METALLICA - Élő dalpremier és Lars interjú az új album kapcsán

Tegnap Minnesotában már elő is adták a Hardwired dalt

2016. augusztus 21. (vasárnap) 09:27 | utoljára módosítva: 2016. augusztus 21. (vasárnap) 09:59

A pár napja bemutatott lemezelőzetes Metallica dal, a Hardwired apropójából Lars Ulrich dobossal készített egy hosszabb interjút a Rolling Stone.

 A beszélgetés idején még a novemberben megjelenő 12 nótás anyag egyik tételén dolgozott Rob Trujillo basszusgitáros, aki az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy abban az egy dalban (Spit Out the Bone) újra feljátssza a témáit és az egyik verzén is módosít. A Hardwired... To Self-Destruct lemez többi 11 dalának már a keverésével is végzett a hangmérnök, társproducer, Greg Fidelman.

A tegnapi minneapolisi stadionkoncerten a Hardwired dalt már játszotta is a Metallica.


 

 


METALLICA - Hardwired (először élőben, Minnesota, 2016/08/20)

 


Lars: "Az emberek kérdezgetnek, hogy mit gondolok az új lemezről, de fogalmam sincs róla, hiszen még nincs is kész. Ez az egész hét amolyan agyb...ás volt."


A Hardwired dalt hétfőn próbálta össze először a Metallica (a lemezt nem együtt zenélve, hanem hangszerenként vették fel), hiszen az új anyag befejezése mellett ezerrel készültek a tegnapi koncertre.


A Hardwired csupán 3 perces. Az egész lemez jóval töményebb lesz?


"Egy kicsit. Valójában ez a dal született meg utoljára az albumhoz. Az egész folyamat azzal indult, hogy különféle ötleteket dobáltunk fel. Az anyag formájára, jellegére, mint dalok gyűjteményére, már csak akkor koncentráltunk, amikor a munka sűrűjében voltunk. És akkor a nóták feszesebbek, rövidebbek, szikárabbak lettek. Néhány hónappal ezelőtt, leültünk, hogy áttekintsük az anyagot, én meg arra gondoltam, hogy talán kéne írnunk még egy gyors, kicsit őrült nótát, és ez lett a Hardwired. Szóval, ez csak úgy adódott. Azt hiszem, hogy James-szel kevesebb mint egy hét alatt megírtuk és fel is vettük. Ami nálunk olyan, mintha lényegében egy nanopillanat lett volna!" (nevet)METALLICA - Hardwired (a 2016-os Hardwired... To Self-Destruct albumhoz)A kezdeti időszakban milyen volt átrágni magatokat a dalötleteken?


"Mindent fel szoktunk venni. Amikor nekiláttunk a lemeznek, több mint 1500 dalötlet, jammelés és riff volt az iPodomon, mindegyik sorszámozva. Igazán hosszú autózásokra mentem és órákon át csak ezeket hallgattam. Fel is jegyeztem, hogy mondjuk a 912-es egész jó ötletnek tűnik! (nevet) Aztán James-szel elkezdtük összepakolni ezeket, úgy egy-másfél évvel ezelőtt. Ekkor kezdtek alakot ölteni a dalok."


METALLICA - Beharangozó az új albumhoz


 És mikorra öltöttek tényleges alakot?


"A lemez javát 2014 őszén és 2015 tavaszán írtuk meg."


A Death Magnetic albumnál Rick Rubin producer segített abban, hogy kialakítsátok az anyag jellegét, hangzását. A Hardwired... anyagnál mi volt a kitűzött cél?


"Eredetileg ott akartuk folytatni a dolgokat, ahol abbahagytuk. A Death Magnetic óta pörgésben voltunk. Megcsináltuk a Lou Reed cuccot, egy Ronnie Dio-Rainbow egyveleg is született, egy Deep Purple feldolgozás, és hát a mozifilm elkészítéséhez is kellett két év. Azóta Greg Fidelman (társproducer) folyamatosan velünk dolgozott. Arra sosem volt időnk, hogy leüljünk és felmérjük, mit is csinálunk. Szóval, már rendesen benne voltunk a melóban, amikor sor került erre, amikor feltettük magunknak a kérdést, hogy mit is próbálunk elmondani ezzel a lemezzel. Ekkor kezdtek formát ölteni a dolgok, akkor lett minden logikusabb, összefüggőbb. De nem volt semmiféle küldetéses kinyilatkoztatás."

 Producerként Greg Fidelman mit tett le az asztalra?

"Ami a stúdiós dolgokat illeti, lényegében a banda ötödik tagjává vált. Nagyon jó abban, hogy olyasmi legyen, mint a (trambulinnál használt) bounce board deszka, segít abban, hogy még jobbak legyünk. A dalírás terén mindig kutatjuk azt, hogy hogyan fejlődhetnénk, hogyan javíthatnánk. Meghallgatunk egy új dalt és jön az, hogy 'Ez klassz, de a keverés lehetne jobb?', 'Nem kéne az átkötésnél kicserélni a dobokat?', "Esetleg egy másik hangnem?'. Ez munkaigényes és módszeres is. Ezalatt Greg ott ül velünk és jön a kihívásaival. Van egy adott dal, és James vagy én vezetjük a lovasságot azzal, hogy 'Ez igazán óriási, ez működik', mire Greg csak sóhajt egyet. Ebből már tudjuk is, hogy ez még nem elég jó. Amikor dalokat írsz, benne vagy a folyamatban, könnyen felpörgethet a pillanat energiája. És ez az energia néha elfedi a valóságot. Ez olyasmi, mint valami drog, ami miatt másképp érzékeled a dolgokat. Bejön valami, rákattanunk minden vita nélkül, két nap múlva meg lesünk, hogy 'mi a f...t gondolhattunk?' Mindig Greg képviseli a józan észt."


 Azt mondtad korábban, hogy a Hardwired... dalai kevésbé lesznek "veszettek", mint a Death Magnetic nótái. Ez alatt mit értettél?

"A dalok java most egyszerűbb. Hozunk egy adott hangulatot és ki is tartunk mellette, nem az van, hogy bejön egy riff, aztán átmegyünk ide meg oda, és a vége meg egy utazás lesz a különféle hangképek között. Egyenesebb vonalúak a dalok. A 'kevésbé veszett' alatt azt értem, hogy a dalokban egyértelműen kevesebb a beindulás és a leállás. A legutóbbi lemezhez képest ez most egy kicsit egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb."Amikor a Kill' Em All és a Ride The Lightning albumok újrakiadása kapcsán beszélgettünk, azt mondtad, hogy az első két album és az új anyag között "energiák kereszttüzét" érzed. A kreativitást tekintve az újrakiadások hatással voltak a Hardwired... lemezre?


"Azt nem mondhatnám, hogy jött egy mágikus pillanat, amikor meghallgattuk a Metal Militia dalt, és rögtön született is egy új nóta. De 2013-ban, a detroiti Orion fesztiválon teljes egészében eljátszottuk a Kill' Em All lemezt, és az volt az első alkalom, hogy igazán rákattantam az albumra. A korai időszakban inkább elutasító voltam az első lemezzel kapcsolatban, mert a Ride The Lightning és a Master Of Puppets intellektuális szempontból egy kicsit talán ösztönzőbb volt, több kihívás volt bennük. Azok mélyebb anyagok voltak. És egészen 2013-ig tartott, amikor ugye eljátszottuk a teljes Kill lemezt, hogy rádöbbenjek, hogy abban az albumban is volt kohéziós erő. Megvolt a maga jellege, a sebessége miatt, de egyszerűbb volt. A dalok ugyan hosszabbak, de nem igazán progresszívek. Megvan annak a lemeznek is a maga világa. És úgy gondolom, hogy ennek egyes elemei beleivódtak a mostani lemezbe. Úgy is mondhatnám, hogy a Kill 'Em All újbóli felfedezése amolyan üledéknyomok formájában belopakodott a mostani dalszerzésbe."


Az interjú a Rolling Stone oldalán

 METALLICA - Minnesota 2016/08/20 (teljes koncert, csak hang)
Metallica - US Bank Stadium, Minneapolis, MN - 2016/08/20

Creeping Death
For Whom the Bell Tolls
Fuel
King Nothing
The Memory Remains
The Unforgiven
Leper Messiah
Welcome Home (Sanitarium)
Sad But True
Wherever I May Roam
One
Master Of Puppets
Battery
Fade To Black
Seek & Destroy
Hardwired (új dal - premier)
Whiskey In The Jar
Nothing Else Matters
Enter Sandman

 

 METALLICA - Hardwired... To Self-Destruct
(11/18 - Blackened)

CD1
01. Hardwired
02. Atlas, Rise!
03. Now That We're Dead
04. Moth Into Flame
05. Am I Savage?
06. Halo On Fire

CD2
01. Confusion
02. Dream No More
03. ManUNkind
04. Here Comes Revenge
05. Murder One
06. Spit Out The Bone


CD3 (Deluxe edition)
01. Lords Of Summer
02. Riff Charge (Riff Origins)
03. N.W.O.B.H.M. A.T.M. (Riff Origins)
04. Tin Shot (Riff Origins)
05. Plow (Riff Origins)
06. Sawblade (Riff Origins)
07. RIP (Riff Origins)
08. Lima (Riff Origins)
09. 91 (Riff Origins)
10. MTO (Riff Origins)
11. RL72 (Riff Origins)
12. Frankenstein (Riff Origins)
13. CHI (Riff Origins)
14. X Dust (Riff Origins)

 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State
2020. november 26. (csütörtök) 09:17

Megérkezett a Sick Of It All karanténos videósorozatának hatodik és egyelőre utolsó darabja, a Deep State dal előadása. Ez a nóta a legutóbbi, Wake The Sleeping Dragon! című lemezükön jelent meg. "Ez az utolsó rögzített karanténos nótánk. Egy súlyos, ütős nóta, amiben ott a SOIA-groove. Azért hagytuk a végére, mert nagyon bírjuk, az előadást, a látványt, a hangzást. És a szövege is arra emlékeztet mindenkit, hogy nem számít, ki épp a vezér, tesznek rád és csakis azt akarják, hogy egymás torkának ugorjunk! Köszönet a szeretetért, amiket ezekért a videókért kaptunk, és reméljük, ez is bejön majd! Azt persze még nem tudjuk, hogy tényleg ez lesz-e az utolsó. De nem bagó ezeket elkészíteni, turnézni meg nem tudunk. Meglátjuk, mi jön majd ezután!"   SICK OF IT ALL - Deep State (Quarantine Jam #6) "A mai időkhöz egy tökéletes himnusz: Never Back Down! A Last Act Of Defiance lemezről...

AZARATH - Dal- és klippremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Beyond The Gates Of Burning Ghats
AZARATH - Dal- és klippremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Beyond The Gates Of Burning Ghats

Saint Desecration címmel november 27-én, azaz holnap jelenik meg a Behemoth dobosaként ismert Inferno másik csapatának, a blackes death metalt nyomató lengyel Azarath új album. A 2017-es...

MEGADETH - "A Jóisten hozott minket össze Dave-vel"
MEGADETH - "A Jóisten hozott minket össze Dave-vel"

A Toddcast Podcast vendégeként a Megadeth basszusgitárosa, David Ellefson megkapta azt a kérdést is, hogy szerinte változott-e Dave Mustaine hozzáállása a zenéhez, mióta 1983-ban...

DIVIDED - Új klip született a Pyogenesis énekesével: Until The Stars Turn Cold
DIVIDED - Új klip született a Pyogenesis énekesével: Until The Stars Turn Cold

A HammerWorld magazin júliusi-augusztusi összevont számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Divided zenekar második albuma, a Behind Your Neon Eyes. A csapat legfrissebb klipje ahhoz az...

DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church
DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church

Alchemical Warfare címmel január 15-én új albummal jelentkezik a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapata, a Dread Sovereign. A bemutatkozó anyaguk egy 2013-as EP volt,...

AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis
AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis

Metamorphosis címmel már meghallgatható a death metalos Amorite kiadás előtt álló második albumának első dala. A hazai banda debütáló albuma még 2015-ben látott napvilágot...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS