MAYHEM - Budapesten is előadják a teljes De Mysteriis... albumot!

Április 15-én lesz a Mayhem-szeánsz a Dürer Kertben

2016. október 30. (vasárnap) 09:50

Tavasszal egy különleges Európa-turnéra indul a Csihar Attila vezette norvég black metal legenda Mayhem. A túra során teljes egészében előadják majd a klasszikus De Mysteriis Dom Sathanas albumot, azt az 1994-ben kiadott első nagylemezt, amit végül Csihar énekelt fel - akkor még vendégként. Jó hír, hogy a körútnak lesz magyar állomása is: a Mayhem április 15-én játszik majd a Dürer Kertben.

 www.facebook.com/mayhemofficial

 

"Először 1991-92 táján hallottam a Mayhem felől, amikor levelet kaptam Euronymous-tól - mondja a turné kapcsán Attila. - Fogalmam sem volt arról, hogy ez az üzenet megváltoztatja majd az egész életemet. Egy új énekest kerestek Dead helyére, hogy elkészülhessen az első nagylemez. Természetesen az ajánlatukat elfogadtam, majd 1993-ban fel is vettük a De Mysteriis Dom Sathanas albumot, ami számomra ma is minden idők egyik legmágikusabb lemeze. A zene valami olyan kifürkészhetetlen dimenziókat nyitott meg, amelyek túlmerészkedtek mindazon, amit kezelni tudtunk, egy komplett káoszt generált, ami végül templomok felgyújtását eredményezte, valamint egy bandán belüli gyilkosságot is.

Csaknem lehetetlen volt kiadni azt a lemezt, de amikor végül napvilágot látott 1994-ben, az egész metal színtérre maradandó hatást gyakorolt. A black metal úgynevezett második hulláma az oslói rideg, sötét undergroundban született meg. Ugyanebben az időszakban a Mayhem összeomlott, mondhatni azt is, hogy porig égett.

A hamvakból azonban a bandának újra életre kellett kelnie, amikor a Mayhem néhány régi és új tagja összejött. Azonban ez a lemez annyira erős és egyedi lett, hogy még azután is, hogy 2004-ben újra összejöttem a Mayhemmel, képtelenek voltunk teljes egészében előadni. Azóta eltelt sok idő, az egész banda erősebb lett és tapasztaltabb is.

2016-ban váratlanul azt éreztük, hogy eljött az ideje annak, hogy végre teljes egészében előadjuk a Dy Mysteriis lemezt. Több mint két évtized után szabadjára engedtük Azt a Bestiát. A De Mysteriis Dom Sathanas hamarosan életre kel!"

 

MAYHEM - Freezing Moon (az 1994-es De Mysteriis Dom Sathanas albumról)

 

Az októberi HammerWorld magazinban egy alapos Csihar Attila interjú is megjelent, részlet:És mi a helyzet most a Mayhemmel?

„A Mayhemnél minden kaotikus. Most belesodródtunk a Mysteriis-turnéba. Mi is belekóstoltunk abba, hogy milyen egy teljes lemezt előadni. Hogy miért pont most, azt nem tudom. A rajongók persze kedvelik, de ez nem fog a végtelenségig menni. Jövőre szeretnénk összerakni egy új albumot, de majd meglátjuk, hogy mindez hogy alakul."


A legutóbbi interjúban említetted, milyen sokat kivesz belőled, hogy ilyen extrém zenekar élén kell teljesítened. Szerinted meddig lehet ezt ilyen szinten művelni?

„Parmában volt egy nagy koncertünk a Sunn O)))-nal, a világ legnagyobb labirintusában játszottunk. A közepén van egy piramis. Már ott is fáradt voltam, de az utolsó koncerten, Svájcban, már konkrétan mindenem fájt, mintha ki lettem volna facsarva. De aztán elmúlt. Viszont amikor jöttem hazafelé, lehet, hogy épp azért, mert hazafelé tartottam, már éreztem, hogy ki vagyok pihenve. Most már inkább 10 napos, rövidebb turnékat csinálunk, mert megtehetjük, hogy kireptetnek minket. Itthon viszont már turista vagyok, egy bőröndben lakom hónapokig. Végül is csodálatos az egész, nem azért mondom, de elég intenzív is.

Visszatérve a kérdésre: én ezt úgy fogom fel, mint egy küzdősportot vagy mint egy keleti filozófiát, egy jógát. Egy küzdősportot is az életed végéig művelsz. Igazából ez az egész az életművem, az életutam, a munkám is, ugyanakkor a filozófiám, az életem is, és ezt át tudom vinni a keleti felfogásba. Régebben csináltam a vusu kung fut, láttam 80 éves mestereket, akik egy életen át gyakorolnak valamit. Én is megpróbálom ezt így felfogni. Folyamatosan dolgozom a technikákon, hogy úgy osszam szét az energiákat, hogy ne fogyjon el. Próbálom fejleszteni magam, hogy a szintet fenntartsam."


Az örök záró kérdés: mi a helyzet a Tormentorral?

„Farkas Gyuri a Bornholmban játszik, Szigeti Attila annyira nem aktív, de úgy veszem észre, hogy ő is hajlana a dologra. Továbbra is kérdés, hogy Zsolttal mi a helyzet. Ő Hamburgban tetovál egy nagy szalonban. De nem ússzuk meg, hogy előbb-utóbb valamit ne csináljunk. Amúgy már az Anno Domini-felállás összejött egy kisebb zajongásra. Szeretem a kihívásokat, de kiégetni sem akarom magam, eléggé le vagyok terhelve. Itt én lennék a keresztmetszet. Egy kis türelem kellene, hogy találjunk egy kis időt. A Mayhem mindig is sok időt elvett, de ma már a Sunn O))) is csaknem olyan szinten van. A Sinsaenumnál is meg kéne nézni, mi lesz belőle. Most még egy kis bébidémon, de már szép karmai vannak. És ott a jó öreg Tormentor, ami az alfa."

A teljes Csihar interjút az októberi HammerWorld magazinban olvashatod el.


 

MAYHEM
24 Mar 17 Karlstad (SE) Nöjesfabriken
25 Mar 17 Stockholm (SE) En Arena
26 Mar 17 København
(DK) Amager Bio
27 Mar 17 Aarhus (DK) Train   
29 Mar 17 London (UK) Electric Ballroom
30 Mar 17 Manchester (UK) Club Academy
31 Mar 17 Dublin (IE Academy
01 Apr 17 Glasgow (UK) Lords of the Land     
05 Apr 17 Lausanne (CH) Les Docks
06 Apr 17 Milano (IT) Live Club
07 Apr 17 Nova Gorica (SI) Mostovna
08 Apr 17 Wien (AT) Metal Meeting
09 Apr 17 Zagreb (HR) Vintage Club
10 Apr 17 Belgrade (RS) Dom Omladine
11 Apr 17 Sofia (BG) Mixtape5
12 Apr 17 Brasov (RO) Club Rockstadt
13 Apr 17 Athens (GR) Fuzz Club   
15 Apr 17 Budapest (HU) Durer Kert
16 Apr 17 München (DE) Dark Easter Metal Meeting


 

Hammer TV

 
HAMMERFALL - Itt az első dal a 2022-es albumról: Hammer Of Dawn
2021. december 1. (szerda) 06:01

2022 elején jelenik meg az új Hammerfall album, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal azonban már lehet ismerkedni. A Hammer Of Dawn nóta hivatalos klipje ma délután érkezik majd. Az új anyagot Fredrik Nordströmmel rögzítették a Castle Black stúdióban, az ének felvétele pedig Jacob Hansennel folyt a dániai Hansen stúdióban.   www.facebook.com/hammerfall   HAMMERFALL - Hammer Of Dawn (a 2022-es album előzeteseként)    

GOJIRA - A következő lemez újra keményebb lesz?
GOJIRA - A következő lemez újra keményebb lesz?

A 2022 elején startoló Európa-turné keretében Budapestre is eljön majd a Gojira. Az áprilisban megjelent Fortitude lemezük még a pandémia előtt íródott, Joe Duplantier frontember pedig...

AD INFINITUM - Klip született a zenekar kedvenc dalához: Inferno
AD INFINITUM - Klip született a zenekar kedvenc dalához: Inferno

Chapter I: Monarchy címmel még 2020 tavaszán jött ki a debütáló albuma annak a szimfo-metal csapatnak, az Ad Infinitumnak, amely eredetileg a Rage Of Light éléről ismert svájci...

NEW HORIZON - Himnikus északi power metal Erikkel és Jonával a H.E.A.T.-ből: We Unite
NEW HORIZON - Himnikus északi power metal Erikkel és Jonával a H.E.A.T.-ből: We Unite

Egy New Horizon névre hallgató új power metal projektben fogott össze a H.E.A.T. billentyűse/dalszerzője, a multihangszeres Jona Tee, valamint a csapatból egy éve távozó Erik Grönwall...

THREE DAYS GRACE - Klippel az első dal a májusi albumról: So Called Life
THREE DAYS GRACE - Klippel az első dal a májusi albumról: So Called Life

Explosions címmel május 6-án jelenik meg a kanadai Three Days Grace hetedik albuma, a 2018-as Outsider lemez utódja, első előzetesként pedig már lehet ismerkedni a So Called Life dalukkal....

RUDÁN JOE - Jön az új album, szöveges videóval a harmadik dal: Egy új világ reggelén
RUDÁN JOE - Jön az új album, szöveges videóval a harmadik dal: Egy új világ reggelén

Feketén fehéren címmel érkezik Rudán Joe új albuma december 3-án. A korábban többek között a Pokolgép, a P. Mobil és a Dinamit élén álló legendás énekes új lemezén 12 friss...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS