TANKCSAPDA - "Mi ezt a halálunk pillanatáig nyomni fogjuk."

Az Arénában két előzenekar lesz, a német Reload és a hazai Pennhurst

2017. április 16. (vasárnap) 10:06 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 07:16

A Tankcsapda április 28-án egy különleges koncertre készül a a Papp László Budapest Sportarénában. Lukács Laci az arénabuli kapcsán a rock and rollról, az istenes szövegekről, a politikai megosztottságról, az ejtőernyőzésről és a fanyalgókról beszélgetett Ficsor Benedekkel. Az interjú az mno.hu számára készült.

A koncert egyik legérdekesebb eleme az lesz, hogy a színpadot az Aréna közepére helyezik. Két vendégzenekar is fellép majd: a Németországból érkező Reload és a magyar Pennhurst. Utóbbi banda nyerte meg azt a feldolgozásversenyt, amelyet a Tankcsapda lemezszerződéssel nem rendelkező zenekaroknak hirdetett meg.


 


A koncert Facebook oldala
 


Bár az első évek emlékezetében, mint kiderült, vannak sötét foltok, a Tankcsapda életében sok minden megváltozott azóta. Amíg egy sor rocker pusztította el saját magát az elmúlt évtizedekben, addig Lukácsék az évek múlásával lassan visszavettek a bulizásból.

"Persze, piálós 'szemétláda' rockerekből nem lettünk hirtelen buddhista szerzetesek. De nekünk a rock'n'roll nem cél, hanem eszköz az önkifejezésre. Amikor úgy éreztem, hogy az egészségemet teszem kockára a bulizással, vagyis veszélybe sodrok mindent, amiért küzdöttem, akkor visszavettem a tempóból. Különben sem azért rúgtam be, hogy valami elől meneküljek, hogy valamit elfelejtsek, hanem mert jólesett. De ha hátráltatja a munkát, akkor gond nélkül elengedem."


Ez a fegyelem minden szenvedélyre érvényes. Lukács elmondta, a Tankcsapda érdekében tíz aktív év után abbahagyta az ejtőernyőzést is.

"Kétszer is komolyan összetörtem magam, ami felülírta a zenekar életét, ezt a luxust pedig nem engedhettük meg. Baromira hiányzik, a mai napig álmodom vele, mégis búcsút kellett intenem neki."


A Tankcsapda sikerének titkát is ebben a a tudatosságban találjuk meg a frontember szerint.

"A zenekar életében mindennek ideje van, egy ekkora show-ra például most készültünk fel – hangsúlyozta Lukács. – Akár ösztönösen, akár tudatosan, de a legtöbbször a jó időben léptük meg a szükséges lépéséket. Az első években persze sokkal több volt az ösztön és kevesebb a tervezés, idővel aztán egyre tudatosabbak lettünk, hiszen akkor már egy meglévő alapra építkezhettünk.

Egy induló zenekar olyan, mint egy zöldmezős beruházás, ahol nincs semmi, csak a pusztaság. Amikor elkezdesz építkezni, onnan már könnyebb a dolog, hiszen látod, hogy hol áll a ház, és tudod, hogy arra kell felhúzni a második szintet. Ez a tudatosság azonban csak a márkanév építésénél érvényesül. Egy zenekar lényege a dalszerzés, és ebben ma is ugyanolyan ösztönösen működünk, mint a legelején."


A 28 éves pályafutás kapcsán óhatatlanul is felvetődik a kérdés, meddig lehet ezt csinálni, és mi lesz a zenekar után?

"A Tankcsapda előtt is volt élet, és utána is lesz. Más kérdés, hogy mi ezt a halálunk pillanatáig nyomni fogjuk, így aztán nem gondolkodom azon, hogy mit csinálok majd, ha már nem lesz a zenekar, mert akkor már én sem leszek."


Ennél rövidebb távon azonban az együttesnek komoly tervei vannak. Nem sokkal az arénás koncert után Ausztráliába utaznak, és május 3-tól 7-ig három koncertet adnak három nagyvárosban. Lukács kiemelte, a külföldi fellépések elsősorban a helyi magyar közösségnek szólnak.

"A Tankcsapda egy magyar zenekar. Fontosnak érezzük ezért, hogy mindenhova eljussunk, ahol értik, amit énekelek. A magyar nyelv pedig alapvető a zenekar életében. – Próbálkoztunk angol szövegekkel, de hamar rájöttünk, hogy az nem a mi utunk. Fatalista vagyok, azt gondolom, hogy azért születtünk Magyarországra, mert ide kellett születnünk, és az a dolgunk, hogy magyarul énekeljünk."

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.

 Az arénabuliról korábban:

“Most nincs sem lemezbemutató, sem kerek évforduló, egyszerűen egy tökös rock and roll koncertet akarunk csinálni. Méghozzá a számunkra és a közönség számára egyaránt szokatlan körülmények között, úgy, hogy a színpadot az Aréna közepére helyezzük, a nézők körülöttünk fognak állni a megnövelt küzdőtéren. Nem lesz vendég, két és fél órán át hárman zúzunk a színpadon” – fejtette ki az énekes-basszusgitáros.


Sidi arról beszélt, hogy a középre helyezett színpaddal, a klubkoncert hangulattal a lehető legemberközelibbé akarják tenni a koncertet.

“Újítunk a látványon is, mert ugyan a lángokkal a Tankcsapda szinte össze van nőve, most kétszer annyi pirotechnika lesz, mint szokott”.


Fejes Tamás dobos szerint eddig azért nem volt önálló Tankcsapda-nagykoncert az Arénában, mert számunkra hagyományosan a debreceni Főnix Csarnok a nagyobb szabású fellépések helyszíne, másrészt szinte folyamatosan turnéznak és fesztiváloznak.

“De tartoztunk a közönségnek egy Aréna-bulival. A színpad középre helyezése nemcsak a komfortérzetünk számára lesz szokatlan. A hangosítás, a közönség mögé vetített vizuál, a technika profi kezelése is komoly kihívást jelent, akárcsak az, hogy trióban ezt végig tudjuk csinálni. Mivel a küzdőtér is nagyobb lesz a szokásosnál, telt ház esetén 12 ezer ember fér be a koncertre” – tette hozzá Fejes Tamás. Az Arénában két előzenekar lesz, a német Reload és a hazai Pennhurst. A koncertet rögzítik, elképzelhető, hogy a kép- és a hanganyagot később kiadják.

A dobos megjegyezte, hogy középen elhelyezett színpadot már sokan használtak a rockzene történetében, az elsők között a Beatles alkalmazta ezt 1965-ben a New York-i Shea Stadiumban, de a technikai feltételek akkor még nem álltak rendelkezésre a megfelelő hangosításhoz. Magyarországon az Arénában az Irígy Hónaljmirigynek volt már középen elhelyezett színpaddal koncertje.


A Tankcsapda legutóbbi fellépése decemberben volt Debrecenben; április 28-án egy teljesen megújult műsorral lépnek színpadra és 2,5 órán keresztül nyomják a rock and rollt. Az estre három határon túli koncerttel melegít be a Tankcsapda: április 21-én Grazban, 22-én Pozsonyban, 23-án pedig Salzburgban játszanak klubokban.

 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hammer TV

 
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
2021. december 3. (péntek) 18:41

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy. Kevin Ratajczak énekes: "Ez barátaink, egy hihetetlen utazás kezdetét jelenti a testetek és a lelketek számára! Hallgassátok meg az új dalunkat, tegyétek a napi rutinotok részévé, és érezzétek, ahogy testileg és lelkileg is fejlődni fogtok! Pumpáljátok hangosan, pumpáljátok keményen, érezzétek át az igazi Eskimo Callboy testkultúra szellemét!" Január 12-én a Barba Negrában játszanak, ha minden jól megy... A buli persze már rég teltházas, de ha nagyon akarsz pumpálni velük, talán eladó jegyet még találsz az esemény oldalán.   www.facebook.com/eskimocallboy  

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

AMORPHIS - Hivatalos klippel a februári lemez első dala: The Moon
AMORPHIS - Hivatalos klippel a februári lemez első dala: The Moon

Halo címmel február 11-én jelenik meg az új Amorphis album, a 2018-as Queen Of Time lemez utódja, a finnek tizennegyedik albumának első előzeteseként pedig már lehet is barátkozni a The...

BLIND GUARDIAN - Ősszel jön az új album, videoklippel egy friss szám: Deliver Us From Evil
BLIND GUARDIAN - Ősszel jön az új album, videoklippel egy friss szám: Deliver Us From Evil

Még a nyáron írtunk arról, hogy befejezte új albumának munkálatait a Blind Guardian, most pedig már itt is van egy vadonatúj daluk, a Deliver Us From Evil. Ez az új szám ízelítő a...

FIT FOR AN AUTOPSY - Januárban érkezik az új album, klippel a harmadik dal: In Shadows
FIT FOR AN AUTOPSY - Januárban érkezik az új album, klippel a harmadik dal: In Shadows

Tavaly februárban, még a pandémia-őrület előtt Budapesten is bemutatta ötödik lemezét az amerikai deathcore fogat, a Fit For An Autopsy. A 2019-es The Sea Of Tragic Beasts lemez...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS