron jön a második lemez, dalpremier: Túl ezer halálon
SZIJÁRTÓ ZSOLT - Nyáron jön a második lemez, dalpremier: Túl ezer halálon

Nyárra várható Szijártó Zsolt második szólóalbuma, a 2019-es Stoppos a galaxisban lemez utódjáról már itt is van az első dal. Hallgasd meg Túl ezer halálon nótát! "Sziasztok!...

A DAL 2021 - Közönségszavazatokkal döntőbe jutott a Mudfield
A DAL 2021 - Közönségszavazatokkal döntőbe jutott a Mudfield

Tegnap este A Dal 2021 első elődöntőjéből a közönségszavazatoknak köszönhetően a döntőbe jutott a szeghalmi Mudfield. Ezúttal akusztikus verzióban hangzottak el a A Dalba nevezett...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS