P. MOBIL - Hógolyó, soha nem lesz belőled lavina...

Szombaton koncert a Crazy Mamában, Égi zenekar DVD megjelenés

2017. április 7. (péntek) 18:23 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 06:54

Április 8-án, azaz most szombaton újra P. Mobil klubnap lesz a Crazy Mamában, a bemelegítő csapat a Chrome RT. lesz, a Mobil vendége pedig Gönci "Apuka" György gitáros.

Kiss T. Attila egy egészen friss és nagyon alapos interjút készített Schuster Lórival, többek között az augusztusban megjelenő Csoda történt! című új P. Mobil lemezről, a Minivel közös koncertről a Várkert Bazárban, a friss kiadványokról, könyvekről és még sok minden másról. Néhány részlet az interjúból...

 www.facebook.com/p.mobilofficial


Ha az utóbbi bő másfél évet nézzük, akkor igazán el lettek kényeztetve a P. Mobil rajongók, de azt hiszem, hogy a magyar rockzenét kedvelők is. Hiszen – az 1976-tól kezdődő és napjainkig tartó, négy énekes fémjelezte időszakot feldolgozó – négy darab tripla CD, valamint egy dupla DVD (bónusz minikönyvvel), az előző interjúnk idején még csak 'demóként' meglévő – de azóta már második kiadással büszkélkedő – önéletrajzi kötet, egy 460 oldal összterjedelmű 'forgatókönyv', sőt egy vinyl album is megjelent P. Mobil felségjelzéssel ezen időintervallum alatt.

Ezeket leltároztuk fel a zenekar emblematikus vezetőjével, szövegírójával, Schuster Lóránttal, de a majd' másfél órás kötetlen beszélgetés során az is szóba került, hogy miként fogadta ő és a közvélemény a két kitüntetését, milyen új lemezanyag várható tőlük a közeljövőben, valamint arra is fény derült, hogy miért kellett söralátétekkel kibélelni a DVD tokot, és hogy a Mobil Rádió Budapest adását milyen trükkel lehet a blokkolt országokban, vidékeken is hallgathatóvá tenni. És természetesen, a még megvalósításra váró tervekre sem felejtettünk el rákérdezni.
Nagy fába vágnánk a fejszénket, tételesen átvennénk az elmúlt időszak P. Mobil megjelenéseit, ha segítenél ebben. Először a négy tripla CD-s kiadvány sorozatról ha mondanál néhány információt.

"2015 októberében indítottuk el ezt a sorozatot, az 1976-1979 Vikidál évek című megjelenéssel. Ennek első két korongjára az ebben az időszakban rögzített demófelvételek, a harmadikra pedig Vikidál utolsó Mobilos koncertjének felvétele került. Ezt követte értelemszerűen az 1979-1996 Tunyogi évek hármas. Itt a P.Mobil 10 éves jubileumi bulijának, az 1983. április 29-én a Budai Ifjúsági Parkban rögzített, Magyar Fal hanganyaga hallható, valamint egy vegyes koncertválogatás.

Harmadikként az 1997-2007 Rudán évek jelent meg, amelyre a 2002-es Petőfi Csarnokos, illetve az 1999-es Népstadionos bulink került. És pár hete látott napvilágot a sorozat negyedik darabja, a 2008-2017 Baranyi évek című kiadvány, ezzel érkeztünk el a jelenbe. Az első két CD-n a már gyártásban nem lévő, ezáltal régen nem elérhető Miskolci Kocsonyafesztiválos koncert anyaga, a harmadikon pedig egy élő válogatás szerepel a címben jelzett érából. Érdekessége a harmadik diszknek, hogy ezen már helyet kapott egy új dal, a majd nyáron megjelenő, Csoda történt! című P. Mobil albumról.

Mind a négy kiadvány egy kaptafára készült, mindegyik ugyanúgy néz ki. Digipak a formátum, három korong, valamint egy-egy 24 oldalas, fotókkal alaposan ellátott füzet a tartalom. A felvételeket digitálisan Baranyi László javította fel, a borítóterveket és grafikákat Dobszay Károly készítette, és én voltam a producer. Ezek tulajdonképpen lefedik a P. Mobil történetét koncertanyagokkal. Még nem mondtam senkinek, de akkor itt az ideje. Ennek a sorozatnak lesz egy ötödik része is…"

Hoppá!


"2018-ban fog megjelenni, és azáltal válik teljessé a Nagy P. sorozat. Ezen is archív anyagok lesznek, és ami már biztos, hogy az egyik az 1973-as Egyetemi Színpados koncert lesz."


A Skorpióval közös buli?

"Igen az. A másik pedig az 1978-as első nagylemezünk anyaga, amit még Vikidál Gyula énekelt fel. Harmadiknak még mellé teszünk valamit, majd meglátjuk."A Kaptafa című önéletrajzi könyv folytatásáról...

"...jelenleg is amolyan országjáráson vagyok, népszerűsítem, bemutatom ezt a könyvet, ami már a második kiadásánál jár. Rozsonits Tomival már erősen dolgozunk a második és harmadik köteten, a Csirizen és a Faszögön. Ezekben nagyon sok minden benne lesz, ami kimaradt a Kaptafából. Előbbiben elsősorban a szakmával kapcsolatos dolgok lesznek, nem az életem fonalát gombolyítom tovább, ugyanis volt olyan érdekes reagálás is, hogy egy ismert banda énekese azt mondta, ha ő ezt korábban olvassa, akkor eszébe nem jut zenekart csinálni! (nevet)

Úgyhogy a Csirizben mindenre kitérünk, a hangosítás, világítás, szállítás, roadok, csajok, média, szóval mindenre, ami egy zenekarvezető feladatai közé tartozik. Lesznek jó tanácsok is, amiket vastaggal fogunk szedni a könyvben. Például, hogy soha nincs következő alkalom. Nincs ilyen! Se másik lehetőség, hogy a közönséget megnyerd, amit elsőre nem sikerült. Gázsi sem lesz, ha aznap este nem veszed fel, mert azt mondják, hogy nincs pénz, vagy csak nagyon kevés, majd legközelebb lesz… soha nincs legközelebb!

...A Faszög pedig a politikai karrieremről írt – a 'tündöklésemről és a bukásomról', a képviselőségemről szóló – könyv lesz. Hogyan hat a politika a zenére, a szórakoztatóiparra, a kultúrára, a művészetre, hogyan volt, miként volt. Én a MIÉP elnökségének tagja voltam hosszú éveken keresztül, olyan dolgokat fogok tudni megírni, amiről az emberek nagy többségének fogalma nincsen. De hát honnan is lenne?

Mindkét kötet szimultán készül. Az anyaggyűjtés és a válogatás párhuzamosan zajlik, és a Csiriz a tervek szerint most októberben meg is jelenik majd."
Az augusztusra várható Csoda történt! című új albumról...

"...augusztus 12-én a Minivel közösen koncertezünk a Budai Ifjúsági Parkban, és ehhez szeretném időzíteni a megjelenést. Ez a buli azért érdekes, mert szeptemberben lesz 33 éve, hogy mi zártuk a Parkot, és ennyi idő után most újra ott játszhat ez a két banda. Természetesen itt is lesznek vendégeink. Bergendy Pista biztos fellépő, mert ő volt az, aki már a kezdetekkor meghívott minket az Ifiparkba. Ennek már lassan ötven éve, hiszen idén már 48 éves ez a Gesarol / P.Mobil történet, és ha jól emlékszem, akkor még Gesarolként léptünk fel előttük. Meghívtuk Tunyogi Bernadett is, jön Mareczky Totó Ausztráliából, és még mások is."
Erről a majdani új albumról már két számot publikáltatok. A Ne féljetek, nem megyünk haza dalt, aminek – ahogy már elmondtad – a koncertváltozata a Baranyi évek harmadik korongján is megtalálható, nemrég pedig a Bonobót, amihez csatolva egy igen tartalmas, majmokról szóló értekezést is kitettél a Facebookra. Várható még esetleg további dalpremier, bemutató a lemez megjelenéséig vagy nem?

"Ha minden igaz, pár nap múlva lesz egy újabb szám, amit a most szombati klubnapon játszunk először. De ez attól függ, hogy a hangbeálláson hogyan szólal meg. Ha nem érezzük száz százalékosnak, akkor nem játsszuk. Amúgy már készen van, és az címe, hogy Hógolyó, soha nem lesz belőled lavina!" (nevet)

 


A zenekarról...

"Az a helyzet, és ezt már többször is elmondtam, hogy ez a felállás a Farkasok völgye Kárpát-medence lemez megjelenése után vált P. Mobillá. Azért, mert amíg csak az előző években, évtizedekben keletkezett számokat adták elő – de azt se mindegy, hogy hogyan – addig ez is csak egy tribute zenekar volt. Viszont, az előbb említett albummal a csapat letette a névjegyét. Ezt megelőzően a Miskolci kocsonya dupla CD-ről már írtak olyat, hogy mind szerkesztésében, mind hangulatában hibátlan egy hangzóanyag. És ezzel szívesen egyetértek. (nevet) Tényleg nagyon jól sikerült.

Most ugye, jön a Csoda történt! album. A Farkasok völgye készítésekor én kórházban voltam, ott születtek a dalok szövegei, témái – és legalább 120-130 koncertet is onnan intéztem –, de ez a mostani lemezanyag, legalább is a szövegeit tekintve, sokkal könnyedebb lesz."


A teljes interjúhoz kattints ide! 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hammer TV

 
PRAYING MANTIS - Januárban jön a Katharsis album, az első dal: Cry For The Nations
2021. november 28. (vasárnap) 17:20

Katharsis címmel január 28-án egy új stúdióalbummal jelentkezik a Brit Heavy Metal Új Hullámának egyik karakteres csapata, a Praying Mantis. A brit hard rockerek legutóbbi lemeze a 2019-es Gravity volt, az utódjának első előzetese pedig a videóval kísért Cry For The Nations dal. A Katharsis anyagot ugyanaz a felállás készítette, mint két elődjét, azaz John 'Jaycee' Cuijpers énekes és Hans in 't Zandt dobos megtalálta a helyét a bandában. A Troy tesók által eredetileg 1973-ban alapított banda első hivatalos felvétele, a kiváló Captured City dal 1980 februárjában jelent meg azon a legendás Metal For Muthas válogatáson, amelyen két korai Iron Maiden felvétel mellett az Angel Witch és a Samson is szerepelt. Az akkori brit pályatársaknál melodikusabb és epikusabb zenét játszó Praying Mantis bemutatkozó albuma 1981-ben jött ki Time Tells No Lies címmel. A '90-es években főként Japánban voltak sikeresek, akkoriban...

BLOOD SPORT - Régisulis speed metal Finnországból, itt az első EP
BLOOD SPORT - Régisulis speed metal Finnországból, itt az első EP

Ha szereted az olyan régisulis finn bandákat, mint a Ranger, a Speedtrap vagy a Satan's Fall, akkor érdemes megismerkedned a Blood Sport bemutatkozó EP-jével. A finn formációt mindössze...

INHALE ME - Érzelmi hullámvasút, új EP a budapesti modern metalosoktól: Cursed
INHALE ME - Érzelmi hullámvasút, új EP a budapesti modern metalosoktól: Cursed

Cursed címmel egy 4 dalt tartalmazó EP-vel jelentkezett a modern metalos budapesti Inhale Me. A borító egy brit tetováló, Craig Dobson (Daggers for Teeth) munkája, a felvételek pedig Tóth...

SION - Teljes album és mellé új videó Howard Jones és Jared Dines közös projektjétől
SION - Teljes album és mellé új videó Howard Jones és Jared Dines közös projektjétől

Azt már az év eleje óta tudjuk, hogy Sion névre hallgat az az új projekt, amelyben az ex-Killswitch Engage frontember, Howard Jones (Light The Torch) fogott össze a metalos youtuberrel, Jared...

CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body
CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body

Ascension Codes  címmel pénteken jelent meg a prog metal vonalon legendás Cynic új albuma, a Diamond Light Body dalhoz pedig egy videó is született. A csapat legutóbbi lemeze a...

SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time
SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time

Hét év után új albummal jelentkezik az atmoszférikus, funeral doom vonalon jól ismert finn Shape Of Despair. A 2015-ös Monotony Fields utódja, az ötödik Shape Of Despair album február...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS