P. MOBIL - Nagykoncert: Honfoglalás határok nélkül

Augusztus 13-án a Budapest Parkban

2016. augusztus 2. (kedd) 13:28

Augusztus 13-án - több éves szünet után - a P. Mobil sztárvendégekkel megerősítve, ünnepélyes körülmények között mutatja be a felújított Honfoglalást a Budapest Parkban.A jeles történelmi esemény ezeregyszázhuszadik (valamint a rockszvit negyvenedik) évfordulójának tiszteletére rendezett előadáson Rossa Levente tárogató- és hegedűművész, Kovács Nóra népdalénekesnő, Török Ádám fuvolás, továbbá az egykori P. Mobil énekes, Tunyó lánya, Tunyogi Bernadett, valamint a zenekar korábbi dobosa, Pálmai Zoltán is közreműködik majd.


A koncert Facebook oldala

 "A P. Mobil öttételes Honfoglalás szvitje hét évvel az István, a király rockopera bemutatóját megelőzően született, majd 1996-ban elkészült a dalmű szimfonikus változata, amely az Állami Hangversenyzenekar és más neves művészek közreműködésével a Budapest Kongresszusi Központban debütált. Az ezeregyszázhuszadik évfordulós ünnepi megemlékezés helyszíne ezúttal a főváros legexkluzívabb szabadtéri helyszíne, a Budapest Park lesz.

A Honfoglalás, mint összefüggő zenedarab ötlete először 1976 nyarán vetődött fel Schuster Lórántban, amelyet turnéról hazafelé tartva egy csillagfényes éjszaka látványa ihletett. Földes 'Hobo' László akkoriban gyakorta szerepelt a zenekar vendégeként, sőt néhány dalszöveg megírásával is igyekezett nyomot hagyni maga után. A zenekarvezető kérésére az ő verseivel (Schuster Lóránt ötletéből, valamint a Mondák Könyve alapján) hamarosan elkészült az öttételes mű, amelynek zeneszerzői Cserháti István billentyűs, Bencsik Sándor gitáros, valamint Kékesi Bajnok László basszusgitáros.

Még azon a nyáron bemutatták a Budai Ifjúsági Parkban Vikidál Gyula énekével, ahol az előadást nagyjából öt-hatezer ember térdelte (!) végig, és adta át magát a katarzisnak. Ám a hivatalos megjelenés még nyolc esztendőt váratott magára: a Honfoglalás csupán 1984-ben jelenhetett meg a Hanglemezgyártó Vállalat gondozásában bakelit albumon, immár Tunyogi Péterrel a fronton. És egy évvel az István, a király városligeti bemutatóját követően…


 

P. MOBIL - Honfoglalás I-II tétel (1978, koncert)


 

Nyolc és fél éves kényszerű leállás után a P.Mobil 1994. július 11-én tért vissza a magyar rockzenei életbe. A mintegy három és fél órás monstre Fradi-pálya koncerten természetesen a Honfoglalás is helyet kapott. Kiderült: a dalmű mit sem vesztett értékéből, mondanivalóját üzenetét tekintve még a XX. század alkonyán is aktuális. Sőt, talán aktuálisabb, mint valaha…
 


P. MOBIL - Honfoglalás III-IV tétel (1978, koncert) 

A nagy visszatérést megelőző dupla digitális korongon még az eredeti verzió szerepel, ám 1995-ben újra gondolják az akkor már csaknem húsz éves anyagot. Előbb elkészül az új rockváltozat, majd a következő évben az Állami Hangversenyzenekarral (vez: Wolf Péter) a szimfonikus átirat. Ebben számos vendég-ütőhangszeres mellett egy tárogatóművész, Sebestyén Márta énekesnő, valamint Tunyogi Bernadett is közreműködik. A művet az év december 28-án a Kongresszusi Központban mutatják be – frenetikus sikerrel.

 

P. MOBIL és az ÁLLAMI HANGVERSENYZENEKAR - Honfoglalás (1995)


 

1996. év végén a Honfoglalás 1100. évfordulójára még előkerül a darab, ám onnantól csak elvétve, és a legtöbb esetben mindössze részleteiben tűzi műsorra a P. Mobil."  - Hegedűs István


P. Mobil - Lóri Facebook oldal
Istvánnak a közeljövő P. Mobil kiadványairól és az augusztusi koncertről ezt mondta Lóri:

"Legközelebb a Rudán-évek tripla válogatása jön ki, majd a Baranyi-évek következnek: bármilyen hihetetlen, Lacika immár nyolc éve a zenekar tagja. Miután a Miskolci kocsonya dupla CD többszörösen is elfogyott – a harmadik albumon különböző nagykoncertes válogatásokkal kiegészítve –, a tripla-lemezsorozat záró anyagának szánjuk.

Belátható időn belül a boltokba kerül az Élve vagy halva DVD-kiadvány, amely a P.Mobil történetéből mintegy 8 órányi anyagot foglal magában. Ezeken - különböző háttérrészletekkel tűzdelve - nagyon ismert és soha nem látott felvételek szerepelnek majd. A számok között tulajdonképpen bemutatjuk a zenekar 'B. oldalát'.

 Az anyagot augusztus 13-án szeretnénk megjelentetni, amikor a Budapest Parkban a Honfoglalás határok nélkül című nagykoncertünket láthatják-hallhatják majd az odalátogatók. A több mint 3 órás műsor az említett Budapest Parkon kívül az országban más helyszínen is elérhető lesz, többek között két nappal később, Esztergomban.

Erre az alkalomra készült a két, Magyarországot ábrázoló gitár: az egyik a jelenlegi – az egykori rockerek meghatározása szerint csonka – határokkal; a másik, a basszusgitár formája, különleges történelmi országhatárokat tükröz. E két gitár együtt, vagy külön-külön fogja szimbolizálni a Honfoglalás határok nélkül koncertek előadásait.

Visszatérve a kiadványokhoz, nagyon remélem, hogy ez a sorozat, amelynek most az utolsó részében beszélgetünk, könyv alakban is napvilágot lát majd. Kiegészítésekkel, extrákkal turbózva. Érdekes lesz, mert a leendő kötet egészében fogja bemutatni a zenekar számainak elemzését, megjelenésének körülményeit, a P. Mobil történetét, és ad bizonyos háttér információkat – kicsit másképpen.

Októberre tervezzük, hogy a 2012-es Égi zenekar koncert DVD-je boltokba kerül, sajnos ezt Lugosi Laci és Csomós Peti már nem érhette meg. Szeretnénk továbbá egy mozgóképanyagot elérhetővé tenni a korábbi és az idei Budapest Park-koncertek eszenciájából is.

A Kaptafa életrajzi könyvem immár a második kiadását éli, s készülnek a további részek: másodikként a Faszög, azt követően a Csiriz című kötet megjelenése várható majd. Az előbbiről elmondhatom, hogy 'politikailag inkorrekt' beszélgetéseket fog tartalmazni, míg az utóbbi a rock and roll klasszikus értelmezését – vagyis szex, pia stb. – tehát a vidámabbik oldalát mutatja be az olvasónak.

Nemrég elindult a Mobil Rádió Budapest online sugárzása, ez a P. Mobil-csapat legújabb gyermeke. Annak ellenére, hogy csupán a kísérleti adás stádiumában vagyunk, naponta nő a hallgatottság, a műsort a világ minden tájáról figyelemmel kísérik. Huszonnégy órában forognak a magyar, illetve nemzetközi rockzene legjobb számai, s kizárólag minőségi muzsikát játszunk. A műsor összeállításába egyébként nem szólok bele, ez Rozsonits Tamás főszerkesztő és mindazok dolga, akik részt vesznek a munkában.

Megkezdődtek a Kintornás szerencséje című rockoperett előzetes munkálatai is az anyagok kiosztásával. Többször beszéltünk róla, hogy a P. Mobilon kívül más előadók is közreműködnek a darabban. Miután a számokat saját stílusukban énekelik, illetve játsszák, ezáltal a mű sokszínűvé válik. A Kintornás szerencséjéből, valamint a Kopaszkutya általam elképzelt folytatásából, a Kutyából szalonna anyagokból – amennyiben a lehetőségek adottak – szeretnék filmet csinálni.

Szándékosan hagytam a végére legújabb CD-nk anyagát, amelyet 2017 tavaszára gondolnánk megjelentetni. Két szám van előkészületben, ebből az egyiket már idén nyáron megismertetném a közönséggel. Jelenleg is folyik a Főnix éjszakája elnevezésű koncertturné, amelyről elmondhatom, nagyon sikeres. Elérkeztünk tehát arra a pontra, amikor kijelenthetem, a zenekar szép lassan visszakerül az őt megillető helyre."Az imént említetted az előkészületben lévő újabb Budapest Park-beli nagykoncertet. A Honfoglalásról bátran kijelenthető, hogy a zenekar munkásságának egyik legszebb gyöngyszeme. Mennyiben lesz más a dalmű negyven éves évfordulójának tiszteletére rendezett megmozdulás, mint a korábbi előadások?

"Mint említettem, a P. Mobil három órát játszik majd, tehát mi magunk leszünk a saját előzenekarunk. Körülbelül egy órás hagyományos rockműsorral kezdünk, a második rész teljes egészében a Honfoglalásról és azokról a számokról szól majd, amelyek a szvittel valamilyen módon összekapcsolhatók. Mint ebben a sorozatban is elmondtam korábban, a Honfoglalás nem kizárólag a történelmi, hanem a zene honfoglalásáról is szól. Rólunk, magyarokról, azokról, akik magukénak érzik ezt az országot. Ahogy elnézem, a téma ma is aktuális.

S, hogy célunkat elérhessük, ahhoz komoly nemzeti összefogással, az egész országnak nagyon sokat kell még munkálkodnia. Sok vendéget várunk az előadásra: Tunyogi Bernadettet, aki az Újhaza tételében Lacikával fog duettet énekelni, Kovács Nórit, aki a Hazám, hazám című dalt adja majd elő. Bizonyos részeket vonósnégyessel erősítenénk meg, egy fiatal zongorista pedig Liszt Magyar rapszódiájából játszana részleteket. A koncert része lenne egy gyermekkórus is. Tükörgömböt, lézert nem ígérhetek, már csak a költségvetés szűkre szabott keretei okán sem, ám egy nagyméretű kivetítő mindenképp fokozza majd mű vizuális megjelenítését."


István teljes interjújához kattints ide!


www.pmobil.hu
  


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS