GUNS N' ROSES - Könyvismertető Duff McKagan magyarul is megjelent önéletrajzi kötetéről

Tamás Nándor a Hajdú-bihari Napló újságírója, valamint a debreceni Wyrfarkas frontembere

2016. augusztus 4. (csütörtök) 13:47 | utoljára módosítva: 2016. augusztus 4. (csütörtök) 13:51

Már magyarul is olvasható a Guns N' Roses basszer Duff McKagan eredetileg 2011-ben kiadott önéletrajzi könyve, a It's So Easy: And Other Lies. A Cser kiadó gondozásában megjelent 356 oldalas könyv címe magyarul It’s So Easy… és más hazugságok, az alábbiakban pedig elolvashatod Tamás Nándor barátunk könyvismertetőjét. Nándor a Hajdú-bihari Napló újságírója, valamint a debreceni Wyrfarkas frontembere.

 „Micsoda menet volt!”

Próbáltam többször is belefutni a Balatonba az őrjítő hőség elől, ahelyett hogy a könyvemet bújnám, de nem mindig sikerült, ahogyan félálomban sem „tüzes foxtrottot játszottam”, ahogyan Rejtő Jenő írta a Piszkos Fred, a kapitányban, kora hajnalig nem az ágyat választottam, hanem a fotelt és olvastam, értelmeztem, élveztem, megéltem az ex-Gunner, s manapság újra tag Duff McKagan könyvét. Illetve miért is nevezném ezt olvasásnak, faltam a basszusgitáros, a Cser kiadó által gondozott It's So Easy... és más hazugságok című művét.

Oké, bennem mindig is dolgozik egy jó adag nosztalgia meg rajongás a Guns N' Roses iránt, húszéves voltam, amikor a banda a csúcson volt, mindent tudtam róluk - már persze, amit tudni lehetett akkoriban internet híján, a nagyon kevés hazai zenei tematikájú újságból. Arról, hogy Duff milyen ember, például máig nem sokat sejtettem. Jó, olvastam pár vele készült interjút, emlékeztem, miket mesélt róla a Tankcsapda dobosa, Fejes Tomi, amikor 2014-ben a debreceni Roncsbárban léptek föl a Walking Papers zenekarral.

Vágtam, hogy hosszú évek óta tiszta már, és nem sok kívánsága volt a cívisvárosi buli előtt, csak az, hogy hadd gyúrjanak egyet a buli előtt valamelyik helyi edzőteremben. A boncasztalon előttünk heverő mű valójában egy „fejlődésregény”, egy olyan ember eddigi életútja, aki egyszerre járta meg a poklot és mennyet, de szó szerint, világsztárokká váltak a cimboráikkal együtt anélkül, hogy valaha is lett volna fogalmuk a gazdagságról és a hírnévről, ugyanakkor ahogyan teljes erőből kilőtt nyílvesszőként ívelt a föl a Guns pályája, úgy zuhantak a tagok, köztük természetesen Mr. McKagan is a halál hűvös leheletével kecsegtető mélyébe a drogok és az alkohol által. Hősünk ott járt a puska ravaszának egyetlen meghúzására az öngyilkosságtól. Vodka, bor, crack, kokain, tessék választani!
  


Miután Duff hasnyálmirigye felrobbant 1994 májusában, az volt a kérdés, a Rocktragédiák című, nemrég megjelent kötetében találkozhatunk a basszer rövid életútjával, vagy sikerül egészen más irányba kormányoznia az addig szeszben úszó luxusjachtját. Nos, a csávó nem szarozott: agyban, lélekben és testben is újraépítette magát, sőt, egy templomot húzott föl önmagából.

A Pritz Péter által élvezetesen és gördülékenyen lefordított könyv ugyanúgy szól a GNR-rajongókhoz, mint azokhoz, akiket egy nem hétköznapi ember küzdelmének aprólékos, brutálisan őszinte és remekül megírt története vonz. Előbbieknek nyilván érdekes lesz újra felismerni - ezt mondjuk a Roses-gitáros, Slash könyve óta azért kapiskáljuk -, hogy a tagok drogozásán túl Axl diktatórikus és hisztérikus személyisége volt az, ami leginkább hozzájárult a nyolcvanas, kilencvenes évek fordulójának legsikeresebb rock and roll zenekarának a széthullásához.

A 2011-ben befejezett sztori pikantériája, hogy ma egy kvázi újjáalakult Guns ismét óriási telt házakat csinál világszerte, a drog- és alkoholmentes Duffal, Slash-sel és a mostanában a koncertekről szemernyit sem késő Axl Rose-zal a soraiban. Ugyancsak durva úgy olvasni a Velvet Revolveres sztorit, hogy azóta az énekes, Scott Weiland már az örök vadászmezőkön tolja a Fall To Pieces-t...

Megdöbbentő, az őszintesége végett ugyanakkor felemelő könyvet tett le elénk Duff McKagan, aki a cuccról lejővén bringaversenyen indult el, majd komoly eredményeket ért el a harcművészetek terén, egyetemre ment és példás családapa lett. Megtanult tanulni és írni, újságcikkeket és könyveket, hiszen a második kötete is a boltokba került már az Egyesült Államokban. Nem kizárt, hamarosan magyarul is olvashatjuk.

„Egy kibaszott függő vagyok, és mindig az is maradok” - írja nyersen azt követően, hogy sokévnyi józanság után egyszer visszazuhant a padlóra a nyugtatók által. Elfogadja, hogy esendő, emiatt már rég nem nagy arc Duff, mégis földöntúli erővel rendelkezik, és ezt átplántálja belénk, feltöltve minket újra és újra.

A poénokat nem lőhetem le, de egy ír imát idemásolok a könyvből, hogy érezzétek, mi is a végső konklúzió: „Az élet nem olyan utazás, aminek célja, hogy biztonságban, és testünket jó állapotban megőrizve érjünk el a sírig Hanem, hogy ide-oda ütődjünk És teljesen elhasználódva, tökéletesen kimerülve kiálthassunk fel a végén: A mindenit, micsoda menet volt!”

Tamás Nándor

 


"Mellébeszélés nélkül a rock'n'roll igazi pokláról és mennyországáról" – David Fricke, Rolling Stone magazin.


"A Guns N' Roses és a Velvet Revolver alapító tagjának története arról, miként jutott a csúcsra, hogyan küzdött az alkohollal és a drogokkal, hogyan omlott össze és végül hogyan állt újra talpra.

1984-ben, az akkor 20 éves Duff McKagan felkerekedett, hogy elhagyja szülővárosát, Seattle-t - részben, hogy valóra váltsa álmait, részben pedig azért, hogy elmeneküljön a heroin elől, aminek használatába addigra több közeli barátja is belehalt. Még csak pár hetet töltött Los Angelesben - az autójában lakva -, amikor jelentkezett a hirdetésre, amiben egy Slash nevű ismeretlen keresett basszusgitárost.

Nem sokkal később megszületett a világ legveszélyesebb zenekara, a Guns N' Roses, amely aztán több mint 100 millió lemezt adott el világszerte.

Az It's So Easy …és más hazugságok című önéletrajzi kötetében Duff felidézi a zenekar hihetetlen útját a világhír felé, és azt is, hogy ennek milyen ára volt. Ahogy a csapat egysége repedezni kezdett, Duff úgy érezte, neki is vége van, és kis híján tényleg belepusztult az alkoholizmusba. Ez a pont azonban vízválasztó lett az életében, és minden szempontból kijózanodott, hogy aztán a következő években olyan utat járhasson be, amilyet szinte senki más a rockszakmában.

A könyvben a rockzenei világ egyik legokosabb és legizgalmasabb figurája élvezetes stílusban tárja az olvasó elé a földkerekség talán legmegátalkodottabb zenekarának kulisszatitkait éppúgy, mint saját életének fontos és tanulságos pillanatait."

Kapható országszerte a könyvesboltokban, a könyves webáruházakban és a Cser Kiadó webshopjában.
DUFF - Tavalyi interjú, többek között a könyvről


 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THE DEAD DAISIES - Új dal és klip Glenn Hughes-éktól: Holy Ground (Shake The Memory)
2020. december 4. (péntek) 15:19

Az még tavaly nyár végén lett hivatalos, hogy a The Dead Daisies-ből távozott John Corabi énekes (ex-Mötley Crüe, ex-The Scream) és a basszusgitáros Marco Mendoza, a helyüket pedig a legendás énekes/basszer, Glenn Hughes (Trapeze, Deep Purple, Black Sabbath stb.) vette át. A Glenn Hughes-zal elkészült új album, a Holy Ground január 22-én jön majd ki a Spinefarmnál, és ha minden igaz, februárban nálunk is bemutatják az új anyagot. A koncert a Barba Negrában lesz február 16-án. A Holy Ground album legfrissebb előzetes dala a Holy Ground (Shake The Memory), amelyhez egy klip is született.   www.facebook.com/TheDeadDaisies A koncert Facebook oldala "A Rock Hangjával az élen koncertezik jövőre a Dead Daises Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér. Az Ausztráliából indult rockzenekar ugyanis felfrissült tagsággal, egy új lemezzel és vadiúj...

IRON SAVIOR - Az új album, és mellé egy friss klip is
IRON SAVIOR - Az új album, és mellé egy friss klip is

Skycrest címmel egy új stúdióalbummal jelentkezett a power metalos hamburgi Iron Savior, Kai Hansen egykori csapata. A Piet Sielck énekes/gitáros vezette banda legutóbbi lemeze a...

GROWN - A Clawfinger gitárosának új projektje, klippel az első dal: Stay Calm
GROWN - A Clawfinger gitárosának új projektje, klippel az első dal: Stay Calm

A Clawfinger gitárosa, Bård Torstensen egy új projektet hozott létre Harald Dose énekessel, a GrowN első dala a Stay Calm címet viseli, és egy klip is született hozzá. Ismerkedj meg vele!...

ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum első dala: My Promise
ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum első dala: My Promise

The Darkest Skies Are The Brightest címmel egy személyes hangulatú szólólemezzel jelentkezik 2021. február 26-án az egykori The Gathering énekesnő, Anneke Van Giersbergen. A 11 dalos album...

ORDEN OGAN - Dalpremier a márciusi albumról: Heart Of The Android
ORDEN OGAN - Dalpremier a márciusi albumról: Heart Of The Android

Eredetileg úgy volt, hogy a power metalos német Orden Ogan szeptemberre tervezett új albuma a járvány miatt csak november 13-án lát majd napvilágot, nemrég azonban egy még újabb kiadási...

HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS