MONSTERS OF ROCK 1980 - Napra pontosan 37 éve volt az első Donington fesztivál

2003 óta már Download néven fut a brit fesztivál

2017. augusztus 16. (szerda) 10:31

Az első Monsters Of Rock fesztivált kereken 37 éve, 1980. augusztus 16-án rendezték a Castle Donington melletti versenypályán, mégpedig a következő fellépőkkel: Rainbow, Judas Priest, Scorpions, April Wine, Saxon, Riot, Touch.  A brit Hammer vendégbloggere, Al King így emlékezett vissza a 30 évvel ezelőtti bulira:

"1980-at írunk. A Brit Heavy Metal Új Hulláma átsöpört a nemzeten, második élethez juttatva jó néhány öregebb bandát. 15 vagyok, egy metal mániákus East Midlands-ből, és nézd csak, kik jönnek fellépni egy közeli új fesztiválra, Nottingham mellé! Rainbow, Priest, Scorpions és Saxon... négyen is az akkori nagy kedvenceim közül! Beszarás! Jegyek megvéve, logisztika megoldva, szülők autókkal felsorakoztatva. Vár az első fesztiválos élményem!"

 
 


"Akkor még Monsters Of Rock volt a név, ami aztán Donington lett, a kétezres évektől meg Download. Ma már 3 napos a buli, tele tervezéssel, de akkor még csak egy napos súlyos piálásról volt szó, és minden bandát megnézhettél közben. Válaszd ki a helyed, védelmezd meg, onnan el ne moccanj. A klotyó-helyzet gyenge volt, a domb alján a nagy gödör szépen meg is telt vizelettel meg ürülékkel. Nem léteztek még szabályok az italbehozatallal kapcsolatban sem, így a Hell's Angels tagok összezúzták a sörösdobozt, és kiélesített peremmel frizbiként hajigálták a tömegbe. Szép.

(Hivatalos tájékoztatók szerint 30 ezren voltak, bár egyes forások 60-70 ezres tömegről beszéltek, de ez nyilván túlzás. A Down To Earth turnét ezzel a bulival záró Rainbow nem vonzott azért akkora tömegeket, mint mondjuk a Led Zeppelin, akik kedvéért akér 100 ezren is összejöttek. A fesztivált megelőző napokban sokat esett, így a sár adott volt, bár aznap Esőisten megkímélte a rockereket. Az átszerelési szünetekben Neal Kaye nyomatta a zenét, aki abban az évben az Iron Maiden turnén is DJ-skedett.) 
Fotó: Stuart Alexander

A bandák viszont hozták, amit kellett. Az amerikai Touch bőgőse lenyelt egy darazsat. A Riot vakítóan játszott.

A kanadai April Wine egy óriási dobszólót is produkált, majd az I Like To Rock végén előkapták a Satisfactiont és a Day Trippert.

A Saxon épp a 747 (Strangers In The Night)-ot nyomta, amikor elhúzott az égen egy jet (a helyszín az E Mids reptér mellett van), mi meg közben gajdoltunk. Később Biffék megírták az And The Bands Playd On nótát a fesztivál tiszteletére.

A Scorpions összehozta a híres humán piramist és ontotta a sikerdalokat.

A Priest Metal Istenekként szaggatott, a British Steel album anyagát is felvillantva, Rob Halford meg a Harley-ján mocizott be a Hell Bent For Leather alatt. 
De azért ez a nap Mr. Blackmore-é volt és társaié. Megvárták, míg leszáll az este, és jól tették. Az Eyes Of The World felvezetője már szólt, de a banda még nem lépett színpadra. A Mars, The Bringer Of War-on alapuló téma épp addig építkezett, amíg el nem kezdődött a nóta és elő nem került a csapat.

Cozy Powell (ő itt játszott utoljára a Rainbow-val) négyszer odavert a cinnek, beszámolás gyanánt, és BUMM!, máris jött a leghangosabb, legvakítóbb színpadi robbanás, amit csak volt alkalmam megtapasztalni. Az emberek szó szerint hátrahőköltek, én pedig egy zöld pacára emlékszem, amit aztán még percekig láttam a szemeim előtt... ennyire komoly fényforrást jelentett a magnéziumos fehér villanás.Az All Night Long és Since You've Been Gone jellegű nagy sikereket természetesen eljátszották, de a hardcore rajongó számára a többi klasszikus nóta volt a lényeg, különösen a Stargazer (aminek Graham Bonnet kissé elrontotta a szövegét).

A koncert után hatalmas tűzijáték jött, de olyan, amilyet még sosem láttunk (manapság persze már szokványos ez is), és persze a végtelenségig tartott, mire kijutottunk a helyszínről.


Egy cimbora apja jött értünk. Annyira éhesek és szomjasak voltunk, mivel megettünk, megittunk mindent, és a pénzünk is elfogyott, hogy becsődültünk az első benzinkútra. A cimpora apja fizetett, mi meg annyi kólát megittunk és annyi kaját magunkba tömtünk, amennyi csak emberileg lehetséges volt. Ma is megvan a pólóm és a fesztiválos programfüzetem, valamint az a szuvenír-bakelit, amit nem sokkal később dobtak piacra. Ezt kapjátok ki!"

Fotók: Allan Perry


RAINBOW - All Night Long (Monsters Of Rock, 1980)

RAINBOW - Long Live Rock'N'Roll (Monsters Of Rock 1980) 

Hammer TV

 
TEN - Premier a dallamrocker bandától, az első dal a februári lemezről: Fearless
2021. december 6. (hétfő) 17:02

Here Be Monsters címmel február 18-án jelenik meg a Gary Hughes vezette brit dallamrocker Ten új albuma, a 2018-as Illuminati lemez utódja, első előzetesként pedig a Fearless dallal lehet ismerkedni. A Ten nem is egy, hanem két új albumot készített el a világjárvány okozta kényszerpihenő miatt, de a két lemez között nincs kapcsolat, a Here Be Monsters tehát nem amolyan első rész, hanem egy önálló anyag. A producer maga Gary Hughes volt, a keverést és a maszterelést pedig Dennis Ward végezte, akivel már a 2011-es Stormwarning lemez óta együtt dolgoznak.   www.facebook.com/TenOfficial TEN: Gary Hughes - ének Dann Rosingana - gitár Steve Grocott - gitá Steve McKenna - basszusgitár Darrel Treece-Birch - billentyűs hangszerek + Markus Kullman - dobok (vendég)   TEN - Fearless (a 2022-as Here Be Monsters albumról) TEN - Here Be Monsters (02/18 - Frontiers) 01. Fearless...

OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János
OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János

78 éves korában rövid betegség után meghalt Kóbor János, Mecky, az Omega frontembere, adta hírül a zenekar. Az énekes pár héttel ezelőtt került kórházba. "Rajongók milliói...

P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS