NAGY FERÓ - "Hadd védjem meg akkor egy kicsit Desmond Childot!"

Új Beatrice dal is van, de arról keveset hallani

2016. augusztus 26. (péntek) 07:03

A napokban egy új dallal jelentkezett a Beatrice, a médiában azonban most inkább azért szerepel Nagy Feró, mert a román közszolgálati televízió egyoldalúan, a Kolozsvári Magyar Napok ellen uszító módon számolt be a Beatrice múlt heti koncertjéről. A maszol.ro azt írja, hogy várhatóan ez a botrány nem is marad következmények nélkül: szeptemberben az ügy a TVR vezetőtanácsa és etikai bizottsága, illetve az Országos Audiovizuális Tanács elé kerül, Nagy Feró pedig perelni készül.


A maszol.ro azt is megtudta, hogy a Kolozsvári Televízió román adásának főszerkesztője nem is engedte be a híradóba a közpénzen készült, ferdítő tudósítást. Szerzője, Diana Apahidea azt mondta a lapnak, hogy nem nyilatkozhat az ügyről. További részletek itt.


Nagy Feró tegnap a mno.hu-nak is nyilatkozott, egyrészt a kolozsvári koncertről, a buli előtt adott migránsos interjújáról, de a Desmond Child-féle ’56-os emlékdalról is, amelyben ő is énekel.


„Ez a mi Európánk, és vigyáznunk kell rá, ám a félelem még nem migránsellenesség” – mondta az mno.hu-nak Nagy Feró, majd hozzátette, ha mond valami hülyeséget, az lejön mindenhol, de a lényegről senki nem beszél. Az énekes körül forrt a levegő az elmúlt napokban. Előbb a román hatóság indított vizsgálatot a Beatrice kolozsvári koncertje miatt, aztán a sajtó kapta fel egy nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, a menekültek minden nőt meg fognak erőszakolni. Erről is megkérdeztük Nagy Ferót, de szóba került a politikai megosztottság, a nagy botrányt okozott ’56-os emlékdal, és kiderült az is, vajon az énekes visszaadja-e a lovagkeresztjét.

Múlt heti kolozsvári koncertjük miatt feljelentést tett a Kolozs megyei rendőrség, az ügyészség pedig fasiszta, rasszista, idegengyűlölő jelképek használata és háborús bűnösök emlékének ápolása gyanújával nyomoz. Mi történt Kolozsváron?

"Iszonyúan fáj, ha lerasszistáznak. Főleg, ha ilyen aljas módon teszik. A múlt héten mindenki azt kérdezte tőlem, hogy mi volt az a botrány Kolozsváron. De hát nem volt semmilyen botrány, mert nem történt semmi. Lejátszottuk a koncertet minden gond nélkül, majd nem sokkal később a román közszolgálati televízió leadott egy riportot, amelyben azt állították, hogy dicsőítettük Hitlert, Sztálint és az Iszlám Államot. A XX. század című dal alatt a háttérben képeket vetítettünk, amelyeken valóban felbukkant Hitler, Lenin – a román tévések őt tévesztették össze Sztálinnal – és fotók a migránsokról. Emiatt lettünk nácik és rasszisták.

Ráadásul a románok bevágtak egy felvételt, ahol azt éneklem, hogy 'Kolozsvár újra magyar város lesz'. De ez nem Kolozsváron hangzott el, hanem egy váci fellépésünkkor egy kocsmában. Valaki kérte a nótát, mi meg eljátszottuk. A kocsmában mindig jól jön egy kis irredentizmus."


Akkor a váci felvétel miatt született a feljelentés?

"Ahogy mindig, most is magyarul és románul is köszöntöttem a kolozsvári közönséget, elmondtam, hogy örülök, hogy Corvin Mátyás szobra előtt elénekelhetem, hogy 'Magyar vagyok, magyarnak születtem', és ezért köszönet a többségi nemzetnek. Minden tiszteletet megadtunk, és ezek után egy manipulált felvétellel és értelmetlen vádakkal támadtak ránk. Amiben az a legrosszabb, hogy magyarázkodnunk kell. Mert ha már magyarázni kell, eleve rossz helyzetből indulsz. Szerencsére azért a legtöbben értik, hogy a dalunk éppen az ellenkezőjéről szól, mint amit állítanak rólunk. Arról énekelek, hogy minket, magyarokat 'zsebre vágott a történelem'. Bebuktuk a teljes XX. századot."


Ahogy említette, a koncert alatt vetített képek között menekültek is feltűntek: ez azt jelenti, hogy a jelenlegi válság során is zsebre vág minket a történelem?

"Remélem, hogy nem. Én szeretem azt az Európát, amelyben élünk, ezért aggódom érte. De ki képviseli most Európát? Csak a visegrádi négyek, mindenki más könnyedén túladna rajta. Mi azt mondjuk, ez a mi Európánk, és vigyázunk rá. Ez nem migránsellenesség. Arról van szó, hogy ha valaki jön hozzám, ott a csengő, csöngessen be, és ne dörömböljön, ne rúgja be az ajtót. Kérdezze meg, bejöhet-e, és mutassa meg a papírjait, hogy tudjuk, kivel van dolgunk. Én még a testvéri Romániába se mehetek át iratok nélkül; nekik miért lehet áttörni a kerítésen? És ha ezek után rosszallom a dolgot, rögtön migránsellenes leszek."


A Borsnak azt nyilatkozta, ezer százalék, hogy a migránsok az összes nőt megerőszakolják. Ez alapján sem vádolhatják menekültellenességgel?

"Ezen már pontosítottam: nem ezer százalék, csak a fele. Ez persze egy költői túlzás volt, ami annyit jelentett, hogy nem jók a tapasztalataink. Azt érzem, hogy amit eddig kiharcoltunk a nők védelmében, annak hamarosan vége. És nem értem, ezt a csajok miért nem veszik észre. Mi persze még toleránsak vagyunk, nálunk nem gyújtottak fel egy menekülttábort sem, Németországban ez mindennapos esemény, még ha nem hallunk is róla azonnal. Ez vajon véletlen? Azt látjuk, hogy a menekültek folyamatosan a mobiltelefonjukat nyomogatják, beszélnek, interneteznek.

Ha én kimegyek külföldre, állandóan azt nézem, mennyibe kerül a telefonálás, mennyi internetelérésem van még. Kíváncsi vagyok, ők milyen szolgáltatónál vannak, mert én is odaszerződöm. Ha ez egy átlagos magyar állampolgárnak eszébe juthat, akkor megkérdőjelezi a dolgokat, hogy itt valami nem stimmel. Hogy valamiről nem tud, és amiről nem tudunk, az félelmetes. Ez mindig így volt a történelem során. És a félelem csak akkor múlik el, ha megismerjük, amitől félünk. De akkor mutassák meg, magyarázzák el, beszéljünk nyíltan a dolgokról. Lehet, hogy a menekült egy ártatlan ember, akit be kell fogadnunk, de ezt egyelőre nem tudom eldönteni."


Sokan azon a véleményen vannak, hogy a közel-keleti helyzetért Amerika és Európa a felelős, így vállalnunk kell a rossz politikai döntések következményeit, és be kell fogadnunk a háború elől menekülőket.


"Ezzel egyetértek. De hogy állapítom meg, hogy ki menekül a háború elől, ki jön haszonszerzésből, és kicsoda a terrorista? Nincs időnk kideríteni. A napokban egy kisgyerekről szedték le a robbanóövet Irakban. Engedjék meg nekem, hogy féljek és gyanakodjak, és megvédhessem a családomat és a nemzetemet."


Komoly botrányt okozott a napokban az ’56-os emlékdal ügye is, amikor kiderült, hogy a dalszerző, Desmond Child egy saját korábbi szerzeményét adta el újra az államnak. Ön is szerepelt a dalban. Mi a véleménye a dologról?

"Nem elegáns a hatvanadik évfordulóba belepiszkítani. Ha ez a dal született, akkor ezzel ünnepeljünk. Az egészet sajnos Desmond Child rontotta el. A sajtótájékoztatón ugyanis azt mondta, Orbán Viktor kérte fel a dalszerzésre. És ahogy a miniszterelnök neve elhangzott, ennek a dalnak már esélye sem volt. Sikerült, ahogy sikerült, mégis egy világhírű zenész csinálta. És még valami: ha írok egy dalt húsz évvel ezelőtt, az attól még az én dalom, és azt csinálok vele, amit akarok. Ez nem lopás. A dal korábban egyetlen YouTube-videón hangzott fel egy egyetemi zenekar előadásában. Maradjunk tehát annyiban, hogy eddig nem is létezett."


Mégis túl sok volt az ellentmondás a dal körül. Korábban azt állították, vadonatúj szerzeményről van szó, ami csak ötvenmillió forintba került, a dalszerző eközben azt nyilatkozta, hogy ő nem kért érte pénzt, aztán kiderült, még a szerződést sem kötötték meg.

"Hadd védjem meg akkor egy kicsit Desmond Childot! Felkérték, és erre eszébe jutott, hogy van ez a nóta, nem vitte semmire, most akkor végre csinál belőle egy új dalt, írtak rá egy magyar szöveget, és ez így nekünk tényleg új. A vadonatúj dalról mindenki azt gondolja, hogy öt perce született. De ez hülyeség. A fiókom nekem is tele van dalokkal. A Nyolc óra munkát sem magamnak, hanem a Magyar Rádió akkori főszerkesztőjének írtam, ő akart énekelni, hát megcsináltam. De amikor a feleségem meghallotta, azt mondta, ne adjam másnak, mert ez az én dalom lesz. Én persze nem akartam lakodalmas rockot énekelni, de nem vitázhattam, és ebből lett a legnagyobb slágerem. Egy zeneszerző pályáján sok minden van, amit nehéz követnie annak, aki nem ismeri a zeneipart. Ezért sem elegáns ítélkezni. Hogy mennyibe került, nem tudom. Az biztos, hogy én nem kaptam érte egy fillért sem."


A teljes interjúhoz kattints ide!BEATRICE - Fáj a szívem! (2016-os dal)

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DIVIDED - Új klip született a Pyogenesis énekesével: Until The Stars Turn Cold
2020. november 25. (szerda) 15:26

A HammerWorld magazin júliusi-augusztusi összevont számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Divided zenekar második albuma, a Behind Your Neon Eyes. A csapat legfrissebb klipje ahhoz az Until The Stars Turn Cold dalhoz született meg, amelyben a Pyogenesis éléről ismert Flo V. Schwarz énekes a vendégük. "Kietlen pusztaság… A XXVIII. századi szmog már pár hónappal az utolsó telepesek eltűnése után elviselhetőbb lett, ám mikor a Divided és a stáb feltűnt a kihalt bolygón, addigra teljesen újjászületett az atmoszféra. A természet visszakövetelte azt, ami régen az övé volt... Az épületek falain repkény táncolt, a kerítéseket göcsörtös faágak ejtették foglyul, még az utolsó atomvillanáskor szoborrá dermedt belvárosi kisnyugdíjasokra is mohatelepek kúsztak fel mohón. Mert ez történt... A nap kihűl, az emberiség már szerteszét szóródott a galaxisban, mint egy gyermekláncfű gaz magjai...      ...

DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church
DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church

Alchemical Warfare címmel január 15-én új albummal jelentkezik a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapata, a Dread Sovereign. A bemutatkozó anyaguk egy 2013-as EP volt,...

AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis
AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis

Metamorphosis címmel már meghallgatható a death metalos Amorite kiadás előtt álló második albumának első dala. A hazai banda debütáló albuma még 2015-ben látott napvilágot...

FOO FIGHTERS - Dave Grohlék egy kisfilmben foglalták össze az eddigi 25 évüket
FOO FIGHTERS - Dave Grohlék egy kisfilmben foglalták össze az eddigi 25 évüket

Az új Foo Fighters album Medicine At Midnight címmel február 5-én lát majd napvilágot, a lemez felvezetéseként pedig egy 26 perces kisfilmben foglalták össze az eddigi pályájukat. Az...

GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops
GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops

Sea Savage címmel december 4-én jelenik meg az ír old school thrasher Gama Bomb hetedik albuma. A 2018-as Speed Between The Lines lemez utódjáról már a harmadik előzetessel, a szöveges...

KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence
KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence

The Absence Of Presence címmel még a nyáron jelent meg az új Kansas album, a legendás amerikai prog rockerek friss videója pedig a lemez címadó dalához készült el. A legutóbbi,...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS