POSITIVE MENTAL ATTITUDE - Új videoklip és mellé egy interjú

Május 25-én koncert a Barba Negra Trackben a The Grenmával

2017. április 30. (vasárnap) 16:42 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 07:13

Új klippel jelentkezett a Positive Mental Attitude, azaz a PMA nevű budapesti hardcore projekt, amelyben a The Idoru, a Dawncore, a Penalty Kick, a Newborn, a Ghostchant és a Blind Myself révén ismert arcok játszanak.

Az első lemezüket, akárcsak a debütáló EP anyagát, a Grenma Stúdióban vették fel Botlik Mátyás irányításával, a Honolulu dalhoz forgatott klip mellé pedig egy interjút is elolvashatsz az énekesükkel. Kovácsházi Attilával Szénégető Richárd beszélgetett. 

www.facebook.com/pmazenekar

 

A PMA egy viszonylag friss történet, viszont kipróbált, mondhatni veterán arcokkal (Kovácsházi Attila énekes, Szalkai Tibor basszusgitáros, Nagy Gábor gitáros és Simon András dobos). Miért éreztétek úgy, hogy bele kell fognotok egy új történetbe? És miért éppen ez lett a zenekar neve?

"Tibivel (Szalkai Tibor basszer, a Useme gitárosa) nagyon régóta vagyunk barátok és nem egyszer szóba került a közös zenélés, de tavaly januárig minden ilyen ötlet megmaradt elméleti síkon. Amitől ez az utolsó tervezés mégis a megvalósítás szintjére jutott, az az volt, hogy eléggé magam alá kerültem, rengeteg negatív hatás ért az utóbbi években és kellett egy áttörés.

Ezzel Tibi is tisztában volt, és mivel mindketten a 90-es években kaptuk a legtöbb lendületet és pozitív energiát a hardcore zenétől, úgy gondoltuk, nem kell semmi újat teremtenünk, csak kijátszani magunkból azt, ami örömet okoz. Tibinek egyetlen feltétele volt, legyen pozitív az üzenet és mutasson utat a 'sötétből a fénybe'. Ezzel az alapkoncepcióval Biget és Simit már nem nagyon kellett győzködni!" (nevet)PMA - Honolulu (új klip a 2017-es albumhoz)A zenekar neve?

"Az kedves sztori. Aznap született meg a Detroit dal szövege, erre tisztán emlékszem, utána felhívtam Tibort, hogy arra gondoltam, legyen a zenekar neve az, hogy… és akkor ő fejezte be a mondatot: Positive Mental Attitude… Csak mosolyogni tudtam, hogy ennyire egy rugóra járt az agyunk."


Az EP-t nagyon gyorsan követte az első nagylemez is. Nyugodtan mondhatjuk, hogy rohamtempóban haladtok. Milyennek érzitek utólag az EP-t és milyennek a lemezt? Mit tartotok fontosnak elmondani róluk?


"Az EP tiszta szenvedély, a legkomolyabb legdirektebb üzeneteket tartalmazza, mondhatnám úgyis, hogy kiszakadtak a szívemből. Elegem volt egy csomó dologból, többek között abból, hogy iszonyú komoly bandákat hallottam és láttam, közben a közönség gyilkos közönnyel tekintett rájuk, mert egy adott csoportosulás vagy társaság elvárása az, hogy ne mutasd ki, hogy neked tetszik, amit hallasz (Cleveland).

Mindig is tiszteltem azokat az embereket, akik gyermeteg lelkesedéssel vetették be magukat az első sorba, mikor megérintette őket egy zenekar. A többi szöveg szintén a legbensőbb énünkre koncentrál, hiszen 'Mi ér többet?'? Az hogy mások mit gondolnak, vagy az, amit Te legbelül érzel? Az álmaid, céljaid, vágyaid az igazán fontos dolgok, és a legfontosabb, hogy merd megélni azt, aki vagy, hogy merj boldog lenni és érezd jól magad bárhol a világban.

A nagylemez ennél már sokkal finomabb, itt már az apróságok is helyet kapnak, olyan dolgok, amelyek kevésbé magasztosak, mint a végcél. Ezek a dalszövegek inkább az odavezető útra mutatnak, természetesen itt is az egyén van a középpontban, de az önmagunkba vetett hit összetevőinek csiszolásáról is szól, a motivációdról, hogy hogyan emelkedj magad fölé stb."


Meddig lehet ezt a tempót bírni? Netán idén már jön is a második album?

"A munkatempónk nagyon erőltetett, szóval kellene egy kis pihenés, mivel most igencsak előreszaladtunk. Közben végül úgy alakult, hogy el is kezdtük demózni az új lemezt... Ennyit a pihenésről! (nevet) Van kb. 30 dalunk szövegekkel és egyfolytában jönnek az újak. Viszont az időnk elég véges, ezért idén újabb nagylemez nem várható, talán egy újabb EP vagy maxi."

 
Említetted a gyilkos közönyt és azt a bizonyos elvárást, ami szerintem is jelenleg - szinte - minden rákfenéje. Te hiszel abban, hogy van ebből a gödörből kiút? Szerinted mit tehetünk ellene, mivel hívhatjuk fel a figyelmet erre? Nyilván Te és a PMA a dalokon keresztül, de egy átlagember is tehet ez ellen? Vagy talán inkább az a jobb szó, hogy amellett, hogy mindez ne így legyen?

"A mindennapok elvárásai önmagukban is iszonyú fojtogató tényezők. Vegyük például az iskolát, vagy a munkahelyet, a családi elvárásokat stb. Mindenhol van egy megfelelési kényszer. Az emberek a legjobb oldalukat akarják mutatni a világ felé, de mit érnek el vele? Kialakítanak egy képet magukról, aztán próbálnak ebben a felhúzott keretben mozogni, kitölteni azt. Az életben ezek nélkül is van elég buktató, nemhogy még a tökéletesség illúziójával is áltassuk magunkat. Ettől hatalmasodik el rajtunk a szorongás, és ezzel verjük majd át a gyermekeinket is, hogy aztán ők szintén a tökéletesség hajszolásának csapdájába essenek. Ezt nem akarhatja senki.

Ezzel meg is érkeztünk az egyik méregfoghoz, ami szerintem a közöny kiváltó oka lehet. Nagyon fontosnak érzem, hogy 'szeresd a lényedet'. Sokan azt mondják, hogy ki vannak békülve magukkal, meg elégedettek a sorsukkal, de szerintem mindenkinek megvan a maga gyengesége, amit legtöbbször nemcsak a világ elől próbál elrejteni, hanem saját maga elől is. Ezeket kell elővenni, ezekkel kell foglalkozni, ez fog előrefelé vezetni.

'Minden nap egy új nap', ez elég nagy közhely, de próbáltál már így élni? Nagyon komoly felkelni és azt mondani, ez egy új nap, tele lehetőségekkel, ez a nap az enyém lesz! Nekem ez a PMA, és közben a világ egyik legnehezebb dolga is! (nevet) Annyit tehetsz, hogy többet mosolyogsz, beleveted magad azokba a dolgokba, amelyek hozzátesznek a napodhoz, egy koncert vagy film, egy családi esemény. Mindeközben nem leplezed, hogy mi az, amit szeretsz és mi az, amit nem.

Például nem azért iszol meg egy sört, mert a társasságodban mindenki sört iszik, hanem azért, mert a sört szereted. Ha valaki beszól azért, mert csak egy mentes vizet kérsz, attól még egyáltalán nem kell kellemetlenül érezned magad. Miért kellene? Mint ahogy nem kell beleugranod olyan szituációkba, amelyek ellen a lelkiismereted mindenáron tiltakozik. Így mindig kiállsz magadért és azokért, akiket szeretsz… Egyszerűnek tűnik igaz? Szerintem ezek az alapok."

 

PMA - Positive Mental Attitude (a 2017-es album)
Mikor érezted azt, hogy ezeket a normálisnak hazudott elvárásokat le kell vetkőznöd? Mi volt az a pont, ahol először érezted, hogy ez talán sikerült is?

"Először a hazugságokat kellett felismernem. Ez nem volt egyszerű, hiszen voltak olyan 'szerepek', amelyekben 'tetszelegni' kifejezetten jó érzés. Főleg, hogy a környezeted azt hiteti el veled, hogy jó amit csinálsz. A PMA előtt közel 8 év színpad kimaradt. Elindultam más utakon, leginkább az önismeret útján, kétféle harcművészetbe is beleástam magam és ott aztán igazi szembesülések jöttek. Amikor valami ilyesmit gyakorolsz, az nemcsak a mozgásodat csiszolja, hanem a lelkedet is.

El kell fogadnod, hogy bizony sok minden nem úgy fog működni, ahogy azt elképzeled, sőt nem is úgy, mint másnak. A technikáid sajátosak lesznek, és nem fog két ember azonosan reagálni rád. Ott nem hazudhatod azt, hogy te ügyesebb vagy erősebb vagy. Ott az vagy, aki. Viszont úgy gondolom, a legnagyobb sikereket ezzel kapcsolatban mégis a PMA-ban értem el, többek között azzal, ahogy elindult a zenekar, a videókban, a fotózásokon, a koncerteken mindent levetkőzve. Mindannyian önmagunkat tudtuk adni, mit sem törődve azzal, hogy ez kifelé milyen hatást fog elérni."


Miért éppen a Dorothy zenekart hívtátok a lemezre közreműködőnek?

"Bignek volt egy ötlete, hogy mi lenne, ha hívnánk női vendégzenészeket is a lemezre, legalább egy számba. Mivel szerettünk volna több stílust felvonultatni a Syracuse-ban, hiszen a dal üzenete pont az, hogy a közösség a lényeg, s nem az, hogy ki milyen zenei szubkultúrához tartozik, így azonnal lelkesedtünk az ötletért. Tibi ismerte a lányokat és Csongit is a The Grenmából, így megkérdezte, hogy mit szólnának a dologhoz, nekik meg tetszett."
 


PMA - Syracuse (a 2017-es debütáló albumhoz)
Milyenek voltak az első reakciók, kritikák az új zenekarra? Szerinted voltak, akik teljesen mást vártak tőletek?

"Nagyon vegyes reakciók voltak, de ez annak köszönhető, amit te is mondasz, hogy az emberek elvárással fordultak felénk. Mindenki mást várt. Volt aki olyat szeretett volna, amit már kapott, de szerintem ez egy nagyon rossz megközelítés. A zenekar leírásnál ez áll: 'A PMA egy szerelemgyerek. Megjelenik benne minden, amiről gyerekfejjel álmodtunk, szerettünk.', és pont. Nem az van odaírva, hogy folytatjuk, amit korábban elkezdtünk, vagy az, hogy meg akarjuk váltani a világot, vagy bármi ilyesmi. Csupán annyi, hogy nekünk ez mit jelent.

Az embernek az elvárásaival saját magának kell megküzdenie, nem nekem kell megfelelnem mások igényeink. Mindig is olyan ember voltam, aki nem hallgatott például válogatáslemezeket, csak teljes albumokat, mert én egyben akartam értelmezni az előadó üzenetét, minden számot úgy akartam elfogadni, ahogy van, hiszen valamiért azzal az előadó dolgozott, neki az sokat jelent, akar mondani valamit stb. (Még a hangzáson sem állítok soha, hogy ne módosítsam az ő elképzelését.)"


Ha definiálnod kellene a PMA-t, hogyan tennéd? Mi az, ami szerinted leginkább tükrözi, amit csináltok? Meg tudsz nevezni olyan hatásokat, ami szerinted benne van? Fontos, hogy most nem csak zenei hatásokra gondolok.

"Törekvés arra, hogy a mindennapokat megéljük, hogy fejlődjünk zeneileg, hogy jobb emberekké váljunk. Én így definiálnám. Természetesen a dalok azok, amelyek a leginkább tükrözik ezt, bár úgy gondolom, ezt érezni kell. Sokan nem értik, hogy miért ilyen rövidek a szövegek, miért nem annyira versesek. Van egy mondás, miszerint 'amit nem tudsz röviden elmondani, azt te sem érted igazán', és szerintem ebben van valami.

Nem véletlenül választottuk ezt a fajta megfogalmazást. Az igazat megvallva nem annyira egyszerű ennyire rövidnek és tömörnek lenni. A PMA fogalmát az undergroundban a Bad Brains tette népszerűvé. Őket Napoleon Hill Gondolkodj és gazdagodj című könyve ihlette, minket pedig számos olyan zenekar a Bad Brains mellett, akik ezt az üzenetet képviselték, de persze nem csak ezek a bandák. Végtelen lenne a sor, ha-ha. A nem zenei hatások közül a legfontosabbnak a családot tartom. Szinte mindannyian apukák vagyunk, így rengeteget tanulunk a felelősségről, a kötelezettségről, saját magunkról stb. Ez egy megkerülhetetlen dolog."


A rövid szövegekről nekem például az jutott eszembe, hogy olyanok, mint egy mantra. Azzal kapcsolatban sem volt benned félsz, hogy esetleg ezek valakiben, akárcsak egyszerű lenézés okán visszásságot kelthetnek?

"Ebbe beletrafáltál. Igen, ez egy sajátosság, és nem titkolt célunk, hogy olyanra írjuk a dalokat, hogy sokszor meg akard hallgatni egymás után. Lenézés, visszásság? Bárki végignézheti a zenei munkásságunkat, nem szeretném senkinek bizonygatni, hogy tudunk ennél többet, szebbet, jobbat. Becsülettel feljátszottunk fejenként is több mint tíz lemezt, hadd ne kelljen mindig azokra mutogatnunk. Ezt szeretjük csinálni és így. Ha valakinek nem tetszik, megértjük, s a javaslatunk, hogy olyan dolgokkal töltse az idejét, amelyektől jól érzi magát. Szerintem senki nem megy el a moziba és fizet be olyan filmre, amit nem akar megnézni."
 


PMA - Long Beach (2016)Említetted, hogy a lemezen már sokkal köznapibb dolgok is előkerülnek a szövegekben. Itt is arra törekedtél, hogy saját tapasztalataidon keresztül próbálj utat mutatni, vagy ahogy mondani szokás: ezek jöttek belőled?

"Mindnyájunknak vannak problémái és beszélgetünk nap, mint nap, nem úgy, mint zenészek, hanem úgy, mint barátok. Ebből rengeteg minden jön, ez a mindennapi élet, de nem minden téma kerül feldolgozásra. Van amikor elkészül egy szöveg és arra a végkövetkeztetésre jutunk, hogy ennek nem kellett volna ekkora figyelmet szentelni, hiszen ez nem egy valós probléma, ezt hagyjuk is. Ettől még nem lesz elvesztegetett az idő, hiszen a munka nagyon sok tapasztalattal ajándékoz meg. Az 'ez jön belőlem' egyébként erős túlzás, a San Diego szövegét például nagyon szeretem, jött egy kattanás és 3 perc alatt megvolt, de 1998 óta szerettem volna egy igazán jó szöveget írni arról, hogy nekem mit jelent a barátság. Most kapott el az érzés, előtte azonban rengetegszer neki kellett futni."


Akkor, ha összefoglalom: örömzenélve közvetítetek tartalmas üzeneteket a PMA-val, mindenféle elvárásokat figyelmen kívül hagyva. Azért szerintem nyugodtan kijelenthetjük: nem sokan mondhatják ezt el magukról. Meg tudod fogalmazni, hogy milyen érzés volt régen a színpadon állni és milyen érzés most, a PMA-val?

"Igen, úgy, ahogy mondod, de nem csupán közvetíteni szeretnénk az üzenetet, hanem meg is valósítani az életünkben, ez az oroszlánrésze a dolognak. Amikor nehéz napod van, akkor nem nagyon akarsz arra gondolni, hogy jön majd egy következő és legkevésbé keresed a nehézségek közepette a jót, inkább csak túl akarsz lenni rajta. A PMA nem erről szól, nem a halogatásról, nem az alibiről, hanem az 'itt és most'-ról. Arról, hogy a 'jelenben éljük a csodát', és ha valami nem az igazi, akkor azonnal kezdjünk valamit a problémával. Erre törekszünk, mert ez nem egy kész állapot, ez maga az út, amin járunk.

Az élet soha nem fekete és fehér, meg kell élni az összes árnyalatát. Talán ez a legnagyobb különbség a múlt és a jelen között, hogy most nem csak színpadon szeretnék lenni és játszani a közönségnek, meg elérni, hogy mindenki megmozduljon. A célom nem is a színpad, hanem az, hogy megvalósítsam ezt a pozitív gondolkodásmódot a mindennapokban, és azt megélve érkezzek egy PMA koncertre. Még dolgoznom kell rajta!" (nevet)

 
Azt említetted, hogy egy súlyos mélypont után találtál rá Te is erre, amit az egyszerűség kedvéért nevezzünk most pozitív gondolkodásnak. Ki volt az, akinek először meghallottad úgymond a szavait és hogyan hatott rád elsőre? Mi volt az első benyomás?

"Juj, hát nagyon sokan próbáltak felemelni, a családom, a barátaim, de ez nem ilyen egyszerű, hiszen sokszor nem is akartam sem elhinni, sem megérteni, hogy mit akar a környezetem. Bár tudtam, hogy rossz az irány, amerre haladok. Aztán elkezdtük a zenekart és elkezdtem írni a szövegeket, majd mantrázni is őket, miközben ledemóztuk. És egyre mélyebben kezdtek beütni. Így furcsa módon az a válaszom, hogy a saját szavaim voltak az elsők, amiket meghallottam, de persze nehezen születtek volna meg a környezetem nélkül.

Az első benyomás - úgy gondolom - még mindig tart. El kell hinnem, hogy megélhetem a napokat, és azt, hogy a boldogság nekem is jár. Ezeket próbálom beleírni a legújabb dalokba. Persze, a New Yorkban már megjelenik az eszenciája. Most az jutott eszembe, hogy a kislemez kicsit olyan, mint egy tartalomjegyzék az érzéseimhez és a gondolataimhoz."


Akkor akár mondhatjuk, hogy a nagylemez az első fejezet a Tartalomjegyzék után?


"Talán, mivel annyira azért nem lett tudatos, hogy csupán egyetlen témát öleljen fel."


A nyár nyilvánvalóan a fesztiváloké. A PMA-val találkozhatunk valamelyiken, vagy máshol esetleg? Várható turné tőletek?

"Egyelőre nem fesztiválozunk. Május 25-én játszunk Budapesten a Barba Negra Trackben a The Grenma társaságában. Jelenleg szervezés alatt van az őszi turnénk. Addig pedig mindenkinek azt üzenjük, hogy gyertek el egy PMA buliba, hiszen 'ami igazán fontos, a közösség'. Találkozzunk, az egy más élmény lesz, mint a lemez vagy a videók!"

(Fotók: Rosta A. Márk)
 
 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hammer TV

 
HAMMERFALL - Itt az első dal a 2022-es albumról: Hammer Of Dawn
2021. december 1. (szerda) 06:01

2022 elején jelenik meg az új Hammerfall album, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal azonban már lehet ismerkedni. A Hammer Of Dawn nóta hivatalos klipje ma délután érkezik majd. Az új anyagot Fredrik Nordströmmel rögzítették a Castle Black stúdióban, az ének felvétele pedig Jacob Hansennel folyt a dániai Hansen stúdióban.   www.facebook.com/hammerfall   HAMMERFALL - Hammer Of Dawn (a 2022-es album előzeteseként)    

GOJIRA - A következő lemez újra keményebb lesz?
GOJIRA - A következő lemez újra keményebb lesz?

A 2022 elején startoló Európa-turné keretében Budapestre is eljön majd a Gojira. Az áprilisban megjelent Fortitude lemezük még a pandémia előtt íródott, Joe Duplantier frontember pedig...

AD INFINITUM - Klip született a zenekar kedvenc dalához: Inferno
AD INFINITUM - Klip született a zenekar kedvenc dalához: Inferno

Chapter I: Monarchy címmel még 2020 tavaszán jött ki a debütáló albuma annak a szimfo-metal csapatnak, az Ad Infinitumnak, amely eredetileg a Rage Of Light éléről ismert svájci...

NEW HORIZON - Himnikus északi power metal Erikkel és Jonával a H.E.A.T.-ből: We Unite
NEW HORIZON - Himnikus északi power metal Erikkel és Jonával a H.E.A.T.-ből: We Unite

Egy New Horizon névre hallgató új power metal projektben fogott össze a H.E.A.T. billentyűse/dalszerzője, a multihangszeres Jona Tee, valamint a csapatból egy éve távozó Erik Grönwall...

THREE DAYS GRACE - Klippel az első dal a májusi albumról: So Called Life
THREE DAYS GRACE - Klippel az első dal a májusi albumról: So Called Life

Explosions címmel május 6-án jelenik meg a kanadai Three Days Grace hetedik albuma, a 2018-as Outsider lemez utódja, első előzetesként pedig már lehet ismerkedni a So Called Life dalukkal....

RUDÁN JOE - Jön az új album, szöveges videóval a harmadik dal: Egy új világ reggelén
RUDÁN JOE - Jön az új album, szöveges videóval a harmadik dal: Egy új világ reggelén

Feketén fehéren címmel érkezik Rudán Joe új albuma december 3-án. A korábban többek között a Pokolgép, a P. Mobil és a Dinamit élén álló legendás énekes új lemezén 12 friss...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS