BAKANCSOS EDDA DALOK - Júliusban két koncerten csendülnek fel a klasszikus nóták

Kilenc régi Edda tag áll majd színpadra Miskolcon és Budapesten

2017. május 4. (csütörtök) 11:29 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 07:35

Júliusban két alkalommal - Miskolcon és Budapesten - kilenc régi Edda tag áll majd színpadra, hogy az első hét Edda lemez dalaiból egy rajongóbarát válogatást adjon elő. A két koncert az Eddában 1977 és 1983 között billentyűsként játszó Barta Alfonz 60. születésnapja alkalmából jön létre, július 13-án Miskolcon, július 15-én pedig a Barba Negra Trackben.

"Csakis lemezes dalokat fogunk játszani, azokat is lemezhűen próbáljuk majd visszaadni - mondta Barta Alfonz a nullahategy.hu-nak. - De ne ne felejtsük el, ezek Zártosztály bulik lesznek, meghívott zenészekkel, velünk és másokkal is, a bakancsos dalok csak egy részét képezik a két bulinak."

 "A Csillag Endrét, Mirkovics Gábort és Hirleman Bertalant is soraiban tudó, régi Edda-dalokkal koncertező Zártosztály két buli erejéig - további hat egykori Edda zenésszel áll majd színpadra július 13-án a miskolci Ifjúsági és Szabadidő Házban, július 15-én pedig a Barba Negra Trackben. A hat zenész: Barta Alfonz, Zselencz László, Fortuna László, Csapó György, Darázs István és Róna György.

Az első három Edda lemezről 12, az 5-ös, 6-os és 7-es albumról 10 dalt adnak majd elő, miközben folyamatosan váltják egymást a muzsikusok.

A két koncerten a Zártosztály frontembere, a Mirigyből ismert Sipos Péter énekel majd, de pár nótába beszáll Darázs István is, aki a 70-es évek végén énekelt az Eddában Pataky Attila mellett."
  


Barta Alfonz az 1979 és 1983 között működő, ún. bakancsos Edda Művek billentyűse, akinek kulcsszerepe volt a zenekar legnagyobb slágereinek hangszerelésében, nélküle nem lett volna a hangzás olyan hipnotikus, ma is erőteljesen megszólaló minőség.

Közismert, hogy 1983 nyarán, a hármas Edda lemez megjelenése után elhagyta az országot. Ritkán látogat haza, de  júliusban a Zártosztály vendégeként fellép a klasszikus Edda számos meghatározó zenészével, Zselencz Lászlóval, Fortuna Lászlóval, Csapó Györggyel és Darázs Istvánnal. Pataky Attila és Slamivits István kivételével színpadon lesz a klasszikus felállás, amire hosszú idő óta nem volt példa. Az Egyesült Államokban élő, idén 60 éves Barta Alfonzzal beszélgettünk.


A dalok alapjait jórészt Slamó hozta, de közösek voltak a hangszerelési munkák. Könnyű volt vele dolgozni? Mert 1982 körül egy prog-rock hatású műsorral is kísérleteztek…


"Sokszor nem volt könnyű eset, de azért az ötleteim nagy részét mégis sikerült kiharcolnom nála."


Mindig az az érzése lehetett, hogy amit ő akar, azt majd a közönség is szeretni fogja? Vagy nem ez volt a motiváló nála?

"Nem tudom pontosan megmondani. Amikor egy bizonyos zenei részt unalmasnak tartottam, próbáltam 'színesíteni' vagy megtörni a monoton gitárokon játszott dallamokat, és ezt csak úgy lehetett megoldani, ha változtattam az akkordokat, holott a gitárok dallamai csak egy akkordot kívántak volna.

Az 1982-es hatalmas stílusváltása számomra megdöbbentő volt. A leszerelés utáni másnap elmentem próbára, és már távolról hallottam, hogy játszanak. Na, de kik ezek? Mert hogy nem az Edda, az biztos. És bizony legnagyobb negatív meglepetésemre mégis csak az Edda volt. Nagyon kínosan viseltem ezeket a számomra borzasztó számokat, és meg erre játszani is kellett rá valamit."
Emlékszel arra a bizonyos, utolsó 1983. június 30-i füzesabonyi koncertre? Milyen emlékek fűznek hozzá? Bejelentette Attila, hogy elmész?

"
Nem, ez egy normális olyan koncert volt, mint a többi. Volt egy hónapos zenekari szünet és én csak egy hónapra mentem ki Svájcba, de mivel már arról volt szó, hogy mikor legyen vége, ezért már volt bennem egy előérzet, hogy ha úgy alakul a helyzet Svájcban, akkor esetleg ott maradok. Ez véglegesen csak akkor derült ki, amikor Attis felhívott valamikor július végén és kérdezte, hogy mikor megyek vissza, mert lenne egy augusztus 6-i koncert. És mondtam neki, hogy tőlem már lehet, mert én maradok. Ekkor kitört a Vezúv, ordított és elég kellemetlenné vált ez a beszélgetés. Hát, így derült ki, számára is meg a számomra is."


Ha a hármas lemezre felkerült volna az Engedjetek, az Elektromos szemek, akkor a nagyobb siker átlendítette volna a zenekart 1983 tavaszán a holtponton, és a még nagyobb siker összerántotta volna a csapatot, és talán mégsem mész el…

"Nem, ez nem lett volna így, semmi változást nem ért volna el. Már túl sok minden megtörtént, elment a bizalom, Slamo új stílusra váltott és semmi nem maradt a régi, menthetetlen volt a dolog, sajnos."

 Hogy élted meg azt, hogy visszadobták a 3-as lemez dalait? Voltak viták, hogy milyen irányban menjen el ez az album?

"Na, gondolhatod, hogy én milyen örömmel fogadtam… 'van Isten”'mondogattam halkan…. Elég gyorsan össze kellett dobni a 3. lemezt, hiszen egy másik anyagot gyakoroltunk be. Oly' annyira gyorsan, hogy emlékszem, A játék véget ér a Hotel Penta szobájában (ahol el voltunk szállásolva a háromhetes stúdió munkák idejére) villámgyorsan készült el. Ebben van egy szűkített akkord, ami olyan klasszikus zenésen szól, ami Slamo fülét zavarta, de sikerült azért átvinnem az érzéseimet. Senkinek nem tűnt fel, hogy 'jaj, mit keres az ott'. Persze, hogy nem, hiszen minden a klasszikus zenéből ered, nem szégyen az. Világhírű rock bandák megtehették, az Edda miért ne tehette volna meg?"


Azt nyilatkoztad anno, hogy "valahol megvolt nekem annak a harmadik visszadobott lemez zenei anyaga, ami aztán hál’ Istennek, el lett vetve…" Miért nem tetszett neked a keményebb hangzás, mikor a hármas lemezt, pont a lágysága miatt érte a legtöbb kritika…

"Lehet, hogy lágyabb lett a harmadik lemez, mint a többi, de ez még mindig jobb, mintha az a bizonyos másik anyag jelent volna meg. Az nem Edda volt, semmi köze nem volt hozzá. Vagy jó lenne az, ha zenekaroktól megszokunk egy bizonyos stílust, majd jönne egy újabb lemez és azon már teljesen más stílusú zenét játszanának? Akkor változzon meg a zenekar neve is! Ez a harmadik lemez is másképp szólna, ha lett volna rá több idő. De nem volt, pillanatok alatt kellett összeállítani. És nem mindegy, hogy egy házat egy év alatt kell felépíteni vagy mondjuk két hét alatt."

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.


A miskolci koncert Facebook oldala


A Barba Negra Trackes koncert Facebook oldala
 

www.facebook.com/zartosztalyzenekar
 
 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hammer TV

 
PRAYING MANTIS - Januárban jön a Katharsis album, az első dal: Cry For The Nations
2021. november 28. (vasárnap) 17:20

Katharsis címmel január 28-án egy új stúdióalbummal jelentkezik a Brit Heavy Metal Új Hullámának egyik karakteres csapata, a Praying Mantis. A brit hard rockerek legutóbbi lemeze a 2019-es Gravity volt, az utódjának első előzetese pedig a videóval kísért Cry For The Nations dal. A Katharsis anyagot ugyanaz a felállás készítette, mint két elődjét, azaz John 'Jaycee' Cuijpers énekes és Hans in 't Zandt dobos megtalálta a helyét a bandában. A Troy tesók által eredetileg 1973-ban alapított banda első hivatalos felvétele, a kiváló Captured City dal 1980 februárjában jelent meg azon a legendás Metal For Muthas válogatáson, amelyen két korai Iron Maiden felvétel mellett az Angel Witch és a Samson is szerepelt. Az akkori brit pályatársaknál melodikusabb és epikusabb zenét játszó Praying Mantis bemutatkozó albuma 1981-ben jött ki Time Tells No Lies címmel. A '90-es években főként Japánban voltak sikeresek, akkoriban...

BLOOD SPORT - Régisulis speed metal Finnországból, itt az első EP
BLOOD SPORT - Régisulis speed metal Finnországból, itt az első EP

Ha szereted az olyan régisulis finn bandákat, mint a Ranger, a Speedtrap vagy a Satan's Fall, akkor érdemes megismerkedned a Blood Sport bemutatkozó EP-jével. A finn formációt mindössze...

INHALE ME - Érzelmi hullámvasút, új EP a budapesti modern metalosoktól: Cursed
INHALE ME - Érzelmi hullámvasút, új EP a budapesti modern metalosoktól: Cursed

Cursed címmel egy 4 dalt tartalmazó EP-vel jelentkezett a modern metalos budapesti Inhale Me. A borító egy brit tetováló, Craig Dobson (Daggers for Teeth) munkája, a felvételek pedig Tóth...

SION - Teljes album és mellé új videó Howard Jones és Jared Dines közös projektjétől
SION - Teljes album és mellé új videó Howard Jones és Jared Dines közös projektjétől

Azt már az év eleje óta tudjuk, hogy Sion névre hallgat az az új projekt, amelyben az ex-Killswitch Engage frontember, Howard Jones (Light The Torch) fogott össze a metalos youtuberrel, Jared...

CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body
CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body

Ascension Codes  címmel pénteken jelent meg a prog metal vonalon legendás Cynic új albuma, a Diamond Light Body dalhoz pedig egy videó is született. A csapat legutóbbi lemeze a...

SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time
SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time

Hét év után új albummal jelentkezik az atmoszférikus, funeral doom vonalon jól ismert finn Shape Of Despair. A 2015-ös Monotony Fields utódja, az ötödik Shape Of Despair album február...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS