HANGYA 50 - Szülinapi nagy buli ma este a Barba Negra Trackben

4 órás, két színpados koncert

2017. május 26. (péntek) 17:04 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 08:09

Ma este egy 4 órás, két színpados koncerttel ünepli meg 50. születésnapját Hangya, azaz Lévai Hangyássy László, a Zorall és a Sing Sing zenekarok vezetője. A szülinapi "ereszd el a hajamnak" a Barba Negra Track szabadtéri színpada ad otthont, a hangulatért pedig régi barátok és zenésztársak, valamint természetesen Hangya jelenlegi formációi felelnek majd.

Többek között olyan zenészek lépnek majd színpadra, mint Závodi Gábor, Szekeres András, Csordás Levente, Riki Church, Ragadics Csaba, Sipos Tamás, Csarnoki Antal, Barbaró Attila, valamint Hangya ugyancsak zenész fia, Lévai-Hangyássy Bence, és persze még nagyon sokan mások.

 




A szülinap alkalmából Kiss T. Attila készített interjút Hangyával.



A napokban tölti be 50. életévét Lévai Hangyássy László, a Zorall és a Sing Sing zenekarok vezetője, basszusgitárosa, aki ennek megünneplésére május 26-án, pénteken egy fergeteges partit tart zenészkollégái, barátai, rajongói számára. A Barba Negra Trackben megrendezésre kerülő – négy órásra tervezett, két színpadon is zajló – bulin két tucat vendégfellépő közreműködésével több formáció is látható, hallható lesz majd.

Főhősünk zenészkarrierjét a nyolcvanas évek közepe táján kezdte, először a Magazin tagjaként tette le névjegyét, majd a Sing Singben lett országszerte ismert zenész. A csapat feloszlása után a Ramones Mania, és a Zero-G következett, 2002-től pedig a Zorall a fő csapásirány. Nem csak színpadi előadó, hanem sikeres zeneipari szakember is, szervezőként és menedzserként is tevékenykedik. Nevéhez fűződik a Csepel Zeneművek próbaterem komplexum, és a több zenekar ügyeit intéző Hangya Produkció létrehozása és működtetése, valamint a hazai rockfesztiválok egyik legnagyobbikává váló Zorall Sörolimpia irányítása is.

Mindezek mellett szabadidejében is aktív, eleinte versenyszerűen agarászott, majd lovasíjászkodott, később motorozott, néhány éve pedig a hajózás jelenti számára a teljes kikapcsolódást. Hangyát a nagy buli előtti utolsó simítások rendezése közben csörgettük meg, hogy jókívánságaink tolmácsolása mellett néhány kérdést is feltegyünk neki múltról, jelenről, jövőről, szakmáról, hobbiról, gyerekekről, és magáról az ünnepi koncertről.


 



Egy jó párszor már készítettem veled interjút, de akkor picit könnyebb dolgom volt, mert akkor célirányosan mindig csak egy produkció kapcsán beszélgettünk. Most meg szinte – kis túlzással - leszorítanak a plakátról a fellépő zenekarok és a vendégszereplők nevei. Mikor kezdted el szervezni ezt a szülinapi partit?

"Ez most félig-meddig nekem is meglepetés lesz, mert a nagyobbik fiam, Bence is szervezi. Már abszolút ki van tanítva a szakma összes csinjára-bínjára, így rábíztam néhány feladatot, ő meg nem árult el mindent az estével kapcsolatban. Egyébként, nem nagyon szeretem a meglepetéseket, meg is mondom mindig, hogy mit nem akarok… kínos helyzetekbe nem szeretnék kerülni. De remélhetőleg olyanokat talált ki, aminek örülni fogok.

Amúgy nagy bulit mindig csak kerek évfordulón szoktam csinálni. Mindegyik tradicionálisan úgy zajlik, hogy meghívom az olyan összes barátot, zenésztársamat, akikkel együtt zenéltem, és akikkel a mai napig is tartom a kapcsolatot.

A húszévesre nem emlékszem… (nevet) az teljesen kiesett. A harmincadikon egy olyan gikszer jött közbe, hogy akkor lovasíjászkodtam, és felborultam a lóval. Szilánkosra tört a vállam a buli előtt két héttel. De eljött az összes basszusgitáros haver – Lukács Laci, Vörös Gabi, Miksa az Actionből, Vince Zoli az akkori Snake Heartból, elnézést, ha kihagyok valakit –, és ők játszottak helyettem. Nekem fel volt állítva egy kis páholy, én meg lovaglópálcával hajtottam a zenészeket. A negyvenediket pedig itt Csepelen tartottuk, azóta is emlegetik az emberek, hogy akkora bált sikerült összehozni, mintha május elseje lett volna.

Most meg ugye adott a Barba Negra Track, ahol mi gyakorlatilag rezidens zenekar vagyunk, hiszen csak itt játszunk Budapesten."



A zenészkollégák és a szakma is szervező zseninek tart. Az köztudott, hogy már több évtizede foglalkozol ezzel, finoman szólva is igen sikeresen, de volt ennek valami előzménye a családi, rokoni körben? Honnan jött az affinitás, hogy neked kedved és érzéked is van ehhez?

"Úgy kezdődött, hogy egyszerűen elegem lett abból, hogy én kitalálom a dolgokat, más meg el teszetoszáskodja. Volt egy olyan Nagy Ferós ős-Bikini dal, hogy „Mindent akarok, de azt most rögtön, mindent akarok, de azonnal!” Én soha nem szervezek úgy, hogy majd a jövő héten visszahívunk… Nem! Én most akarom tudni a választ. Valószínűleg ezért lettem menedzser. Is.

Nagyon szeretek telefonálgatni, szervezgetni, intézkedni, egyszerre több rendezvényt tartok kézben. Imádom nulláról felépíteni a dolgokat. Most is arra várok, hogy lemenjen ez a buli, és utána már a többit élesítsem. És hála Istennek, van már ugye Facebook, ami hatalmas segítség abban, hogy pár gomb megnyomásával azonnal a világhálón van az aktuális program."


Mivel ez nem egy tanult szakma, nem árt hozzá egy kis meglévő üzleti és diplomáciai érzék. Ez már valamilyen szinten beléd volt kódolva, vagy fokozatosan alakítottad, fejlesztetted mindkettőt?

"Mindenki a saját hibájából tanul. Az a lényeg, hogy aki tutyi-mutyi, vagy kicsit félénk, az ne válassza ezt a szakmát, mert itt egy kicsit pofátlannak kell lenni. Példa: 1989-ben, amikor megalakult az Abaházi Csabis Sing Sing, szerveződött egy temesvári koncert, aminek az előkészítése a Sportcsarnokban volt.

Akkoriban még nem volt mobiltelefon, internet, és nem tudták értesíteni az ezen fellépő aktuális zenekarokat, ezért naponta többször bemondta az akkor létező Calypso Rádió, hogy megkérjük azokat az együtteseket, akiket felkértek a szereplésre, hogy ekkor és ekkor lesz egy technikai megbeszélés, és erre küldjék el a megfelelő emberüket. Én simán odamentem, mintha engem is felkértek volna… (nevet) beálltam a sorba, és egy jó pozíciót kiharcoltam a bandának. És senki nem merte megkérdezni, hogy te mit keresel itt?

Szóval, én úgy gondolom, hogy egy menedzsernek ilyennek kell lennie. Egy kicsit pitbullnak, hogy meglássa azokat a pici kis réseket, ahol nyomulni lehet. Ha kidobják az ajtón, másszon be az ablakon. Bence fiam pontosan ilyen, sőt, még túl is tesz rajtam."

 



 



Akkor az utánpótlással nem lesz gond, ilyen téren sem. A fiaidat egyébként le sem tagadhatnád, vagy ők se téged, hiszen nem estek messze az almák a fától. Bence gitározik, Botond pedig kick-boxol, mint te. Egyértelmű volt, hogy téged követnek a zenei pályán és a sporttevékenységben, vagy eleinte egy kicsit kapacitálni, terelgetni kellett őket?

"Emlékszem, hogy amikor Bence kicsi volt, már akkor érdeklődést mutatott a zene iránt, kétéves korában már a színpadon volt. Csináltam a Petőfi Csarnokban egy drogprevenciós koncertet néhány zenekarral. És a bulin fogta a nadrágomat, nem tágított mellőlem, sőt a többi banda műsora közben is felment a színpadra. Alig vártam, hogy akkor kezdjünk el gitározni.

Hat vagy hét éves volt, amikor át tudta fogni a G-dúrt, és akkor azt mondtam, hogy itt az idő. Évekig Shadows számokat játszottunk… de most már nem ül le velem gitározni. Már túl jó hozzá. Zeneművészeti főiskolára jár, harmadéves, több helyen tanít zeneiskolában, valamint járja velünk az országot a különböző koncertek alkalmával.

Botond egy évig járt zongorázni, levizsgázott, és utána azt mondta, hogy köszi szépen, de nem. Ő sportol. Valamelyik nap mondta éppen, hogy Apa, nem járhatnék gitárra? Mondom, dehogynem! Á, csak vicceltem. (nevet)


Huncut egy gyerek.

"Az. Én örülnék neki, ha gitározna, mert ugye az nekünk igen bejött, abban mégis csak tudnék neki segíteni, de még csak 11 éves, alakulhat a dolog. Legfeljebb basszusgitáros lesz."


Ha már feldobtad a labdát… Nálad hogy jött, hogy basszusgitáros legyél?

"Először klasszikus gitárra jártam, de valószínű, hogy látták rajtam, hogy erősebb srác leszek…"

 



És tényleg az lettél.

"Igen. És a suliban volt bőgőszak, áttereltek oda. Nem bántam meg, mert biztos vagyok benne, hogy nem lett volna belőlem kimagaslóan jó gitáros. A basszusgitárnál meg elvan az ember, tudod…" (nevet)


Hogyne! Nagyjából mennyi dal van a fejedben? Mennyit tudnál felkészülés nélkül eljátszani?

"Hatszáz az biztos. De lekísérni bármennyit, már ráállt a kezem, meg az agyam. Azt mondom, hogy vannak stílusok, amiben gyakorlás nélkül lekísérek bárkit. Természetesen az egyszerű dolgokra gondolok. Szerencsére könnyen tanulok… és gyorsan felejtek! (nevet) Nem egyszer előfordult, hogy más helyett kellett beugorjak, pillanatok alatt."

A teljes interjúhoz kattints ide!
 
 




A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hammer TV

 
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
2021. december 3. (péntek) 18:41

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy. Kevin Ratajczak énekes: "Ez barátaink, egy hihetetlen utazás kezdetét jelenti a testetek és a lelketek számára! Hallgassátok meg az új dalunkat, tegyétek a napi rutinotok részévé, és érezzétek, ahogy testileg és lelkileg is fejlődni fogtok! Pumpáljátok hangosan, pumpáljátok keményen, érezzétek át az igazi Eskimo Callboy testkultúra szellemét!" Január 12-én a Barba Negrában játszanak, ha minden jól megy... A buli persze már rég teltházas, de ha nagyon akarsz pumpálni velük, talán eladó jegyet még találsz az esemény oldalán.   www.facebook.com/eskimocallboy  

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

AMORPHIS - Hivatalos klippel a februári lemez első dala: The Moon
AMORPHIS - Hivatalos klippel a februári lemez első dala: The Moon

Halo címmel február 11-én jelenik meg az új Amorphis album, a 2018-as Queen Of Time lemez utódja, a finnek tizennegyedik albumának első előzeteseként pedig már lehet is barátkozni a The...

BLIND GUARDIAN - Ősszel jön az új album, videoklippel egy friss szám: Deliver Us From Evil
BLIND GUARDIAN - Ősszel jön az új album, videoklippel egy friss szám: Deliver Us From Evil

Még a nyáron írtunk arról, hogy befejezte új albumának munkálatait a Blind Guardian, most pedig már itt is van egy vadonatúj daluk, a Deliver Us From Evil. Ez az új szám ízelítő a...

FIT FOR AN AUTOPSY - Januárban érkezik az új album, klippel a harmadik dal: In Shadows
FIT FOR AN AUTOPSY - Januárban érkezik az új album, klippel a harmadik dal: In Shadows

Tavaly februárban, még a pandémia-őrület előtt Budapesten is bemutatta ötödik lemezét az amerikai deathcore fogat, a Fit For An Autopsy. A 2019-es The Sea Of Tragic Beasts lemez...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS