METALLICA - 10 album, a legrosszabbtól a legjobbig

Te is egy ilyen listát állítanál össze?

2016. július 27. (szerda) 19:22 | utoljára módosítva: 2016. augusztus 15. (hétfő) 18:52

32 évvel ezelőtt, ezen a napon jelent meg a Metallica második albuma, a Ride The Lightning, és ez adta az apropót, hogy közzétegyük a német Metal Hammer szerkesztősége által összeállított Metallica albumlistát. A derék német kollégák pontszámokat adtak a 10 Metallica lemeznek, és így alakult ki a végső sorrend, amelyet még rövid kommentárokkal is kísértek.
 


10. ST. ANGER (2003)
A gyerek, akit senki sem szeret... Nehéz időkben, nehéz körülmények között jött világra, kvázi a legendás Some Kind Of Monster dokufilm hivatalos soundtrackjeként. Önmagában sajnos keveset ér.

9. DEATH MAGNETIC (2008)
A St. Anger után a Metallica újra a rendes vágányra került. A Death Magnetic olyan akart lenni, mint a csapat 80-as évekveli albumai. Hosszabb távon azonban nem sikerült a szerkesztőség tahjait elvarázsolnia.

8. RELOAD (1997)
Mind vizuálisan, mind zeneileg azt folytatták, amit a Loadon elkezdtek. Mindkét lemezt elég nehezen fogadták el a rajongók, és a Hammer szerkesztősége is hátrébb sorolta a listán a 90-es években született albumokat. Viszont ezen a lemezen van a The Unforgiven II.

7. GARAGE INC. (1998)
Feldolgozás csapatnak sem rossz a Metallica: a Whiskey In The Jar és a Die Die My Darling talán még ismertebb is Hetfieldék előadásában, mint az eredeti verziókban. A dupla Garage Inc. ugyan a középmezőnyben végzett, a szórakoztatási faktora azonban elég magas. 

6. LOAD (1996)
A Metallica (Fekete Album) lemez után itt kezdődött a csapat mélyrepülése, mondják a die-hard fanatikusok. A Hammer szerkesztősége szerint viszont inkább a középmezőnybe tartozik ez a lemez. Talán a King Nothing dalnak köszönhetően?

5. ...AND JUSTICE FOR ALL (1988)

És itt jönnek a csemegék! A Metallica életműben ez a legprogresszívebb album, a One nóta képében pedig egy igazán nagy sikerdal is szerepel rajta, ami a kiváló klipjének köszönhetően megkapott minden elismerést. De a Blackened és az Eye Of The Beholder is nehezen verhető ki a fejből. Ennek ellenére a középmezőnyben...

4. KILL 'EM ALL (1983)

A debütáló album csiszolatlan, nyers ereje nagyon is meggyőző. Egyúttal fontos alapköve a későbbi lemezeknek, a sikerül alapjait is ezzel fektették le. Az első lemezt azonban mégsem tudtuk feljebb pakolni a listánkon, ahhoz túl nagy volt a konkurencia!

3. METALLICA (1991)
A dobogó legalsó fokára minden idők legsikeresebb metal lemeze került fel! A sokak által csak Fekete Albumként emlegetett, de valójában a banda nevét viselő anyag számos rekordot megdöntött, és még ma is - 25 évvel később - úgy viszik, mint a cukrot. Nem csoda: az Enter Sandman, a The Unforgiven, a Wherever I May Roam és különösképpen a Nothing Else Matters’ eljuttatta a Metallicát, és magát a metal zenét is a rádiós, mainstream világba. A dallamokkal és a fogós témákkal sikerült egy jóval szélesebb tábort elérniük, mint talán valaha is gondolták volna. A Metallica történelemben ez egy óriási fordulópont volt.

2. RIDE THE LIGHTNING (1984)
A második Metallica lemez és a mindenható Master Of Puppets rendkívül szoros versenyt eredményezett a Hammer szerkesztőségben. Nem meglepő, hiszen mindkét album a 80-as évek Metallicájának lényegét tartalmazza. És a Ride is csurig van sikerdalokkal: Fight Fire With Fire, For Whom The Bell Tolls, Fade To Black, Trapped Under Ice, Creeping Death... Egy valóban klasszikus album és jogosan végzett ilyen magasan!

1. MASTER OF PUPPETS (1986)
Csaknem minden Metallica rajongó számára  ez az alapvető lemez. A Kill 'Em All és a Ride The Lightning zabolátlan dalszerzése itt találkozik elsőként az olyan komplexebb cuccokkal, amik aztán a Justice albumot jellemezték. A Master Of Puppets, a Battery, a Disposable Heroes és a Damage Inc. riffjei metal történelmet írtak, ráadásul ezen a lemezen aztán tényleg nincs üresjárat, minden egyes nóta telitalálat. Igaz, csak egyetlen ponttal kapott többet az összesítésben, mint a Ride lemez, de a Hammer szerkesztősége szerint a Masternek kétségtelenül a lista élén a helye.

 
 

 

Hozzászólások

[017792]
tibike74
Ez a lista is felesleges....
[017179]
Voivod
Szinte mindenkinek más a sorrendje. Nekem ez:
1. Master of Puppets
2. ..and Justice for All
3. Ride the Lightning
4. Kill em All
5. Black
6-10 A maradék
Selkathnak abban nagyon igaza van ,hogy nem mindegy melyiket halottad elsőnek. Én a Mastert! Két hétig ki se vettem a kazettát a magnóból, és az egész 86-os évbe se nagyon. Aztán a 88-as koncert 17 évesen, hát az hatalmas volt!
Az első négy lemezt nagyon szeretem, a Balck-re meg úgy csodálkoztam rá mint a legtöbb rajongó, hogy "Ez meg mi a franc!" Sokan onnantól halottnak tekintették a zenekart. De én aztán lassan megszerettem azt a lemezt is.
A többi lemezről meg egy-két dal tetszik, de nem nagyon hallgatom őket ezért nem is tudok sorrendet felállítani köztük.
De a lényeg, hogy van nekünk a METALLICA és mindig jól el lehet vitatkozni a munkásságukon és kíváncsian várjuk az új lemezt 2024-ben (?) reméljük nem Lady Gagával.
[016715]
Nagaarum
Egyedül a Loadot szeretem maradéktalanul. A többiről néhány dal tetszik, de a Loadnál nagyon felszabadultan nyomták...
[016713]
Selkath
Azt azért hadd jegyezzem meg, hogy NAGYON nem mindegy, hogy egy bandától melyik albumot hallod ELŐSZÖR. Én így voltam az1991-es lemezükkel, nekem az a kvázi etalon. És nem is leszek ilyen "gecitrú", hogy a korábbi lemezüket előrébb vegyem. Nem tetszik, ahogy szól(nak) - az első két Met. lemez - és nem tetszenek egyes dalok sem. Ettől még lehetnek ordenáré nagy klasszikusok, de nekem akkor is a későbbi Metallicák sokkal többet mondanak.

Away: oké, hogy a basszus hiányát emlegeted (ami igaz is), én inkább a dobok oldaláról közelítek a hangzás felé (dobos lévén...). Ha szar a dobhangzás, akkor nálam nagyon nem teljes értékűként rögződik egy adott album... Ez van.
[016710]
Csabika
A Det Magnetik (direkt írtam így) egy szorulásos vénemeber erőlködése a vécén! Leginkább arra hasonlít. Kényszerből megírva, kényszerből beleerőltetve a régi stílust a közönség kívánságára, ettől erőltett, és fantáziátlan.
[016708]
RockerMartin
Hát a Death Magneticnek nagyon nem ott van a helye a végén. Nagyon rendben van az a lemez. Igaz, kicsit hosszú, de legalább olyan, mint a rég Metallica, amit szeretünk. :)
Nálam nem igazán van sorrend. Mondjuk a St. Anger egyértelmű, hogy nincs a listámon, sem a Reload. A Garage Inc. meg a Load albumról 1-1 számot szeretek (Whiskey in the jar, Ain't my bitch), úgyhogy ezek sem listásak. :) Úgyhogy maradt 6 album, amit rangsorolnom kell:
1. Black album
2. Ride the lightning
3. Death Magnetic
4. ...And justice for all
5. Master of puppets (kövezzetek meg, de én valamiért nem tudtam igazán megszeretni...)
6. Kill'em all
Végülis a koncertek is erre a 6 albumra épülnek 90%-ban...
[016707]
away
faszér 2x küldi el...?
[016706]
away
Selkath, nem gecizés, csak pontosítás, hogy pont hogy a Justice szól szarul, a basszus sáv alig hallható, a gitárok is tök szárazan szólalnak meg, erről számtalanszor lehetett már olvasni, hallani itt-ott. A listádat nem kommentálom, ez teljesen egyéni ízlés kérdése. A sajátomon pl fent sincs a fekete lemezük, annyira gyűlölöm, mert azzal a koronggal lettek "sztárok". Sztárok... A világ egyik (addigi) legkirályabb thrash bandája. Számomra az első 4 sorlemez + a Garage Days Re-Revisited után, (azaz 88 óta) sajnos nem tudtak értékelhetőt felmutatni.:( Nem akartam hozzászólni, de a 'talicskás cikkekre mindig ki vagyok hegyezve.
[016705]
away
Selkath, nem gecizés, csak pontosítás, hogy pont hogy a Justice szól szarul, a basszus sáv alig hallható, a gitárok is tök szárazan szólalnak meg, erről számtalanszor lehetett már olvasni, hallani itt-ott. A listádat nem kommentálom, ez teljesen egyéni ízlés kérdése. A sajátomon pl fent sincs a fekete lemezük, annyira gyűlölöm, mert azzal a koronggal lettek "sztárok". Sztárok... A világ egyik (addigi) legkirályabb thrash bandája. Számomra az első 4 sorlemez + a Garage Days Re-Revisited után, (azaz 88 óta) sajnos nem tudtak értékelhetőt felmutatni.:( Nem akartam hozzászólni, de a 'talicskás cikkekre mindig ki vagyok hegyezve.
[016704]
nightwing
Az ízlésed, ami megmosolyogtató szvsz. Ride, mint 7. Gratulálok, lesz ez még jobb (a Te érdekedben remélem). Hallgasd sokat a St. Angert meg a Load-ot, az való neked, meg Backstreet Boys.
[016703]
Selkath
Érdekes lista! Itt az enyém:

1. Metallica (1991)
2. Master Of Puppets
3. ...Amd Justice For All
4. Load
5. Death Magnetic
6. St. Anger
7. Ride The lightning
8. Garage Inc.
9. Reload
10. Kill 'Em All

Hát igen, az első nálam a legalján van. Annyira nyers, vagdalkozó, hogy nekem már megmosolyogtató (meg még szarul is szól). Főleg a Justice, Master finomságai után. Ha a vad Metallicát akarom hallani, akkor inkább a St. Anger. A Reload meg csak simán szar. Ennyi.
És azért a Black Album az első, mert ezzel ismertem meg ezt a hatalmas kedvencet. Respekt! :)
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
TIMO TOLKKI'S AVALON - Új dal és klip a júniusi albumról: The Fire And The Sinner
2021. május 10. (hétfő) 16:47

The Enigma Birth címmel június 18-án lát majd napvilágot az egykori Stratovarius vezér, a gitáros Timo Tolkki 2012-ben elindított Avalon projektjének negyedik albuma. A 2019-es Return To Eden utódján olyan énekesek szerepelnek majd, mint pl. James LaBrie (Dream Theater), Jake E (ex-Amaranthe, Cyhra), Marina La Torraca (Phantom Elite, Exit Eden), Brittney Slayes (Unleash The Archers) és Fabio Lione (Angra, Turilli/Lione Rhapsody)- Producerként Aldo Lonobile dolgozott a lemezen, Tolkki mellé hangszeresként Andrea Arcangeli basszer, Marco Lazzarini dobos és Antonio Agate billentyűs sorakozott fel, néhány gitártémát pedig Federico Maraucci és Aldo Lonobile is feljátszott az albumra. Második előzetesként a klippel kísért The Fire And The Sinner dallal lehet ismerkedni, amelyben Brittney Slayes és Jake E. énekel.   www.facebook.com/avalonopera   TIMO TOLKKI'S AVALON feat. Jake E, Brittney Slayes - The Fire And The Sinner...

SABATON - Hivatalos klip a meglepetés dalhoz: Defence Of Moscow
SABATON - Hivatalos klip a meglepetés dalhoz: Defence Of Moscow

Defence Of Moscow címmel pár napja egy új felvétellel jelentkezett a csatametalos svéd Sabaton, most pedig már a nóta hivatalos klipje is megérkezett. "Május 9-ét Oroszországban a...

LORD - Hat év után elbúcsúztak Beke Márk billentyűstől
LORD - Hat év után elbúcsúztak Beke Márk billentyűstől

A Facebook-oldalán jelentette be a Lord zenekar, hogy a továbbiakban már nem Beke Márk a billentyűsük. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a 2015-ben érkezett Márk utódja. "Kedves...

TILL LINDEMANN - A Rammstein énekesének új klipjét a szentpétervári Ermitázsban forgatták
TILL LINDEMANN - A Rammstein énekesének új klipjét a szentpétervári Ermitázsban forgatták

Любимый город (Kedvenc város) címmel pár hete bemutattunk egy orosz nyelvű új dalt Till Lindemannról, a Rammstein énekestől. A nótához most egy újabb videoklip született,...

METALLICA - James Hetfield sok barátja már megkapta az oltást, ő még egy kicsit szkeptikus
METALLICA - James Hetfield sok barátja már megkapta az oltást, ő még egy kicsit szkeptikus

A Metallica frontembere, James Hetfield még március végén volt vemdége a The Fierce Life podcastnek, ahol többek között arról is beszélt, hogy miért nem döntött még arról, hogy...

ROAD - Videoklippel az első dal a júniusi albumról: Igazi testvér
ROAD - Videoklippel az első dal a júniusi albumról: Igazi testvér

Pár napja derült ki, hogyí Tóth Tamás (Mytra, Nomad, ex-Wisdom stb.) lett a Road zenekar új dobosa, a friss stúdióalbum pedig június 11-én jelenik meg Senki kedvéért nem fékezünk...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS