VOLT FESZTIVÁL - "Azon is gondolkodtunk többször, hogy legyen-e a Szigeten újra metal színpad"

"A Slipknottól elkezdve a Metallicáig elég sok mindenkivel próbálkoztunk az idén is"

2016. június 29. (szerda) 06:48 | utoljára módosítva: 2016. június 29. (szerda) 06:49

A nulladik nappal kedden elkezdődött a 24. Telekom Volt Fesztivál, amelyen pénteken az Iron Maiden, szombaton pedig a Slayer is fellép.

A soproni fesztiválra mintegy 150 ezer embert várnak július 2-ig. A magas látogatószámot az mutatja, hogy péntekre, amikor a nagyszínpadon az Iron Maiden ad koncertet, minden napijegy elfogyott és már bérletet sem lehet kapni a rendezvényre. A fesztiválon tavaly 123 ezren buliztak, amellyel akkor is rekordot döntöttek.


Lobenwein Norbert, a Volt fesztivál egyik főszervezője a divany.hu-nak adott friss interjújában a metal rajongók számára is érdekes dolgokat említett.


Petőfi Zenei Díj, Nagyszínpad, Volt, Balaton Sound, Nagyon Balaton, B.my.Lake, Strand fesztivál, Sziget - Lobenwein Norbert mindezekben benne van, de még az Akvárium üzemeltetésének is ő az egyik kulcsfigurája.


A Petőfi díj után jön azonnal jön a Volt. Csak én érzem, vagy tudatos az, hogy a Szigeten egyre kevesebb a rock fellépő, míg tavaly és idén is a Volton nagyon erős a rockzenei line-up is?


"A tudatosság sokkal inkább abban jelentkezik, hogy a Voltnál a kezdetek óta a sokszínűségre, vagy inkább a minőségi eklektikára törekszünk. Eleinte ez inkább a hazai színtérre terjedt ki (és okozott is sokaknak meglepetést), egy ideje a nemzetközi kínálatnál is erre törekszünk. Ahogyan tavaly simán megfért egymás mellett a Motörhead és David Guetta – ugyanazon a napon -, vagy éppen Slash és Fatboy Slim, addig idén az Iron Maidentől az Axwell – Ingrosso párosig és a Slayertől Wiz Khalifáig, vagy a Prodigy-ig terjed a paletta.

Kicsit sem cél, hogy a Szigeten kevesebb legyen a rockbanda, de ezen a téren ki vagyunk szolgáltatva a nemzetközi áramlatoknak. Mostanában valóban úgy jött ki a lépés, hogy klasszikus, nagy rockbandák augusztusban nem jártak felénk, pedig kifejezetten keressük őket.Az elmúlt 10 évben rengeteget változtak a fesztiválok szerte a világon, számomra szimpatikus módon.

Éppen 1-2 éve a Szigeten feledkeztem rá arra a hatalmas tömegre, amely Avicii-re, vagy éppen Calvin Harrisre gyűlt össze. Szinte kiürült a Sziget, mindenki kíváncsi volt rájuk, miközben pár évvel ezelőtt kérdéses lett volna, mit szól a közönség ahhoz, hogy egy DJ, egyedül szerepel ott, ahol máskor rockbandák szántják fel a színpadot. Pár éve még a Balaton Soundnál is fejtörést okozott nekünk, amikor David Guetta elsőként ragaszkodott ahhoz, hogy nagyszípadon, headlinerként lépjen fel. Azóta a headlinereink és co-headlinereink szinte kivétel nélkül DJ-k, és a Volt és a Sziget közönsége ugyanúgy odavan értük, mint a rock csapatokért.

Visszatérve a kérdésedhez: a magam részéről éppen azt szeretem az általunk szervezett fesztiválokban, hogy nemcsak a program ennyire színes, de a különböző műfajú fellépők közönsége is ilyen jól, barátságban megfér egymás mellett. És miközben a világsztár DJ-inket imádja a közönség, az Iron Maiden napja hetekkel a kapunyitás előtt teltházas. (az interjú születése óta a Volt bérletei is elfogytak elővételben, a fesztivál történetében először. – a szerk.)"

 Éppen emiatt nem gondoltátok, hogy erősítsetek ebben a stílusban is, ha a kereslet megvan rá?


"Azon is gondolkodtunk többször, hogy legyen-e a Szigeten újra metal sátor vagy metal színpad, de sajnos azt látjuk, hogy a Sziget időszakában a legtöbbször tényleg nem turnézik annyi rockzenekar, hogy egy teljes színpadot 5 napra megtölthessünk velük. Annak is örülünk, ha egy-kettőt találunk.

A Slipknottól elkezdve a Metallicáig elég sok mindenkivel próbálkoztunk az idén is, de úgy jött ki a lépés, hogy távol maradtak tőlünk. De nagyon szeretnénk ha változna ez a tendencia."


Szerinted egy olyan kimondottan rockzenei fesztivál, mint mondjuk a közelben a Nova Rock megállná a helyét Magyarországon?

"A műfaj kicsit sem idegen a közönségtől, biztos, hogy egy ilyen, tematikusabb és kevésbé a sokszínűségre épülő fesztivál is több tízezres közönséget vonzana. A kérdés inkább az, hogy a magyar piac, ahol Sziget, VOLT, Balaton Sound méretű fesztiválok mellett minden hétvégére jut egy-egy jó színvonalú fesztivál valahol az országban, elbírna-e még egy nagyot? Abban sokkal inkább hinnék, hogy a várva-várt bandák a maguk közegében találjanak helyet maguknak, a már meglévő és működő fesztiváljainkon.

Ahogyan tavaly Robbie Williams, idén Rihanna, úgy simán lehetne egy Metallica vagy Red Hot Chili is a Sziget nulladik napján, a valamivel kisebb bandák, DJ-k pedig a normál napokon, vagy más kisebb, de ma már ugyancsak százezres látogatottságú eseményeiken: például a Volton vagy a Soundon. Mi ezeket a jól működő fesztiváljainkat gondozzuk, ritkán gondolkodunk újban."

A teljes interjúhoz kattints ide!


Pénteki rock/metal fellépők a Volton (07/01)

21.00 - Iron Maiden (Telekom Nagyszínpad)

14.00 - Buried In Mind (soproni hardcore/metalcore - Jana Színpad)
14.50 - The Raven Age (UK - OTP Junior- Petőfi Rádió Nagyszínpad )
15.30 - Headbangs (Jana Színpad)
19.30 - Tankcsapda (OTP Junior- Petőfi Rádió Nagyszínpad )
23.45 - Road (Jana Színpad)Szombati rock/metal fellépők a Volton (07/02)

19.30 - Slayer (Telekom Nagyszínpad)

14.00 - Blizard (soproni metal - Jana Színpad)
23.45 - Moby Dick (Jana Színpad)


(A Volt hivatalos oldalán a Moby Dick kezdése: 23.45)


sziget.hu/volt/programok/programtabla

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PSYCROPTIC - Videóval az új EP címadó dala: The Watcher Of All
2020. november 26. (csütörtök) 14:59

The Watcher Of All címmel egy új EP-vel jelentkezik holnap a technikás death metalt játszó tasmániai Psycroptic, és a két számos anyagról most már a klippel kísért címadó dallal is lehet ismerkedni. As The Kingdom Drowns címmel még 2018 novemberben jelent meg hetedik albumuk, az új nagylemez pedig 2021 közepére várható, de hogy addig se maradjunk friss nóták nélkül, ezért hozzák ki ezt a köztes EP-t. Jason Peppiatt énekes: "Az új EP-vel egyszerre folytatjuk az As The Kingdom Drowns lemez vonalát, zeneileg és szövegileg is, valamint új, feltérképezetlen területekre is eljutunk. Rettentően büszkék vagyunk erre a két dalra, tökéletes ízelítőt jelentenek a következő albumhoz, amit jelenleg rögzítünk, és ami a jövő év közepére várható."   www.facebook.com/psycroptic     PSYCROPTIC - The Watcher Of All (a 2020-as The Watcher of All EP-hez) PSYCROPTIC - A Fragile Existence (a...

SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State
SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State

Megérkezett a Sick Of It All karanténos videósorozatának hatodik és egyelőre utolsó darabja, a Deep State dal előadása. Ez a nóta a legutóbbi, Wake The Sleeping Dragon! című...

AZARATH - Dal- és klippremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Beyond The Gates Of Burning Ghats
AZARATH - Dal- és klippremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Beyond The Gates Of Burning Ghats

Saint Desecration címmel november 27-én, azaz holnap jelenik meg a Behemoth dobosaként ismert Inferno másik csapatának, a blackes death metalt nyomató lengyel Azarath új album. A 2017-es...

MEGADETH - "A Jóisten hozott minket össze Dave-vel"
MEGADETH - "A Jóisten hozott minket össze Dave-vel"

A Toddcast Podcast vendégeként a Megadeth basszusgitárosa, David Ellefson megkapta azt a kérdést is, hogy szerinte változott-e Dave Mustaine hozzáállása a zenéhez, mióta 1983-ban...

DIVIDED - Új klip született a Pyogenesis énekesével: Until The Stars Turn Cold
DIVIDED - Új klip született a Pyogenesis énekesével: Until The Stars Turn Cold

A HammerWorld magazin júliusi-augusztusi összevont számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Divided zenekar második albuma, a Behind Your Neon Eyes. A csapat legfrissebb klipje ahhoz az...

DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church
DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church

Alchemical Warfare címmel január 15-én új albummal jelentkezik a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapata, a Dread Sovereign. A bemutatkozó anyaguk egy 2013-as EP volt,...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS