NEVERGREEN - "A Monarchiában több a metal, mint bármelyik eddigi lemezünkön"

A májusi HammerWorld extra CD-melléklete jött ki az új lemezük

2017. május 9. (kedd) 17:27 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 07:42

A májusi HammerWorld magazin extra CD-melléketeként jelent meg az új Nevergreen album, a Monarchia, amelynek kapcsán Matláry Miklóssal és Bob Macurával készült egy interjú a nullahategy.hu számára. A csapat két meghatározó tagjával Poós Zoltán beszélgetett.

A 11 dalos új lemezre egy feldolgozás is felkerült: a tavaly januárban elhunyt Black (Colin Vearncombe) emlékének ajánlott Everything's Coming Up Roses. (A Nevergreen korábban már készített egy hasonló feldolgozást; Black legendás Wonderful Life dalának átirata a 2007-es Erős, mint a halál lemezen jelent meg.
 
 www.facebook.com/nevergreen.huA szövegeiteknek már a kilencvenes évek elején is markánsan jelen volt a tradicionális kultúra, amikor még nem volt látható a Trónok Harca világa. Az elmúlt 10-15 évben megjelent misztikus filmek és fantasy regények segíthették valamennyire a Nevergreen sikerét?

Matláry Miklós: "Igazából nem írtunk semmit tudatosan, a szövegeink mindig spontán születtek, és általában az az aktuális történelmi folyamatok leképezései voltak egy archaikus – misztikus nyelvezetben, a mi meglátásunkban, vagy ha nem a történelmi folyamatok által, akkor az élet sötétebb oldaláról jött az ihlet. Egyszer régen, egy ma már ismert színész csinált velünk az egyik kereskedelmi televízióban interjút, és kicsit humorosan megkérdezte miért ez a nagy sötétség? A kérdés pillanatában még folyt a délszláv – jugoszláv háború, és mi ketten Vajdaság szülöttei vagyunk.

Természetesen nem csak ettől volt – van az a bizonyos 'nevergreenes sötétség' a szövegekben, ehhez lelki beállítottság is kell. Ezt nehéz elmagyarázni valakinek aki nem érti, nem érzi a dolgok súlyát. De a rajongók átérezték és megértették."


A részint vajdasági gyökerek miatt hatott-e a korai Nevergreenre a Laibach, a Borghesia a Paraf, és más jugó rockzenekarok?

Bob Macura: "Minden zene amit meghallgatunk, óhatatlanul hat ránk. A 'jugó rock' tekintetében az a periódus volt a legjobb, amelyikben az említett zenekarok a csúcson voltak, de emlékeim szerint, az említett zenekarok nem gyakoroltak rám különös hatást, sokkal inkább a Sister of Mercy. A kilencvenes években, a háború kitörése után kezdődött a mindent átfogó hanyatlás, politikai, morális, és legfőképpen kulturális szinten, amikor a 'turbo folk' és társai átvették a média hatalmat, és ez azóta is tart…"


Az 1996-os Éj szeme albumon már feldolgoztatok egy T-Rex dalt, és aztán számos olyan számot, aminek máig erős a pop-kulturális hatása, de a metal világában akkor még nem volt egyértelmű a jelenlétük. Vette a közönség a lapot, vagy voltak értetlenkedő hangok?

B.M.: "Abszolút értékelték, oly’ annyira hogy sokan kérik a koncerteken ezeket a feldolgozásokat. Valóban, bátrak és kacérkodók voltunk akkoriban, és hittünk abban hogy a bizonyos pop dalocskákból, megfelelő hangszereléssel egész pofás metal slágereket tudunk kihozni , ha tetszik nevergreenesíteni."

 Hogy látjátok, van átjárás, van közös nevező a magyar doom és a gótikus rock között, azaz elmosódtak már a határok a szubkultúrák között, vagy még mindig önálló közösségekről beszélünk?


M.M.: "Sajnos a metal kultúra egyre kevesebbet van jelen a médiákban, és ezért egyre kevésbé népszerű. Manapság már nem lehet kategorikusan elválasztani a közönséget a különböző szubkultúrák szerin, ezért mindegyikre azt mondjuk, hogy metál. Inkább egyesíteni kéne a magyar metal közönséget, mert így globálisan a metal zene jobban jár. Ne feledjük, mi metal rajongók (mert mi, a zenészek is azok vagyunk alapvetően) nem vagyunk a médiumok kegyeiben.

A magyar gothic doom metalnak mi voltunk az elöljárói, mi voltunk az egyetlen igazán népszerű csapata ennek az irányzatnak a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején, valami miatt nekünk sikerült egy bizonyos népszerűséget elérni. Nem szeretnék megbántani senkit és nagyra becsülöm a többi zenekart is, akik ezt a stílust játszották és játsszák, de ez így történt. Anno a HammerWorld – amelynek stábjának a hazai rock metal zene sokat köszönhet – szervezésében legendásak voltak a telt házas Gothica fesztiválok, ahol mi voltunk a headlinerek.

Viszont az az igazság, hogy a Nevergreen nem játszott tipikus gothic metalt, mi inkább valami sajátos power doom gothic metal fúziót játszottunk, habár a zenénk egyszer ehhez, másszor a másik stílushoz közeledett jobban. A Monarchia albumon visszataláltunk a gyökereinkhez, egy még súlyosabb hangvétellel, melyben több a metal, mint bármelyik eddigi lemezünkön. Ez egy nagyon metal album lett."


Már 1994-ben az E-klubban, a Marlboro Rock-In versenyen is elképesztő telten, erőteljesen szólalt meg a zenekar. Túl voltunk már a Kawai K-2-es szintiken, a zenekar le tudta volna zenélni a kurkszi tankcsatát… Azóta eltelt 23 év. A technológia előállt olyan fejlesztésekkel, hogy még vastagabb hangzással tudtok alkalmazni? Kihasználjátok ezeket a lehetőségeket? Vannak olyan innovációk a metalban, amilyenek annak idején a Hammondok, a Moogok vagy a DX7-esek voltak?

M.M.: "Természetesen vannak innovációk, és persze kihasználjuk őket. Ez főleg a stúdió albumok keverésénél érvényesül, de a koncerteken is. Anno az első lemezeket a pesti Utópia stúdióban vettük fel digital – analóg technikával, azóta már mindent digitális technikával vételezünk, általában Cube Ace programban mint ahogy a többi zenekar is, ez lehetővé teszi hogy a hangmérnök rengeteg un. applikációt használjon, amitől megszületik az a vastag, erőteljes hangzás.

Ez általában a hangmérnök tudásától függ, és mi nem először dolgozunk Nikola Mijic hangmérnökkel – a skót Eden's Curse és a szerbiai Alogia metal zenekarok énekesével, aki eddig az Új Birodalom és a Karmageddon albumokat keverte ki, az eredmény most is jól halható, a lemez nagyon szépen megdörren. Köszönet neki és a szabadkai Kesler Stúdiónak! Élőben Roland Fantom X 7 es billentyűt használok, ez a fő billentyű, mellé viszek egy Roland XP 30-at vagy a Korg Triton Studio-t. "


A teljes interjúhoz kattints ide! Bob Macura énekes/basszusgitáros A harcunk éjjelén nótáról:

"A lemez legtempósabb dala. Átvitt értelemben az ember mindennapi harcárol szól, a nehézségekről, kínokról és reményteli pillanatokról, amelyek végigkövetik az életünket." 

 

NEVERGREEN - A harcunk éjjelén (szöveges videó a 2017-es Monarchia albumhoz)
NEVERGREEN - Előzetes a 2017-es Monarchia albumhoz


Matláry Miklós billentyűs a Monarchia lemezről:


"Az új album amolyan ismételt felfedezése a Nevergreen power doom metal gyökereinek, egy új, korszerű, energikus hangzásvilágban, az utolsó két album mérsékelt kísérletezései után, melyekben próbálkoztunk pár új zenei elemmel, bár a klasszikus Nevergreen hangzás ezeken is megtalálható volt.

A Monarchia nagyon megdörren, ami Nikola Mijic hangmérnök, a skót Eden’s Curse és a szerb Alogia zenekarok énekesének munkáját dicséri. Nagyon szép lett a boritó, köszönet Köhler Áginak!

 Egy friss, erőteljes, epikusnak mondható, nagyon metal anyag született, a riffek, a gitárszólók, az énekszólamok - úgy érezzük - 'oda lettek téve'. A szövegekben megtalálhatók az utóbbi évek történelmi folyamatai, amelyek mindenkit valamennyire megérintettek, és amelyeket nem lehet ignorálni, de vannak klasszikus Nevergreen témák a is szerelem és az élet árnyoldalárol.


A Black dal metalba oltása tisztelgés a tavaly elhunyt Colin Vearncombe - Black - előtt. A továbbiakban tervezünk még két klipet, a Szelek hátán és az Imperium dalokra."

 

NEVERGREEN - Szárnyak az éjben (szöveges videó a 2017-es Monarchia albumhoz)


 

A májusi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként megjelenő lemez már előrendelhető limitált digipak formátumban a lap májusi számával, valamint ajándék passtartóval, továbbá exkluzív előrendelői póló is beszerezhető - katt ide!
 
 

 

Élőben az új lemezanyagot elsőként a dunaújvárosi Rockmaraton fesztiválon mutatja be a Nevergreen - július 13-án.
 

 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hammer TV

 
HAMMERFALL - Itt az első dal a 2022-es albumról: Hammer Of Dawn
2021. december 1. (szerda) 06:01

2022 elején jelenik meg az új Hammerfall album, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal azonban már lehet ismerkedni. A Hammer Of Dawn nóta hivatalos klipje ma délután érkezik majd. Az új anyagot Fredrik Nordströmmel rögzítették a Castle Black stúdióban, az ének felvétele pedig Jacob Hansennel folyt a dániai Hansen stúdióban.   www.facebook.com/hammerfall   HAMMERFALL - Hammer Of Dawn (a 2022-es album előzeteseként)    

GOJIRA - A következő lemez újra keményebb lesz?
GOJIRA - A következő lemez újra keményebb lesz?

A 2022 elején startoló Európa-turné keretében Budapestre is eljön majd a Gojira. Az áprilisban megjelent Fortitude lemezük még a pandémia előtt íródott, Joe Duplantier frontember pedig...

AD INFINITUM - Klip született a zenekar kedvenc dalához: Inferno
AD INFINITUM - Klip született a zenekar kedvenc dalához: Inferno

Chapter I: Monarchy címmel még 2020 tavaszán jött ki a debütáló albuma annak a szimfo-metal csapatnak, az Ad Infinitumnak, amely eredetileg a Rage Of Light éléről ismert svájci...

NEW HORIZON - Himnikus északi power metal Erikkel és Jonával a H.E.A.T.-ből: We Unite
NEW HORIZON - Himnikus északi power metal Erikkel és Jonával a H.E.A.T.-ből: We Unite

Egy New Horizon névre hallgató új power metal projektben fogott össze a H.E.A.T. billentyűse/dalszerzője, a multihangszeres Jona Tee, valamint a csapatból egy éve távozó Erik Grönwall...

THREE DAYS GRACE - Klippel az első dal a májusi albumról: So Called Life
THREE DAYS GRACE - Klippel az első dal a májusi albumról: So Called Life

Explosions címmel május 6-án jelenik meg a kanadai Three Days Grace hetedik albuma, a 2018-as Outsider lemez utódja, első előzetesként pedig már lehet ismerkedni a So Called Life dalukkal....

RUDÁN JOE - Jön az új album, szöveges videóval a harmadik dal: Egy új világ reggelén
RUDÁN JOE - Jön az új album, szöveges videóval a harmadik dal: Egy új világ reggelén

Feketén fehéren címmel érkezik Rudán Joe új albuma december 3-án. A korábban többek között a Pokolgép, a P. Mobil és a Dinamit élén álló legendás énekes új lemezén 12 friss...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS