OSSIAN - Friss interjú Paksi Endrével

30 éves jubileumi buli szeptember 10-én a Barba Negra Trackben

2016. augusztus 23. (kedd) 17:02 | utoljára módosítva: 2017. január 18. (szerda) 14:21

Pár nap leforgása alatt lett aranylemez az Ossian augusztus 10-én megjelent új válogatáslemeze, a 30 év legszebb balladái, de a hírek szerint hamarosan a platina minősítésről is beszámolhatunk. A zenekar teljes korszakából szemezgető, 19 dalos kiadvány – elsőként a csapat történetében – kizárólag a MOL benzinkutakon kapható - rendkívül kedvező 999 Ft-os áron!

Ladányi Zsolt - a MaxiRádió Gyöngyös FM 92.4 MHz (RockFactor, Rock 1 Óra) műsorvezetője - nemrég interjút készített Paksi Endrével, egyrészt a lírai válogatásról, másrészt a 30 éves zenekar jubileumi nagykoncertjéről, ami a Barba Negra Trackben lesz szeptember 10-én.  A Rock 1 Óra adásában elhangzott beszélgetés leiratát máris elolvashatod.

Számomra felvetett egy pár kérdést ez a lírai válogatáslemez, ezért felhívtam a bennfentest, Paksi Endrét, az Ossian énekesét.

Helló Endre!

"Szervusz, parancsolj!"


Elsőként az ejtett engem zavarba ezzel a lemezzel kapcsolatban, hogy miért pont csak egyfajta benzinkútnál lehet megvásárolni a CD-t? És miért pont benzinkutakon? A könyvesboltok vagy a lemezboltok már nem tudják a kívánt forgalmat biztosítani?

(nevet) "Na, most aztán jól nekem szegezted a kérdést! Figyelj, igazából ezekben a háttérdolgokban nem én vagyok elsősorban a kompetens. De amennyire én látom, ez gyakorlatilag Fejes Tomiék, azaz a Tankcsapda ötlete volt annak idején. Ők kezdték el ezt a fajta MOL-terjesztést. Gyakorlatilag ez egy jól működő történet, és úgy látom, úgy tudom, hogy ez a hálózat igazán komolyan veszi a dolgát. És kevés kiadvánnyal foglalkozik. Ha bemész egy ilyen helyre, láthatod, hogy gyakorlatilag 4-5 fajta kiadványt lehet kapni. Nagyon örülünk neki, hogy amikor ez a téma felmerült, azonnal rábólintottak, hogy az Ossian egy olyan produkció, egy olyan név, egy olyan zenekar, hogy bekerülhet a véráramlatba. Figyelj, semmi gond sincs a másfajta terjesztési verziókkal! Gyakorlatilag ez a cég azt mondja, illetve azt kéri, hogy ha egy produkciót ők terjesztenek, akkor ezt kizárólagosan tehessék. Tehát ennyi!

Volt egy nagyon aranyos komment ezzel kapcsolatban... Mindenki nagyon örül egyébként a kiadványnak, a Facebook oldalunkon a rajongók is. Azt írta egy srác, hogy 'Hú! Nagyon jó! Akkor most megyek és lemosatom a biciklimet!'

Nyilván vannak, akiknek nincs kocsijuk (Endrének sincs - a szerk.), de azért szerintem nagyon sok embernek van. És ha belegondolsz, 1988-ban jelent meg az első Ossian lemez. Azóta nem egy, nem kettő, nem három generáció nőtt fel. Ezt mi saját magunk is tapasztaljuk a koncerteken; jönnek az édesapák, az édesanyák, komplett családok, hozzák a gyermekeket.

Ahol én lakom, van egy tündér aranyos 70 éves hölgy. Évekig mosolyogtunk egymásra, köszöngettünk is. Fogalmam sem volt róla, hogy szokott Ossiant hallgatni, hogy szereti a zenénket. Úgy derült ki az egész, hogy egyszer találkoztunk, rám mosolygott, és azt mondta, hogy 'Hú, maga most nagyon megríkatott engem!', én meg: 'Jézusom, mit követtem el?' Akkoriban jelent meg az Ahányszor látlak című ballada, és kiderült, hogy a hölgyet nagyon megfogta ez a számunk. Ebből azt akartam kihozni csak, hogy nagyon sokfajta ember, nagyon sokfajta generáció hallgatott Ossiant, vagy érintőlegesen találkozott az Ossian zenéjével, és most ha bemennek a kútra, akkor meglátják ezt a kiadványt, ami szerintem egy 19 nagyon szép, nagyon gyönyörű dalból álló gyűjtemény. Ha megveszik, rájönnek, hogy ez a zenekar még mindig él, még mindig működik, és egy rakás jó dalt ír."
Az idén már a 30. születésnapját ünneplő Ossian a jubileum tiszteletére válogatta össze eddigi pályafutásának legszebb lírai szerzeményeit, szám szerint - ahogy mondtad - 19-et. Az titok marad a megjelenésig (az interjú a CD kiadása előtt készült - a szerk.), hogy melyik 19 szám kapott végül helyet a korongon? Bár egy dal, a Többet ér mindennél, úgy tudom, rajta van!

"Ha nem is titok, legyen még 1-2 napig meglepetés! Ráadásul ismerve az emberek mentalitását, azonnal be fog indulni a reklamáció, hogy ez a dal miért nincs rajta, az a dal miért nincs rajta... Elárulom neked, hogy számomra nagyon kellemes meglepetés volt, amikor elkezdtem összegyűjtögetni ezeket a dalokat a különböző érákból, hogy nagyon hamar betelt a 80 perc. Mármint a CD-re rakható 80 perc. Ez 19 dal. És képzeld el, hogy annyi ilyen jellegű számunk van még, amiket én szíves-örömest felraktam volna a CD-re, hogy az még egy komplett 80 percet is kitöltött volna. Nem akarok felelőtlenül ígérgetni, de beszélgettünk a kiadóval, hogy nem kizárt a jövőben egy második rész."


Készült esetleg vadonatúj Ossian dal is a lemezre?

"Nem, most kivételesen nem! Viszont Varga Zoli, akivel az előző 3 albumot csináltuk, és nem szeretek nagy szavakat pufogtatni, de úgy gondolom, hogy világszínvonalú munkát végez, mint hangmérnök. Zoli egységes hangképbe rendezte ezeket a dalokat, hiszen különböző korszakokban születtek."
Azt én is fontosnak tartom, hogy egyformán szóljanak a dalok egy lemezen. Eredetileg honnan jött a lírai válogatás ötlete? Hiszen ilyenre eddig még nem volt példa az Ossian történetében.

"Ez már régóta motoszkált bennem. A koncerteken általában 90%-ban a lendületes dalok működnek, tehát azokat játsszuk. Ezekkel nincs is semmi baj, de mindig van 2-3 balladás rész is. Ezeket a dalokat - nem titok - nagyon szeretem. Ahogy telnek az évek, azt szokták mondani, hogy az ember mindig szentimentálisabb vagy lelkisebb lesz, és van egy csomó olyan dal közöttük, amelyről úgy érzem, hogy nem kapta meg azt a figyelmet, amit igazából megérdemelne! Bár azért egy jó részük, még ha nem is játsszuk koncerten, a Youtube-on meglepően nagy nézettséget ért el. Például a Többet ér mindennél, aminek még videoklipje sincs..."


OSSIAN - Többet ér mindennél


 És mégis elérte már az egymilliós nézettséget...

"Így van! A Ha Te ott leszel velem számot szintén nem játsszuk. Annak két feltöltött változata is létezik. Egy Ossian rajongó készített egy fényképes verziót, és van egy csak szöveges videó is. A kettő együtt már lassan kettőmilliónál tart."

Számolgattam, és már legalább 8 éve nem forgattunk videoklipet. Elméletileg a tavasszal megjelent Fényárban és félhomályban lemezről készült volna egy klip A régi láng című balladához, de a forgatás aztán különböző okok miatt nagyon elhúzódott, akárcsak az utómunkálat. Néhány nappal ezelőtt készült el a klip, ami végül is egy nagyon jó alkalom, hiszen a válogatáslemezre is felkerült ez a ballada."OSSIAN - A régi láng (a 2016-os Fényárban és félhomályban albumhoz, illetve a lírai válogatáshoz) 


Az Ossian 30 éves jubileumi koncertje szeptember 10-én lesz a Barba Negra Trackben. Vendégként, mint ahogy öt évvel ezelőtt a 25. születésnapi bulin, Kalapács József, valamint Szijártó Zsolt gitáros lép fel néhány közösen előadott dal erejéig. A koncert vendégzenekara a Dalriada lesz...

"Még egy apróságot elárulok a jubileumi koncertről! Nagyon örültem, hogy Kalapács Józsi barátom ismét elvállalta a vendégeskedést. A Barát című dalt fogjuk előadni, mert szerintem ez nagyon illik hozzánk. Hosszú-hosszú ideje a pályánk párhuzamosan fut, és nagyon kevés emberről mondhatom el igazán jó szívvel, hogy ebben a rögös, embert próbáló szakmában meg tudott maradni embernek, csupa nagybetűvel. Józsi ezek közé tartozik. Úgyhogy nagyon örülök, hogy ezt a dalt is eljátszhatjuk, de egy klasszikus dalt is előveszünk, amit már időtlen idők óta nem játszottunk, a Metal nemzedék című számot, ami annak idején az Acélszív albumon jelent meg.

És ehhez is van egy aranyos sztorim! Amikor ezt Józsinak elmondtam telefonon, megkértem, hogy nézze meg, tanulja meg. Ő pedig azt mondta, hogy tökre örül ennek, mert mi ezt annak idején úgy 30 évvel ezelőtt előadtuk közösen, és azt is hozzátette, hogy szinte abszolút emlékszik rá. Tudod az embereknek a rövidtávú memóriája sérül az évek során, de a hosszútávú megmarad! Nem véletlen, hogy az öregek mindig a háborús emlékeikkel jönnek... Az viszont, hogy mi volt két nappal korábban a tévében, már kevésbé marad meg."


Endre, köszönöm, hogy időt tudtál szakítani az interjúra!

"Ó, hát tudod jól, veled mindig nagyon szeretek beszélgetni, bármikor! Nagyon köszönöm, és mindenkinek a legjobbakat!"


www.facebook.com/rockfactorhungaryAz idén 30. születésnapját ünneplő Ossian a jubileum tiszteletére válogatott össze eddigi pályafutásának legszebb lírai szerzeményeiből egy csokorra valót, szám szerint 19-et.

A CD lelőhelyként szolgáló 172 MOL benzinkút listájához kattints ide! (Érdemes megkeresni a hozzád legközelebbit, mert nem minden töltőállomás árusít CD-t.)

 www.facebook.com/OssianOfficial


Az Ossian 30 éves jubileumi koncertje szeptember 10-én a Barba Negra Trackben kerül megrendezésre.

Vendégként – mint ahogy öt évvel ezelőtt, a csapat 25. születésnapi buliján is – Kalapács József énekes (Kalapács, Omen, Pokolgép) és Szijártó Zsolt (Kárpátia, Omen, Akela, After Rain) gitáros lép fel néhány közösen előadott dal erejéig az est ünnepeltjeivel.

A koncert vendégzenekara a Dalriada lesz.A 30 éves jubileumi Ossian koncert Facebook oldala


 

 A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PSYCROPTIC - Videóval az új EP címadó dala: The Watcher Of All
2020. november 26. (csütörtök) 14:59

The Watcher Of All címmel egy új EP-vel jelentkezik holnap a technikás death metalt játszó tasmániai Psycroptic, és a két számos anyagról most már a klippel kísért címadó dallal is lehet ismerkedni. As The Kingdom Drowns címmel még 2018 novemberben jelent meg hetedik albumuk, az új nagylemez pedig 2021 közepére várható, de hogy addig se maradjunk friss nóták nélkül, ezért hozzák ki ezt a köztes EP-t. Jason Peppiatt énekes: "Az új EP-vel egyszerre folytatjuk az As The Kingdom Drowns lemez vonalát, zeneileg és szövegileg is, valamint új, feltérképezetlen területekre is eljutunk. Rettentően büszkék vagyunk erre a két dalra, tökéletes ízelítőt jelentenek a következő albumhoz, amit jelenleg rögzítünk, és ami a jövő év közepére várható."   www.facebook.com/psycroptic     PSYCROPTIC - The Watcher Of All (a 2020-as The Watcher of All EP-hez) PSYCROPTIC - A Fragile Existence (a...

SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State
SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State

Megérkezett a Sick Of It All karanténos videósorozatának hatodik és egyelőre utolsó darabja, a Deep State dal előadása. Ez a nóta a legutóbbi, Wake The Sleeping Dragon! című...

AZARATH - Dal- és klippremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Beyond The Gates Of Burning Ghats
AZARATH - Dal- és klippremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Beyond The Gates Of Burning Ghats

Saint Desecration címmel november 27-én, azaz holnap jelenik meg a Behemoth dobosaként ismert Inferno másik csapatának, a blackes death metalt nyomató lengyel Azarath új album. A 2017-es...

MEGADETH - "A Jóisten hozott minket össze Dave-vel"
MEGADETH - "A Jóisten hozott minket össze Dave-vel"

A Toddcast Podcast vendégeként a Megadeth basszusgitárosa, David Ellefson megkapta azt a kérdést is, hogy szerinte változott-e Dave Mustaine hozzáállása a zenéhez, mióta 1983-ban...

DIVIDED - Új klip született a Pyogenesis énekesével: Until The Stars Turn Cold
DIVIDED - Új klip született a Pyogenesis énekesével: Until The Stars Turn Cold

A HammerWorld magazin júliusi-augusztusi összevont számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Divided zenekar második albuma, a Behind Your Neon Eyes. A csapat legfrissebb klipje ahhoz az...

DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church
DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church

Alchemical Warfare címmel január 15-én új albummal jelentkezik a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapata, a Dread Sovereign. A bemutatkozó anyaguk egy 2013-as EP volt,...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS