OSSIAN - Paksi Endre bemutatja Az igazi szabadság album dalait

Budapesti lemezbemutató: május 6., Barba Negra Track

2017. május 3. (szerda) 08:00 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 06:58

Egészen friss hír, hogy Az igazi szabadság címmel április 21-én megjelent új Ossian album tegnap óta már platinalemez.

Hamarosan az újságosokhoz kerül a HammerWorld magazin májusi száma, Ossian címlappal és az új lemezhez kapcsolódó interjúval, az alábbiakban pedig elolvashatod, hogyan mutatja be az új dalokat Paksi Endre a "saját szavaival".
www.facebook.com/OssianOfficial


A lemezbemutató koncert május 6-án, szombaton lesz a Barba Negra Track nagyszínpadán, vendégünk a Kalapács és az Akusztika."

A lemezbemutató Facebook oldala


AZ IGAZI SZABADSÁG

"Egy hagyományosnak mondható Ossian riffel indul a dal és az egész album, de már ebben a számban is nagyon sok hangszerelési finomságot lehet hallani. Az egész anyagra jellemző, hogy a kemény gitárok mellett sokat színeznek az akusztikus, elektro-akusztikus gitárok és a billentyűk. Rengeteget kísérleteztünk most, elvettünk és hozzáraktunk minden dalhoz, átírtuk a témákat...

A koncepció az volt, hogy mindenütt az Ossian alaphangszerei – gitár, dob, basszusgitár – domináljanak, a lehető legharapósabb hangzásban, de a hangszerelés gazdagabb legyen a tőlünk megszokottnál. Ezek nem radikális újítások, hiszen ezeket a dolgokat már sok régebbi szerzeményünkben alkalmaztuk, pl. Végállomás Motel, A Bátrakért, Többet ér mindennél, és még hosszasan sorolhatnám – csak most minden dal ilyen monumentális köntöst kapott.

A nyitószám szövege arról a mérhetetlen szabadságvágyról szól, ami mindig is hajtott előre és nem engedte meg számomra a kompromisszumokat."OSSIAN - Az igazi szabadság (szöveges videó a 2017-es Az igazi szabadság albumhoz)CÉLSZEMÉLY

"Szoktam néha mondani, hogy nem azért írtam meg anno a Magam útját járom szövegét, mert csak egy jól hangzó rockszöveget akartam összehozni. Erre a lemezre ez az életfelfogásom maximálisan igaz, mert most sem a könnyebbik utat választottuk.

A világ legegyszerűbb dolga lett volna, ha egy az egyben, kockázatmentesen folytatjuk az előző sikeres lemezeink csapásvonalát, de mi 11 hónapon át írtuk Ricsivel ezt a 11 dalt, mert egy gazdagabb, változatosabb anyagot szerettünk volna.

A szöveg egyértelmű, nincs rajta mit magyarázni. Ha kilógsz a sorból, célszemélye leszel a céltalanoknak…"OSSIAN - Célszemély (szöveges videó a 2017-es Az igazi szabadság albumhoz)
A SZERENCSE ANGYALA

"Már a Tűz jegyében album óta úgy alkotunk Ricsivel, hogy először igyekszünk a dal lelkét, az énekdallamot, a harmóniavázat megalkotni és csak utána a díszítéseket. Most ezt még komolyabban vettük. Tudjuk, hogy lesznek, akiknek az Ítéletnaphoz hasonló lemezeinkhez képest csalódást fogunk okozni és valóban ez egy más megközelítés.

De aki nyitottan közeledik az új anyaghoz, meghallgatja többször is, hogy miről és hogyan szólunk, az megérti, hogy számunkra nagyon fontos volt, hogy ez a lemez megszülessen.

A dalszöveg elmélkedés arról, hogy életünk történései, a válaszutak mennyire sorsszerűek, vagy inkább a Szerencse angyalától függenek…"KÖD ELŐTTED, KÖD MÖGÖTTED

"Akusztikus ballada, Ricsi gyönyörű akusztikus gitárszólójával. Mint több más új nótában, itt is egy monumentális kórus emeli fel a dal végét. Még a lemezkészítés elején felmerült bennem az ötlet, hogy a megszokott vokálok mellett valami nagyszabásúbb is elférne néhány refrénnél. A Facebookon hirdettük meg, hogy profi kórust keresünk és nagy örömünkre nyolc csapat is jelentkezett!

Az elsőnek ajánlkozó Kismarosi Római Katolikus Kórusra esett a választás és szerintünk nagyszerű lett a végeredmény. David Gilmournak, a Pink Floyd szólógitárosának a legutóbbi szólólemezéhez készült werkfilmben láttam, hogy autentikus környezetben, templomban rögzítette az énekszólamokat - mi is ezt tettük.

Varga Zolival leutaztunk Kismarosra és a helyi templomban vettük fel a kórust. Mindenki nagyon lelkes és segítőkész volt. Akadt aki a színházjegyét mondta le miattunk, sőt egy hetedik hónapban járó kismama is végigénekelte a két órás felvételt! Május 6-án pedig a karnagy hölggyel az élen jönnek a Barbába megnézni a lemezbemutatót."
 

 


OSSIAN - Köd előtted, köd mögötted (szöveges videó a 2017-es Az igazi szabadság albumhoz)

ÉBREDJ FEL

"Súlyos tempó, hangulatilag a Végállomás Motelt idéző dal, egy nagyon dallamos refrénnel. Itt kell megemlítenem Ádám Attilát, a Tales Of Evening zenekar kitűnő billentyűs-zeneszerző-szövegíróját, aki első szóra és nagy örömmel vállalta a felkérést, hogy játékával és az ötleteivel gazdagítsa az albumot."AHOL A SZÜRKESÉG VÉGET ÉR


"Nagyon sokat gondolkoztunk azon, hogy melyik dalt mutassuk be elsőként, mert az egész album szerves egységet alkot és mindegyik számot egyformán szeretjük. Végül erre a számra esett a választás, a gördülékenysége és a belőle áradó pozitív hangulat miatt.

Eredetileg ez egy akusztikus szerzemény lett volna, és Ricsi nagyon izgalmas bontásokat épített az alap-akkordok fölé. Ezeket meghagytuk, de a kíséret egy hagyományosabb, zakatoló tempó lett, így a kétféle világ érdekesen ötvöződik."
 


OSSIAN - Ahol a szürkeség véget ér (szöveges videó a 2017-es Az igazi szabadság albumhoz)


VIGYÁZZ A SZÍVEMRE

"Ezt a számot talán úgy jellemezném, hogy az Árnyékból a fénybe lemezen található Egyetlen nóta hangulati folytatása. Gyakran éreztem az életem során, hogy túl nagy a stressz, túl sok a negatív indulat, a gátló tényező körülöttem, de soha nem engedtem meg magamnak és a világnak sem, hogy sebezhetőnek, gyengének látszódjak. Azonban vannak különleges pillanatok és van egy számomra különleges ember, aki előtt ezt is megengedhetem, mert ő ismer engem igazán, talán önmagamnál is jobban…"
TEGNAP TÜZÉBEN

"Érdekes dal, tőlünk szokatlan, enyhe blues-rock hatásokkal, amit a második körtől beinduló szigorú tempó és a fokozódó zenei-szövegi feszültség ellensúlyoz. A szó klasszikus értelmében itt nincs refrén, ami egy dalban a csúcspont szokott lenni - mégis nagyot üt!"SZEMEMBEN, MINT EGY TÜKÖRBEN


"Annyira jól tudtunk együtt dolgozni Ádám Attilával, hogy felajánlottuk neki, hozzon egy zenei alapot és mi kidolgozzuk. Ez lett az Ossian hangzásától legjobban eltérő dal, Ricsi pedig még rá is pakolt erre a lehangolt ritmusgitárokkal! (nevet) Szoktak vádolni minket azzal, hogy 'minden dalunk egyforma', nos erre igazán nem mondhatják..." (nevet)
HARANGOK

"Monumentális tétel az emberi mulandóságról, egy újabb súlyos tempóval. A kórusokat itt és több más dalban is, régi jó barátaink - többek között Kalapács Józsi - énekelték fel, nagyszerűen!

Az összevágott lemezelőzetes alapján többen reklamálták, hogy nincs gyors dal az albumon és ez valóban így is van. Egyszerűen arról van szó, hogy a szövegek mondanivalója ilyen zenei köntöst kívánt és mi sohasem akartunk elvárások szerint zenélni, hanem a lehető legnagyobb őszinteséggel azt adni, ami éppen bennünk van."VÉGSŐ MENEDÉK

"Izgalmas zenei betétekkel színezett szám, középen egy kis szolisztikus basszusjátékkal. A nagyívű refrén és a szöveg tökéletes lezárása ennek a lemeznek."


OSSIAN - Előzetes Az igazi szabadság albumhoz 


 
 

 

 

 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 
OSSIAN - Az igazi szabadság
(04/21 - Hammer Records)

01. Az igazi szabadság
02. Célszemély
03. A szerencse angyala
04. Köd elötted, köd mögötted
05. Ébredj fel
06. Ahol a szürkeség véget ér
07. Vigyázz a szívemre
08. A tegnap tüzében
09. Szememben, mint egy tükörben
10. Harangok
11. Végső menedék

 

Hammer TV

 
TEN - Premier a dallamrocker bandától, az első dal a februári lemezről: Fearless
2021. december 6. (hétfő) 17:02

Here Be Monsters címmel február 18-án jelenik meg a Gary Hughes vezette brit dallamrocker Ten új albuma, a 2018-as Illuminati lemez utódja, első előzetesként pedig a Fearless dallal lehet ismerkedni. A Ten nem is egy, hanem két új albumot készített el a világjárvány okozta kényszerpihenő miatt, de a két lemez között nincs kapcsolat, a Here Be Monsters tehát nem amolyan első rész, hanem egy önálló anyag. A producer maga Gary Hughes volt, a keverést és a maszterelést pedig Dennis Ward végezte, akivel már a 2011-es Stormwarning lemez óta együtt dolgoznak.   www.facebook.com/TenOfficial TEN: Gary Hughes - ének Dann Rosingana - gitár Steve Grocott - gitá Steve McKenna - basszusgitár Darrel Treece-Birch - billentyűs hangszerek + Markus Kullman - dobok (vendég)   TEN - Fearless (a 2022-as Here Be Monsters albumról) TEN - Here Be Monsters (02/18 - Frontiers) 01. Fearless...

OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János
OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János

78 éves korában rövid betegség után meghalt Kóbor János, Mecky, az Omega frontembere, adta hírül a zenekar. Az énekes pár héttel ezelőtt került kórházba. "Rajongók milliói...

P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS