HUNGARICA - Mentes Norbert a magyar-lengyel albumról, az új klipről

November 5-én lemezbemutató koncert a Barba Negrában

2016. október 16. (vasárnap) 01:22 | utoljára módosítva: 2017. január 18. (szerda) 14:13

Haza és Hűség címmel jelent meg a Hungarica új albuma, a lemezbemutató nagykoncert pedig november 5-én lesz Budapesten a Barba Negra klubban. A lengyel-magyar barátság év jegyében készült különleges, magyar és lengyel nyelvű dupla album címadó dalához egy nagyszabású klip is született, s ennek kapcsán beszélgetett Mentes Norbert gitárossal Ladányi Zsolt a gyöngyösi Maxirádióban.

 www.facebook.com/hungarica


Ladányi Zsolt - a MaxiRádió Gyöngyös FM 92.4 MHz (RockFactor, Rock 1 Óra) műsorvezetője - nemrég interjút készített Mentes Norberttel, egyrészt az új Hungarica lemezről, másrészt az új klipről, amit Császár Tamás rendezett, aki korábban a több mint egy milliós nézettségű Ide születtem kultikus filmet is forgatta a zenekarral. A Rock 1 Óra adásában elhangzott beszélgetés leiratát máris elolvashatod.


Idén 10 éves a Hungarica! Engedd meg, hogy ehhez is gratuláljak! De térjünk rá a lemezre! Egy erdélyi népdal és Petőfi Sándor egyik verse is feldolgozásra került a magyar nyelvű lemezen. Miért pont erre a két dalra esett a választásotok?

"A történet tulajdonképpen: az egyik dalt, az Akkor szép... erdélyi népdalt azt már játsszuk évek óta, csak még nem került lemezre, Petőfi Sándor Az erdélyi hadsereg című költeménye pedig az utolsó pillanatokban került a lemezre. Ez egy konceptlemez, aminek egy része a lengyel barátságról, a közös múltról, a jelenről és a jövőről szól. Petőfinek erre a versére talán februárban akadtam rá, és úgy gondoltuk, hogy mindenképpen helyet kell, hogy kapjon az albumon."HUNGARICA - Az erdélyi hadsereg (szöveges videó a 2016-os albumhoz)


 Tíz új, valamint bónuszként két korábbról már ismert szám hallható a lemezen. A lengyel verzióra az új dalaitok kerültek fel.

"Ez egy különleges dupla album. Az egyik korong magyar nyelven készült, a másik lengyel nyelven, de a kettő nem egyforma, tehát vannak különböző tételek az albumokon. A dalokat nagyrészt jómagam írtam, de a zenekarból kivette a részét a dobosunk, Kis Dániel, valamint Fábián Zoltán énekes is. A szövegeket 90 százalékban Pusztai Zoltán jegyzi. Vendégzenészekből rengeteg van, mert a dalok között vannak olyanok, például a lengyel albumon, amelyeket már 10 évvel ezelőtt vettünk fel."Egészen érdekes tok készült a lemezhez.


"Az érdekesség az, hogy mivel Lengyelországban is megjelent az album, ezért ez egy dupla korong. Igényes dolgot akartunk, hiszen ha valaki áldoz arra, hogy megvesz manapság egy CD-t, megérdemli ezt. Ez az album szinte olyan, mint egy könyv, gyönyörű digipack csomagolásban van, nagyszerű dizájnnal. A lényeg az, hogy az embernek legyen kedve felrakni a polcra, vagy megfogni, és ezért döntöttünk úgy, hogy egy nagyon igényes booklettel, borítóval, digipack csomagolással fogjuk kihozni az albumot."

 


HUNGARICA - Haza és hűség (a 2016-os Haza és hűség albumhoz)


A címadó dalhoz készített nagyszabású videoklipben egy misztikus, szárnyas lengyel harcos és egy magyar lovas huszár szerepel. Császár Tamás rendezte, aki korábban a – több mint egymilliós nézettségű – Ide születtem kultikus filmet is forgatta veletek. A videó két nap alatt érte el az 52 ezres nézettséget! Jó úton halad az egymillió felé?

"Én bízom benne! De minket is meglepett, hogy két nap alatt ennyien megnézték. De valamilyen szinten ezt azért előre éreztem, mert egy olyan különleges dolgot, meg egy olyan koncepciót találtunk ki, és olyan igényes kivitelezéssel, aminek komoly üzenete van, látványban és képi világban... Ennek hatni kell a lelkekre. De hát gyorsan pörög, és ez minket is meglepett. Reméljük, hogy nem fog megrekedni! Én magam is sokszor megnézem, mert mindig találok újat benne, olyan látványelemeket, amiket az ember többször megnéz."Hol forgattátok?


"Gödöllő mellett a Sissi pihenőnél, illetve annak környékén zajlott a forgatás."Nagyon megindító a történet, ahogy egy szárnyas lengyel lovas segít egy sérült magyar huszárnak. Kinek a fejéből pattant ki ez az ötlet?

"Mivel ahogy mondtam, ez egy félig-meddig konceptalbum, ehhez kerestünk egy megjelenési formát, mind a borítón, mind a klipben. A lengyeleknek van egy misztikus, szárnyas huszárjuk, egy 17. századi történelmi alak. A magyaroknak meg a 19. századból a huszár ilyen, az 1848-49-es szabadságharc idejéből. Ezt a kettőt hoztuk össze úgy, hogy a lengyel huszár, aki 200 évvel korábban tevékenykedett, egy misztikus ködből jelenik meg, vagyis amolyan időutazással oldottuk ezt meg.

De a királyi vérvonalak keveredésétől kezdve a közös történelmi sorscsapásokon keresztül sok minden összeköt minket . És ez a lengyel lelkekben olyan mély nyomot hagyott, ami talán a magyar lelkületben annyira is nincs benne. Ezért gondoltuk azt, hogy így a lengyel-magyar kulturális év alkalmából a két történelmi huszár egymásra találását, egymás megsegítését, - ami ugye a múltban is megvolt a két nemzet között, megjelenítse ez a kis történet.

Azonban a jelen eseményeihez is kapcsolódik, mert ahogy nézzük, Közép-Európában igazából a lengyelekkel vagyunk olyan szövetségben, amire lehet építeni. Bár most a Visegrádi Négyekbe bekapcsolódott két másik ország is. Ez az együttműködés jövőbe mutató perspektívát is nyújt, ami a klipben megjelenik a végén, az egymás segítése, az együttes útmutatás a jövővel kapcsolatban."Amit most elmondtál, nem is történet..., hanem történelem! Ez nagyon le is jön a klipet nézve. Magyarországon mikor lesz a lemez hivatalos bemutatója?

"A hivatalos lemezbemutató már október 21-én elindul Nagykanizsán, 23-án pedig Győrben játszunk. November 5-én lesz a budapesti lemezbemutató a Barba Negrában, ahol az Ismerős Arcok társaságában fogunk fellépni. Tehát kiemelten fontos lesz ez a november 5-i dátum." 


Itt a Hungarica új dupla albuma!


"A lengyel-magyar barátság éve az idei, és a Hungarica ennek jegyében készítette el a Haza és hűség című, magyar és lengyel nyelvű dupla albumát.
 
A dupla album különlegessége, hogy nem egyforma a magyar és a lengyel korong. A lemezen vendégszerepel sok magyar sztárvendég többek között Pohl Mihály (Lord), Tóth Attila (Pokolgép), Kovács Koppány (Rómeó Vérzik), Hoffer Péter (ex- Moby Dick, Rúzsa Magdi). A magyar közreműködők mellett énekel a lemezükön a népszerű lengyel énekesnő Edyta Szkołut (Nonamen, Pozytywka) is.

 

 

www.hungaricamusic.hu
 


HUNGARICA - London hiába vár (km. Pohl Mihály, Tóth Attila, Sziva Balázs, Kovács Koppány)


A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

Hammer TV

 
TEN - Premier a dallamrocker bandától, az első dal a februári lemezről: Fearless
2021. december 6. (hétfő) 17:02

Here Be Monsters címmel február 18-án jelenik meg a Gary Hughes vezette brit dallamrocker Ten új albuma, a 2018-as Illuminati lemez utódja, első előzetesként pedig a Fearless dallal lehet ismerkedni. A Ten nem is egy, hanem két új albumot készített el a világjárvány okozta kényszerpihenő miatt, de a két lemez között nincs kapcsolat, a Here Be Monsters tehát nem amolyan első rész, hanem egy önálló anyag. A producer maga Gary Hughes volt, a keverést és a maszterelést pedig Dennis Ward végezte, akivel már a 2011-es Stormwarning lemez óta együtt dolgoznak.   www.facebook.com/TenOfficial TEN: Gary Hughes - ének Dann Rosingana - gitár Steve Grocott - gitá Steve McKenna - basszusgitár Darrel Treece-Birch - billentyűs hangszerek + Markus Kullman - dobok (vendég)   TEN - Fearless (a 2022-as Here Be Monsters albumról) TEN - Here Be Monsters (02/18 - Frontiers) 01. Fearless...

OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János
OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János

78 éves korában rövid betegség után meghalt Kóbor János, Mecky, az Omega frontembere, adta hírül a zenekar. Az énekes pár héttel ezelőtt került kórházba. "Rajongók milliói...

P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS