EXODUS - Hivatalos beharangozó videó az Európa-turnéhoz

És egy eddig nem publikált koncertbeszámoló

2016. október 13. (csütörtök) 08:14

Október 21-én startol az Exodus, az Obituary és a Prong közös Európa-turnéja, amelyen az ausztrál King Parrot is részt vesz. A maximálisan metal körútnak lesz nagyar állomása is, a Dürer Kertben november 16-án, most pedig megnézheted az Exodus friss videós turné-beharangozóját.

 A koncert Facebook oldalaEXODUS - Battle Of The Bays (hivatalos turné-beharangozó)
Födör Judittól egy eddig publikálatlan koncertbeszámoló a tavalyi, bécsi Exodus buliról:EXODUS
Szene, Wien


Noha a nyári fesztiválszezon már javában dübörög, szerencsére klubbulikból sem akad hiány úgy itthon, mint határon túl. Sajnos az Exodus idei európai köre ismét elkerült bennünket, így amikor megjelentek a környező - egyébként is igen szűk számúra szabott - dátumok, fel sem merült, hogy 250 kilométer elválaszthat bennünket.

A bécsi Szene adottságai korábbi tapasztalatok alapján is tökéletesnek bizonyultak egy Exodus-kaliberű bulinak (noha nem töltenek meg stadionokat, a néhány száz fős kemény mag kivétel nélkül belakja az erre alkalmas klubokat). Nos, most kicsit lazábban voltunk, mint pl. néhány hónappal ezelőtt a „sorstárs” Overkill koncertjén, de lévén a határmenti Nickelsdorfban épp aznap startolt az idei Nova Rock a búcsúzó Mötley Crüe-val az élen, ez cseppet sem lepett meg.

 Mint az ismeretes, Gary Holt Slayer-beli tevékenységei miatt nem utazott át a zenekarral (ám, ami még érdekesebb, a legtöbb USA dátumot is lemondani „kényszerült"..., így őt továbbra is az a Kragen Lum helyettesíti a koncerteken, akit a járatosabbak - Lee Altus mellett - a szintén amerikai thrasher Heathen soraiból ismerhetnek.

Mielőtt a tények siránkozásnak tűnnének, leszögezném, hogy Gary fizikai jelenlétének hiánya pont annyira rombolta az élményfaktort, amennyire Kragen profizmusa kritizálható lehet – semennyire.

Egészen meglepő, mennyire könnyen beilleszkedett a zenekarba, a személyes kapcsolat persze régebbre nyúlik vissza, de a színpadon teljes mértékben együtt lélegzett úgy a közönséggel, mint a zenésztársaival - Lee-vel tökéletes párost alkotnak (szerencsére ennek is meg van a maga fix helye a Heathenben), nulla munka szaga van a közreműködésnek, érződik a baráti légkör, aminek ékes bizonyítéka, hogy nem egyszer egymással szemben, vigyorogva játszottak, néha még egy kis „friendly fun” is belefért (hátulról összekoccanás, pofaösszetolás, stb.).

 A hirtelen visszarántott és megtáltosodott Zetro-val ez volt első találkozásom, ettől függetlenül nem volt kétségem afelől, hogy nem fog csalódást okozni, emellett viszont igyekeztem nem előre túlértékelni a korábbi munkássága alapján. Aztán a nyitó Black 13 első taktusainál el is illant mindennemű kételyem – egy igazi színpadszántó fúria, pont olyan még ma is, mint ahogy a 80-as, 90-es években, hisztérikus, elmebeteg – de pont ezért kiemelkedő figurája a színtérnek.

A harmadik nóta végére már szakadt róla a víz, hiába már ő is túl van az ötvenen, a kor cseppet sem érződött rajta, ahogyan a jó pár kimaradt év sem. Dukes első osztályú frontember volt, de kétség sem férhet ahhoz, hogy Zetro visszatérésével lett kerek a történet.

Színpadi inverze a basszer Jack Gibson, aki ez alkalommal is a tőle megszokott nyugodt figurát hozta, kimértsége már-már fellengzősnek hatott, de valamilyen módon ez az ellentét baromi hatásos tud lenni élőben. Az eredeti tagságot egy személyben képviselő Tom Hunting mindennemű elfogultság nélkül a thrash színtér egyik (ha-nem-a) legalulértékeltebb dobosa – a már korábban említett Overkill-ütős Ron Lipnickivel egyetemben – lenyűgöző az a laza, mégis iszonyatosan feszes tempó, amit diktál, nincs melléütés, őrület, amit produkál, egy géppuskalábú kolibri az ember.

A programra egyetlen jó érzésű rajongónak sem lehetett panasza, szinte kifogásolhatatlan repertoárt sikerült összeállítaniuk, ennek épp’ negyedét az új lemez szolgáltatta (személy szerint nem értem, hogy miért erőltetik a Salt The Woundot, de ez már egyéni szoc. probléma), efelett viszont egészséges egyensúlyban kerültek elő minden érából dalok. Külön jól esett, hogy nem bontották szakaszokra a szettet, simán volt Pleasures Of The Flesh (!) után Body Harvest, vagy BBB után War Is My Shepherd.

A koncert zárásaként egy igazán bájos pillanatnak lehettünk szemtanúi, amikor Zetro felkapta a színpadra a még zsenge generáció egy általános-alsós forma tagját, Lee pedig a nyakába akasztotta a baltáját - kicsit zümmögött vele a kissrác, aki láthatóan oda meg vissza volt az élménytől – mindig szívet melengető a gyerek-jelenség, főleg az ilyen jellegű bulikon – öröm látni, hogy még mindig megmozgatja az egészen fiatal korosztályt az efféle muzsika. Ha valaki majd megkérdezi december végén, hogy melyik volt az év leggyilkosabb bulija, kétségkívül ez az este fog az első helyen állni. Tömény energia.
 


EXODUS - The Toxic Waltz & Strike Of The Beast (Gothenburg, 2016)
 

Hammer TV

 
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
2021. december 4. (szombat) 09:32

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig Schuster Lórival beszélgetett Fábry Sándor. És már az indítás remek volt... Fábry Sándor: "...A zacskós tejet már beadtuk, mint hungarikumot. Szeretnénk téged is beadni, mert úgy vagy rock-ikon, zenekarvezető, hogy se nem énekelsz, se nem zenélsz. És mégis... Ez a világon egyedülálló." Lóri: "...Annak idején, az Országos Rendező Iroda és más egyéb cégek azt mondták, hogy szervező csak az lehet, aki a zenekar tagja. Mert a szervező vagy a menedzser, az egy rohadt kapitalista ármány. Az kizsákmányolja a zenészeket... Így aztán levizsgáztam kongából..." A P. Mobil ma este Gyöngyösön játszik, az idei év utolsó Mobil-koncertje pedig a klubjukban lesz, az Analogban december 11-én. És még egy hír, már vinylverzióban is...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS