DYING WISH - "A sok megélhetési politikusra, párttól függetlenül, ráfér egy seggberúgás"

Kedden a Pain vendégeként játszanak a Barba Negrában

2017. április 23. (vasárnap) 12:33

11 hosszú év után egy Tükörország című új albummal jelentkezett tavaly novemberben a Dying Wish. A csapatot április 25-én, most kedden a Peter Tägtgren (Hypocrisy, Lindemann) vezette Pain vendégeként el is csípheted majd a Barba Negrában.

A novemberi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként megjelent és immáron magyar nyelvű dalokkal teli új album kapcsán Kiss T. Attila készített egy alapos interjút a Dying Wish tagjaival.

 www.facebook.com/dyingwishhungary


A Pain - Dying Wish koncert Facebook oldala


 

Pár hónapja a HammerWorld magazin extra CD-mellékletként jelent meg - 11 év szünet után - a Dying Wish új nagylemeze. Az eddig – egyetlen dal kivételével – angolul megszólaló csapat hatalmas váltásként, a huszadik születésnapját egy teljes egészében magyar nyelvű szövegeket tartalmazó, és kissé módosult zenei irányvonal mentén megírt új anyaggal ünnepelte.

A Tükörország címet kapott album ugyanis inkább nevezhető szimplán modern metal stílusban fogant – jó néhány helyen gazdag billentyűjátékkal tűzdelt, kísért, és heavy elemeket is felmutató – fülberagadó groove-okkal felvértezett dalcsokornak, mint a tőlük eddig megszokott skandináv típusú szigorú melo-death muzsikának.

Letisztultabb lett a zene, viszont maradt az extrémitást adó kettős (tiszta/hörgős) ének előadás, amelyek zöméhez intelligensen megfogalmazott, a társadalmi problémákra reflektáló, és a politikai vezetés tevékenységét kritizáló, odamondó, karakteres szövegek íródtak. Az utóbbi időben egyre nagyobb fordulatszámra kapcsoló zenekar, és a majd’ háromnegyed óra játékidőt kilenc tétellel kitöltő CD bemutatásában Dömötör Balázs énekes, szövegíró, Papp Lajos 'Maci' gitáros/énekes, és Ács Sándor gitáros volt a partnerünk.


 Pár mondattal felvázolnátok a Dying Wish angol nyelvű korszakának történetét a 2006 környéki pihenőre vonulásig?

Maci: "1996 őszén alakultunk Püspökladányban. Az országban akkor még alig-alig létező skandináv típusú metalt próbáltunk összehozni, két énekkel (tiszta és hörgő), valamint hangsúlyos billentyűs alátámasztással. Két demókazetta megjelentetése után létesítettünk munkakapcsolatot az akkori HMP-vel, ami azóta is tart, hiszen minden további anyagunk a Hammer Records gondozásában jelent meg. Szerencsére hamar megtaláltuk a közös hangot a közönséggel, irdatlan sok koncertünk volt. De ezt az időszakot rengeteg tagcsere kísérte, nem volt két olyan anyagunk, amit ugyanaz a társaság rögzített volna. Balázs 2007-es kiválása után pedig szép csendben pihenőre küldtük a zenekart."


Az ebben az érában elért legfontosabb eredmények, sikerek közül miket emelnétek ki?


Maci: "Minden pillanatát élveztük, lemezeket jelentethettünk meg, szinte a legjobb helyeken koncertezhettünk, külföldi és magyar kedvenceikkel, a közönség pedig vevő volt a muzsikánkra. A klubbuliktól kezdve a legjobb fesztivál színpadokig eljutottunk (pl.: Sziget Hammer színpad, Gothica/Heavy Metal fesztiválok, Summer Rocks fesztiválok, stb.). Legnagyobb eredménynek és természetesen sikernek könyvelhetjük el azt, hogy a 2011-es visszatérésünkkor rengetegen nosztalgiáztak velünk együtt a mögöttünk hagyott éveken, és a kellemes emlékek mellet az új dolgainkra is nyitottak az emberek."

 

DYING WISH - Nem leszek mártír (a 2016-os Tükörország albumhoz)
Az első magyar nyelvű dalotok, a Lopott idők a Tükörország lemezre is felkerült, valamint a Crimson Blood EP címadója is, de már az is magyar szöveggel. A lemezanyag többi tétele mennyi idő alatt, hogyan született meg?

Balázs: "Kicsit összefolyik az idő, de a Lopott idők, Vörösre festi nagyjából egyben született meg. Aztán eltelt egy-két év és elkezdtek jönni az ötletek Macitól meg Csétől, de valami miatt olyan emlékeim vannak, hogy a lemez nagy részét valamikor 2014 vége és 2015 vége között raktuk össze, írtuk meg. Valahogy az maradt meg, hogy az az időszak egy igazán sűrű korszak volt."

Maci: "A lemezfelvétel előtti egy-másfél év volt rendkívül termékeny, sőt az albumot nyitó Nincs kiút közvetlenül a stúdiózás előtt született és még a felvétel közben is csiszolódott."

DYING WISH - Tükörország (szöveges videó a 2016-os Tükörország albumhoz)Sokak szerint egy rock/metal zenekar ne politizáljon a dalszövegeiben. Ti elég markáns véleményt formáltok meg a lemez dalainak nagy többségében a mai magyar közéletet és a politikai vezetést illetően. Ezzel kapcsolatban milyen pro és kontra visszajelzéseket kaptatok?

Ács: "Ez azért érdekes kérdés, mert a zenekarban sosem politizálunk, sőt a tagok politikai nézetei is teljesen különbözőek. Ahogy én érzékelem, van köztünk a baltól a jobbig mindenféle vélemény, de vagyunk annyira intelligensek, hogy politikai vitákba, egymás meggyőzésébe sosem megyünk bele. Abban meg szerintem mindannyian egyetértünk, hogy a sok megélhetési politikusra, párttól függetlenül, ráfér egy seggberúgás. Balázs egyébként nagyon érzi ezeket a témákat, és a politikai utalások csak egy részét képezik a szövegeknek, társadalmi problémákat, belső vívódásokat is feszeget jócskán."

Balázs: "Alapvetően egy zenekar akkor a leghitelesebb, ha arról ír, zenél, amit lát, gondol, érez, érzékel. Persze ugyanennyire fontos, hogy mindez rezonáljon a közönséggel. Nem azért lettek a szövegek közéletiek, mert ez most menő, hanem, mert ez fogalmazódott meg bennem, és mivel a srácok is elfogadták, talán írhatom azt, hogy bennünk. Én mindig is vonzódtam a közélethez, idegesít is kellőképpen, ami most, vagy akár ezt megelőzően történt. A szövegek – még, ha fel is ismerhetőek ilyen vonások – nem feltétlenül a jelenlegi hatalomról szólnak, hanem mindarról a huszonvalahány évről, amit átéltem.

Vannak olyan dalok, amik bőven a mostani uraságok hatalomra jutása előtt íródtak, és tökéletesen illik a sorba, hisz mindegy mibe csomagoljuk, milyen jelzőt ragasztunk rá, a semmi az semmi marad. A visszajelzések eddig pozitívak voltak, sőt volt olyan beszélgetésem, ahol egy srác megjegyezte, hogy vélhetően mi a jelenkori értelemben vett (és meglehetősen erőltetett) politikai palettán távol esünk egymástól, de milyen érdekes, hogy elolvasva a szövegeket, valójában ugyanaz bántja, zavarja, és ennek mentén máris tudunk beszélgetni, nem pedig azonnal megbélyegezni a másikat valamilyen értékítélet mentén. Valójában ez lenne a jó felfogás."

DYING WISH - Fohász (szöveges videó a 2016-os Tükörország albumhoz)Hogy látjátok, valamilyen szinten konkrét újrakezdésnek számít ennek az új lemeznek a kiadása? Igaz, hogy már 2011-ben visszatértetek, de az azóta tapasztalt lájtosabb tevékenységet, úgy tűnik, egy tervszerűbb és jóval aktívabb időszak váltja, aminek első kézzelfogható jele a Tükörország nagylemez.

Ács: "Nem nevezném újrakezdésnek, de tény hogy kb. két éve egy magasabb sebességfokozatba kapcsoltunk, és próbáljuk ezt a lendületet tovább is vinni. Szervezés alatt vannak az őszi koncertek, illetve Maci már elkezdett dolgozni az új témákon, Balázsnak is vannak már új szövegötletei, szóval nem állunk meg!"


A teljes interjúhoz kattints ide!

 


DYING WISH


Dömötör Balázs - énekes
Papp "Maci" Lajos - gitáros, vokál
Belá Olivér - basszusgitáros
Ács Sándor - gitáros
Kocsis Krisztián - dobos

Hammer TV

 
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
2021. december 4. (szombat) 09:32

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig Schuster Lórival beszélgetett Fábry Sándor. És már az indítás remek volt... Fábry Sándor: "...A zacskós tejet már beadtuk, mint hungarikumot. Szeretnénk téged is beadni, mert úgy vagy rock-ikon, zenekarvezető, hogy se nem énekelsz, se nem zenélsz. És mégis... Ez a világon egyedülálló." Lóri: "...Annak idején, az Országos Rendező Iroda és más egyéb cégek azt mondták, hogy szervező csak az lehet, aki a zenekar tagja. Mert a szervező vagy a menedzser, az egy rohadt kapitalista ármány. Az kizsákmányolja a zenészeket... Így aztán levizsgáztam kongából..." A P. Mobil ma este Gyöngyösön játszik, az idei év utolsó Mobil-koncertje pedig a klubjukban lesz, az Analogban december 11-én. És még egy hír, már vinylverzióban is...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS