IRON MAIDEN - "Akkor annyi lett volna a bandának..."

A májusi HammerWorldben megjelent alapos Steve Harris interjú

2016. június 26. (vasárnap) 13:36

Február óta kirobbanó sikerrel turnézik szerte a világban az Iron Maiden, amelynek jövőjét igencsak kétségessé tette, hogy a The Book Of Souls lemez rögzítését követően Bruce Dickinsonnál rákot diagnosztizáltak az orvosok.

Szerencsére a pilóta és humán légisziréna sikerrel szállt szembe a gyilkos kórral, így a grandiózus dupla albummal is turnéra indulhatott a brit heavy metal legenda - méghozzá egy még nagyobb repülőgép fedélzetén - az Ed Force One pilótafülkéjében pedig magával a polihisztor énekessel. A soproni Volt fesztiválon július 1-jén fellépő zenekar főnökét, basszusgitárosát, Steve Harrist az első kínai Maiden koncertek előtt érte utól Philippe Fachat.


A májusi HammerWorld magazinban megjelent interjú.


Bruce teljes felépülése érdekében csak bő egy évvel a The Book Of Souls lemez felvétele után indult a turnétok, és ilyen még sosem fordult elő a banda története során. Fura lehetett ilyen hosszú idő után feleleveníteni az új dalokat...

„Az élet már csak ilyen, mindig okoz meglepetéseket. Jót és rosszat egyaránt. Mindig a lehető legjobbat igyekszünk kihozni az adott szituáció­ból. Az persze mindennél fontosabb volt, hogy Bruce újra az ereje teljében legyen, hogy csúcsformát nyújthasson. Ő sem elégedett volna meg ennél kevesebbel. De ez az egy év is nagyon gyorsan eltelt. Sokkal gyorsabban, mint szerettem volna! (nevet) Nem unatkoztunk...

Az album kiadásával kapcsolatban is volt egy csomó teendő, aztán rengeteg interjút adtunk, és még arra is találtam időt tavaly augusztusban, hogy egy brit turnét csináljak a szólóbandámmal, a British Lionnal. És így legalább a turnéra is rendesen fel tudtunk készülni, mármint produkciós szempontból. Mindig próbálunk jobb és jobb színpadképpel, látvánnyal előrukkolni, és őszintén mondom, ez az eddigi legkidolgozottabb, legkomplexebb színpadunk eddig.

Hacsak egészen közelről nem vizsgálod meg, tényleg úgy fest minden, mint a maja piramisok. A legapróbb részletekre is odafigyeltünk. Persze, Eddie is új fazont kapott. Szebb, mint valaha! (nevet) A nagy Eddie is hatalmasabb lett, akárcsak az Ördög a Number Of The Beastben."

 Amíg ki nem derült Bruce teljes felépülése, elgondolkod­tál azon, hogy mi lehet a Maiden jövője?

„Igyekeztem minden negatív gondolatot kizárni az agyamból. Eleve sokkolt a betegsége, mert ha van valaki, akiről elmondható, hogy szinte szétrobbantja az energia, akkor az Bruce. Korábban eszembe sem jutott, hogy beteg lehet, méghozzá ennyire komolyan. Te is tudod, milyen. Minimum öt dolgot csinál egyszerre, és mindent maximális erőbedobással, maximális koncentrációval. De mindannyiunk mellkasáról lekerült egy-egy mázsás betontömb, amikor kiderültek a jó hírek. Most meg pörgősebb, dinamikusabb, mint valaha! (nevet)

Bruce az a típus, aki képtelen leállni. És önmagával szemben is maximalista. A történtek miatt rábíztam, hogy alakítsa úgy a turnéprogramot, ahogy szeretné, ahogy neki kényelmes, és totál ledöbbentem, amikor megláttam a nóták között a Hallowed Be Thy Name-et. Mert az az egyik legnehezebb nótánk, mármint az ének szempontjából. De Bruce már csak ilyen..."Többet próbáltatok a mostani turné előtt, mint általában?

„Sokat próbáltunk, de nem lényegesen többet, mint máskor. Mindenre úgysem lehet felkészülni. A turné első pár koncertje az igazán rizikós, mert akkor azért még adódnak technikai problémák. És persze mi is szoktunk hibázni. Én is, Nicko is, a gitárosok is. De ilyenkor csak mosolygunk egyet egymásra, és pillanatok alatt mindenki megtalálja a helyét.

Buli után persze rendesen szívjuk a vérét annak, aki mellényúlt! (nevet) De ez csak ugratás, mert nincs tökéletes előadás, nem is az a lényeg. És egy olyan negyedórás, összetett új dalnál, mint mondjuk a The Red And The Black, nem is csoda, ha nem klappol minden azonnal.

Rengeteg régi bootleg felvételem van, Jethro Tull, Led Zeppelin, Genesis, Deep Purple meg ilyenek, és ők sem játszottak mindig tökéletesen. Az a fontos, hogy az energia ott legyen. Ha meg valami nem stimmel, úgyis mindenki észnél van. A közönség a legtöbb esetben észre sem veszi, ha valamit elrontunk.

Az egyik dél-amerikai bulin, még a turné legelején, Bruce akkor is énekelni akart, amikor egy instrumentális rész jött, de azt is hamar korrigáltuk. Ez hozzátartozik a koncertek varázsához."Ki szokott a legtöbbet hibázni?

„Ha én mellényúlok, azt ritkán lehet észrevenni, de ha Nicko kezd el kalimpálni vagy Bruce felejti el a szöveget, az jóval feltűnőbb. De ez inkább csak a turnék elején fordul elő."

 

IRON MAIDEN - Death Or Glory (The Book Of Souls Tour 2016)Volt B-tervetek Bruce betegségével kapcsolatban?


„Egy új énekesre gondolsz? Nem, ezt teljesen kizártuk az agyunkból. Még csak szóba sem került. Volt ugye már ilyen korábban, és az is elég kemény helyzetet okozott. Ha Bruce-nak vissza kellett volna vonulnia, ha úgy alakult volna, hogy nem jön vissza a hangja, vagy ilyesmi, akkor szerintem lezártuk volna az egész történetet. Akkor annyi lett volna a bandának."El tudod képzelni az életedet a Maiden nélkül?

„Nem is gondolok ilyesmire. Bruce csúcsformában van és ez a lényeg. Egyikünk sem kölyök, hogy finoman fogalmazzak, de amíg képesek vagyunk hozni a szintet, addig folytatjuk. Döbbenetes belegondolni, de a méreteket tekintve ez a mostani a legnagyobb turnénk. Ezért sem érdemes távlatos tervekről beszélni. Annak idején, vagy akár a 90-es évek közepén, nem hittem volna, hogy még 2016-ban is turnézni fogunk. Ráadásul ilyen tömegek előtt! És arra is büszke vagyok, hogy valamiért a Maiden bulikon sokkal több a fiatal, mint a kortársaink koncertjein."Van erre valami magyarázatod?

„Csakis Eddie miatt lehet! (nevet) Annyira szép, annyira vonzó..."

 
A dupla The Book Of Souls lemez az eddigi legkomp­lexebb, legprogosabb anyagotok. Rengetegen szeretik, de sokan örülnének, ha több rövidebb, himnikusabb új dalt írnátok.


„Tisztában vagyok ezzel, de a Maiden már csak ilyen. Sosem akartuk magunkat ismételni és sosem akartunk turnézó zenegéppé válni. Tudod, csakis a régi dalok... Egy csomó öregebb banda csakis a nagy sikernótáival turnézik, mások meg azokat akarják újra megírni. Ami lehetetlen. Ha azzal ülnénk le, hogy írjunk egy újabb Run To The Hillst vagy egy újabb Troopert, abból csakis katasztrófa lenne! Mindenki egyből azt mondaná, hogy ez olyan, mint a Hills, a Trooper, csak gyengébb. Így nem szabad és nem is lehet dalokat írni.

Nem is vagyunk ugyanazok az emberek, mint 1982-ben. Olyan zenét kell csinálni, ami természetesen jön belőlünk, ami a szívből fakad. Az új dolgoktól meg nem kell félni. Emlékszem, amikor 1986-ban új volt a Wasted Years, és elkezdtük játszani, annak sem volt azonnal sikere, mert nagyon más volt, nem tipikus Maiden. Elütött a korábbi dolgainktól. Aztán eltelt pár év és klasszikus dal lett belőle.

 

IRON MAIDEN - Wasted Years (az 1986-os Somewhere In Time albumhoz)Van persze néhány olyan ország vagy terület, ahol nehezebben fogadják el az újat, a mást, ahol inkább csak a nagy sikerdalokra kíváncsiak, de a Maiden rajongók többsége mindenre nyitott. És ezért nagyon hálás vagyok nekik! Imádják a régi dalainkat, de az újabbakat is. És cseppet sem zavarja őket, ha negyedórás vagy még hosszabb dalaink születnek. A rádiók meg úgysem játszottak soha Maident, tehát nálunk ez sem egy szempont."Érdekes, hogy ezt a progos, komplex vonalat mindenki hozzád köti, az eddigi leghosszabb Maiden dal pedig most született meg, és éppen Bruce tollából.


„Lepipált az a dög! (nevet) De látod, ezért sem érdemes korlátok közé szorítani magad, amikor alkotsz. Nincs szabály, és nem is szabad, hogy legyen. És Bruce dala, az Empire Of The Clouds egy igazi mestermű. De ennek a progosabb, komplexebb világnak az előzményei bőven visszanyúlnak a 80-as évekbe. És nem is csak a Rime of the Ancient Marinerre gondolok, hanem mondjuk a Piece Of Mind lemezes To Tame A Land-re. De már a legelső albumon is ott volt a Phantom Of The Opera, az első igazán komplex, epikus dalunk. Ez mindig is a Maiden része volt.

 

IRON MAIDEN - Empire Of The Clouds (a 2015-ös The Book Of Souls albumról)Én ugyanúgy hallgattam annak idején Purple-t, Sabbathot, Free-t, UFO-t, mint Genesist, Yest, Emerson Lake & Palmert vagy éppen King Crimsont. Tetszettek a tempó- és témaváltások, a dinamikai változatosság, az a mód, ahogy erre is meg arra is elkanyarodtak egy-egy dalon belül. És ma is szeretem ezt a világot. Ha meghallom mondjuk a Genesistől a The Musical Box nótát, ugyanúgy libabőrös leszek tőle, mint amikor 1971-ben kijött a Nursery Crymes lemezük.

De Bruce is szereti a progos zenéket, a Jethro Tullt például. Neki a virtuóz megoldások nem annyira jönnek be, ő a bizarrabb, elvontabb prog cuccokért van oda. A lényeg szerintem a dallamokon van. Ha az agyasabb témák mellett ott vannak a fogós dallamok, akár ének, akár gitártémák terén, ha van íve, van hangulata egy számnak, akkor mit sem számít a hossza. Egy szar szám viszont, akkor is hosszúnak tűnik, ha csak 3 perces, nem igaz?" (nevet)A mostani turné azért is különleges lehet számodra, mert a vendégcsapat, a The Raven Age egyik gitárosa az idősebb fiad, George. Igaz, korábban már a lányod, Lauren bandáját is elvittétek magatokkal. Van még más zenész is a családban? (nevet)

„Nem, nincs több, egyelőre. De az egyik lányom is velünk dolgozik, csak a háttérben. Annak idején a sok turné meg miegymás miatt kevesebb időt tölthettem velük, mint szerettem volna. De ez az ára annak, amit csinálok. A közös turné azért is jó, mert így legalább sok időt tölthetünk együtt. George egyébként már akkor is eljött velünk a nyári amerikai turnékra, amikor még suliba járt, amikor még zenekara sem volt.

De egyikük bandája sem lett volna vendégzenekar, ha nem tetszene, amit csinálnak, ha úgy érezném, hogy nem érett a produkció, ha nem tudnám biztosan, hogy megállják a helyüket. A Maiden rajongók kegyetlenek tudnak lenni! (nevet) Az ember nyilván mindent megtesz a gyermekeiért, de ennek csak akkor van értelme, ha a banda jó.

És a The Raven Age remek csapat, nagy sikerük is van. És nem azért, mert George a fiam. Szerintem a közönség többségének fogalma sincs erről. És nem is kell, hogy legyen. Nem titok, vagy ilyesmi, de Laurennak és George-nak is sokkal jobb, ha a zenéjük számít, és nem az, hogy ki az apjuk. Ha nem tartanám jónak, amit csinálnak, biztosan nem raknám ki őket az oroszlánok elé!" (nevet)

 

THE RAVEN AGE - Angel In Disgrace (a 2014-es The Raven Age EP-hez)
Azt hogy csinálod, hogy hatvanévesen is ilyen remek formában vagy?


„Mindig is szerettem sportolni, focizni, bringázni. Sosem hagytam el magam. És még a 80-as évek nagy hedonizmusában sem vittem soha túlzásba a dolgokat. Drogokkal sosem éltem, de inni is csak módjával ittam. Sőt, amíg 2013-ban ki nem jött a Trooper sör, éveken át egyáltalán nem ittam még sört sem. Egyszerűen nem hiányzott. Néha-néha legurítok egy pohárral, de csak az élvezet kedvéért. Ha már van ez a Trooper sör, elég bizarr lenne, ha bele sem kóstolnék...

Szóval, nálam ez nem olyan nagy szám. Sokkal inkább az Nicko-nál. Egyrészt pár évvel idősebb is nálunk, a nyáron lesz 64, és azért a dobok mögött nagyon oda kell tennie magát. De már Nicko is letette a poharat. Amikor kiderült Bruce betegsége, eléggé megzuhant ő is, és akkor még inkább elindult a lejtőn. De ezt csak azért mondom el, mert ahogy kiderült, hogy Bruce megszabadult a ráktól, Nicko azonnal leállt az ivással. Teljesen.

Bruce betegsége és felgyógyulása mindannyiunkat közelebb hozott egymáshoz. Ha volt az egésznek valami pozitív hozadéka, akkor ez volt az. Jobban kijövünk egymással, mint bármikor korábban. Többet is dumálunk. Ami ilyen sok-sok év után nagyon jó. A Maiden már több, mint 40 éves csapat, egy csomó mindent átéltünk, egyenként is, de közösen is, és hogy ma jobb a hangulat a bandában, mint bármikor korábban, az mind a hatunk számára rengeteget jelent. Szerintem ez a színpadon is érződik."Szerinted mennyire igaz rád, hogy nem vagy képes kompromisszumokra? Mert sokan ezt mondják...

„Mondanak ennél sokkal rosszabbakat is! (nevet) Elég makacs tudok lenni, ha úgy érzem, igazam van, és a sikerhez, a siker megtartásához szükség is van egyfajta kompromisszummentes hozzáállásra. Ha hagyod magad, azonnal félresöpörnek. De azt nem gondolom, hogy észérvekkel ne lennék meggyőzhető. Szinte bármiről. Szinte... (nevet) De ahogy az évek telnek, én is egyre engedékenyebb vagyok!" (nevet)


A májusi (vagy a júniusi és a régebbi) HammerWorld magazin megrendeléséhez kattints ide!

Vagy mail: rendeles@hammerworld.hu

 

A júnusi számunk
  

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State
2020. november 26. (csütörtök) 09:17

Megérkezett a Sick Of It All karanténos videósorozatának hatodik és egyelőre utolsó darabja, a Deep State dal előadása. Ez a nóta a legutóbbi, Wake The Sleeping Dragon! című lemezükön jelent meg. "Ez az utolsó rögzített karanténos nótánk. Egy súlyos, ütős nóta, amiben ott a SOIA-groove. Azért hagytuk a végére, mert nagyon bírjuk, az előadást, a látványt, a hangzást. És a szövege is arra emlékeztet mindenkit, hogy nem számít, ki épp a vezér, tesznek rád és csakis azt akarják, hogy egymás torkának ugorjunk! Köszönet a szeretetért, amiket ezekért a videókért kaptunk, és reméljük, ez is bejön majd! Azt persze még nem tudjuk, hogy tényleg ez lesz-e az utolsó. De nem bagó ezeket elkészíteni, turnézni meg nem tudunk. Meglátjuk, mi jön majd ezután!"   SICK OF IT ALL - Deep State (Quarantine Jam #6) "A mai időkhöz egy tökéletes himnusz: Never Back Down! A Last Act Of Defiance lemezről...

AZARATH - Dal- és klippremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Beyond The Gates Of Burning Ghats
AZARATH - Dal- és klippremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Beyond The Gates Of Burning Ghats

Saint Desecration címmel november 27-én, azaz holnap jelenik meg a Behemoth dobosaként ismert Inferno másik csapatának, a blackes death metalt nyomató lengyel Azarath új album. A 2017-es...

MEGADETH - "A Jóisten hozott minket össze Dave-vel"
MEGADETH - "A Jóisten hozott minket össze Dave-vel"

A Toddcast Podcast vendégeként a Megadeth basszusgitárosa, David Ellefson megkapta azt a kérdést is, hogy szerinte változott-e Dave Mustaine hozzáállása a zenéhez, mióta 1983-ban...

DIVIDED - Új klip született a Pyogenesis énekesével: Until The Stars Turn Cold
DIVIDED - Új klip született a Pyogenesis énekesével: Until The Stars Turn Cold

A HammerWorld magazin júliusi-augusztusi összevont számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Divided zenekar második albuma, a Behind Your Neon Eyes. A csapat legfrissebb klipje ahhoz az...

DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church
DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church

Alchemical Warfare címmel január 15-én új albummal jelentkezik a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapata, a Dread Sovereign. A bemutatkozó anyaguk egy 2013-as EP volt,...

AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis
AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis

Metamorphosis címmel már meghallgatható a death metalos Amorite kiadás előtt álló második albumának első dala. A hazai banda debütáló albuma még 2015-ben látott napvilágot...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS