MEGADETH - De mit is mond Jakab Zoli, a Rockmaraton produkciós menedzsere?

"Dave, let's do this", de Mustaine hajthatatlan volt...

2016. július 20. (szerda) 09:54 | utoljára módosítva: 2016. július 20. (szerda) 10:01

A rettenetes nagy vitákat generáló elmaradt Megadeth koncert kapcsán a Rockmaraton produkciós menedzsere, Jakab Zoli a Facebookon osztotta meg élményeit. Zoli azon kevesek egyike, aki valóban jelen volt az eseményeknél.
 

"Négy napja már, hogy a nagy vihart kavart Megadeth lemondás megtörtént és úgy gondolom, hogy itt az idő arra, hogy egy hiteles forrás (igen, én) is beszéljen róla végre Medvegy László barátom mellett, akinek falán olvasható volt már jópár hozzászólás, de mellette csak félinformációk, találgatások és szokásos magyaros gőg és rosszindulat minden, amit erről megtalálhattunk az interneten.

Tény, az igazságérzetem az átlagnál nagyobb, a pofám is, de igyekszem racionalizálni a történteket, ami egy olyan luxus, amit Varga Zoli nem engedhetett meg magának érzelmektől és indulatoktól túlfűtve múlt pénteken, hiszen a Rockmaraton negyedévszázados múltja, a jelene és hitele került veszélybe egy lehetetlenül bizarr és groteszk este és eset során.

Produkciós vezetőként (azaz az összes nemzetközi fellépő minden ügyes-bajos dolgát összefogó, a dolgozókat levezénylő, velük minden apró részletről egyeztető mindenesként) megmosolyogtatónak tartom azt, hogy a mai napig a sajtó munkatársaitól Sixx barátomat (Sixx interjúja Dave Mustaine-nel - katt ide!) eltekintve senki fel sem hívott egy kommentért, vagy hiteles beszámolóért, de megszokhattuk, hogy itthon elég egy-egy headline-t elolvasni ahhoz, hogy ítélkezzünk. Hiszen én voltam az, akit behívtak az öltözőbe és velem közölték a hírt, négyen voltunk ott, a turnémenedzser, a produkciós menedzser, Mustaine és én. Higgadt és kedves volt. Amerikai módra lapogatott, brotherezett és sajnálkozott. Kamu volt az egész.

Ahogy az Index interjú is, hiszen Mustaine hazudott Sixxnek, amelyet szerencsére biztonsági kamerák felvételei bizonyítanak majd, ha arra kerül sor. Szó sem volt sötétségről, sárról, Ellefson miután interjúkat adott, csatlakozni szeretett volna a már vacsorázó társaihoz, integetve és rohanva maga alá fordult a lába és eltört a lábközépcsontja. A segítségére siető kollegákkal közölte, hogy az ő hülyesége volt, mert szar a cipője. Szó sincs arról, hogy a szakáccsal beszélgetett volna egy seregnyi ember, hiszen teljesen lezártuk a cateringet, hogy a hirtelen haragjáról és irracionális viselkedéséről ismert Mustaine-t nehogy bármi olyan hatás érje, amire bepöccen.

Abban is biztos vagyok, hogy a lábtörés nem ok volt, hanem magyarázat, a mai napig nem tudjuk, hogy Mustaine mitől borult el, de az is biztos, hogy miközben hajtottak volna el a kocsikkal, Ellefson (aki végig jókedvű volt és még ő érezte szarul magát mindenki helyett) kiugrott a kocsiból féllábon és kiabált Mustaine-nek, hogy "Dave, let's do this", de Mustaine hajthatatlan volt és több alkalommal is az ülésén keresztül hátbarúgta a sofőrjét, kiabálva, hogy induljanak már el.

A sztori maga ennyi és nem több.

Az este legvégén a végig szigorú és kimért Megadeth produkciós menedzser behívatott magához és az egész napos odafigyelésemért és munkámért cserében átnyújtott egy személyes ajándékot, majd közölte, hogy sajnálja a történteket, látja, hogy itt mindenki az ő kedvükben járt és produkciós szinten minden rendben volt, de nem tud mit tenni, hiszen ez az egész lemondás felettünk dőlt el, "above my pay grade", ahogy azt szokás feléjük mondani.

A produkciós asszisztenssel szintén lefutottuk ugyanezt a kört, akivel ráadásul szubkulturális kapocs is volt, hiszen a hardcore punk színtérről jött ő is, ráadásul olyan zenekarokkal nőtt fel, akiket én is ismerek és nem egy alkalommal láttam őket vendégül Pesten. Nem győzött hálálkodni és sajnálkozni és megtörten mondta, hogy most mindenki őket fogja köpködni, miközben nekik egy olyan főnökük van, akit nekik naponta el kell viselni.

Kitérve Varga Zoli kirohanására, felesleges takarózni, meg mutyizni a számokkal, legyetek szívesek és számoljátok ki magatoknak, hogy mekkora összeg lett oda, majd utána annak fényében legyetek szívesek élcelődni azon az emberen, aki éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy legyen egy olyan rockfesztivál az országban, ahol a metal és rockzene szinte minden vadhajtását meghallgathatod, igencsak jutányos áron. Én el sem tudom képzelni, hogy a helyében mit tudtam volna mondani és képzeljétek el azt, hogy egy 18 órás műszak végén mi, a háttércsapat, színpadmesterekkel, cateringes csajokkal, fény- és hangtechnikusokkal, stage handekkel, beengedőkkel, biztonságiakkal, karbantartókkal, takarítókkal, promóterekkel, backline technikusokkal karöltve megtörve álltunk ott, mert hatalmasat mentünk együtt úgy, hogy mi akkor is megkapjuk a fizetésünk, ha van, ha nincs Megadeth, de annyira magunkénak éreztük a napot, hogy ez mindannyiunk veresége volt. Abban az érzelmi és idegi állapotban hiába is esett Zoli túlzásokba a színpadon, képtelen vagyok hibáztatni őt.

Akik viszont ezt folyamatosan megteszik a szobáik melegéből, nem ártana, ha visszavennének kicsit a farizeusi szónoklataikból és okoskodásukból, és egy jó mély levegőt véve belenézni a tükörbe, mert legtöbbjük 25 napig nem képes valamire odafigyelni, nemhogy egy 25 éves álmot tartson életben és legtöbbjük 15 ezer forintos veszteséget sem tudna benyelni, nemhogy 15 milliót.

Kuss van, gyerekek! Az égegyadta világon semmilyen jogalapotok nincsen pálcát törni Zoliék felett, esetleg élcelődni rajtuk, legtöbbetek jól elvolt az általa kifizetett gázsikból, vagy az általa megszervezett fesztiválon tudott szórakozni több, mint baráti áron (esetleg ingyenjegyért), úgyhogy igyekezzetek most is alapállásba tenni a pofátokat és lehúzni kicsit az internetről.

Oszoljunk kérem, nincs itt semmi látnivaló."


 

Hozzászólások

[016689]
lackovkin
en meg roviden-velosen csak annyit irok,hogy szarni a megadeth pofajaba. meg ha ok fizetnenek,akkor sem mennek el a koncertjukre. menjenek a fenebe
[016687]
Melkor
Régen a zenekarok nyígtak, hogy nem kapták meg a beigért pénzüket! Sokat változott azóta a világ. Én már sokat ebben a témában nem szeretnék írni, hiszen már az eddigi felhajtás is akkora ingyen reklám a bandának, hogy az hihetetlen! De egy dolgot csak nem értek, nevezetesen azt, hogy miért kell a teljes összeget már jó előre kifizetni a fellépő bandának, meg a teljes jutalékot az ügynököknek!? Az üzleti életben is az a szokás, hogy teljesítés előtt előleget fizetnek, ami maximum a teljes díjazás fele, a többit meg majd akkor fizetik ki, amikor a fél teljesített. Mert ezzel a teljes kifizetéssel az egyik fél elég hátrányos helyzetbe kerül, hiszen neki kell mindent megtennie, hogy visszakapja a már kifizetett összeget, ráadásul egy ilyen polgári per évekig is eltarthat és akkor még ott a perköltség. Na mindegy én nem tartom jó gyakorlatnak a teljes fellépti díj előre történő kifizetését, az emberek a fizetésüket sem előre kapják...
[016685]
Zsombor06
A tehetetlen düh valaminek a következménye, amiről mély a hallgatás. A tényeket nem ismerjük, nem is fogjuk megtudni, mert akik miatt az események így alakultak, azoknak ez nem érdeke. Ami az egészből publikussá vált, az egy szégyenletes színpadi megnyilatkozás, továbbá az egyik fél álláspontjának fenti ismertetése fennhéjázó, agresszív, primitív, kioktató stílusban. Miért gondoljam, hogy kizárólag a közönségükkel szemben ilyenek, a zenekarokkal kulturáltan viselkedtek? A produkciós menedzser megnyilatkozásának stílusát már nem lehet kimerültséggel, hirtelen felindulással magyarázni. Én ennyit látok: a Megadeth itt volt, játszani akart, a színpadot felépítette, baleset történt, interjút adott, még mindig játszani akart [...], aztán dérrel-durral elment. Egy mozzanat hiányzik.

Nem alkalmas minden ember minden munkakörre. Ennyi.
[016684]
farrrkas9
Én és néhány barátom kimondottan erre a napra, és legfőképpen a Megadeth miatt utaztunk több mint 300 km-t, magammal vittem egy 14 éves gitáros srácot, akinek életre szóló élmény lett volna Dave-éket zenélni látni. És volt olyan is a társaságunkban, aki másodjára szenvedi ezt el a Megadeth-tel, továbbra sem sikerült őket elcsípnie. A csalódottság természetesen fáj. De tudjátok, néha érdekes dolgokra képes az ember, amikor helyre kell tennie a dolgokat ott belül. Sokan írták, hogy kihajították a Megadeth CD-iket, stb. stb. Én nem tudok így gondolkodni. Én rajongó vagyok, amihez hozzátartozik egyfajta ragaszkodás, amitől ha megfosztanám magam, űr maradna bennem, ami sokkal rosszabb érzés. Ha a családod egy bizonyos tagja nehéz eset, századjára is lenyeled a hülyeségeit, a hibáit, mert a családod, toleránsabb vagy vele. Én nagyon sok előadóval vagyok ugyanígy. Emellett minden Megadeth rajongó tudja, hogy Mustaine nehéz eset, és sokszor megmagyarázhatatlanul cselekszik. Ennek ellenére lehet őt továbbra is szeretni. Gondoljatok arra, hogyan viszonyultatok volna, mondjuk, József Attilához, ha személyesen ismertétek volna. Nem biztos, hogy könnyű eset volt. Ady csapongó, alkohollal fűtött élete biztosan nem egyszer okozott csalódást szeretteinek. Ma azonban iskolákat nevezünk el róluk és a magyar irodalom és művészet jelképes alakjaiként említjük őket. Amit letettek az asztalra fontosabb a jellemüknél, a viselkedésüknél. Dave Mustaine is művész. És én örülök, hogy lehetőségem van látni, hallani őt, még ha némi csalódottság is társul olykor-olykor hozzá. Nem tudom nem megbocsátani neki. Ennél sokkal nagyobb pofon kell ahhoz, hogy az ember végleg kiábránduljon egy olyan ikonból, mint Mustaine. Létezik az a határ, persze, de amíg a Megadeth iránti hiányérzetem jobban fájna, mint egy elmaradt koncert okozta csalódás, addig nem tehetek mást, mint gyermeki rajongással lesem, mikor lépnek fel legközelebb.
[016683]
away
Gondoltam, hogy előbb-utóbb itt is megjelenik a téma. Mit lehet itt még mondani...? Azóta is nagyon sajnálatosnak tartom a dolgot, a Testament mellett a MD koncertjét vártam legjobban. Ott voltam a tömegben amikor DM bejelentette, hogy nem játszanak, de azt hittem, csak egy kicsit szopatni, baszogatni akarja a közönséget. Aztán kijött Medvegy Laci és magyarul is bemondta..., nem akartam elhinni. Szerintem akik abban a percben ott voltak, azok turira nem a szervezőket hibáztatják, és nem gondolják, hogy Varga Zoli túlzásokba esett volna a színpadon, sőt, még kimondottan visszafogott is volt a feldühödött tömeghez képest. Hát baszki, remegett a hangja az idegtől, jóformán majdhogynem sírva fakadt a tehetetlen dühtől, hogy lehetne őt, vagy bárkit hibáztatni ezért DM-en kívül? Mindezek után még bejelentették a szervezők, hogy megpróbálják valahogy kárpótolni legalább a napijegyeseket. Na EZ a metal testvériség, nem amit a Megadeth márkanevű gazdasági társaság ügyvezető igazgatója művelt. (nekem nem napijegyem volt, de eszembe se jutna hőbörögni, gondolok itt a FB-on dúló gusztustalan vitára). Nyilván soha nem fog kiderülni pontosan, hogy miért mondta le DM a koncertet, de az biztos, hogy neki egy magyarországi koncert még akkor is hakni, ha 45 ezer dollárt kap érte és a kempinskyben, vagy mi a faszomban alhat. Szomorú...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SABATON - Hallgasd meg a meglepetés dalukat, itt a Defence Of Moscow
2021. május 7. (péntek) 08:35

Defence Of Moscow címmel egy új felvétellel jelentkezett a csatametalos svéd Sabaton - ismerkedj meg vele! "Május 9-ét Oroszországban a győzelem napjaként ünneplik, a nácik felett a második világháborúban aratott győzelemre emlékezve. Idén mi is részesei vagyunk ennek a kollektív emlékezésnek: egy dalt szentelünk a moszkvai csatában harcoló bátor férfiaknak. A dalt eredetileg oroszul írta meg a barátunk, Radio Tapok (Oleg Abramov). Ez egy nagyon erőteljes szám, és úgy gondoltuk, hogy volna értelme annak, ha a Sabatonnal feldolgoznánk. Szeretjük meglepni az embereket, és ez egy hatalmas meglepetés."   SABATON - Defence Of Moscow (2021)   Még februárban jelentette be a Sabaton, hogy meghosszabbította a szerződését a Nuclear Blast kiadóval, és már akkor megígérték, hogy Livgardet címmel egy vadonatúj számmal jelentkeznek majd. A svéd Királyi Gárda 500 éves...

LIGHT THE TORCH - Dalpremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: More Than Dreaming
LIGHT THE TORCH - Dalpremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: More Than Dreaming

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja....

EREB ALTOR - EP-premier a svéd viking metalosoktól: Eldens Boning
EREB ALTOR - EP-premier a svéd viking metalosoktól: Eldens Boning

Eldens Boning címmel egy 4 tételes új EP-vel jelentkezett a viking metalos svéd Ereb Altor - ismerkedj meg vele! A Bathory-örökséget méltó módon ápoló black/folk/viking csapat tagjai...

BIPØLÄRIS - Itt a győri brigád első albuma: Sagittarius A*
BIPØLÄRIS - Itt a győri brigád első albuma: Sagittarius A*

Sagittarius A* címmel és 13 számmal megjelent a 2018 novemberében alakult győri Bipøläris első albuma. Az új gitárossal megerősített hardcore punk banda anyagával azonnal meg is...

ARTILLERY - Melodikus thrash a dán mesterektől, itt az X című új album
ARTILLERY - Melodikus thrash a dán mesterektől, itt az X című új album

X címmel megjelent és végig is hallgatható a dán thrasher Artillery új stúdióalbuma. Az új anyagot a koppenhágai Medley stúdióban vették fel Søren Andersen producerrel, a 2019...

FATAL ERROR - Dupla lemezük született, új dal és videoklip: Veled más a helyzet
FATAL ERROR - Dupla lemezük született, új dal és videoklip: Veled más a helyzet

Művirágok karneválja címmel júniusban jelenik meg a Fatal Error negyedik nagylemeze, pontosabban az első fele, ugyanis egy dupla lemezanyaguk készült el. Friss előzetesként a klippel...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS