BURNOUT - Saját szavaikkal az Új évezred rapszódia lemez dalai

Szombaton Miskolcon játszik a a Burnout és az Ørdøg

2017. március 23. (csütörtök) 13:13 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 06:09

Új évezred rapszódia címmel a februári HammerWorld magazin egyik extra CD-mellékleteként jött ki a székesfehérvári Burnout harmadik nagylemeze. A 10+1 dalos lemezt most a csapat a saját szavaival mutatja be..

Szombaton, március 25-én a Burnout és az Ørdøg együtt mutatja be a friss anyagát Miskolcon, a Corner Stage-ben, a vendégük pedig az Anchorless Bodies lesz.
 
 
BURNOUT:
Mong Máté - ének, ritmusgitár
Schuller Gábor - dobok
Rácz Olivér - szólógitár, vokál
  Galántha Csaba - basszusgitár


www.facebook.com/burnoutzeneKELL VAGY NEM

"Az új lemez számai közül ez a dal egyszerűen kívánta, hogy lemezindító legyen, így engedtünk ennek az óhajnak. Nemcsak a tempója miatt, hanem az egész szöveg mondandója is igen jól passzol egy erőteljes indításhoz.

'Ki nyújt majd neked támaszt, hol a szárnyad megpihen,
És segít majd, ha fáradsz, a sok téves léptedben,
Végül tisztán láthatsz, döntsd el, hogy kell vagy nem.'

Egy adrenalinlöket, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy keress és találj az életedben valamit - legyen az bármi, zene, sport, motorozás stb. stb. - ami segít abban, hogy az 'átkozott napi rutin' ne emésszen fel, és ne legyen a 'fék nélküli szerpentinen élve temetés'."
 


BURNOUT - Kell vagy nem (a 2017-es Új évezred rapszódia albumhoz)

ÚJ ÉVEZRED RAPSZÓDIA

"A lemez felvételei két blokkban zajlottak. Az első kanyarban az Új évezredet, és a Kell vagy nem dalt rögzítettük. Az viszont csak a véletlen műve, hogy pont ez a két szám került a lemez legelejére.

Címadó dalhoz méltó módon komolyabb hangulatú szám, igen érdekes dallamvezetésű és harmóniákat tartalmazó témákkal. A szöveg mondandója is egy kissé komorabb saját korunkra és generációnkra sokszor sajnos jellemző témát érint, miszerint azok a külső ingerek, amik érnek minket nap, mint nap sok esetben csorbítják az emberek önértékelését, és egyáltalán az értékrendjüket – milyen szép autója van, milyen helyeken jár, biztos értékesebb ember, mint én.

'Tudom jól, hogy félsz, hogy amid van az nem elég', pedig igenis mindenkinek más-más értékei vannak, szóval 'Állj fel és járj, mielőtt rád zárná a világ az ajtaját'."
 


BURNOUT - Új évezred rapszódia (a 2017-es Új évezred rapszódia albumhoz)

ÖRDÖG A KÓRUSBAN

"Nehogy átessünk a nagy megmondó zenekar szerepkörbe, ezért úgy gondoltuk, hogy ideje becsempészni egy teljesen ártalmatlan, kedves kis dalt, ami aztán tényleg nem akar semmi nagy témát megfejteni. Bemelegítő szám a bulihoz, edzéshez, állásinterjúhoz... (nevet)

Olivér: "A középső témát már évek óta játszogattam, de valahogy sosem volt az igazi. Amikor elnyerte a végső, a lemezen is hallható formáját onnantól úgy 2 óra alatt meg is írtam a teljes nótát. Régisulis, döngölős metal & roll."BURNOUT - Ördög a kórusban (a 2017-es Új évezred rapszódia albumhoz)

CSAK A TIÉD

"Ez a dal mutatja azt, hogy időnként még belőlünk is előbukkan valamiféle lágy, romantikus lény, ahogy a lemezen, úgy az életben is. Tízből egyszer!" (nevet)

Csabi: "Nekem ez a személyes kedvencem a lemezről, mert úgy tud nagyon énekelhető és fülbemászó lenni, hogy mindeközben egyszerre könnyed, és kellőképpen kemény. Érzem benne a slágerré válás lehetőségét."
JÓKOR JÓ HELYEN

"Egy jó kis ugrálós, pogózós, bólogatós koncertdal. Mindenki kiválaszthatja, melyiket kívánja tenni rá a koncertek alatt."

Máté: "Dalszöveg tekintetében ez egyfajta visszaemlékezés, és útleírás, hogyan és miként alakult ki bennem a kötődés a zenéléssel kapcsolatban."

Gabi:
"Az egyik kedvencem a lemezről, bár már elég szoros a meccs a fejemben ez ügyben. A refrén szerintem nagyon fülbemászó és könnyű belekapaszkodni, már legelső hallgatásra is."
MR. CLYDE

"Ez egy relatíve régebbi zenei témánk, amely most végre testet öltött. Már az előző lemez felvételeinél is felmerültek belőle ötletek, de kellett neki egy kis idő, hogy rendesen összeérjen. És össze is ért."

Csabi: "Muszáj megemlítenem, hogy szerintem az egyik legjobb dalszöveg itt bújt ki Mátéból. Nagyon jól elmondja, amit én is gondolok, hogy mindenkiben ott bujkál egy szabályokkal szembemenő, normákat elutasító személyiség, kiben mélyebben lappangva, kiben gyakran felszínre törve. De ott van!"

'És végül azzá lettem, akit azt hittem eltemettem,
Szó nélkül elvettem, ha valami kellett megszereztem,
Nem parancsolhattak álljt, hidd el, minden Miatyánk fájt,
Így lettem én is végül Mr. Clyde!'

Máté: "Ha valakinek nem lenne egyértelmű, akkor itt ugye Bonnie és Clyde személyéről van szó."

SZÁMOLJ VELEM

"A lemez - talán mondhatjuk - legagresszívebb tétele. A vészjósló gitártémák úgy vezetik fel a refrént, hogy az rögtön páros lábbal rúgja be az ajtót. Azonban elemi erejével és dallammával nemcsak berúgja azt, hanem bent is marad a szobában. Koncerten meg egyenesen felrobban ez a szám.

A dalszöveg azt a nem éppen legfelemelőbb témát boncolgatja. Miszerint néhányan jogosan, vagy kevésbé jogosan úgy érzik, egész életükben elnyomták, megbélyegezték őket, és felkészítik a világot, hogy az nem lepődjön meg, mikor revansot vesznek."

'Számolj velem, haraggal érkezem!'
IDE VALÓ

"Egy kis Roxigén-hangulatot idéző tétel a lemezről. A Roxigén volt az első lemezünk. Ahogy Gabi fogalmazott, egy metal-diszkósláger. És valóban a jól pumpáló ritmusával, és ugrálós tempójával egy bulizós koncertszám lett, ami szintén nem akar túlzottan mély tartalmakat boncolgatni. Nem is kell neki, bőven elég, ha azzal tisztában van mindenki, hogy:

'Lehetsz te épp osztályelső, vagy tízezer felső,
Ez nálunk nem számít, még akkor sem, hogyha kék a véred,
A gépezet téged majd ugyanúgy megtérít,
És ha valami baj van, gyere nyugodtan, tudok valamit, ami elkészít.'
HOLTPONT

"Az a dinamika, ami a nyitó riffben van, az egész dalon végighúzódik, és mikor úgy éreznéd, az életed holtpontra került segítő jobbot nyújt, hogy kirántson ebből az állapotból. A dalszöveg is ezt hivatott nyomatékosítani. Azaz ne engedd meg a világnak azt a luxust, hogy rossz kedvűvé tehessen: 'Én itt leszek, megmentelek!'"
TE ÉS ÉN

"A mai számhossz trendektől eltérő módon egy kissé testesebb darab lett. De ha az ember 'beleül' a dalba, kicsit sem lesz ez zavaró. Csak fel kell ülni erre a 6 perces hullámvasútra és az lesz az ember érzése, hogy jegyet akarok váltani még egy körre."

Máté: "Amikor Csabi átküldte az első demó verziót, és meghallottam a végén azt az elnyújtott gitárszólót azonnal beéreztem a hangulatát, és a többiekkel rögtön tudtuk, hogy kiváló lemez lezáró lesz.

A dalszöveg egy poszt-apokaliptikus világ szélén álló személy, kavargó gondolatait mondja el. Mik azok a dolgok, amiket megtennél, ha már csak egy óra maradna hátra a világodból?"

'Ahogy az alma koppan, a húsa roppan,
A bőre hamvas, de nem bánja, pedig tudja a bölcs,
Hogy tiltott gyümölcs, de csak annál jobban kívánja.
Hisz az időnk véges, az este múlik, és minden csillag majd lehullik,
De addig van még pár óra, hát váltsunk mindent valóra!'
+1. MENTSD MAGAD

"Ez a szám egy korábbi stúdiózás alkalmával készült el. Négy dalt vettünk fel akkor, de nem azzá váltak, amiket szerettünk volna belőlük, úgy hogy a fiókban maradtak, ezt leszámítva. És mivel magányos gyerekként ácsorgott, úgy gondoltuk a lemezhez egyfajta bónuszként hozzácsapjuk, ne árválkodjon magában."BURNOUT - Mentsd magad


"A 2007-ben alakult rock/metal stílusú Burnout zenekar neve roppant beszédes: a másnaposságot eredményező, átbulizott vad éjszakák után vették fel ezt a nevet, így nem csoda, hogy inkább zúzós, nyomokban mégis dallamos rockot játszanak. Eleinte leginkább feldolgozásokat adtak elő, de fél év után már elkezdték írni saját számaikat.

A fehérvári négyes már több díjat és elismerést tudhat maga mögött. Az első jelentősebb sikert 2008 ősze és a fehérvári Fezen Tehetségkutató első helyezése hozta. Ott a Fenn az égen című dalukkal aratták le a babérokat.

A Burnout ezután sem vesztegette idejét, az első siker sorozattá alakult: 2009-ben a Paksi Tehetségkutatón elnyerték a legjobb rockzenekarnak járó különdíjat, a 2010-es balatonboglári tehetségkutatón második helyezést értek el, a pécsi 2010-es Rockmaratonon is elsők lettek, de különdíjat kaptak a Peron Music tehetségkutatón is.

Első nagylemezük, a  Roxigén 2011-ben jelent meg, de azt megelőzte a négy számos Pokol és menny között kislemezük 2009-ben. Azóta megszületett a Reflektorfény árnyékában című lemez, idén pedig kijött a harmadik albumuk, s jelenleg is azzal turnéznak." 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hammer TV

 
PRAYING MANTIS - Januárban jön a Katharsis album, az első dal: Cry For The Nations
2021. november 28. (vasárnap) 17:20

Katharsis címmel január 28-án egy új stúdióalbummal jelentkezik a Brit Heavy Metal Új Hullámának egyik karakteres csapata, a Praying Mantis. A brit hard rockerek legutóbbi lemeze a 2019-es Gravity volt, az utódjának első előzetese pedig a videóval kísért Cry For The Nations dal. A Katharsis anyagot ugyanaz a felállás készítette, mint két elődjét, azaz John 'Jaycee' Cuijpers énekes és Hans in 't Zandt dobos megtalálta a helyét a bandában. A Troy tesók által eredetileg 1973-ban alapított banda első hivatalos felvétele, a kiváló Captured City dal 1980 februárjában jelent meg azon a legendás Metal For Muthas válogatáson, amelyen két korai Iron Maiden felvétel mellett az Angel Witch és a Samson is szerepelt. Az akkori brit pályatársaknál melodikusabb és epikusabb zenét játszó Praying Mantis bemutatkozó albuma 1981-ben jött ki Time Tells No Lies címmel. A '90-es években főként Japánban voltak sikeresek, akkoriban...

BLOOD SPORT - Régisulis speed metal Finnországból, itt az első EP
BLOOD SPORT - Régisulis speed metal Finnországból, itt az első EP

Ha szereted az olyan régisulis finn bandákat, mint a Ranger, a Speedtrap vagy a Satan's Fall, akkor érdemes megismerkedned a Blood Sport bemutatkozó EP-jével. A finn formációt mindössze...

INHALE ME - Érzelmi hullámvasút, új EP a budapesti modern metalosoktól: Cursed
INHALE ME - Érzelmi hullámvasút, új EP a budapesti modern metalosoktól: Cursed

Cursed címmel egy 4 dalt tartalmazó EP-vel jelentkezett a modern metalos budapesti Inhale Me. A borító egy brit tetováló, Craig Dobson (Daggers for Teeth) munkája, a felvételek pedig Tóth...

SION - Teljes album és mellé új videó Howard Jones és Jared Dines közös projektjétől
SION - Teljes album és mellé új videó Howard Jones és Jared Dines közös projektjétől

Azt már az év eleje óta tudjuk, hogy Sion névre hallgat az az új projekt, amelyben az ex-Killswitch Engage frontember, Howard Jones (Light The Torch) fogott össze a metalos youtuberrel, Jared...

CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body
CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body

Ascension Codes  címmel pénteken jelent meg a prog metal vonalon legendás Cynic új albuma, a Diamond Light Body dalhoz pedig egy videó is született. A csapat legutóbbi lemeze a...

SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time
SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time

Hét év után új albummal jelentkezik az atmoszférikus, funeral doom vonalon jól ismert finn Shape Of Despair. A 2015-ös Monotony Fields utódja, az ötödik Shape Of Despair album február...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS