DALRIADA - Tadeusz a viking metalos Tyr kisegítő dobosa lesz idén

Szeptember 10-én a jubileumi Ossian buli vendége lesz a Dalriada

2016. augusztus 10. (szerda) 09:32

A soproni Dalriada dobosa, Tadeusz Rieckmann fogja kisegíteni a Feröer-szigeteki viking metalos Tyr zenekart az idei koncertjein, az első buli pedig most hétvégén lesz, augusztus 13-án, az észtországi Viru Folkfesten. Meg is nézheted, hogyan dobolja el a Sunwharf frontembereként is ismert Tadeusz a Tyr egyik dalát, a Lady Of The Slain-t a legutóbbi Valkyrja albumról.

 A Tyr már dolgozik a 2013-as lemez folytatásán, de azt még nem tudni, hogy ki dobolja fel az új dalokat. A Tyrnek szeptemberben és novemberben számos koncertje lesz szerte Európában, de Tadeusz elfoglaltsága miatt egyetlen Dalriada sem marad el, így természetesen fellépnek az Ossian 30 éves jubileumi buliján is szeptember 10-én a Barba Negra Trackben.


www.facebook.com/Dalriadahu

 

TADEUSZ - Lady Of The Slain (Tyr, drum cover)


A soproni folk metalosok májusban egy Forrás című különleges akusztikus albumot adtak ki, amelyre 11 ismert Dalriada nóta áthangszerelt, unplugged verziója került fel, valamint Weöres Sándor Galagonya versének megzenésítése (egy későbbi projekt előzeteseként), továbbá két különleges feldolgozás: a Közép-európai Hobo Blues III Deák Bill Gyulától és a Bukott diák Zámbó Jimmytől.


Kiss T. Attila nemrég egy alapos interjút készített a Dalriada énekes/gitárosával, Ficzek Andrással, a beszélgetés apropóját pedig a Forrás lemez adta.


Május közepén Forrás címmel egy akusztikus albummal jelentkezett a soproni Dalriada. Lehet szeretni vagy nem szeretni a zenekart vagy az általuk játszott folk metalt, az viszont tagadhatatlan, hogy rendkívüli energiabefektetéssel, a tarsolyukból jobbnál-jobb zenei ötleteket kihalászva, és jó néhány esetben ütős zenei gegekkel felvértezve (néha a legmeglepőbb koncepciót sem elvetve) dolgoztak ezen a lemezen. Hiszen alaposan átgyúrták – lásd például a Hírhozó füstös, blues-os gitáros, herflis szólóbetétjét, a Vérző ima jazzes hangulatúra fazonírozott megszólalását, vagy a Dudás hangzásában a zongora-brácsa-nagybőgő dominánssá tett alapozását – a dalaikat, messze nem szimpla (villanygitármentes) akkordozást rögzítettek az MD Stúdióban.


Ennek a lemeznek a létrejötte mennyire volt a közönség igénye és mennyire a ti megnyilvánulási szándékotok?

"Mindenképp szerettünk volna előbb-utóbb előrukkolni egy végig akusztikus anyaggal és ez a szándék szerencsésen találkozott a közönség igényeivel is. Nem azt mondom, hogy mindenki követelt rajtunk egy ilyen típusú lemezt, de az évek során sokan, és egyre többen kérdezték meg, hogy lesz-e valaha akusztikus anyagunk. Fontos szempont volt az is, hogy az elmúlt esztendőkben sok helyről (várjátékos, középkori vásárok, stb.) kerestek meg minket szervezői oldalról is, hogy nincs-e esetleg akusztikus műsorunk."Nem szimpla unplugged, tehát egyszerűen csak húzzuk ki a hangszereket az erősítőből a megvalósítás, hanem alaposan átgyúrtátok a dalokat, a Fajkusz bandának (is) adtatok munkát bőven. Mennyi időbe telt, míg áttranszformáltátok a lemezen hallható változatra a 11 saját számot?

"Körülbelül egy évnyi munkafolyamat eredménye hallható az albumon. A meló persze nem folyamatosan zajlott, hiszen a Dalriadával szinte folyamatosan koncertezünk, meg ugye tavaly ősszel egy rendes sorlemezünk – az Áldás – is megjelent, de amikor volt idő, kedv, ihlet, akkor összeültünk 'akusztikosozni'."Nagyon tetszenek azok az apró zenei kikacsintások, amikkel alaposan megszíneztétek az eredeti verziókat, szinte minden nótába csempésztetek valamilyen szokatlan, de frappáns elemet, ami miatt hosszú időre elláttátok munícióval a rajongókat, hiszen jó néhány meghallgatás szükséges ahhoz, míg minden apró geget, módosított hangszerelési furfangot észrevesz, felfedez az ember. Hogyan álltak össze az átiratok? Te voltál a főnök ezek kitalálásában vagy közös munka során alakultak ki az új verziók?


"A dalok teljesen hagyományos, közös próbatermi zenélések során nyerték el a lemezre kerülő formájukat, mindenki hozott ötleteket. Érdekes, tanulságos, és nagyon jó volt így dolgozni. Szerintem minden résztvevő élvezte, nagyon jól sült el a kreatív folyamat.

Hadd emeljem azért ki Pisti (Molnár István – a szerk.) basszusgitár-, illetve Szög (Szabó Gergely – a szerk.) hihetetlen zongorajátékát, ők ketten gyakorlatilag a hátukon viszik a lemezt. Bődületesen jó dolgokat zenéltek össze, és szerencsére a letisztult zenei környezetnek, na meg a gondos keverésnek is köszönhetően tisztán hallatszik is a produkciójuk."


DALRIADA - Ígéret (akusztikus, a 2016-os Forrás albumról) 


Ha már szóba hoztad a hangzást… Az Áldás albumotok megjelenésekor készített interjúban is külön kiemeltük, hogy mennyire arányosan, de mégis vastagon szólal meg a Denevérben készült lemezanyag. A Forrás stúdiós munkálatai viszont az MD Stúdióban készültek Schmiedl Tamásnál, de most sem lehet okunk a panaszra, hiszen arányos, tiszta a CD megszólalása, pedig, úgy gondolom, a dalok áthangszerelt jellege miatt ez nem volt egy egyszerű feladat…

"Tamással megszenvedtünk a lemezért, szerintem a végén néha már egymás agyára is mentünk, de a végeredménnyel végül mindannyian elégedettek lehetünk. A feladat, a rengeteg sáv, hangszer, ének, vokál összerakása, és hallgatható formába öntése egy monstre munka volt."


DALRIADA - Téli ének (akusztikus, a 2016-os Forrás albumról) 


A két feldolgozás kiválasztásánál mi volt a szempont? Kaptatok-e már visszajelzést Billtől, netán a Zámbó család részéről?

"A Közép-európai blues III-at Laura hozta, gyermekkori kedvencéről lévén szó, és nagyon élveztük az összerakását. Szerintünk maga a feldolgozás is nagyon jól sikerült. A Jimmy dalhoz pedig egy spontán zenekari karaoke-party adta az ötletet, és elég idiótának tűnt a javaslat ahhoz, hogy megcsináljuk. Annyit egyébként elárulhatok, hogy Pisti a legvégsőkig küzdött, hogy ez a szám lemaradjon a lemezről, de végül beletörődött. (nevet) A dalok előadói, és családjaik részéről eddig nem érkezett visszajelzés."Koncepció volt, hogy a Közép-európai blues III nagy részét Laura énekelje? És az a már-már Doors-os billentyűszóló a dalban! És hát, a Jimmy-feldolgozás… a gyűlölői póló után (vagy ellenére) nem hiszem, hogy ezt sokan várták volna.


"Mivel – mint említettem – Laura dobta fel a dalt, és ez az ő kedvence, kézenfekvő volt, hogy ő énekelje. Valójában én egyáltalán nem akartam benne énekelni, de Laura kifejezetten kérte, hogy én is szálljak be egy verzével, és egy refrénnel, de ettől ez még Laura száma lett a mi feldolgozásunkban. A Jimmy dal ötletéről is már beszéltem az imént, egyébként pedig időnként szeretjük egy kicsit elhagyni a komfortzónánkat, és megnézni, hogy mi fér bele. Attól tartok, a Jimmy nótával egy kicsit túlságosan is messze merészkedtünk. (nevet) Azt azért határozottan leszögezem, hogy sem Jimmy cover, sem pedig akusztikus zenekarrá nem válunk, maradunk ugyanazok, mint amik eddig is voltunk: egy folk metal csapat."


DALRIADA - Bukott diák (Jimmy, akusztikus, a 2016-os Forrás albumhoz) 


Legfrissebb infó, hogy az Ossian szeptember 10-én megrendezésre kerülő harminc éves szülinapi buliján a Dalriada lesz a vendégzenekar. Ez a nem mindennapi párosítás a kiadótok javaslata vagy a ti ötletetek volt?


"Közös, régóta napirenden lévő ötlet volt a kiadónkkal ez a buli az Ossian előtt. Nekem személyesen pedig óriási öröm és megtiszteltetés, hiszen nem titok, hogy egészen fiatal korom óta óriási Ossian fan voltam, és vagyok, konkrétan – többek között – Endre zenéin és szövegein nőttem fel. Külön hihetetlen, hogy a csapat 30 éves jubileumán melegíthetünk be, nagyon várjuk már a bulit!"

A teljes interjúhoz kattints ide!
 

 

Az Ossian jubileumi koncertjének Facebook oldala


Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State
2020. november 26. (csütörtök) 09:17

Megérkezett a Sick Of It All karanténos videósorozatának hatodik és egyelőre utolsó darabja, a Deep State dal előadása. Ez a nóta a legutóbbi, Wake The Sleeping Dragon! című lemezükön jelent meg. "Ez az utolsó rögzített karanténos nótánk. Egy súlyos, ütős nóta, amiben ott a SOIA-groove. Azért hagytuk a végére, mert nagyon bírjuk, az előadást, a látványt, a hangzást. És a szövege is arra emlékeztet mindenkit, hogy nem számít, ki épp a vezér, tesznek rád és csakis azt akarják, hogy egymás torkának ugorjunk! Köszönet a szeretetért, amiket ezekért a videókért kaptunk, és reméljük, ez is bejön majd! Azt persze még nem tudjuk, hogy tényleg ez lesz-e az utolsó. De nem bagó ezeket elkészíteni, turnézni meg nem tudunk. Meglátjuk, mi jön majd ezután!"   SICK OF IT ALL - Deep State (Quarantine Jam #6) "A mai időkhöz egy tökéletes himnusz: Never Back Down! A Last Act Of Defiance lemezről...

AZARATH - Dal- és klippremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Beyond The Gates Of Burning Ghats
AZARATH - Dal- és klippremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Beyond The Gates Of Burning Ghats

Saint Desecration címmel november 27-én, azaz holnap jelenik meg a Behemoth dobosaként ismert Inferno másik csapatának, a blackes death metalt nyomató lengyel Azarath új album. A 2017-es...

MEGADETH - "A Jóisten hozott minket össze Dave-vel"
MEGADETH - "A Jóisten hozott minket össze Dave-vel"

A Toddcast Podcast vendégeként a Megadeth basszusgitárosa, David Ellefson megkapta azt a kérdést is, hogy szerinte változott-e Dave Mustaine hozzáállása a zenéhez, mióta 1983-ban...

DIVIDED - Új klip született a Pyogenesis énekesével: Until The Stars Turn Cold
DIVIDED - Új klip született a Pyogenesis énekesével: Until The Stars Turn Cold

A HammerWorld magazin júliusi-augusztusi összevont számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Divided zenekar második albuma, a Behind Your Neon Eyes. A csapat legfrissebb klipje ahhoz az...

DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church
DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church

Alchemical Warfare címmel január 15-én új albummal jelentkezik a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapata, a Dread Sovereign. A bemutatkozó anyaguk egy 2013-as EP volt,...

AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis
AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis

Metamorphosis címmel már meghallgatható a death metalos Amorite kiadás előtt álló második albumának első dala. A hazai banda debütáló albuma még 2015-ben látott napvilágot...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS