METALLICA - Így rúgták ki Dave Mustaine-t, Scott Ian visszaemlékezése

Mustaine 1983-ban ezen a napon még a Metallica tagjaként lépett színpadra

2017. április 9. (vasárnap) 18:23 | utoljára módosítva: 2017. április 9. (vasárnap) 18:28

Dave Mustaine 1983-ban, ezen a napon, április 9-én adta az utolsó koncertjét a Metallica tagjaként a L'Amour klubban, Brooklynban. Pár nappal később kirúgták a bandából, április 16-án pedig már Kirk Hammett játszott velük New Jerseyben, ahol az Anthrax volt a partnerük.

A Metallica ebben az időszakban az Anthrax New York-i próbatermében gyakorolt és készült a Kill 'Em All lemez felvételeire, Scott Ian pedig a nemrég magyarul is megjelent önéletrajzában így emlékezett vissza Mustaine kirúgására.

 "A Metallica tagjai az ivócimboráink voltak és mind ostoba baromságokat csináltak. De Dave egy kicsit hülyébb volt. És amikor igazán berúgott, totális seggfejként viselkedett. Éjszaka kiborította a kukákat a többi banda próbaterme elé, így amikor másnap jöttek próbálni, az ajtajuk előtt hatalmas hegynyi szeméttel szembesültek. És persze tudták azonnal, hogy melyik banda csinálta, mert egyedül a Metallica töltötte a próbahelyen az éjszakát. Az összes zenész azonnal kopogtatni kezdett a Metallicánál, hogy megverje őket."


Mustaine kirúgásáról:

"Ott voltam velük 1983. április 9-én, amikor a L'Amour klubban játszottak a Vandenberg és a The Rods előtt. A Vandenberg zenekar beállást tartott délután, Mustaine pedig már akkor készen volt. Ott állt a klub közepén és ahogy a Vandenberg befejezett egy dalt, elkezdett üvölteni velük, hogy milyen szarok és hogy takarodjanak le a színpadról. Johnny Z (a Metallica és az Anthrax akkori menedzsere) cibálta el onnan. De úgy gondolom, hogy az ilyen szarságok miatt még nem rúgták volna ki. A fickó a thrash metal keresztapjának tekinthető. A Kill 'Em All lemezen egy csomó riffet ő írt, de még néhányat a Ride The Lightningon is. Dave Mustaine nélkül a thrash metal talán meg sem történt volna. Kezdetben legalábbis, művészeti értelemben, ő volt a banda hajtómotorja.

Egy vagy két nappal később, felkelés után elautóztam a Music Buildinghez, a próbatermekhez, és láttam, hogy Cliff odakint cigizik.


 "Mi az ábra?"

"Semmi különös. És nálatok?" - kérdeztem vissza, azt sejtve, hogy ez csak egy újabb átlagos nap lesz.

"Nem sok. Kirúgtuk Dave-et. Már a Greyhound buszon ül, megy vissza San Francisco-ba."

Erre csak felröhögtem, mert Cliff mindig szarkasztikus volt, szerette átverni az embereket.

"Jó vicc volt, de most megyek és megbabrálom az erősítőmet. Nem tetszik a hangszínem. Majd odafent találkozunk."

"Tök komolyan mondtam - felelte erre. - Menj csak fel, beszélj James-szel és Lars-szal!"

Felmentem, körülnéztem, de Dave-et nem láttam sehol. "Mi történik itt?"

"Cliff nem mondta?" - kérdezett vissza James.

"Mondta, de hazudott, nem igaz?"

"Nem, reggel kirúgtuk Dave-et."

Ekkor még mindig azt hittem, hogy ez lehetetlen, és hogy csak át akarnak verni. "Kib...ott komolyan mondod?"

"Teljesen komolyan" - mondta erre Lars.

"Szent szar! Hiszen jönnek az újabb bulik, a következő hónapban meg a lemezt fogjátok felvenni. Johnny Z tud már erről?"

 

Scott Ian és Johnny Z az új felállású Metallicával, 1983"Igen, pár napja már elmondtuk neki. Megígértettük vele, hogy senkinek nem beszél róla. Nem akartuk, hogy Dave megtudja. Nem tudtuk, hogy miként reagálna rá."

Olyan precízen megtervezték az egészet, mint a hadseregnél egy légicsapást. A L'Amour-beli koncert volt az utolsó csepp a pohárban. Vettek egy csak-oda jegyet Kaliforniába, és várták, hogy Dave mikor rúg be újra. Számítottak rá, hogy ez hamar bekövetkezik. Volt egy buszállomás a Music Building közelében, felébresztették, amikor még csaknem kómás volt, majd kirúgták. Dave ruhában ájult el, úgyhogy nem kellett segíteniük abban, hogy felöltözzön. Csak összeszedték a cuccait, amelyek már amúgy is nagyrészt a zsákjában voltak, és szó szerint felpakolták a buszra, még mielőtt igazán felfogta volna, hogy mi történt.


Én meg csak álltam ott, leesett állal, szóhoz sem jutva. Cliff ekkor jött fel: "Látod, mondtam, hogy ez történt."

"És most mi lesz a koncertekkel meg a stúdiózással?"

"Jön egy srác egy San Fancisco-i bandából, az Exodusból - felelte Lars. - Repülővel jön és beszáll a bandába. Már tudja a dalok javát és tanulja a szólókat."

 

 

"A magyarországi rajongók Scott Ian briliáns hard rock memoárjának örülhetnek, hiszen a 2014-ben megjelent kötetnek elkészült a magyar fordítása. A gitáros faszi az Anthraxből címmel jelent meg a könyv, amely egy lebilincselő, pörgős és humoros önéletrajz Scott Ian tollából, aki a zenekarával bebizonyította, hogy a brutalitás és a szórakozás nem zárja ki egymást, sőt járhat kéz a kézben. A könyv a Konkrét Könyvek kiadásában, Nagy Máté fordításában és Dudich Ákos szerkesztésével készült el, bemutatója pedig március 12-én a Barba Negra Music Rendelés a dudichakos.com oldalon."

 

METALLICA - Dave Mustaine utolsó koncertje (L'Amour, 1983/04/09)


 

Hammer TV

 
PRAYING MANTIS - Januárban jön a Katharsis album, az első dal: Cry For The Nations
2021. november 28. (vasárnap) 17:20

Katharsis címmel január 28-án egy új stúdióalbummal jelentkezik a Brit Heavy Metal Új Hullámának egyik karakteres csapata, a Praying Mantis. A brit hard rockerek legutóbbi lemeze a 2019-es Gravity volt, az utódjának első előzetese pedig a videóval kísért Cry For The Nations dal. A Katharsis anyagot ugyanaz a felállás készítette, mint két elődjét, azaz John 'Jaycee' Cuijpers énekes és Hans in 't Zandt dobos megtalálta a helyét a bandában. A Troy tesók által eredetileg 1973-ban alapított banda első hivatalos felvétele, a kiváló Captured City dal 1980 februárjában jelent meg azon a legendás Metal For Muthas válogatáson, amelyen két korai Iron Maiden felvétel mellett az Angel Witch és a Samson is szerepelt. Az akkori brit pályatársaknál melodikusabb és epikusabb zenét játszó Praying Mantis bemutatkozó albuma 1981-ben jött ki Time Tells No Lies címmel. A '90-es években főként Japánban voltak sikeresek, akkoriban...

BLOOD SPORT - Régisulis speed metal Finnországból, itt az első EP
BLOOD SPORT - Régisulis speed metal Finnországból, itt az első EP

Ha szereted az olyan régisulis finn bandákat, mint a Ranger, a Speedtrap vagy a Satan's Fall, akkor érdemes megismerkedned a Blood Sport bemutatkozó EP-jével. A finn formációt mindössze...

INHALE ME - Érzelmi hullámvasút, új EP a budapesti modern metalosoktól: Cursed
INHALE ME - Érzelmi hullámvasút, új EP a budapesti modern metalosoktól: Cursed

Cursed címmel egy 4 dalt tartalmazó EP-vel jelentkezett a modern metalos budapesti Inhale Me. A borító egy brit tetováló, Craig Dobson (Daggers for Teeth) munkája, a felvételek pedig Tóth...

SION - Teljes album és mellé új videó Howard Jones és Jared Dines közös projektjétől
SION - Teljes album és mellé új videó Howard Jones és Jared Dines közös projektjétől

Azt már az év eleje óta tudjuk, hogy Sion névre hallgat az az új projekt, amelyben az ex-Killswitch Engage frontember, Howard Jones (Light The Torch) fogott össze a metalos youtuberrel, Jared...

CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body
CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body

Ascension Codes  címmel pénteken jelent meg a prog metal vonalon legendás Cynic új albuma, a Diamond Light Body dalhoz pedig egy videó is született. A csapat legutóbbi lemeze a...

SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time
SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time

Hét év után új albummal jelentkezik az atmoszférikus, funeral doom vonalon jól ismert finn Shape Of Despair. A 2015-ös Monotony Fields utódja, az ötödik Shape Of Despair album február...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS