TANKCSAPDA - "Lehet, hogyha Lukács lenne Axl Rose, még hülyébb lenne"

Az Arénában két előzenekar lesz, a német Reload és a hazai Pennhurst

2017. április 23. (vasárnap) 15:16 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 07:07

Már csak pár nap van hátra a Tankcsapda különleges nagykoncertjéig, ami április 28-án lesz a Papp László Budapest Sportarénában. A debreceni rockmafia három tagjával az arénabuli kapcsán beszélgetett Tasnádi Kata, de természetesen számos egyéb téma is felmerült az interjú során, amely az origo.hu számára készült.

A pénteki koncert egyik legérdekesebb eleme az lesz, hogy a színpadot az Aréna közepére helyezik. Két vendégzenekar is fellép majd: a Németországból érkező Reload és a magyar Pennhurst. Utóbbi banda nyerte meg azt a feldolgozásversenyt, amelyet a Tankcsapda lemezszerződéssel nem rendelkező zenekaroknak hirdetett meg.


 


A koncert Facebook oldala
 


A külföldi koncertekről:

Sidi: "Többnyire magyarok jönnek a koncertjeinkre, mondjuk 70-80 százalékban, de ez országonként változik. Nem is gondolná az ember, hogy milyen sok magyar van a világban, hogy mennyire távoli országokban sikerül szó szerint megtöltenünk klubokat magyar emberekkel, akik mindig hoznak magukkal külföldi haverokat, és legközelebb már ők is hoznak magukkal külföldieket.

Szóval egyre többen jönnek helyi erők is, de természetesen a koncepció az, hogy magyar embereknek járunk ki játszani, magyar nyelven énekelve Tankcsapda dalokat. Ezt olyan szűk öt éve kezdtük el, és nagyon szépen kiépült hál' istennek. Rengeteg helyre visszajárunk. Azt gondolom, hogy ennek még nem értünk a végére, mert ez egy folyamat, de például Németországban már 600-1200 fős klubokat tudunk megölteni elővételben. Hasonló a helyzet Angliában és Írországban is. Borzasztó büszkék vagyunk rá. De nyilván itt klubokról beszélünk, nem úgy kell elképzelni, hogy bemegyünk a sportcsarnokokba meg arénákba."


Arról, hogy bele lehet-e fásulni a koncertezésbe, a sok utazásba:

Fejes: "Abba csak belehülyülni lehet. És mi már belehülyültünk."

Lukács: "Már túl vagyunk azon a ponton."


Ezt hogy kell érteni?

Fejes: "Beülsz a buszba, és vihogsz, mint a hülyegyerek. Bármennyire is illúzióromboló, nekünk ez tetszik. Azt gondolhatják az emberek, hogy amikor a Tankcsapda zenekar beül a turnébuszba, a nagy Lukács Lászlóval, akkor micsoda nagy gondolatok hagyják el a szánkat. Pedig konkrétan általános iskolai kirándulás fíling van, csak sokkal ostobább, brutálisabb poénokkal...

A lényeg a lényeg, az a dolog hajt, hogy menjünk már turnézni, csináljuk. Beülünk egy turnébuszba, van, amikor úgy élünk, mint a csövesek, és alapjában véve minket ez a sztori kielégít."
Sidi: "Amikor év elején megvan a két hónap szünet a koncertezésben, már mindenkinek viszket a talpa. Ahogy Tomi fogalmazott a múltkor nagyon találóan, szeretjük az aszfaltot. Érdekes, hogy a komfortérzetünk akkor van rendben, ha valamilyen jármű megy alattunk. És nem véletlenül használom ezt a kifejezést, hogy valamilyen jármű, mert hajó, repülő, autó, kisbusz, nagybusz, minden volt. A zenészek ismerik ezt az érzést. Ezt a fajta cigányéletet tulajdonképpen megszokni se lehet."


Arról, hogy lesznek-e valamikor újra angol nyelvű szövegek:

Fejes: "Nagyon sok promoter mondja, hogy érdemes lenne, mert nagyon erős a zenekar zeneileg. Tudom, hogy Magyarországon pont azt gondolják, hogy a Tankcsapda a szövegei miatt működik, de a kintiek meg azt mondják, hogy kurvára üt a zene, és ha értenék, az nagyon tudna működni. De minket nem motivál, hogy az angol piacon próbáljunk betörni, mert egyrészt ahhoz már túl késő, túl öregek vagyunk. És tetszik is, hogy úgy tudjuk magunkat aposztrofálni, hogy mi vagyunk a magyar rockzenekar, aki külföldön turnézik, mint a Rammstein vagy a Die Toten Hosen, akik németül játszanak. Soha nem mondjuk azt, hogy soha, lehet, hogy kiszalad egy olyan téma, amire ráugrik egy angol szöveg, de nem fogjuk erőltetni az angol repertoárt."

Lukács: "Az anyanyelvükön tudunk leginkább úgy megszólalni, hogy annak legyen valós tartalma. Nyilván egymás mellé lehet tenni angol kifejezéseket, szavakat, és azt rímbe lehet szedni, és ezt nevezhetjük akár dalszövegnek is. Ez nem lenne feltétlenül rossz, de a gondolatainkat leginkább az anyanyelvünkön tudjuk megfogalmazni. Hogy ez éppen a magyar nyelv lett, ha úgy tetszik, egyfajta keresztünk is. Viszont mivel ezen a nyelven is tudunk hála istennek sokfelé játszani, nincs bennünk az a fajta hiányérzet, hogy bárcsak Angliába vagy Amerikába születtünk volna."


Pedig ha összehasonlítjuk az ottani, igazán népszerű zenekarok helyzetét a Tankcsapdáéval, azért elég nagy a különbség.


Sidi: "Akkor már lehet, hogy nem is élnénk."

Lukács: "Mi szoktuk ezt félig-meddig viccesen, félig-meddig komolyan mondani, hogy mi vagyunk a magyar Tankcsapda, érted.

Sidi: "...Mindig keresünk egy új célt, és közben tényleg a szerelmünk a munkánk. Ami ezzel járt itt nekünk Magyarországon, meg amerre jövünk-megyünk, az minket maximálisan kielégít. Nem képmutató akarok lenni, hogyha én születtem volna Slashnek, akkor most boldogtalan lennénk, mert valószínűleg akkor is ilyen boldog lennék."

Fejes: "De nem biztos, ez benne a vicc. A siker meg a boldogság nem feltétlenül jár együtt. Megadatott nekünk egy napot eltölteni Duff McKagannel (a Guns N' Roses basszusgitárosa - a szerk.), akit sikerült vendégül látnunk. Elég komoly beszélgetéseket folytattunk, és rájöttünk arra, hogy jó az, ami nekünk van. Ha belegondolsz a George Michael vagy Prince halála után kiderült dolgokba... Folyamatosan szenvedtek. Az, hogy Madonna Hollywoodban testőrrel fut, meg álcáznia kell magát, az szerintem nem jó. Vagy az, ahogy Axl Rose-zal is bánik a média - lehet, hogyha Lukács lenne Axl Rose, még hülyébb lenne. Ki tudja, kiből mit vált ki."

Sidi: "Nem az, hogy hülye lenne, még hülyébb."

Lukács: "Ezt akartam mondani, hogy ez azt jelenti, hogy hülye vagyok."


Úgy tűnik, hogy a mostani korszellem nem kedvez kifejezetten a rockzenének. Ez nyilván nem nagyon érinti a Tankcsapda népszerűségét, de ti mit gondoltok erről?

Lukács: "Rockzenét játszani, rockzenésznek lenni, vagy - ha nagyon magasztosan akarok fogalmazni – rockernek lenni nem annak a kérdése, hogy éppen a világban milyen zenei irányzatok mennek. Ez egyfajta életérzés, hovatartozás kérdése. Éppen ezért egy olyan zenekart, mint a Tankcsapda, soha nem befolyásolt az, hogy a rockzene éppen aktuálisan mennyire sikeres. Mi hittünk és hiszünk abban, amit csinálunk.

Ebben az elmúlt majdnem harminc évben voltak már olyan időszakok, mikor az elektronikus szcéna sokkal divatosabb volt, a rockzenét gyakorlatilag megköpködték, sőt ciki volt rockzenésznek lenni. Mi akkor is ezt csináltuk, meg akkor is, amikor a műfaj népszerűbb volt, mint amilyen mondjuk most. Igazából minket ilyen értelemben véve nem érint. Természetesen, hogyha olyasmit csinálunk, ami népszerűbb, akkor a szcéna, maga a közeg is jobban működik, és értelemszerűen nekünk is könnyebb a dolgunk.

De szerintem a rockzene alapvetően sem volt soha egy divatos műfaj. Ha volt a rockzenének divatos korszaka, akkor is azok a zenekarok voltak népszerűek, amelyek a műfajon belül populáris dolgok csináltak: a Bon Jovi, az Aerosmith vagy a Guns N' Roses. Ezzel nincs az égvilágon semmi baj, mert én is szeretem ezeket a zenekarokat, de az a fajta gondolkodásmód, amit a rockzene képvisel, soha nem volt mainstream."

Fejes: "Az a zenekar tud népszerűvé válni stílustól függetlenül, amellyel foglalkozik a média. Pedig nagyon sok jó zenekar van. Alapjában véve nem a stílusnak a nem jelenlétéről van szó, hanem a nem a helyén kezeléséről. Viszont ettől is működik a műfaj, mert abban a pillanatban, hogy mostohává válik a műfaj helyzete, azok az emberek, akik szeretik, még jobban ragaszkodnak hozzá.

Európában a rockzenei fesztiválokra öt perc alatt elfogynak a jegyek úgy, hogy van, amikor még be sem jelentik a fellépőket. Most ha belegondolsz, melyik a jobb? Az a habos-babos szar, amin a média dolgozik, és működik valahogy, vagy ha mostohán kezelik az egészet, mégis olyan szinten működik gerillában, akár a YouTube-on és a Facebookon, hogy folyamatos telt házakat tudsz csinálni?"


A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.

 Az arénabuliról korábban:

“Most nincs sem lemezbemutató, sem kerek évforduló, egyszerűen egy tökös rock and roll koncertet akarunk csinálni. Méghozzá a számunkra és a közönség számára egyaránt szokatlan körülmények között, úgy, hogy a színpadot az Aréna közepére helyezzük, a nézők körülöttünk fognak állni a megnövelt küzdőtéren. Nem lesz vendég, két és fél órán át hárman zúzunk a színpadon” – fejtette ki az énekes-basszusgitáros.


Sidi arról beszélt, hogy a középre helyezett színpaddal, a klubkoncert hangulattal a lehető legemberközelibbé akarják tenni a koncertet.

“Újítunk a látványon is, mert ugyan a lángokkal a Tankcsapda szinte össze van nőve, most kétszer annyi pirotechnika lesz, mint szokott”.


Fejes Tamás dobos szerint eddig azért nem volt önálló Tankcsapda-nagykoncert az Arénában, mert számunkra hagyományosan a debreceni Főnix Csarnok a nagyobb szabású fellépések helyszíne, másrészt szinte folyamatosan turnéznak és fesztiváloznak.

“De tartoztunk a közönségnek egy Aréna-bulival. A színpad középre helyezése nemcsak a komfortérzetünk számára lesz szokatlan. A hangosítás, a közönség mögé vetített vizuál, a technika profi kezelése is komoly kihívást jelent, akárcsak az, hogy trióban ezt végig tudjuk csinálni. Mivel a küzdőtér is nagyobb lesz a szokásosnál, telt ház esetén 12 ezer ember fér be a koncertre” – tette hozzá Fejes Tamás. Az Arénában két előzenekar lesz, a német Reload és a hazai Pennhurst. A koncertet rögzítik, elképzelhető, hogy a kép- és a hanganyagot később kiadják.

A dobos megjegyezte, hogy középen elhelyezett színpadot már sokan használtak a rockzene történetében, az elsők között a Beatles alkalmazta ezt 1965-ben a New York-i Shea Stadiumban, de a technikai feltételek akkor még nem álltak rendelkezésre a megfelelő hangosításhoz. Magyarországon az Arénában az Irígy Hónaljmirigynek volt már középen elhelyezett színpaddal koncertje.


A Tankcsapda legutóbbi fellépése decemberben volt Debrecenben; április 28-án egy teljesen megújult műsorral lépnek színpadra és 2,5 órán keresztül nyomják a rock and rollt.

 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hammer TV

 
GOJIRA - A következő lemez újra keményebb lesz?
2021. november 30. (kedd) 09:40

A 2022 elején startoló Európa-turné keretében Budapestre is eljön majd a Gojira. Az áprilisban megjelent Fortitude lemezük még a pandémia előtt íródott, Joe Duplantier frontember pedig már az utódjáról is szót ejtett a Revolvernek. "Mario totál be van pörögve - mondta a tesójáról, a Gojira dobosáról. - Éjjel-nappal nyomatja nekem az új dobtémáit, én meg mindig azt mondom neki: 'Várj, várj, várj csak, hadd emésszem már meg, amit legutóbb megnézegettünk'. A Fortitude iránti amolyan tiszteletből most még nem akarok egy új albumra gondolni, hiszen hamarosan Európa-turnéra indulunk, és az lesz az egyik legnagyobb turné, amit valaha is csináltunk. Szóval nagyon arra koncentrálok most. Egy dolgot azonban el kell mondanom. Bármennyire is értékelem a dallamokat és a Gojirán belül az új hangzások meg az új hangszínek felfedezését, a szívem mélyén ma is death metalos vagyok, ahogy Mario is. És miután összehoztuk ezt az...

AD INFINITUM - Klip született a zenekar kedvenc dalához: Inferno
AD INFINITUM - Klip született a zenekar kedvenc dalához: Inferno

Chapter I: Monarchy címmel még 2020 tavaszán jött ki a debütáló albuma annak a szimfo-metal csapatnak, az Ad Infinitumnak, amely eredetileg a Rage Of Light éléről ismert svájci...

NEW HORIZON - Himnikus északi power metal Erikkel és Jonával a H.E.A.T.-ből: We Unite
NEW HORIZON - Himnikus északi power metal Erikkel és Jonával a H.E.A.T.-ből: We Unite

Egy New Horizon névre hallgató új power metal projektben fogott össze a H.E.A.T. billentyűse/dalszerzője, a multihangszeres Jona Tee, valamint a csapatból egy éve távozó Erik Grönwall...

THREE DAYS GRACE - Klippel az első dal a májusi albumról: So Called Life
THREE DAYS GRACE - Klippel az első dal a májusi albumról: So Called Life

Explosions címmel május 6-án jelenik meg a kanadai Three Days Grace hetedik albuma, a 2018-as Outsider lemez utódja, első előzetesként pedig már lehet ismerkedni a So Called Life dalukkal....

RUDÁN JOE - Jön az új album, szöveges videóval a harmadik dal: Egy új világ reggelén
RUDÁN JOE - Jön az új album, szöveges videóval a harmadik dal: Egy új világ reggelén

Feketén fehéren címmel érkezik Rudán Joe új albuma december 3-án. A korábban többek között a Pokolgép, a P. Mobil és a Dinamit élén álló legendás énekes új lemezén 12 friss...

LORDS OF BLACK - Klippremier a Rainbow énekes csapatától: Maker Of Nothingness
LORDS OF BLACK - Klippremier a Rainbow énekes csapatától: Maker Of Nothingness

Új videoklip érkezett a Ronnie Romero énekes (Rainbow, Sunstorm, Vandenberg, The Ferrymen stb.) vezette Lords Of Black ötödik albumához, a múlt hónapban kiadott Alchemy Of Souls - Part...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS