WORDS OF BLOOD - Saját szavaikkal mutatják be Az én démonaim lemez dalait

A második WOB album a nyári HammerWorld extra CD-mellékleteként jött ki

2016. július 24. (vasárnap) 18:07 | utoljára módosítva: 2016. október 12. (szerda) 12:40

Az még tavaly nyáron derült ki, hogy Fabók "Tybe" Tibor lett a Words Of Blood új énekese, a budapesti metal csapat második albuma - Az én démonaim - a júliusi-augusztusi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként jelent meg. Az alábbiakban a gitáros Füge és az énekes Tybe mutatja be Az én démonaim album dalait.

 
WORDS OF BLOOD:
Fabók Tibor (Tybe) - ének
Krisztián Tamás (Füge) - gitár
Kiss Károly (Kaarle) – gitár
Ónódi József  (Joe) - basszusgitár
Seiben Sándor  (Alex Drum) - dob


www.facebook.com/W.O.B.Zenekar"Közel egy évnyi csöndet követő hosszú munkafolyamat eredményeként született meg a Words of Blood második nagylemeze. A HammerWorld magazin nyári dupla számának extra CD-mellékleteként megjelent kiadvány számos meglepetést tartogat a zenekart jól ismerők számára is. Stílusát tekintve továbbra is modern metalról beszélhetünk, viszont érezhetően erősebb, kiforrottabb anyag az Az én démonaim címet viselő korong.

Ahogy saját zenei hangzásuk kialakításában a klasszikus metal alapok (Megadeth, Pantera, Ozzy, Metallica, Iron Maiden) mellett nagyobb teret kapott az elmúlt, mintegy másfél évtized frissebb vonalának hatása (mint pl. Scar Symmetry, Avenged Sevenfold, Five Finger Death Punch, Disturbed), úgy hozott merőben új színt énekfronton Fabók 'Tybe' Tibor érkezése, kinek jelenléte a (költői érzékkel kidolgozott) dalszövegekben is megmutatkozik.


Az album témavilága – röviden összefoglalva - napjaink egyre zűrösebb világának emberi problémáit, hibáit boncolgatja, egyfajta útkeresés és figyelmeztetés az önös érdekekkel, anyagias világunkkal szemben.

'Célja a pozitív, külső hatásoktól mentes, valódi gondolkodás irányába terelni. Remélve, hogy legalább pár ember szemét felnyitja, segít a felépített burokból kilépni s a valóságban örömet találni'."
HATALOMVÁGY

Tybe: "Füge írta dalszöveget, így ő tudja elmondani az érdemi jelentését. Én magam a közel-keleten dúló értelmetlen háborúkat látom benne. Egy hordó olaj számtalan emberi életet ér, főleg ártatlanok életét, és ha van is olyan vezető, aki nem hajlandó az országának legfőbb bevételi forrását idegen kézbe átadni, azt a nyugati demokráciák egyszerűen diktátornak és elnyomónak tekintik, és háborút indítanak a 'szabadságért', miközben ők maguk a legnagyobb elnyomók a világon. Egy igazságtalan kor igaz megéneklése."

Füge: "Hiába vannak hihetetlen technológiai és tudományos újításaink, az emberi természet alapvetően nem fejlődik. Ahogy ezer éve, most is bármit hajlandó megtenni a hatalomért és a gazdasági előnyökért, ráadásul szörnyű arcátlanság, hogy mindezt a demokrácia álarca mögé bújva még erkölcsössé is próbálja tenni. Sajnos ezt a magatartást egyre inkább Európára is rákényszerítik."LEGYEN KÁOSZ

Tybe: "Újabb társadalomkritika miről - másról, mint az istent játszó emberekről. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy honnan jöttünk. Gyakran hisszük magunkat mindenek felett álló lényeknek, de egyszer rá fogunk jönni, hogy nagyon elbasztuk. Nem lesz visszaút. Ezt a merényletet, amit a bolygónk és legfőképpen magunk ellen követünk el folyamatosan, csak úgy tudjuk megváltoztatni, ha mindent az alapoktól újragondolunk és megváltoztatunk. 'Ami nem kell égjen el'."

Füge:
"A mai, modern mesék már chemtrailről, műanyag rizsről, ember alkotta halálos vírusok terjesztéséről, az aktuális kor aktuális gyógyíthatatlan betegségeinek eltitkolt gyógymódjairól és hasonlókról szólnak. Túl sokan vagyunk a földön, de senkinek sincs joga megmondani, hogy ki éljen és ki vesszen. Persze, azért megteszi, akinek módjában áll."WORDS OF BLOOD - Legyen káosz (a 2016-os Az én démonaim album előzetese)AZ ÉN DÉMONAIM


Tybe: "Ez a dal egy poszt-apokaliptikus előretekintést szimbolizál. Mi lesz, ha már önző kicsinyességünkben mindent tönkretettünk? Egy személy vívódása a halál mezsgyéjén, hogy miért tették ezt vele az elődei, akik az ő démonaiként kínok közé dobták elpusztulni."

Füge: "Van egy elmélet, mi szerint a világegyetem csupán egy ideig tágul, aztán újra zsugorodni kezd egészen egy újabb ősrobbanásig, amikor is minden kezdődik elölről. Úgy gondolom, nem elképzelhetetlen a Földön is hasonló is hasonló folyamat, mert szemmel láthatólag az emberiség képtelen túljutni egy bizonyos fejlődési fázison, ezzel önmaga pusztulását okozva. Így leszünk saját magunk démonai."WORDS OF BLOOD - Előzetes a 2016-os Az én démonaim albumhozÉSZREVÉTLEN


Tybe: "Ezt is Füge írta, így ő a hiteles véleménynyilvánító."

Füge: "Olvastam, hogy élnek olyan emberek köztünk, akik nem rendelkeznek semmilyen valós azonosító papírral, dokumentummal, kóddal, nem szerepelnek nyilvántartásokban, nincs mobiljuk, címük, adószámuk, saját néven vagyonuk, nem használnak ismert kommunikációs rendszereket, stb… Úgy gondolják, hogy a társadalom előli elrejtőzés – vagy teljes beolvadás - az egyetlen út a túlélés vagy egyéni igazságkeresés és érvényesítés felé a hatalommal szemben. Észrevétlen."HALLGASS

Tybe: "Hát igen! Ez a dal már egy súlyosabb társadalomkritika. Erősebb kifejezéseket is használtam, hogy érzékeltessem, mennyire dühös vagyok az emberek végtelen elbutulása miatt. Igen! Nem azokra haragszom, akik elbutítják az embereket, hanem azokra, akik hagyják magukat és kurvára büszkék rá, hogy ők milyen okosan végzik a dolgukat, miközben rohadtul megszívatják őket. Sajnos annyira buták, hogy nem veszik észre. Könyörgöm, ember, ezt gondold már végig! Erről szól a dal."

Füge: "Tybe szövege, ami nekem azt mondja, hogy az emberek nagy többsége szeret irányított tömeg lenni, aki úgy él, ahogy engedik neki. Nyilván ez kényelmesebb, mint gondolkodni és kiállni a véleményünk mellett, ráadásul ezt a hatalom is kedveli. De tényleg arra vagyunk hivatottak, hogy a meleg szószban elvegetáljunk?"MÉG NEM FÁJ

Tybe: "Ez egy lírai hangvételű szerzemény, ami versszerű képekkel dolgozik, így mindenki sok mindent láthat bele. Személyes vonatkozása ennek a dalnak, hogy egy nagyon jó barátom Balázs, elhagyta ezt a világot. Nehéz volt feldolgozni a hiányát, sokat gondolkodtam az elmúlásról (ez a 'még nem fáj' szakasz), majd rám tört az az iszonyatos facsaró fájdalom, hogy nem beszélhetek vele többet, nem kérhetem a tanácsát és nem élhetünk át együtt több kalandot (ez a 'most már fáj' őrjöngés a végén). A végén pedig a lassú, puha megnyugvás, hogy találkozunk még."

Füge: "Zeneszerzőként azt gondolom, hogy a Words Of Blood még nem írt és hangszerelt ilyen fanyar, elsősorban tiszta akkordokból álló dalt, ami aztán fokozatosan erősödik és elszabadul. Valahogy érzek benne egy belső erőt és tisztaságot, ami Tybe szövege mögött az elmúlást és az újrakezdést is szimbolizálja. Gyakran játszom egyedül, csak magamnak otthon, valahogy jót tesz."


 ÚTVESZTŐ

Tybe: "Az életünkről szól. Az élet sohasem egyenes út, hanem inkább egy útvesztő, ahol keringünk, keressük a jó utat. De nincs két egyforma út. Mindenkinek más az útja, amit bejár. Az, hogy hova jutsz, csak rajtad áll. De ez sem ilyen egyszerű, hiszen a sors eltologatja a falakat, így ami korábban tiszta út volt, lehet holnapra zsákutca. A versbetét pedig egy üzenet egy labirintusban bolyongótól az utána jövőknek."

Füge: "Nagyon érdekes volt a brutál, kissé matematikai alapú riffeket és a dallamos részeket összerakni és kerek egészet gyúrni belőle. Mindenki szereti, nekem is nagy kedvencem a dal."WORDS OF BLOOD - Útvesztő (a 2016-os Az én démonaim albumhoz)
ODAFENT


Tybe: "Ez a dal azt a tényt boncolgatja, hogy nem érdemes a dolgok és a saját helyzetünk javulását, egy magasabb égi hatalomtól várni, hiszen az istenek sem tesznek meg többet értünk, mint amit mi megteszünk magunkért. Elégnek kell lennie annak, hogy ha majd eljutunk a végére, akkor mindaz, amit megtettünk, az életünkben egyenesen a 'fénybe' juttat."GYŰLÖLLEK EMBER

Tybe: "Szerintem a cím pontosan leírja, hogy milyen érzelmi vetülete van ennek a dalnak. Egyszerűen sétáltam az utcán és figyeltem az emberek megnyilvánulásait. Az önimádás, a külcsín előtérbe tolása, a megvető pillantások, a tudálékosság, miközben konkrét tudásanyag hiányzik. Borzalmasak vagyunk és mindaz, amit csak így séta közben láttam, elég volt ahhoz, hogy azt kívánjam, bárcsak ne lennék ember."

Füge: "Számomra az az érdekes, hogy olyan gyorsan összeállt a dal. Mind az erőriffek, mind a dallamok, de még a szóló is olyan természetességgel alakult ki. A szöveg és az ének előadásmódja pedig abszolút kifejezi a mondanivalót. Ez is zenekari kedvenc, általában bulik lezárásaként szoktuk tolni."


A lemez elkészítésében közreműködtek:
Stúdió: Czébely Csaba / Helland Stúdió
Borító: Jacsó Balázs
Fényképek: Tóth Géza GZU"A hazai metal színtér tavaly igencsak aktív bandája (41 koncert – Leander, Pokolgép és Akela turné, fesztiválok stb.) néhány hónap csend után végre megtalálta új énekesét Fabók 'Tybe' Tibor személyében, akit leginkább a Lazulalánc zenekarból lehet ismerni, ahol két nagylemezen is énekelt.

Füge: 'Tybe nagy Pantera-fan, igazi metal arc, akinek a zsigereiben is fémzene folyik. Amikor az első próbára lejött és kieresztette a hangját, nem hallottuk a dobot! Azt a Mapex pergőt, amire ha Alex óvatlanul ráütött, kiesett belőlünk a vacsora! (nevet) Egyszerűen nem hittük el! Emellett képzett énekes, aki a dallamos éneklés mellett a legvadabb hörgéseket is hozza, ha kell.

Nagyon pengén tudunk együtt dolgozni, mert ugyanúgy hiszünk a zenében és nagyon hasonlóan gondolkodunk róla, így egymást spanoljuk az ötletekkel. Tybe-nak ráadásul abszolút hallása van és szövegeket is ír, szóval nagyon ott van minden.'"


 


 

 A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.
(Nem a lemezre, a cikkre vonatkozik.)
 

 

 
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SABATON - Hallgasd meg a meglepetés dalukat, itt a Defence Of Moscow
2021. május 7. (péntek) 08:35

Defence Of Moscow címmel egy új felvétellel jelentkezett a csatametalos svéd Sabaton - ismerkedj meg vele! "Május 9-ét Oroszországban a győzelem napjaként ünneplik, a nácik felett a második világháborúban aratott győzelemre emlékezve. Idén mi is részesei vagyunk ennek a kollektív emlékezésnek: egy dalt szentelünk a moszkvai csatában harcoló bátor férfiaknak. A dalt eredetileg oroszul írta meg a barátunk, Radio Tapok (Oleg Abramov). Ez egy nagyon erőteljes szám, és úgy gondoltuk, hogy volna értelme annak, ha a Sabatonnal feldolgoznánk. Szeretjük meglepni az embereket, és ez egy hatalmas meglepetés."   SABATON - Defence Of Moscow (2021)   Még februárban jelentette be a Sabaton, hogy meghosszabbította a szerződését a Nuclear Blast kiadóval, és már akkor megígérték, hogy Livgardet címmel egy vadonatúj számmal jelentkeznek majd. A svéd Királyi Gárda 500 éves...

LIGHT THE TORCH - Dalpremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: More Than Dreaming
LIGHT THE TORCH - Dalpremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: More Than Dreaming

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja....

EREB ALTOR - EP-premier a svéd viking metalosoktól: Eldens Boning
EREB ALTOR - EP-premier a svéd viking metalosoktól: Eldens Boning

Eldens Boning címmel egy 4 tételes új EP-vel jelentkezett a viking metalos svéd Ereb Altor - ismerkedj meg vele! A Bathory-örökséget méltó módon ápoló black/folk/viking csapat tagjai...

BIPØLÄRIS - Itt a győri brigád első albuma: Sagittarius A*
BIPØLÄRIS - Itt a győri brigád első albuma: Sagittarius A*

Sagittarius A* címmel és 13 számmal megjelent a 2018 novemberében alakult győri Bipøläris első albuma. Az új gitárossal megerősített hardcore punk banda anyagával azonnal meg is...

ARTILLERY - Melodikus thrash a dán mesterektől, itt az X című új album
ARTILLERY - Melodikus thrash a dán mesterektől, itt az X című új album

X címmel megjelent és végig is hallgatható a dán thrasher Artillery új stúdióalbuma. Az új anyagot a koppenhágai Medley stúdióban vették fel Søren Andersen producerrel, a 2019...

FATAL ERROR - Dupla lemezük született, új dal és videoklip: Veled más a helyzet
FATAL ERROR - Dupla lemezük született, új dal és videoklip: Veled más a helyzet

Művirágok karneválja címmel júniusban jelenik meg a Fatal Error negyedik nagylemeze, pontosabban az első fele, ugyanis egy dupla lemezanyaguk készült el. Friss előzetesként a klippel...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS