TALES OF EVENING - "Amikor azt hallom, hogy éneklik a szövegeket, az lenyűgöző érzés!"

Eredetileg a júniusi HammerWorldben jelent meg Gyuricza Barbi interjúja

2016. október 31. (hétfő) 12:45

Szombaton, november 4-én a szombathelyi Végállomás klubban játszik a Dalriada, és velük a Leecher mellett a Tales Of Evening is, a 2011-es megalakulása óta két remek albumot elkészítő zalai szimfonikus, melodikus metal csapat.

Gyuricza Barbi még tavasszal készített egy interjút a Tales Of Evening angyali énekesnőjével, Dudás Ivettel, és a júniusi HammerWorldben megjelent beszélgetést most teljes egészében elolvashatod.

(Fotó: Polczer Eszter - sther.hu)

 
Dudás Ivett még csupán 23 éves, de már komoly színpadi és stúdiós tapasztalatokra tett szert a zalai Tales Of Evening énekesnőjeként, és tapasztalatait egy ideje a Vazul vére történelmi rockoperában - Hajnal szerepében - is kamatoztathatja. Ragyogó hangja mellett pozitív kisugárzásának is nagy szerepe van abban, hogy a Tales Of Evening egyre ismertebb, egyre közkedveltebb országszerte. A Tales Of Eveninget a nyár folyamán az összes jelentősebb rock/metal fesztiválon el lehetett csípni, most pedig egy kicsit többet is megtudhatsz az énekesnőről.


www.facebook.com/talesofevening
Mikor és hol születtél?

„Zalaegerszegen, 1993. május 16-án. Úgy gondolom, fantasztikus gyermekkorom volt. Van két n­ővérem, egy bátyám és egy öcsém, vagyis amikor én még pici voltam, három nagy tesó is azzal foglalta el magát, hogy engem babusgasson. Így aztán mindenem meg is volt."Hogy ment a suli, milyen tanuló voltál?


„Nem voltam az a nagyon szorgalmas típus, ezért folyamatosan megkaptam, hogy ha egy kicsit jobban odatenném magamat, akár kitűnő is lehetnék. Miután azonban a szorgalom nem volt erősségem, ezért sosem lettem az, a négyes átlag azonban így is összejött."Tanultál zenét, vagy autodidakta módon lettél énekes?

„Én mindig is énekelni szerettem volna. Zenén nőttem fel, otthon mindig szólt valami a háttérben, vagy a tévé volt állandóan bekapcsolva, vagy a rádió. A zene mindig meg tudott mozgatni, állandóan jó kedvre derített. Ezért aztán már egészen kislány koromban énekes szerettem volna lenne. Az általános iskolában ráadásul tehetségesnek is tartottak, így bekerültem az iskolai kórusba, valamint jártam énekversenyekre is. Végül beiratkoztam a zeneiskolába is, de olyan szerencsétlen volt az órabeosztásom, hogy egy idő után már nem tudtam vállalni az ezzel járó elfoglaltságot."Hangszeres oktatásra is jártál?


„Hangszeren nem tanultam játszani, csak amikor a kórussal gyakoroltunk, akkor gitározgattam egy keveset. A zalaszentgyörgyi Gyertyafény kórusnak voltam tagja, s jellemzően egyházi dalokat énekeltünk. Oktatóhoz viszont sosem jártam, inkább csak magamnak szoktam játszadozni."Mikor fertőzött meg a metal?


„Ahogy bekerültem a középiskolába, és ott különböző zenei ízlésű emberekkel találkoztam, köztük olyanokkal is, akik otthon voltak ebben a világban. Mutattak egy dalt a Cradle Of Filth-től, ha minden igaz, a Nymphetamine volt az, s rögtön nagyon megtetszett. Előtte is hallgattam már ezt-azt, egy kis Slipknotot, Nirvanát, Red Hot Chilit, így fejlődött ki szép lassan ez az egész. Egyre több zenekarral ismerkedtem meg, folyamatosan nyílt ki előttem a világ."Kik voltak a példaképeid, s kik a személyes kedvenceid?

„Ami a hazai pályát illeti, jelenleg a Dalriadát és a Wisdomot tekintem személyes kedvencemnek, a külföldiek közül pedig nagyon kedvelem a Muse zenéjét. Talán ez a három zenekar az, akiket mindenképpen meg kell említeni, persze vannak más kedvencek is. Nagyon szeretem a folkos vonalat, így például az Arkonát is."Ha lenne lehetőséged arra, hogy egy lemezen duettel énekelj valakivel, melyik zenekart választanád?

„Hűha, ez a kérdés nagyon váratlanul ért, nem is tudnék hirtelen nevet mondani. Régebben volt szó arról a zenekaron belül, hogy mi lenne, ha mi kérnénk fel valakit egy duettre, nekem akkor Ficzek Andris, illetve a Wisdomból Nagy Gabi jutott eszembe. Így aztán legyen a válasz az ő nevük."A Muse-on kívül van még más olyan zene, amit a metal mellett hallgatsz?

„Elég sokat hallgatok rádiót, ami itt megtetszik, azt a későbbiekben meg szoktam keresni. Majdnem mindenevő vagyok, de azért leginkább a rock/metal stílus áll közel hozzám. Azon túl egyelőre csak a Muse fogott meg."A szüleid mikor engedtek el először koncertre, illetve emlékszel-e még arra, hogy kit láttál elsőként élőben?

„Pokolgép volt az első koncertem, s talán 15-16 éves lehettem. Egy baráti társasággal mentem, édesapám nem is tudott róla, hogy én akkor koncerten jártam. Azon viszont komolyan el kellene gondolkodnom, hogy kit láttam utoljára egyszerű koncertlátogatóként. Amióta van a Tales Of Evening, nem igazán járok el koncertekre, de nem is hiányzik. A közelmúltban is tartottunk egy zenekaros partit, amikor megtudtuk, hogy a közelben akusztikus Kalapács koncert van. Terveztük, hogy közösen elmegyünk, de aztán úgy elrepült az idő a sütögetéssel, a beszélgetéssel, hogy lemaradtunk róla."Jellemző, hogy a Tales tagjai együtt járnak el bulizni?

„Amikor rendesen össze kellett ismerkednünk, ez jellemzőbb volt. Most már mindenkinek van párja, mindenki intézi a saját kis családi ügyeit, ezért kevesebb idő jut erre. Persze azért igyekszünk egymásra is időt szakítani, hogy ne csak a próbákon és a fellépéseken találkozzunk. Gyakran ülünk le beszélgetni, kielemezzük a koncerteket, áttekintjük a terveket és így tovább."Mit jelent számodra a Soldier Side név?

„Ezt meg honnan bányásztad elő?! A Soldier Side név hallatán nagyon kellemes emlékek jutnak eszembe, ugyanis ez volt az első igazi zenekarom. Volt előtte is egy próbálkozás, egyetlen dalra álltunk össze páron, de az csak egy garázstermék volt. A Soldier Side azonban két évig biztosan működött, voltak koncertjeink is. Ezekről vannak is felvételek a Youtube-on. Idősebb fejjel már nem szívesen mutogatom őket, s mindig zavarba is jövök, ha valaki megemlíti, hogy látta a videókat. Nagyon fiatal vagyok rajtuk, és nem is mindig öltöztem fel szépen! (nevet) Volt néhány érdekes elgondolásom ezen a téren. Persze, valójában mindig örömmel nézem vissza ezeket a videókat, mert tényleg szép emlékeim fűződnek ahhoz a korszakhoz."A Soldier Side tagja voltál, amikor az akkoriban formálódó Tales Of Eveninghez további társakat kereső Attiláék rád találtak?

„Igen, egy pacsai motoros találkozón léptünk fel mi is, illetve a nagykanizsai Alarm együttes is, ahol Ádám Attila (billentyűs) és Pálosi Robi (a TOE dobosa) is játszott. Elvileg beszéltünk is a koncert után, de erre nem igazán emlékszem. Aztán Attila felkeresett az iwiwen, mert akkor még az volt a menő. Megkérdezte, lenne-e kedvem csatlakozni egy új zenekarhoz. Két dalötletet is küldött, a Lázadást és a Credo dalt. A Lázadás azonnal megtetszett, az énekdallamot szinte ott rögtön, az első meghallgatás után kitaláltam hozzá. Végül az lett belőle, ami."TALES OF EVENING - Lázadás (a 2012-es Hajléktalan lélek albumhoz)


 Ezek szerint elsőre igent mondtál a felkérésre?

„Tulajdonképpen igen, pedig ab­­ban az időben még egy kicsit félős kislány voltam. Beülni egy idegen autójába, s elmenni vele egy másik településre... Akkor ez még igen nagy dolognak számított!" (nevet)A Tales zenéjét nagyrészt Attila írja. Mennyire van beleszólásod a dalokba, s van-e olyan TOE szerzemény, ami a tiédnek tekinthető?

„Valóban Attila a főmufti, aki szétküldi a zenekar tagjainak az ötleteit, de persze mindannyiunk véleményét meghallgatja. A fő vonalat tehát Attila szabja meg, de mindenki kell ahhoz, hogy egy-egy dal összeálljon. Az énekdallamokat általában én találom ki. Az első lemezen még fele-fele volt az arány, a másodikon azonban már teljesen az én ötleteim érvényesültek. Persze én is meghallgatom a többiek véleményét, javaslatát, de az is előfordult, hogy felénekeltem egy dalt, ám a szöveg nem igazán tetszett, így gyorsan írtunk hozzá egy másikat."TALES OF EVENING - Inkább egyedül (a 2012-es Hajléktalan lélek albumhoz)


 El tudod képzelni, hogy tíz év múlva is a Tales Of Evening tagja leszel még?

„Csak ezt tudom elképzelni, nekem ugyanis a Tales Of Evening a mindenem. Mindenki nagyon lelkes, mindannyian nagyon szeretjük ezt a zenekart, és úgy érzem, Németh Attila személyében megtaláltuk azt a basszusgitárost és azt az embert, aki tökéletesen illik közénk."A Tales mellett te vagy Hajnal a Vazul vére rockoperában. Más jellegű munkát, másfajta felkészülést igényel ez tőled?

„Ha Tales próbán egy új dalt gyakoroltunk össze, azt sosem éreztem tanulásnak. Soha nem volt még olyan, hogy le kellett volna ülnöm, hogy a szöveget vagy a dallamot megtanuljam, olyan természetesen jött minden. A Vazul vére esetében ez azért máshogy történt. Másfél hónapom volt arra, hogy megtanuljak négy dalt, ami ugyan nem sok, de volt mellé koreográfia is, amit szintén be kellett gyakorolni.

A Vazul vére bemutatójától nagyon tartottam. Úgy éreztem magam, mint amikor először színpadon álltam. Én akkor nagyon lámpalázas voltam, s tulajdonképpen a mai napig is az vagyok. A Tales koncerteken már van annyi rutinom, hogy ezt leplezni tudjam, a Vazul vére első előadásán azonban úgy izgultam, mint egy kisgyerek."VAZUL VÉRE - Az élet fája (Bárba Negra)


 A lámpaláz mellett vannak még olyan érzések, amelyek előjönnek belőled a koncertek kapcsán?

„Ha valahol első alkalommal lépünk fel, akkor mindig nagyon izgulok, hogy ott milyen a közönségünk. Persze, ezzel az egész zenekar így van. Amikor azt hallom, hogy éneklik a szövegeket, az lenyűgöző érzés! Erre minden koncerten őszintén rácsodálkozom."Elég egyéni a színpadi mozgásod. Ez honnan jött?

„Nem tudom, egyszerűen így érzem jól magam. Soha nem ültem le a képernyő elé csak azért, hogy megnézzek különböző énekesnőket, milyen ötleteket lehetne átvenni tőlük. Nekem ez a természetes. Azt persze én is olvastam egy-két helyen, hogy elég érdekesnek találták a mozgásomat. Szerintem ez így jó, hiszen magamat adom."A Tales Of Evening révén volt lehetőséged arra, hogy a nemzetközi színtér ismert alakjaival is találkozz. Kinek örültél a legjobban?

„Úristen, én az összes lehetőség­nek nagyon örültem! A legjobban talán annak, hogy az Arkona énekesnőjével, Mashával sikerült közös képet készíteni. Nem szoktunk nagyon tolakodóak­ lenni, de azért annyira mindig o­­­dapofátlankodunk a külföldi zenekarokhoz, hogy megdicsérjük őket, és egy közös fotót készítsünk. Aztán ha partnernek mutatkoznak, akkor el lehet velük beszélgetni, de ha látjuk rajtuk, hogy nagyon fáradtak, akkor nem erőlködünk."Van olyan, akivel nagyon szí­­­­­vesen találkoznál?


„Ezen a lehetőségen sem gondolkoztam még el, de biztosan lenne pár zenész. A kedvenceimmel mind szívesen találkoznék, többek között azért is, hogy megnézhessem őket közelről, hogy ők mit is csinálnak a színpadon."Számodra fontos, hogy miben lépsz színpadra?

„Igen, fontosnak tartom, bár lehet, hogy ezt a közönség nem mindig látja így. A jövőben szeretnék az öltözködésemnek egy kicsit több figyelmet szentelni. Azt még nem döntöttem el, hogy milyen is legyen a színpadi stílusom, de egy ideje már gondolkodom rajta. Régebben volt egy korszakom, amikor az utcán is szívesen hordtam fűzőket. Most már vannak külön fellépős és külön hétköznapi, utcai ruháim is. Azt, hogy a színpadra mit veszek fel, általában a koncert előtti délutánon döntöm el. Nincs túl sok időm arra, hogy órákat álljak a tükör előtt, a munkám is nagyon leköt, s otthon, a kertben is rengeteg a teendő."Nagyon vékony a testalkatod. Diétázol vagy ez alkati adottság?

„Nem igazán figyelek oda erre, vagyis nincs tudatos diétám. Volt egy időszak, amikor egy picit duci lettem, s rá is kellett dolgoznom, hogy visszanyerjem a régi alakomat. Akkor tudatosan kiiktattam az étrendemből az édességet, a cukros dolgokat, bár egyáltalán nem volt könnyű."Erőnléti edzésekre jársz?

„Nem szoktam edzeni, bár egy ideje már készülök a rendszeres futásra. A hétvégékre általában beiktatok egy-egy hosszabb sétát. A hangom sem igényel különösebb karbantartást. A fürdőszobában szoktam énekelgetni, és persze a próbákon."
 

TALES OF EVENING - A szél feltámad (a 2015-ös Szilánkok albumhoz)

 Tetoválás, piercing?

„Tetoválásom még nincs, de mindig is vágytam rá. Egyelőre még keresem a tökéletes mintát, mivel ez a döntés egy életre szól. Olyat szeretnék, aminek számomra fontos jelentése van, s ami teljes egészében engem tükröz, az én személyiségemet fejezi ki. A piercingek terén már jobban állok, van köldök, orr és száj is. Emellett a fülembe tervezek még egy-két érdekességet."Milyen a férfi ideálod? A külső vagy a belső fog meg inkább?

„Jaj, erre nem is merek válaszolni! (nevet) Egyébként barna szem, sötét, hosszú haj... Van egy párom, akivel már három éve együtt vagyunk. Szép lassan tervezgetjük a jövőt, nem kapkodjuk el a dolgokat."Úgy tudom, hogy egy nemzetközi külkereskedelmi cégnél dolgozol. Ezek szerint az idegen nyelvekkel jól állsz...

„Valóban, egy olasz cégnél dolgozom, az autóipar számára gyártunk légkondi- és olajcsöveket. Én a logisztikai részlegnél dolgozom, a fuvarokat szervezem, vásárlói megrendelésekkel foglalkozom, valamint a számlázás és a kapcsolattartás tartozik még a feladataim közé.

Németül nagyon jól beszélek, mivel édesanyám német származású, így ezt a nyelvet már gyermekkoromban megtanultam. Emellett az angolt használjuk még a cégnél. Amikor két éve ide kerültem, kicsit hadilábon álltam az angollal, de az elmúlt időszakban nagyon sokat fejlődtem. Remélem, még idén összejön egy felsőfokú nyelvvizsga."Ha a munkádat már megismerhettük, kérlek, beszélj arról is, hogy mivel töltöd legszívesebben a szabadidődet?

„Egy kisebb településen élek, egy családi házban, amihez egy nagy kert tartozik, azt például folyamatosan gondozni kell. Mivel többen lakunk együtt, ezért a főzés nem mindig az én feladatom, de abból is kiveszem a részem. A szabadidőmben olvasni szoktam, illetve zenét hallgatni, s nagyon szeretek sétálgatni. Közel van hozzánk a Mura folyó, annak a partjára gyakran lejárok."Az Ivcsi becenév honnan jött?


"A dobosunk, Tyuki találta ki, tehát végül is a zenekar hozta, és meg is maradt."Mondanék neked néhány egyszerű szituációt, arra lennék kíváncsi, hogy hogyan oldanád meg az adott helyzetet. Mit tennél például akkor, ha leszakadna a tüll a szoknyádról? Varrónőhöz vinnéd, vagy meg tudnád javítani magad is?

"Valószínűleg tűt ragadnék, bár attól függ, hogy van-e tű és cérna a kezem ügyében, s mennyire van közel a varrónő. A múltkor, amikor az Ossian előtt léptünk fel, rövid szoknyát választottam a koncertre, de otthon felejtettem a kis rövid gatyámat, amit azért hordok, mert nem szeretném, ha mindenem kilátszana. Szerencsére éppen volt nálam egy tartalék harisnyanadrág, annak egy toll segítségével letéptem az alját, és az helyettesítette a nadrágot. Hirtelen ötlet volt, de tökéletes arra, hogy megoldja a helyzetet."Vihar van, egyedül vagy otthon, és hirtelen elmegy az áram. Mit teszel először?

"Egy klasszikus módszert választanék: meggyújtanék egy gyertyát!" (nevet)Defektet kapsz a kocsiddal. Ki tudnád-e cserélni a kereket?

"Őszintén szólva, ezt még nem próbáltam, de szerintem megoldanám valahogyan. Az ilyen ideiglenes vészhelyzetek bekapcsolják a kreatív gombot az ember agyában."Kapsz egy üzenetet, amiben egy számodra szimpatikus, de tulajdonképpen ismeretlen srác randira hív. Igent mondanál neki?

"Ha nem lennék kapcsolatban, erre akkor sem tudnék teljesen biztos választ adni. Attól függ, hogyan közeledne a pasi, hogyan hívna el randira..."Romantikus vacsorára készülsz, valami valóban nagyon különleges étellel, de az véletlenül odaég. Összedobsz valami nagyon egyszerűt, vagy inkább rendelsz valamit?

"Attól függ, hogy éppen mi van otthon a konyhában! (nevet) Ha találok olyat, amiből egyszerű, de frappáns étel készíthető, akkor gyorsan összeütném. Ha ehhez nem lennék elég kreatív, akkor maradna a rendelés, vagy feldobnám az ötletet, hogy menjünk el valahova vacsorázni."Ki fizet, ha pasival mész étterembe?

"Ha ő hív meg, akkor nyilván fizetnie is neki kell. Ha közösen döntünk az étterem mellett, akkor fizetni is közösen fogunk."Fontos számodra, hogy a pasi lovagias legyen? Mondjuk kinyissa előtted az ajtót?

„Igen, ez minimum elvárás. Ne­­kem ez nagyon fontos, erre rögeszmésen adok."Kedvenc úticél?

„Közepes anyagi körülmények között nőttem fel, így világot még nem jártam. A zenekarral eljutottam egy-két helyre, de egyelőre csak az országon belül. Ami a klasszikus utazásokat illeti, vannak terveim. Fagyos vagyok, mégis hideg tájakra vágyom, Skóciába, Oroszországba, de szívesen mennék Olaszországba, Görögor­szágba és Horvátországba is. Európán kívül pedig Amerika vonz leginkább, de bárhova szívesen elmennék."Mit tartasz az életben a legfontosabb dolognak?

„Szeretnék színes életet, élményeket! Szeretnék nagyon sokat látni a világból, és azt is szeretném, ha a zenélés terén is lenne még előttünk egy magasba ívelő, hosszú lépcső, amin lépegethetnénk felfelé. S természetesen szeretnék majd családot is. Ennek ideje azonban még odébb van, majd csak akkor, ha kellően vágyom rá, s kellően fel is készültem rá. Azt úgyis megérzi az ember, hogy ennek mikor jön el az ideje."
 
 A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.Hammer TV

 
HAMMERFALL - Itt az első dal a 2022-es albumról: Hammer Of Dawn
2021. december 1. (szerda) 06:01

2022 elején jelenik meg az új Hammerfall album, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal azonban már lehet ismerkedni. A Hammer Of Dawn nóta hivatalos klipje ma délután érkezik majd. Az új anyagot Fredrik Nordströmmel rögzítették a Castle Black stúdióban, az ének felvétele pedig Jacob Hansennel folyt a dániai Hansen stúdióban.   www.facebook.com/hammerfall   HAMMERFALL - Hammer Of Dawn (a 2022-es album előzeteseként)    

GOJIRA - A következő lemez újra keményebb lesz?
GOJIRA - A következő lemez újra keményebb lesz?

A 2022 elején startoló Európa-turné keretében Budapestre is eljön majd a Gojira. Az áprilisban megjelent Fortitude lemezük még a pandémia előtt íródott, Joe Duplantier frontember pedig...

AD INFINITUM - Klip született a zenekar kedvenc dalához: Inferno
AD INFINITUM - Klip született a zenekar kedvenc dalához: Inferno

Chapter I: Monarchy címmel még 2020 tavaszán jött ki a debütáló albuma annak a szimfo-metal csapatnak, az Ad Infinitumnak, amely eredetileg a Rage Of Light éléről ismert svájci...

NEW HORIZON - Himnikus északi power metal Erikkel és Jonával a H.E.A.T.-ből: We Unite
NEW HORIZON - Himnikus északi power metal Erikkel és Jonával a H.E.A.T.-ből: We Unite

Egy New Horizon névre hallgató új power metal projektben fogott össze a H.E.A.T. billentyűse/dalszerzője, a multihangszeres Jona Tee, valamint a csapatból egy éve távozó Erik Grönwall...

THREE DAYS GRACE - Klippel az első dal a májusi albumról: So Called Life
THREE DAYS GRACE - Klippel az első dal a májusi albumról: So Called Life

Explosions címmel május 6-án jelenik meg a kanadai Three Days Grace hetedik albuma, a 2018-as Outsider lemez utódja, első előzetesként pedig már lehet ismerkedni a So Called Life dalukkal....

RUDÁN JOE - Jön az új album, szöveges videóval a harmadik dal: Egy új világ reggelén
RUDÁN JOE - Jön az új album, szöveges videóval a harmadik dal: Egy új világ reggelén

Feketén fehéren címmel érkezik Rudán Joe új albuma december 3-án. A korábban többek között a Pokolgép, a P. Mobil és a Dinamit élén álló legendás énekes új lemezén 12 friss...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS