PUSZTAI ZOLTÁN - Interjú az Aurora, a Moby Dick és a Hungarica szövegírójával

Költő, dalszövegíró, képzőművész

2016. június 22. (szerda) 07:11 | utoljára módosítva: 2017. január 18. (szerda) 14:16

Az Aurora, a Moby Dick és a Hungarica szövegírójával, a költőként is rendszeresen publikáló, a legutolsó verseskötetét 2014-ben kiadó Pusztai Zoltánnal készített egy, a teljes pályaképét bemutató interjút Kiss T. Attila.


Az Auroráról:

"Működött Győrben egy csónakház, itt hirdettek meg egy VHK koncertet, arra mentünk el a feleségemmel. Ne kérdezd, hogy ez mikor volt, még az Auróra nagyon kezdeti időszakában. Vigiék (Víg László, énekes, gitáros - a szerk.) akkor szereltek le a katonaságtól, ők lettek volna az előzenekar. A VHK koncertjét valamiért nem engedélyezték, Vigiék viszont elkezdtek játszani.

Nekem az akkori Auróra ott igencsak tetszett, s főképp azért, mivel egy ideje már kacérkodtam a gondolattal, hogy a versek mellett jó lenne ilyen jellegű zenékhez szövegeket írni, olyanokat, amelyek akár aktuális politikai tartalmat is hordozva nekifeszülnek a regnáló 'rendszernek', s amelyek adott esetben, túl a líra és kódolt beszéd határain erőteljesen és közérthetően odamondogatnak kicsit, vagy inkább nagyon. És mit ad Isten, volt egy kollégám a múzeumban, aki ismerte Vigit, és azt mondta, hogy gyere, összehozlak vele.

Úgyhogy kimentem Vigiékhez Szentivánra, a próbatermükbe, ami egy nagyon hangulatos, bár egyúttal kissé romos parasztház végében volt berendezve, hogy tegyünk egy kísérletet, s derüljön ki, mit tudunk összehozni. Ebből az lett, hogy megszületett az első dal, tehát működött a dolog, és azóta is egyfolytában ezt csináljuk..." (nevet)


"Aki élve megúszta, boldogan integet
Nincs itt már dolgod, megtetted, amit lehet
Mi szeretünk téged, búcsúzzunk szépen Iván
Ha hazaérsz, egyszer neked is jobb lesz talán"


AURORA - Viszlát Iván (1989) A Moby Dickről:

"Ők kerestek meg. Eljöttek Győrbe, mondták, hogy hallották a Viszlát Iván lemezt, és dicsérték, hogy mennyire jó, szerették volna, hogy nekik is én írjak szövegeket. Ugyan nem kötöttem vérszerződést az Aurórával, hogy csak nekik, pontosabban, hogy csak nekünk és magunknak írok, de azért arra gondoltam, hogy úgy illő, ha szólok Viginek erről a megkeresésről. Láttam, annyira nem tetszik neki. Na, mondom, akkor ez így felejtős, nem vállalom. Ilyen áron nem. Ha rábólintott volna, hogy csináld nyugodtan az Auróra mellett, ha tudod, akkor igen, de így nem.

Norberték (Mentes Norbert, gitáros - a szerk.) nagyon sajnálták… Akkor már megjelent az Ugass kutya albumuk. Aztán nem sokra rá Győrben volt egy Moby Dick koncert, és úgy alakult, hogy Vigiékkel elmentünk megnézni. Tele volt a terem, nagy hangulat volt, álltunk, nézelődtünk, és akkor azt mondta Vigi, hogy te, ha legközelebb keresnek, vállald el nyugodtan! (nevet) Én meg mondtam neki röhögve, hogy úgysem fognak jönni. Aztán mégiscsak jöttek... Így kezdődött a dolog.

Sokat vonatoztam Sopronba, olyankor rendszerint Tamáséknál (Schmiedl Tamás, énekes-gitáros - a szerk.) laktam. De sokszor volt olyan is, hogy kimentem a győri állomásra, és a mozdonyvezető átadott egy a kazettát, amire Tamás feljátszotta gitárral az aktuális dal alapjait, s amire angol halandzsával felénekelte a verzét, ami után jött a bridzs és a refrén, plusz még azt is rámondta a kazettára, hogy a verzéből, vagyis a versszakból mennyi kell. Amennyire lehetett, ilyenkor a megadott szótagszámot mindig is próbáltam tartani, persze plusz-mínusz egy belefért olykor.

Más esetben - ilyenre is sokszor volt példa - Tamás hozta be személyesen a kazettát a múzeumba, a munkahelyemre, ugyanis akkoriban sokat járt-kelt. Ha jól emlékszem, a Proton lemezkiadónál volt lemezterjesztő, bár lehet, hogy tévedek, mindenesetre sokszor meglátogatott. Aztán fordítva is eljátszottuk ezt, volt mikor én énekeltem fel szalagra egy-két szöveget. Például ilyeneket, hogy 'sötét a holtak lelke'. Jól rekesztve, amúgy metalosan. Köhögtem is utána nem keveset! (nevet) Na, ebből (is) lett a Körhinta."

 


"Nem téveszt meg a látszat
Semmi nem változott
Láthatod, minden a régi
Értünk senki sem imádkozott
Minden olyan, mint volt
Semmi nem változott
Kavarog a fekete por
Sötét a holtak lelke..."MOBY DICK - Körhinta (az 1993-es Körhinta albumról)

 A Hungaricáról:


"A Hungaricát tulajdonképpen ketten találtuk ki Norberttel. Elkezdtük csinálni a dalokat, jött a forradalom ötvenedik évfordulója, én pedig írtam ennek emlékére - az írástudók árulása helyett az írástudók felelősségét gyakorolva - egy szöveget, vagyis pontosabban egy olyan dalt, amit Norbinak beénekeltem telefonon, és ő diktafonra vette. Ez lett az Emlékezz. Ez a dal - miként néhány másik, a magyar őstörténetet is érintő nóta - pedig úgy tűnt, hogy nem illik a Dick profiljába, hát kb. ezért és így jött létre a Hungarica.

Itt egy kis kitérőként, az Emlékezz kapcsán hadd meséljek el valamit, mert fontos. Az októberi megemlékezésre együtt mentünk fel Budapestre Norberttel, Gőbl Gáborral és még néhány sopronival. Gáborék indítottak egy mikrobuszt Sopronból, én meg csatlakoztam hozzájuk Győrben. Először a Corvin-közbe mentünk, majd, miután ott megvolt a megemlékezés, a Kossuth térre indultunk, mivel úgy tudtuk, hogy ott 15 órától Alkotmányozó Nemzetgyűlés lesz. És nem csak mi, hanem mások is így tudták, sokan. Lehet, hogy naivak voltunk, de sokáig erről volt szó.

Néztük az órát, hogy most már idő van, és indultunk is, szinte elsőként, szemből meg jöttek a fideszes nagygyűlésre érkezők. Érvényes helyfoglalási engedély ide-oda, a Kossuth tér le volt zárva, elállták a rendőrök az utat, és ebből eredt az egész. Az Alkotmány utcában kezdődött minden. Igaz, volt némi figyelmeztetés, megkértek minket, hogy oszoljunk, de senki se értette miért és hova, mivel, miként már mondtam, a Kossuth térre, a 15 órára meghirdetett nemzetgyűlésre szerettünk volna menni. Aztán egyszer csak elkezdtek lőni, mi meg futottunk hátra.

Emlékszem, azt mondtam Norbertnek, álljunk már meg, kifutunk a világból. De a rendőrök csak jöttek, megint lőttek, mi pedig megint futottunk egy kicsit… Nem hiszem, hogy én találtam ki, de spontánul azt kezdtem mondogatni, hogy ha már így alakult, húzzuk el a biorobotokat az Astoriáig, hadd szembesüljenek az ottani szabadságról és demokráciáról szónoklók is a - véres! - valósággal, ugyanis addigra szó szerint is véres lett némely gumigolyónak 'köszönhetően' a valóság…

Kb. a Deák téren bele is mondtam egy kamerába, hogy 'Ez a demokrácia?!? Meg lehet nézni!'. Aztán odaültünk a Szabadság betűi mögé, később pedig pár méternyire tőlünk valaki beindította a díszletként ott lévő tankot. Úgyhogy, amit megírtam a Hungarica dalban, az nem úgy született, hogy a hasamra ütöttem, hanem így. Utána kaptunk a paprikagázból is, vagy miből, taknyunk-nyálunk összefolyt.

Van egy németalföldi festőnek, id. Pieter Bruegelnek egy képe, amelyiken vak vezet világtalant… Na, valahogyan mi is így támogattuk egymást Norbival. Végül beszorultunk egy kirakatüveghez, akkor meg megindult a lovasroham, kardlapozták az embereket. Az valami téboly volt! Volt egy srác, aki mindig ott volt minden Auróra koncerten, és aki akkor is Auróra pólóban volt, és törött, begipszelt lábbal, mankóra támaszkodva állt szemközt a rendőrökkel, akik vízágyúval lőtték. Hát, ez valami hősies kép! Ez volt nekem, és akik ott voltak, azoknak szintén, a mi ’56-unk!

 

"Mésszel leöntött testek a járdán
Sortűz után a csend
Zászlón a lyuk
Jézus sebe
Keresztre feszítve lent
  A magyarok Istenét hívja
vérét ontva egy nemzet
Emlékezz a tankok csövére
és arra, hogy Budapestet
hogyan lőtték romhalmazzá..."HUNGARICA feat. NAGY FERÓ - Emlékezz (a 2007-es Nem keresek új hazát albumról)

 


A szövegírás és a politika:

"...azt tudni kell, hogy én a szövegekben direktben sohasem politizáltam. Mint ahogy nem szaladgáltam Che Guevara pólóban sem, soha. Kelet-Közép-Európában az írótársadalom is nagyon egységes volt egykor. Volt egy közös ellenség, volt a fekete, volt a fehér. Voltak a kommunisták, volt az apparátus, és voltunk mi. Ők ott, mi itt. Semmi zűrzavar, semmi bonyodalom.

Mára már közel se fekete-fehérek a dolgok. Szürkék. Mintha ez a mostani katyvasz (nevezhetjük útvesztőnek is) megtervezett, tudatos machináció 'gyümölcse' lenne… A rock'n'rollnak és később a punknak is a lázadás volt a lényege, de sajnos hamarosan mindkettőre rátelepedett az üzlet, bár olykor még ez sem tudta kiölni belőlük a lázadást, de a rebellis hangot a médiumokból teljes mértékben ki lehetett irtani.

A rádiókban milyen zenék szólnak? Köztudott. Szórakoztató ipar. Agymosoda. Csak semmi gondolat. Abból nem lehet baj… A két utolsó Moby Dick lemezen globális szemszögből vizsgálódva volt mit megírni, volt mi ellen szót emelni. Vaskor, vagy ahogy az indiaiak mondják: kali yuga. A lehető legsötétebb időket éljük. Sötét folyamatok, sötét emberek… Vagy szürkék.

Lázadni egyre inkább van mi ellen, és attól félek egyre inkább lesz is. Mindemellett úgy érzékelem, hogy az eddigi generációkra oly jellemző 'világmegváltó szándék' mindinkább egyféle közönybe, apátiába olvad, s kezd kiveszni a jelenkor emberéből, aki pedig még lázad, már azt se tudja mi ellen, mi mellett, miért.

Visszakanyarodva a szövegekhez, a Hungarica dalokban meg lehetett írni olyanokat is, hogy 'Magyar vagyok, hun és avar', ami viszont a Moby Dick szövegei közé kevésbé fért volna be. A Dicknek mindig is olyan apokaliptikus dolgokat írtam, amiket, ha valamihez muszáj hasonlítani, akkor azt mondanám, hogy Pilinszky verseivel, vagy inkább azok szikárságával, tömörségével hozhatók párhuzamba, azokkal rokoníthatók. Tömények.

Lehet, hogy néha nekik is lehetett volna kissé lazább szövetű szövegeket írni, de akkor azok már meglehet túlzottan közelítettek volna az Auróra dolgaihoz. Itt is, ott is mások a szövegek, azt hiszem, ez érzékelhető. Soha nem akartam, hogy összemosódjon a kettő. Bizonyára még sok mindent el lehetne mondani mindegyik zenekarral kapcsolatban, de lehet, hogy van, ami már így is ismétlésnek tűnik, bár végül is minden ismétlés, mivel valójában csak két téma van: élet és halál. Ezen belül vannak az árnyalatok.

A zenében is biztos így van… Te, mintha ezt a hangot már lefogtam volna. Ja, de az nem egészen ilyen volt, ez csak majdnem olyan. Egy másikkal összecsatlakozva viszont az a majdnem olyan hang már valami újként jelenik meg. Ez érvényes a szavakra, a szövegekre, a versekre is. Sőt, azt hiszem erről a képzőművészek is mesélni tudnának, s mivel némiképp az is vagyok, így mesélni tudnék én is."


A teljes interjúhoz kattints ide!A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BALÁZS FECÓ - Koronavírusban hunyt el a legendás zenész
2020. november 27. (péntek) 10:12

69 éves korában elhunyt Balázs Fecó, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész, a Korál és a Taurus zenekar alapítója, frontembere, a Neoton egykori tagja. Balázs Fecó négy évvel ezelőtt életveszélyes állapotba került a szívritmus-zavara miatt, majd műtétek sora, hosszú ideig tartó lábadozás következett, de felépült a betegségből. November 14-én még a saját lábán ment kórházba, koronavírussal, miután napok óta rosszul érezte magát, másnap már lélegeztetőgépre került, azóta küzdöttek az életéért az orvosok. A tragikus hírt az Apostol együttes osztotta meg a Facebooon: "Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó, nyugodj békében! Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled."   "Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, édesapa, férj és kolléga tegnap este...

SCOUR - Új EP Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől, hat dallal itt a Black EP
SCOUR - Új EP Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől, hat dallal itt a Black EP

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour a mai napon jelentette meg a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t máris...

EPICA - Február végén érkezik az Omega album, dalpremier: Freedom - The Wolves Within
EPICA - Február végén érkezik az Omega album, dalpremier: Freedom - The Wolves Within

A Simone Simons énekesnő vezette holland Epica új albuma Omega címmel jön majd ki február 26-án, második előzetesként pedig a Freedom - The Wolves Within dallal lehet ismerkedni. Az...

SODOM - Végighallgatható az új album, itt a Genesis XIX
SODOM - Végighallgatható az új album, itt a Genesis XIX

Megjelent és végig is hallgatható a Sodom új stúdióalbuma, a 12 nótás Genesis XIX. Az új Sodom lemez borítóját Joe Petagno (Motörhead, Led Zeppelin, Nazareth stb.) készítette, a...

PSYCROPTIC - Videóval az új EP címadó dala: The Watcher Of All
PSYCROPTIC - Videóval az új EP címadó dala: The Watcher Of All

The Watcher Of All címmel egy új EP-vel jelentkezik holnap a technikás death metalt játszó tasmániai Psycroptic, és a két számos anyagról most már a klippel kísért címadó dallal is...

SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State
SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State

Megérkezett a Sick Of It All karanténos videósorozatának hatodik és egyelőre utolsó darabja, a Deep State dal előadása. Ez a nóta a legutóbbi, Wake The Sleeping Dragon! című...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS