CRIPPLED BLACK PHOENIX - Albumpremier, decemberben újra Budapesten

A turné egyik vendége a Publicist UK, a másik pedig Makó Dávid szólóprojektje

2016. október 28. (péntek) 05:03 | utoljára módosítva: 2016. október 28. (péntek) 05:04

Szinte napra pontosan egy évvel a tavalyi koncertje után, december 15-én ismét Budapesten lép fel a brit prog/post rocker Crippled Black Phoenix. Az egykori Electric Wizard, Mogwai és -(16)- tagokból alakult, a folk és a drone, valamint a pszichedelikus, prog és poszt-rock elemeiből nagyívű, befelé űrhajózós balladákat gyúró banda az új lemezét mutatja be az őszi turnéján. A hivatalosan november 4-én megjelenő Bronze albumot máris végighallgathatod.
(Fotó: Réti Zsolt)

 www.facebook.com/CBP444


A koncert Facebook oldalaA Crippled Black Phoenix társaságában érkezik a Dürer Kertbe a Relapse kiadónál tavaly debütált Publicist UK, akik a komor, new wave-es, goth rockos, poszt-punkos zenéjükkel a műfaj egyik legnagyobb ígéretének számítanak. Az Európa-turné egésze alatt nem más lesz a másik vendégzenekar, mint az egykori Stereochrist és jelenlegi HAW frontember Makó Dávid szólóprojektje, a The Devil's Trade.

CRIPPLED BLACK PHOENIX - (a 2016-os Bronze album)


"Felsorolni is nehéz lenne, mennyi és milyen különböző stílusú zenekarban fordult meg eddig Justin Greaves, a Crippled Black Phoenix fővezére: az Iron Monkey súlyos sludge zenéje, a Hard To Swallow powerviolence világa, az Electric Wizard bekábult doomja vagy a Sunn O)))-vezér Stephen O' Malley-val és az egykori Cathedral-frontember Lee Doriannal alapított Teeth Of Lions Rule The Divine mind a karrierje fontos részét képezi. A legfontosabb mégis a Crippled Black Phoenix, amellyel saját definíciója szerint az 'utolsó idők balladáit' írja – egyszerre utalva a dalokat átjáró mély szomorúságra és a zenekar különleges stílusára. A Crippled Black Phoenix ugyanis épp annyira merít a Pink Floyd űrbe markoló pszichedeliájából, a Mogwai poszt-rockjából, mint a gazdagon hangszerelt prog rockból.

A banda politikai tudatosság és grandiózusság terén is kilóg pályatársai közül: több ízben adtak már ki két lemezes konceptalbumokat, amelyek általában olyan témákat boncolgatnak, mint az emberi természet, a bolygónk jövője, az állatvédelem vagy az aktuálpolitikai helyzet. Ehhez jön még a tagság függvényében változó hangszerelés, mely mindig bőven túlmutat a rockzenében bevettnek számító eszköztáron, így valóban nem túlzás a Crippled Black Phoenix-et az elmúlt tíz év egyik legkülönlegesebb, állandóan új utakat kereső zenekarának nevezni, akik folyamatosan új utakat keresnek. A zenekar tavaly a tervezett negyven perces helyett egy kétórás koncertet adott, most pedig visszatér, hogy bemutassa az új albumát – így a mostani alkalom különlegességében biztos nem marad majd el az elsőtől.

A Publicist UK története már-már zavarba ejtő mértékben emlékeztet a Beastmilkére: adott négy, leginkább különböző extrém bandákból (Municipal Waste, Melt Banana, Revocation) ismert tag, akik – ahogy Kvohsték is – fogták a 80-as évek elejének dark wave-jét, a Joy Divisiont, a Sisters Of Mercyt és ötvözték mindezt a poszt-punk zabolázatlan gitárfutamaival, valamint az énekes Zachary Lipez komor, hideglelős baritonjával. Nem meglepő, hogy a még 2014-ben megjelent első demóról a metal és rockmagazinok épp oly elismeréssel írtak, mint a punk fanzine-ek vagy a poplapok.

A szupergruppra hamar le is csapott az extrém zenék egyik sarokkövének számító Relapse Records; a kvartett bemutatkozó albuma, a Forgive Yourself már náluk jelent meg – és be is váltotta a zenekarhoz fűződő reményeket. 'Mintha a The Murder City Devils próbálna meg Joy Division dalokat játszani, Michael Girával a mikrofonnál' - írta a lemezről a Revolver kritikusa.

Dalaikkban ugyan érezhető a tagok egykori zenekaraira jellemző erőteljes húzás, a kulcs mégis az egyszerre slágeres és beborult, komor poszt-punk – new wave ötvözet, ami már az első alkalommal a hallgató bőre alá kúszik és nem enged. A Publicist UK egyértelműen a műfaj egyik nagy ígérete, akiket még most, a karrierjük elején, egy intim hangulatú klubkoncerten lehet megnézni.

'A The Devil's Trade minden, ami az eddigi zenekari életem mögött van. Az összes olyan dal, amivel nem tudtam mit kezdeni. Nagyon sokáig nem is törődtem velük, frappánsakat meg végképp nem tudok írni róluk. Nagyon személyes és esendő' - mondja szólóprojektjéről Makó Dávid, akinek nevéhez az utóbbi idők egyik legkomolyabb dalszerző-előadói bemutatkozása fűződik.

The Devil's Trade tavaly ősszel online megjelent első nagylemeze, a Those Miles We Walked Alone komoly sikereket aratott. 'A dalok egytől egyig csodálatosan sikerültek' (Magyar Narancs), 'világszínvonalú produkció' (Est.hu) – a kritika csak hozsannákat zengett róla. A bluesos-bendzsós-folkos hangszerelés, Makó elképesztő hangja valóban nagyon erős produkciót eredményezett. A lemez bakelitváltozatát az A38 Hajó adta ki, a Cseh Tamás Program támogatásával – jelenleg a GarageLive online boltjában kapható."

 

Hammer TV

 
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
2021. december 4. (szombat) 09:32

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig Schuster Lórival beszélgetett Fábry Sándor. És már az indítás remek volt... Fábry Sándor: "...A zacskós tejet már beadtuk, mint hungarikumot. Szeretnénk téged is beadni, mert úgy vagy rock-ikon, zenekarvezető, hogy se nem énekelsz, se nem zenélsz. És mégis... Ez a világon egyedülálló." Lóri: "...Annak idején, az Országos Rendező Iroda és más egyéb cégek azt mondták, hogy szervező csak az lehet, aki a zenekar tagja. Mert a szervező vagy a menedzser, az egy rohadt kapitalista ármány. Az kizsákmányolja a zenészeket... Így aztán levizsgáztam kongából..." A P. Mobil ma este Gyöngyösön játszik, az idei év utolsó Mobil-koncertje pedig a klubjukban lesz, az Analogban december 11-én. És még egy hír, már vinylverzióban is...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS