PERIHELION - Örökérvényű Örvény

December 29-én ott lesznek a Fekete Zaj Fesztiválon

2017. december 12. (kedd) 04:40 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 12:13

Örvény címmel egy hónapja jelent meg a debreceni Perihelion harmadik albuma, a 2015-ös Zeng lemez és a tavalyi Hold EP folytatása. A francia Apathia kiadónál dolgozó avantgárd, atmoszférikus post-black vonalas csapat friss lemezéval kapcsolatban Uzseka Norbert készített interjút Vasvári Gyula énekes/gitárossal és Katonka Barna dobossal.

Perihelion:
"Egy hihetetlenül sűrű és izgalmas évbe telt megírni és rögzíteni ezt a lemezt. Annyi mindent tudnánk róla mesélni, hogy igazából nem is tudjuk elkezdeni. Sok helyen fogunk még róla beszélni a közeljövőben, így most csak egy dolgot mondunk: Egyben végighallgatva az igazi.."

 


www.facebook.com/perihelionofficialA debreceni Perihelion új albuma, az Örvény novemberben jelent meg a francia Apathia Records-nál. Vasvári Gyula énekes-gitárossal és Katonka Barna dobossal Uzseka Norbert beszélgetett.


Volt némi változás a zenekar felállásában. Mi történt, s mit kell tudni az új tagokról?

Barna: "Krisztián, korábbi gitárosunk, egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta már vállalni a zenéléssel, koncertezéssel járó teendőket, ezért néhány hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy nem folytatja velünk. Természetesen a baráti kapcsolat abszolút megmaradt. Krisztiánt végül is sikerült 'házon belülről' pótolnunk. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy Balázs, aki addig basszusgitározott, átvette a gitáros posztot, ami egyébként nem okozott neki problémát, mivel a másik zenekarában, a Karstban is ezen a hangszeren játszik.

Balázson keresztül a Karstból ismertük Tomit is, aki basszusgitáron korábban már kisegített minket néhány koncerten, így a dalok betanulásával sem volt különösebb gond. Tomi emberileg is hamar beilleszkedett, s mondhatom, már teljes értékű tagja a zenekarnak."A többiek - akár új, akár régi tagok - mennyire vettek részt a dalszerzésben?

B: "Az Örvény dalainak megírásánál az előző anyagainknál megszokott munkamódszerhez képest jóval nagyobb szerepet kapott a próbatermi jammelés, demózás. A korábbi gyakorlattal ellentétben, mikor is Gyula kész dalokat hozott, most félkész dalvázlatokból közösen dolgoztuk ki a végleges változatot. Az ötletekhez mindenki hozzátette a magáét, s ha jónak ítéltük meg, ami így kialakult, akkor beépült az adott dalba.

A végeredmény így spontánabb, ösztönösebb, talán letisztultabb is, mondhatjuk, hogy a zene így valóban négyünk közös szüleménye, de azért azt tegyük hozzá, hogy az alapötletek általában ismét Gyulától származtak. Rengeteg verziót elvetettünk, mások állandóan változtak, mivel mind a négyen meglehetősen maximalisták vagyunk."Egyáltalán, hogy zajlik a dalszerzés? Azért kérdezem, mert úgy képzelem, ilyen különleges hangulatú zenét nem lehet "csak úgy" írni.

Vasvári Gyula: "Egy-két alapötletből alakul ki sokszor egy egész dal, ami aztán számos esetben köszönőviszonyban sincs a kiindulási témával. Sokkal érdekesebb és főleg értékesebb végeredmény születik négy ember közös alkotásaként, mint ha egyvalaki leül és kitalál mindent. Nincs különösebb receptünk a dalírásra, azt leszámítva, hogy nekem például a legkülönfélébb élethelyzetekben jut eszembe egy-egy riff, téma, vagy szöveg. Hamar megtanultam, hogy ezeket mindenáron rögzíteni kell ott és akkor valamilyen formában, és ez a hozzáállás már sok olyan dalt eredményezett, melyek meg sem születtek volna, ha nem 'engedelmeskedem' ezeknek a hangoknak."PERIHELION - Örvény (a 2017-es album)
Miben más még az új anyag a korábbiakhoz képest?

Gy: "A legfontosabb, hogy ezt a lemezt egészben érdemes végighallgatni, mivel úgy mutatja meg leginkább a valódi arcát. A zajok, hangképek és átkötők is mind ezt a célt szolgálják. Persze ma már nyilvánvalóan komoly kihívás azt várni az emberektől, hogy üljenek le 40 percre és semmi mással ne foglalkozzanak, csak adják át magukat a zenének, de a helyzet mégiscsak az, hogy másképp lehetetlen megtapasztalni egy lemezanyag igazi mélységét."Milyen most a kapcsolat az Apathia kiadóval?

B: "Ez egy underground kiadó, amellyel hosszú évekre nyúlik vissza a kapcsolatunk, gyakorlatilag az összes Perihelion anyag náluk jelent meg. Érdemes megjegyezni, hogy a lemezeket nem kizárólag munkaanyagnak tekintik: csak olyasmit adnak ki, ami valóban megszólítja őket, amit maguk is szívesen hallgatnak. Ebből is sejthető, hogy valóban szívügyüknek tekintik a kiadványaik gondozását. Napi kapcsolatban állunk velük, főleg lemezmegjelenések környékén, így elmondhatjuk, hogy ők is nagyon lelkesek az új anyaggal kapcsolatban, és mindent megtesznek, hogy megfelelően promotálják a lemezt."
És milyen a Perihelion külföldi megítélése?

Gy: "Kiemelkedően jó, nagyon sok visszajelzés ér el hozzánk és semmi okunk a panaszra. Sokak szerint hatalmas hátránnyal indul ma egy zenekar külföldön, ha történetesen magyar és mindezen felül még magyarul is énekel. Ebből annyi bizonyosan igaz, hogy manapság vannak a magyarnál sokkal népszerűbb, egzotikusabbnak számító zenei színterek a világon, elég csak az izlandi zenekarokra gondolni. Ezzel persze semmi gond, ilyen mindig volt és lesz is, és az ilyen trendek folyamatosan jönnek-mennek. Számunkra csak és kizárólag az a fontos, hogy a lehető legőszintébben öntsük zenei formába az elképzeléseinket, így ha ezzel együtt más országokban is értékelik a dolgainkat, az nekünk már egy hatalmas plusz."Van terv, lehetőség külföldre menni koncertezni?

B: "Nálunk mindig a lehetőség szüli a terveket. Saját magunk ritkán szervezünk külföldi koncerteket, inkább meghívásos alapon működik ez a dolog. Néha indokolatlannak tűnő koncertmeghívásokat is elfogadunk, így jutottunk el például Svájcba, Franciaországba, néha pedig olyanokat mondunk le, melyen más esetleg csodálkozhat. Azt elmondhatom, hogy nem anyagi szempontok alapján szelektálunk, hiszen ezek a bulik többnyire ráfizetéssel végződnek, sokkal inkább szubjektív megítélés alapján döntünk egy-egy koncert elvállalásáról. Többnyire azért élni szoktunk a kínálkozó lehetőségekkel. Erdély például örök kedvenc, de többször játszottunk már Bukarestben is, ahonnan mindannyiszor kellemes élményekkel tértünk haza."

Az Apathia támogatta a stúdiózást?

Gy: "Ez igazából fel sem merült, mivel a dobfelvételeket leszámítva mindent magunk csináltunk és ez a munkafolyamat már a kezdetektől így zajlik."És hogy zajlott a stúdiózás?


B: "A dobok a debreceni MMP Stúdióban kerültek rögzítésre, mindössze két nap alatt. Nem először jártunk itt, ezért tudtuk, hogy más megoldásban nem is fogunk gondolkodni. Maximálisan elégedettek vagyunk a végeredménnyel, melyhez jelentősen hozzájárult a hangmérnökök profi hozzáállása is. Szerencsére volt időnk felkészülni, ezért a felvételek viszonylag zökkenőmentesen, gyorsan lezajlottak. Érdekesség, hogy a Bardó című dalunk nyitó dobtémáját Szilágyi Pisti (MMP hangmérnök, tulaj) javaslatára a feljátszás előtt 5 perccel drasztikusan megváltoztattuk. Így a dal merőben más karaktert kapott, de a végeredmény szerintem sokkal jobb lett, mint az eredeti verzióban."

Gy: "Az utóbbi két évtized során sok tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy a munka oroszlánrészét mi magunk végezzük el, arról nem is beszélve, hogy hiába fáradságos és szövevényes ezt saját magunknak intézni, mégiscsak mi tudjuk egészen pontosan, hogy mit szeretnénk hallani."
Továbbra is Costin Chioreanu készíti a borítóitokat. Mennyi szabadságot kap, avagy mennyire érti a zenéteket, a szövegeiteket?


Gy: "A 2014-es Nap fele néz c. EP-nk óta dolgozunk Costinnal és már az első perctől kiemelkedően jó személyes kapcsolatban vagyunk. Ő egy hihetetlenül őszinte és barátságos ember és nagyon tud lelkesedni. Rendszerint egy terjedelmesebb leírást küldünk a borító alapötletéről, esetleg megtámogatva valamilyen hevenyészett skiccel, ami alapján el tud indulni. Ez eddig mind a Zeng, Hold és Örvény anyagok esetében sikeres hozzáállásnak bizonyult, mert azonnal ráérzett a dolgokra, annak ellenére, hogy az összes grafikai alapötlet tőlünk származott. A szövegeket egyébként nem érti."

Aki tud magyarul, annak is kihívást jelenthet egyik-másik sorod…

Gy: "Részletesen kibontani és értelmezni a szövegeket felesleges volna. Amellett, hogy én pontosan tudom és érzem, mi áll a sorok mögött, számomra ennél is fontosabb, hogy a befogadó fél saját maga értelmezze azokat, vagy pedig benne keltsen valami új érzést az, amit hall, vagy olvas."Énekeltél a múlt évi Thy Catafalque albumon. Az hogy zajlott, és lesz-e további együttműködés Kátai Tamással?


Gy: "Tamással nagyon régóta ismerjük egymást és tudunk egymás zenei útjáról, időről-időre szoktunk is hosszasan beszélgetni, és a legutóbbi nagylemezére felkért vendégénekesnek. Ez megtisztelő volt, hiszen nagyra értékelem a zenei és versírói tehetségét. A munkamódszerben semmi különös nem volt, elküldte a zenét és a szöveget, én pedig visszaküldtem az éneksávokat. Lesz még együttműködés a jövőben is."A Hold EP-re feldolgoztátok a Twin Peaks sorozat egyik betétdalát. Hogy tetszik a sorozat folytatása?

Gy: "Remegve vártam a harmadik évadot és ma sem tudok napirendre térni a látottak felett. Nem kérdés, hogy a filmművészet remekét és csillogó gyémántját sikerült (ismét) megalkotnia David Lynchnek, és konkrétan semmi nincs a kortárs filmek és sorozatok között, ami felérne hozzá. Persze ma már szinte közhely, hogy nagyítóval kell keresni az értékes filmeket, hiszen ahogy maga Lynch is fogalmazott egy interjúban a Hollywood helyzetét firtató kérdésre: 'The arthouse is dead'."

B: "Nekem az egész egy spirituális utazás volt, a legmagasabb szinten, legalábbis amit egy ilyen jellegű tévésorozat szintjén el lehet érni. Lynch zsenialitása nem képezheti vita tárgyát, így a műveiről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, s nem kivétel ez alól az új Twin Peaks sem, természetesen. Etalon."

Hogyan tovább a Perihelionnal?

B: "Mire ez az interjú olvasható lesz, már túl vagyunk egy budapesti, valamint egy debreceni lemezbemutató koncerten, de még előttünk áll december 29-én egy fellépés a Fekete Zaj fesztiválon. Az már biztos, hogy jövő nyáron játszunk a Rockmaratonon, de néhány klubkoncert is szervezés alatt áll. Mindenek előtt azonban az új lemez promotálása fogja minden energiánkat lekötni a következő hónapokban, de talán írunk 1-2 új dalt is, ötletek már vannak bőven."

 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

PERIHELION - Örvény
(11/10 - Apathia)

01. Kihalt égi folyosók
02. Bolyongó
03. Fényt!
04. Örvény
05. Romokon
06. Ébredő táj
07. Bardó
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
WOLFHEART - Gyilkos új dal a márciusi EP-ről: Hereditary
2021. március 2. (kedd) 18:27

Skull Soldiers címmel egy 4 tételes és 2 új dalt tartalmazó EP-vel jelentkezik március 5-én a melodikus death metalt különlegesen fagyos hangulattal kísérő finn Wolfheart. A címadó dalt, amelyben egy vendégénekes is hallható, Petro az ukrán Wolfanger zenekarból, már korábban bemutattuk, most pedig a Hereditary nótával is lehet ismerkedni. Tuomas Saukkonen, a Wolfheart frontembere: "Zeneileg a Hereditary egész másmilyen, mint a Skull Soldiers. Az az egyik leginkább death metal-orientált nóta, amit valaha írtam, a Hereditary viszont egy jóval dallamosabb, akár heroikusnak is mondható nóta. Itt is a háború sötét, komor tematikája jelenik meg, mégpedig az a tény, hogy egy válságos vagy szorult helyzetben bárkiből lehet gyilkos, az a gyűlölet mindnyájunkban ott szunnyad." Az új EP két friss dala is a Téli Háborúhoz kapcsolódik, amely a csapat tavalyi Wolves Of Karelia lemezének fő témáját adta. A Skull Soldiers dal arról a...

HELLOWEEN - Ilyen lesz az epikus új daluk, a Skyfall
HELLOWEEN - Ilyen lesz az epikus új daluk, a Skyfall

Még pont egy hónap van hátra, mire megismerhetjük a Skyfall című új Helloween dalt, de a beharangozóját már most közzétették. Egy epikus Kai Hansen-szerzeménnyel, egy Skyfall...

HEALIN' SCARS - Dalpremier a budapesti zenekartól: Lélekharang
HEALIN' SCARS - Dalpremier a budapesti zenekartól: Lélekharang

Lélekharang címmel egy új dallal jelentkezett a Healin' Scars, egy 2017-ben alakult budapesti modern hard rock zenekar "A bandánk 2017-ben alakult és rá egy évre készítettük el a...

PABLO AND THE ESCOBARS - Itt van az új hazai banda teljes első EP-je: Play With My Blues
PABLO AND THE ESCOBARS - Itt van az új hazai banda teljes első EP-je: Play With My Blues

Play With My Blues címmel még január végén mutattunk be egy klippel kísért EP-előzetes dalt egy új hazai blues-rock bandától, a tavaly alakult Pablo and the Escobars-tól. Most már a...

SZIJÁRTÓ ZSOLT - Nyáron jön a második lemez, dalpremier: Túl ezer halálon
SZIJÁRTÓ ZSOLT - Nyáron jön a második lemez, dalpremier: Túl ezer halálon

Nyárra várható Szijártó Zsolt második szólóalbuma, a 2019-es Stoppos a galaxisban lemez utódjáról már itt is van az első dal. Hallgasd meg Túl ezer halálon nótát! "Sziasztok!...

A DAL 2021 - Közönségszavazatokkal döntőbe jutott a Mudfield
A DAL 2021 - Közönségszavazatokkal döntőbe jutott a Mudfield

Tegnap este A Dal 2021 első elődöntőjéből a közönségszavazatoknak köszönhetően a döntőbe jutott a szeghalmi Mudfield. Ezúttal akusztikus verzióban hangzottak el a A Dalba nevezett...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS