RÉVÉSZ SÁNDOR - "Ha csináltunk volna egy új Piramis albumot, akár 30 dalt is beküldtem volna"

Piramis-évek koncert: Barba Negra Track, augusztus 12.

2016. július 31. (vasárnap) 13:27 | utoljára módosítva: 2016. július 31. (vasárnap) 13:30

Révész Sándor és Závodi János Piramis-évek címmel futó turnéjának következő budapesti koncertjére augusztus 12-én kerül sor, immáron szabadtéren, a Barba Negra Track színpadán. A két Piramis zenész mellett a csapat figyelemre méltó tagjai: Delov Jávor dobos, Horváth Ákos gitáros/énekes, Megyaszay "Megya" István basszusgitáros és Nagy Gergő gitáros.


Révész Sándor egy friss interjúja a hónap közepén jelent meg a Magyar Narancsban, és a hetilap honlapján már teljes egészében elolvasható a beszélgetés. Az interjút Soós Tamás készítette.


A 2006-os koncertetek óta többször elmondtad, hogy lezártad magadban a Piramis-történetet. Honnan jött az ötlet, hogy most mégis összeálljatok Závodi Janóval Piramis-dalokat játszani?


"63 évesen még egyszer utoljára vágyat éreztem arra, hogy megszólaltassuk a Piramis dalait. Nem a nevet akartuk feltámasztani, hanem azt az időszakot felidézni a dalokon keresztül. Méghozzá úgy, hogy a két tehetséges gitáros társam, akikkel mostanában zenélek (Horváth Ákos és Nagy Gergő a Bluesberry zenekarból – S. T.). Závodi Janóval együtt megvastagítja a hangzást.

Izgalmas zenei kihívásnak tűnt három gitárossal játszani a Piramis számait. Eddig egyetlen – fantasztikusan sikerült – koncertet adtunk áprilisban, és bár turnézni, menetelni nem szeretnénk, de ha el tudjuk vinni a produkciót azokra a helyekre – Szegedre például vagy Pécsre –, ahol komoly rajongótáborunk volt, elégedettek leszünk. Szerintem 20-22 koncert van most ebben a produkcióban – aztán majd meglátjuk."


Szó volt róla, hogy Köves Miklóst és Gallai Pétert is elhívjátok a bulikra.

"Jogosan, hiszen a Piramis egykori legénységének ők a hadra fogható tagjai, de nem terveztük meghívni őket, mert az elmúlt pár évben mindannyian a saját utunkat járjuk. Nem tudom, hogy egy billentyűs és egy második dobos mit tudna hozzátenni ahhoz a hangképhez, amit mi hatan sikeresen megteremtettünk a Piramis-évek koncerten. A kreativitás híve vagyok, és ebbe a produkcióba tudtunk annyi fiatalos lendületet vinni, hogy az érdekes legyen. Bárcsak a Piramis tagságát is kapacitálni lehetne arra, hogy valami újat csináljanak."


Abban benne lennél?

"Valószínűleg nem. Som Lajos egészségügyi állapota miatt az eredeti Piramis-legénység egyébként sem kapható erre. Én pedig azért nem, mert még él bennem az emlék, amikor a 2006-os koncert előtt szorgalmaztam, hogy csináljunk egy új lemezt, de ezt nem tudtuk megvalósítani. Én kis vénájú dalszerzőnek és szövegírónak tartom magam, de az utóbbi években szokatlanul termékeny lettem. Ha csináltunk volna egy új albumot, akár harminc dalt is beküldtem volna: azok között csak találtunk volna hármat, ami kiadja az én részemet, vagyis a lemez egyötödét."


Példaképed, Robert Plant évről évre bekerül a hírekbe azzal, hogy épp hány millió dolláros ajánlatot utasított vissza egy újabb Led Zeppelin koncertre. Te is nemet mondanál egy többmilliós ajánlatra?

"Ez nem milliók kérdése, legalábbis részemről biztosan nem, hanem a sokat emlegetett kémiáé. Hogy van-e motiváció egy csapatban arra, hogy leüljünk egymással szemben, és megmutassuk egymásnak az ötleteinket. Keith Richards írta az életrajzában, hogy Jaggerrel csak akkor tudtak dalokat írni, ha elvonultak egy kis panzióba, és a zenekar körüli sallangokat félretéve leültek kettesben alkotni. Ez nekünk sajnos nem adatott meg."


Új dalodban, A tanyában azt énekled, hogy "Már rég nem igaz a dal, hogy nincs egy hely / Igenis van, csak megtalálni kell". Ezek után milyen érzés a Kóbor angyalt játszani? Mennyire tudsz még azonosulni a Piramis számaival?

"Pillanatok alatt bele tudok helyezkedni abba az érzelmi állapotba, amiben a Kóbor angyal élt és lüktetett. Időközben változtam, de igazság szerint már az a tanya sincs meg, ahol A tanyát írtam. Az élet dinamikája más irányba sodort, de mindkettőt emelt fővel vállalom, mert a maga idejében a Kóbor angyal és A tanya is igaz volt. Vannak Piramis dalok, amiket ma már nem szívesen énekelnék a szövegük miatt, mint például az Égni kellt, de ezeket nem is játsszuk. Amiket viszont igen, azok közül egy sem birizgálja a lelki harmóniámat.

Minden életszakaszomban megvannak azok a dalok, amiket lelkesen vállalok, és azok is, amik már idegenek tőlem. Amiket mostanában írok, azokban a 63 éves Révész Sándort próbálom papírra vetni. Továbbra is kutató ember vagyok, aki szeret tanulni, és békességben hallgatózni a csendben. Nagyokat sétálok, járom a természetet, mert ott, ahogy Hamvas Béla mondta, 'magam és köztem állok én'. A magány olyan dialogikus atmoszférát teremt, amelyben meg tudom osztani magammal az álmaimat, a terveimet, a gondolataimat."


Az utóbbi években inkább akusztikus koncerteket adtál.

"Az akusztikus hangképben – ami nem klasszikus értelemben vett unplugged, hiszen játszunk elektromos hangszereken is – a kényelmet szeretem. Hogy mindent tökéletesen hallok, és nem a hangerő tölti be a fülemet, hanem a zene finomságai. Ráadásul az akusztikus változatban könnyebb kiénekelni a magasságokat. A hangomat szerencsére megőriztem, így nem okoznak nehézséget a 18 évesen hozott magasak, de a komfortérzet miatt kedvesebb a szívemnek az 'akusztikus' zene."


Ahhoz hogy hatvan felett is jó formában maradt a hangod, az is hozzájárult, hogy keveset koncerteztél az elmúlt harminc évben?

"Inkább az életformámnak köszönhető. Ha azt az életet éltem volna, amit a hetvenes években, akkor lehet, hogy most lennének hiányosságaim. De már 18 éve nem dohányzom, és sem az alkohol, sem az éjszakázás nem játszott nagy szerepet az életemben. Egyszer egy gégész azt mondta nekem, hogy az énekesek számára az éjszakai pihenés a legfontosabb regenerációs időszak. Ha nem tudják éjszakai alvással ellazítani, pihentetni a hangrendszert, az hosszú távon kárt okozhat benne."

A teljes interjúhoz kattints ide!

 

RÉVÉSZ SÁNDOR - ZÁVODI JÁNOS - Piramis-évek (Barba Negra, 2016/04/29)

 

"Ne hagyd ki a nyár egyik legjobban várt, legrockosabb buliját, találkozzunk a Trackben, gyere és merülj el ebben a különleges zenei élményben!


A koncert Facebook oldalaAugusztus 12-én a Barba Negra Track színpadán lép fel a legendás Piramis két ikonikus alakja, Révész Sándor énekes és Závodi János gitáros, hogy elhozzák a nyár egyik legkülönlegesebb koncertélményét.


Már az első koncerten bebizonyosodott, hogy a célkitűzést túlszárnyalva nem csak hiteles, de modern, ízig-vérig rockhangzással szólaltak meg a Révész dalok és a sokak által várt Piramis szerzemények.


A Piramis a 70-es évek második felének, a 80-as évek elejének hihetetlenül népszerű rockzenekara volt, a kor könnyűzenei életének magasba ívelő csillaga. A dalok nagy részét ma is kívülről fújja és rendületlenül imádja több generáció; felelevenítésük az eredeti énekhangon és az egykori dinamikával nem csupán a régi rajongóknak kínál szenzációs élményt, de ínyencség lehet minden zenebarát számára.

 A Piramis-évek címen futó turné következő budapesti koncertjére tehát augusztus 12-én kerül sor, immáron szabadtéren, a Barba Negra Track színpadán, melyre az online jegyek már elérhetők, de a klasszikus, papír alapú belépők is megvásárolhatók már péntek délutántól.


RÉVÉSZ SÁNDOR - ZÁVODI JÁNOS
PIRAMIS-ÉVEK

2016 augusztus 12. péntek
Barba Negra Track - Budapest XI. kerület Neumann János utca 2.


Menetrend:
17.00 - kapunyitás
18.00 - 18.45 dedikálás
19.00 - 19.45 vendégzenekar
20.00 - 22.00 RÉVÉSZ SÁNDOR - ZÁVODI JÁNOS: Piramis-évek


Jegyárak:
3999 Ft - a készlet erejéig
4499 Ft -

Jegyvásárlás: - katt ide!

 


PIRAMIS - Kóbor angyal (1979) 
 

Hammer TV

 
KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"
2021. május 15. (szombat) 09:57

Svartrviðr címmel május 28-án jelenik meg a folkos északi death/viking metalt játszó svéd King Of Asgard ötödik albuma, a 2017-es Taudr lemez utódja, amelynek producere Magnus "Devo" Andersson volt a Mardukból. A 2008-ban elindított King Of Asgard frontembere, Karl Beckmann a 90-es évek végén feloszlott Mithotyn oszlopos tagja, gitárosa, egyik fő zeneszerzője volt, a csapattal pedig egy alapos interjút is találsz a májusi HammerWorld magazinban. A két hét múlva érkező friss lemez harmadik előzetes dala a klippel kísért Ammobiærg - ismerkedj meg vele!   www.facebook.com/kingofasgard   Részlet a májusi HammerWorld magazinban olvasható interjúból:   A Sartrviðr alapján azt kell mondanom, hogy a zene jóval keményebb éllel rendelkezik az átlagos ’viking’ metalnál, s közben egy monumentális, epikus vonulata is tapasztalható. Mit gondolsz erről? "Úgy vélem, tökéletesen igazad van, ez egészen...

DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből
DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből

Archív kiadványsorozatot indított a Dream Theater, amelynek elnevezése Dream Theater's Lost Not Forgotten Archives, elsőként pedig egy 2017-es japán koncert felvételét hozzák majd ki...

BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence
BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence

Wall Of Skulls címmel augusztus 20-án lát napvilágot az Andy B. Franck énekes vezette Brainstorm új stúdióalbuma, a 2018-as Midnight Ghost lemez utódja. Első előzetesként már itt...

KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj
KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj

Csatazaj címmel megjelent és vlgig is hallgatható a Kárpátia zenekar új albuma. "A Csatazaj lemezt szerettük volna úgy időzíteni, hogy akkor már elindulhatnak a koncertek is. Bíztunk...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, legfrissebb előzetesként pedig itt a klippel kísért Ny Lucky Card dal. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben...

PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul
PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul

A Hypocrisy-vezér Peter Tägtgren másik csapata, a Pain még 2016-ban adta ki a legutóbbi albumát, a Coming Home-ot, de a banda nagyon is aktív, lesz majd új lemez is a hírek szerint, a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS