MOBY DICK - Ma este 35 éves jubileumi buli, teljes Kegyetlen évek programmal!

A Barba Negrában fellép az Aurora, a Remorse és a Words Of Blood is

2016. október 30. (vasárnap) 10:19 | utoljára módosítva: 2017. január 18. (szerda) 14:06

Ma este a Barba Negra Music Clubban kerül megrendezésre a Moby Dick 35 éves születésnapi koncertje, amelyen a hazai thrash metal élő legendája megünnepli az 1991-ben kiadott második albumának - Kegyetlen évek - a 25 éves jubileumát is. A soproni thrasherek a csapat korábbi zenésztársakat is meghívták az ünneplésre, de színpadra lép majd Szendrey Zsolt énekes (Action, Sex Action, Zorall), Sancho dobos (Rómeó Vérzik) és Szijártó Zsolt gitáros (Kárpátia) is. A Moby Dick előtt az Aurora, az ózdi thrasher Remorse, valamint a modern, súlyos metalt játszó Words Of Blood melegíti be a közönséget.

 www.facebook.com/mobydickzenekar


Menetrend:
18.00 - kapunyitás
18.15 - Words Of Blood
19.00 - Remorse
20.15 - Aurora
22.00 - Moby DickA koncert Facebook oldala

 

"2016. október 30-án a Barba Negra Music Clubban kerül megrendezésre a Moby Dick 35 éves születésnapi koncertje, amelyen a hazai thrash metal élő legendája az 1991-ben kiadott második albumának - Kegyetlen évek - a 25 éves jubileumát is megünnepli. A Moby Dick előtt a győri punk trió Aurora, az ózdi thrasher Remorse, valamint a modern, súlyos metalt játszó Words Of Blood melegíti be a közönséget.

A Fehér Bálna vendégeként Szendrey Zsolt énekes (Action, Sex Action, Zorall), Sancho dobos (Rómeó Vérzik), és Szijártó Zsolt gitáros (Kárpátia) is színpadra lép, valamint a zenekar a korábbi tagjait is meghívta egy közös zenélésre, így Rozsonits Tamás, Giczi Kurt, Jancsó Miklós, és Hoffer Péter is tiszteletét teszi ezen az estén.

'A program gerincét a 25 éves Kegyetlen évek album képezi majd, amelyről az összes számot eljátsszuk, s ehhez jönnek a kihagyhatatlan Moby Dick slágerek, plusz egy pár ritkábban játszott nótával próbáljuk még tartalmasabbá tenni a műsort - mondja a vasárnapi buliról Smici. - Mindezt megfűszerezik majd a meghívott vendégeink is, ami számomra mindig plusz élményt jelent. Ők legtöbb esetben egy-egy dal erejéig lépnek színpadra, de olyan is lesz, amikor egyszerre többen is szerepelnek majd. Az legyen meglepetés, hogy ki mit fog előadni, az így izgalmas, a poénokat ne lőjük el előre!

Az őstagok, régi zenésztársak meghívása nálunk már hagyománynak mondható, ezen egy pillanatig sem gondolkodtunk most sem. Velük közösen természetesen olyan dalokat fogunk előadni, amiben anno nekik is szerepük volt, illetve annyit még elárulok, hogy ez nemcsak Moby Dick szerzeményt jelent, hanem lesz pár feldolgozás is!

Eddig még minden jubileumi bulink rögzítve lett, így nem leszünk meglepve, ha ez most is bekövetkezne, de ez kiadói hatáskörbe tartozik. Valójában még nem került szóba, illetve én nem tudok róla, hogy készülnek-e ilyesmire. Archív jelleggel – egy állókamerával – mindenképpen rögzítésre kerül a buli, de hogy több kamerával sikerül-e kivonulni a koncertre, ez még a kezdésig eldől!'

 
További jó hír, hogy jön, készül a Kegyetlen évek lemez!A legkedveltebb Moby Dick album 25 éves évfordulója alkalmából a Schmiedl Tamás (ének, gitár), Mentes Norbert (gitár), Gőbl Gábor (basszusgitár), Budai Béla (dob) felállású zenekar a Kegyetlen évek újrakiadásán dolgozik, jelenleg is stúdiózik a csapat.

Mivel a korong újra kiadását a mai napig sem sikerült tető alá hozni, ezért úgy döntött a zenekar, hogy újból felveszi az 1991-es nagylemez dalait. Az album így egyszerre lesz régi és új! A klasszikus thrash gránátok tehát 2016-os változatban, új köntösben, modernebb hangzással szólalnak majd meg. A tervek szerint még idén kezükbe foghatnák a rajongók ezt a kiadványt.
Mentes Norbert gitáros:


„Akkoriban két hét állt a rendelkezésünkre, hogy rögzítsük a lemezt, pedig az EMI volt a kiadónk, ahol azért volt pénz. Az E Stúdióban dolgoztunk Rákospalotán, tehát egy klasszikus analóg stúdióban. Reggel tíztől este hatig ment a meló, fiatalok voltunk, nagyon élveztük. Az első hét napban a hangszerek és az ének felvétele történt, és egy hét volt a keverésre. Voltak olyan szólók és szövegrészletek, amelyeken a stúdiózás során még alakítottunk. Madarász ’Madi’ Gábor (Mex, Ákos, Rúzsa Magdi) gyerekkori barátom, évfolyamtársam volt a zenei rendező, ő pár szólóba be is szállt.

A felvételek alatt azt hittük, hogy jól szól a lemez, még Wilpert Imre is kijött, hogy belehallgasson a dalokba. Amikor leadtuk gyártásra az anyagot, már 15 ezer darab előrendelés volt rá! Csala Mária, gyártásvezető boldogan fogadott minket a kiadóban, hogy mit akartok? Hiszen már a megjelenés előtt ennyit eladtatok! Nem számított, hogy hogyan szólt!'

 Gőbl Gábor basszusgitáros:

'Az Ugass kutya album országos turnéjával emlékeim szerint 35 városba jutottunk el 1990 őszén. A Kegyetlen évek dalait Smici és Norbi az ezt követő négy-öt hónap alatt hozta össze. Koncepció nem volt, csak ráérzés és sok próba. Akkoriban heti négy-öt próbánk is volt a brennbergbányai kultúrotthonban. Nem csak otthon, hanem ott is zajlott az ötletelés, a hangszerelés.

A cél az volt, hogy jobb dalok szülessenek mint az eddigiek, és, hogy a lehető leggyorsabban kijöjjünk az új albummal. Az első lemez számai ekkor már két-három évesek voltak és szerettünk volna a stílus tekintetében egy egységesebb anyaggal kijönni. Pusztai Zoli Aurórás szövegeit ekkoriban kívülről fújtam. A nagyon karakán, társadalomkritikus, ugyanakkor helyenként humoros, szarkasztikus dalszövegei nekem nagyon bejöttek!

Olyan erős, lázadó hangvételű szövegeket akartunk az új Moby Dick számokhoz, ami szinkronban van a dalok hangzásbeli súlyával. Ezért mentünk el Győrbe Zolihoz, és addig nem indultunk vissza Sopronba, amíg rá nem dumáltuk a közös munkára. Az album dalai a szövegekkel együtt tökéletesre sikeredtek!

A hangzás viszont sajnos borzalmas lett, pedig adott volt minden ahhoz, hogy jó és időt álló legyen. Emlékszem, hogy vert seregként jöttünk ki a stúdióból, mert a keverés utolsó stádiumában jöttünk rá, hogy mennyire túl lett tolva a magas hangszínezés és elment a mélye, a döge az egésznek. Először egymást hibáztattuk, hogy miért lett elcseszve, kicsivel később pedig Rozgonyi Pétert, a lemez hangmérnökét. Mentségére legyen mondva, hogy ilyen fémzenét akkor még senki nem kevert Magyarországon, és hát, valljuk meg őszintén, a korabeli Pokolgép és Ossian albumok sem a kiváló hangzásukról voltak híresek.

 

MOBY DICK - Kegyetlen évek (1991)

 


A stúdióidő leketyegett, nem volt mit tenni… Innentől kezdve vártuk a koncerteket, mert élőben kegyetlenül szóltunk. A közönség meg volt vadulva az új album dalaiért, és a bulikon még nagyobb volt a tolongás mint egy évvel korábban! Gyakorlatilag ennek a lemeznek köszönhettük, hogy ha csak pár évre is, de a közönség feltolt bennünket a magyar metal mezőny csúcsára! Az EMI-Quint kiadó 38 ezer album eladását jelentette nekünk!

Szerintem nem nagyképűség, hanem őszinteség azt mondani, hogy a legnagyobb thrash klasszikus lett itthon a Kegyetlen évek. Eltelt 25 év, a dalok, a témák ma is élnek. Ma is ugyanúgy megfogják az embereket – akár a tizenéveseket is – mint anno. Játszani ezeket a szerzeményeket pedig egyenesen fenomenális.'


Az 1991-es Kegyetlen évek a megjelenése évében CD-n, LP-n és kazettán is piacra került, valamint 2000-ben az '…ez volt a XX.' sorozat keretében is kiadásra került, ezüst korongon. 2009-ben pedig a lemez anyaga a Hammer Records által újra kiadott Ugass kutya album bónuszaként – az Avalon Klubban 2008 tavaszán rögzített – koncertfelvételként jelent meg CD-n, valamint a kiadványhoz csatolt DVD-n, tehát képi anyagként is.


 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


Hammer TV

 
PRAYING MANTIS - Januárban jön a Katharsis album, az első dal: Cry For The Nations
2021. november 28. (vasárnap) 17:20

Katharsis címmel január 28-án egy új stúdióalbummal jelentkezik a Brit Heavy Metal Új Hullámának egyik karakteres csapata, a Praying Mantis. A brit hard rockerek legutóbbi lemeze a 2019-es Gravity volt, az utódjának első előzetese pedig a videóval kísért Cry For The Nations dal. A Katharsis anyagot ugyanaz a felállás készítette, mint két elődjét, azaz John 'Jaycee' Cuijpers énekes és Hans in 't Zandt dobos megtalálta a helyét a bandában. A Troy tesók által eredetileg 1973-ban alapított banda első hivatalos felvétele, a kiváló Captured City dal 1980 februárjában jelent meg azon a legendás Metal For Muthas válogatáson, amelyen két korai Iron Maiden felvétel mellett az Angel Witch és a Samson is szerepelt. Az akkori brit pályatársaknál melodikusabb és epikusabb zenét játszó Praying Mantis bemutatkozó albuma 1981-ben jött ki Time Tells No Lies címmel. A '90-es években főként Japánban voltak sikeresek, akkoriban...

BLOOD SPORT - Régisulis speed metal Finnországból, itt az első EP
BLOOD SPORT - Régisulis speed metal Finnországból, itt az első EP

Ha szereted az olyan régisulis finn bandákat, mint a Ranger, a Speedtrap vagy a Satan's Fall, akkor érdemes megismerkedned a Blood Sport bemutatkozó EP-jével. A finn formációt mindössze...

INHALE ME - Érzelmi hullámvasút, új EP a budapesti modern metalosoktól: Cursed
INHALE ME - Érzelmi hullámvasút, új EP a budapesti modern metalosoktól: Cursed

Cursed címmel egy 4 dalt tartalmazó EP-vel jelentkezett a modern metalos budapesti Inhale Me. A borító egy brit tetováló, Craig Dobson (Daggers for Teeth) munkája, a felvételek pedig Tóth...

SION - Teljes album és mellé új videó Howard Jones és Jared Dines közös projektjétől
SION - Teljes album és mellé új videó Howard Jones és Jared Dines közös projektjétől

Azt már az év eleje óta tudjuk, hogy Sion névre hallgat az az új projekt, amelyben az ex-Killswitch Engage frontember, Howard Jones (Light The Torch) fogott össze a metalos youtuberrel, Jared...

CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body
CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body

Ascension Codes  címmel pénteken jelent meg a prog metal vonalon legendás Cynic új albuma, a Diamond Light Body dalhoz pedig egy videó is született. A csapat legutóbbi lemeze a...

SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time
SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time

Hét év után új albummal jelentkezik az atmoszférikus, funeral doom vonalon jól ismert finn Shape Of Despair. A 2015-ös Monotony Fields utódja, az ötödik Shape Of Despair album február...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS