POKOLGÉP - "Ugyanaz hajt, ami a kezdetekkor: a zene szeretete"

30 éve jelent meg az első magyar metal album, a Totális metal

2016. június 21. (kedd) 08:06

Kereken 30 éve jelent meg a Pokolgép első nagylemeze, a Totális Metal, ami egyben az első magyar heavy metal nagylemez volt. A jubileumot a Pokolgép is megünnepli, július 2-án a Barba Negra Trackben, ahol a klasszikus nóták mellett - természetesen - a legutóbbi lemezükről, a Metalbombáról sem fognak megfeledkezni. A Pokolgép vezetője, Kukovecz Gábor a minap arról  is beszélt a hírmondo.ro-nak, hogy mi változott, és mi nem, az elmúlt 30 év alatt. 

 

Kukovecz Gábor 1959. május 2-án született Budapesten. 16 évesen kezdett gitározni, majd a 80-as évek elején megalapította a Pokolgépet, amely hosszú ideig Magyarország legnépszerűbb heavy metal zenekara volt. A sztár­allűröktől mentes élő rocklegenda szívesen tett eleget az interjúfelkérésnek.

Kinek, illetve minek a hatására kezdett el gitározni?

"A szüleim egyszerű munkásemberek voltak, a zeneszeretetnek nem volt hagyománya a családunkban. Birkóztam, aztán egy sportbalesetet követően valami hiánypótlóra volt szükségem, amit a zenében találtam meg. A rockzene volt az, ami megfogott, fiatalon a Deep Purple és a Led Zeppelin, az akkori legkeményebb zenekarok érdekeltek.

A legelső, ami szíven ütött, és amiért gitárt ragadtam, a Judas Priest második albuma volt (Sad Wings Of Destiny, 1976 – szerk.). Bár másfajta hatások is értek, amelyek a Pokolgép zenéjében csapódnak le, őket ma is a műfaj egyik meghatározó zenekarának tartom, akik bármivel rukkolnak elő, arra érdemes odafigyelni."


1986-ban jelent meg az első magyarországi heavy metal album, a Totális metal. Mi motiválja ennyi év után, amikor az illegális zeneletöltések miatt nem kifizetődő egy-egy új CD-t kiadni?


"Bár a zeneiparban nincs pénz, gyakorlatilag zeneipar sincs, ugyanaz hajt, ami a kezdetekkor, még amatőr zenészként: a zene szeretete. Ha nem lennénk színpadon, odahaza prüntyögnénk a hangszereinken. A zenekar életé­ben voltak hullámvölgyek, ám akkor is tettük a dolgunkat, mert jól éreztük magunkat így együtt, hajtott az együtt zenélés öröme, emellett a közönség szeretete is komoly motiváló tényező számunkra."


Harminc éve minden zenekar álma egy lemezszerződés volt. Mára átestünk a ló túloldalára, a rengeteg új produkcióra a kutya sem kíváncsi. Mit tanácsol a feltörekvő zenekaroknak?

"Amikor elkezdtünk zenélni, kölcsönkértünk egy mikrofont és odahaza, a pincében felvettük a szerzeményeket. A nemrég piacra dobott Metalbomba című lemezünket ugyanúgy a pincében rögzítettük, majd a kész anyagot elvittük egy stúdióba megkeverni, és a CD-t egy német kiadó jelentette meg.

Azt tanácsolom a fiatal zenekaroknak, ne menjenek drága stúdiókba, valósítsák meg az elképzeléseiket, akár odahaza is. Ugyanakkor a kimagasló hangszeres tudás nem elég, hiszen a rockzene erős gondolati töltéssel rendelkező műfaj. A Pokolgép számára fontosak a dalszövegek, a számaink arról szólnak, amit mi megélünk, és úgy látszik, ez sokak gondolatmenetével találkozik, hiszen úgy vélem, a rajongóink nemcsak a zene miatt szeretnek, hanem a szövegeinkkel is azonosulni tudnak."


Mi a véleménye a tehetségkutatókról?

"A média irányítja a tehetség­ipart, hiszen ma már minden háztartásban 2–3 tévékészülék van, így egy ideig befolyásolni tudják a nézőközönség ízlését. Az igaz dolgok azonban a sajtó segítsége nélkül is utat találnak a közönség szívébe. Mi az utóbbi utat járjuk, hiszen a média kicsit mostohán bánik a zenekarral, de ezt nem bánjuk, hiszen így a zenénk megmarad olyannak, amilyen volt."

A teljes beszélgetéshez kattints ide!"1986... 2016.

Eltelt 30 év azóta, hogy megjelenhetett az első nagylemezünk. A júliusi Barba Negra Trackes koncertünk gerincét az 1986-os Totális Metal és a - 30 évvel későbbi - 2016-os Metalbomba fogja adni!

Persze nem fogjuk elfelejteni a többi kedvenc dalotokat, dalunkat sem! Jó szórakozást PokolNép!!!"

A koncert Facebook oldala

 
Jegyár:
1999 Ft - a készlet erejéig
2499 Ft

Jegyrendelés:
Barba Negra
Ticketportál
BroadwayPOKOLGÉP - Totális Metal (az 1986-os album)

  

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MAJESTICA - Új klip és új karácsonyi lemez a Sabaton gitáros szimfo-power csapatától
2020. december 5. (szombat) 11:23

A Christmas Carol címmel karácsonyi power metal albummal jelentkezett a Sabaton gitárosaként is ismert Tommy Johansson szimfonikus power metal bandája. A Majestica nevet viselő banda valójában  Tommy korábbi, ReinXeed nevű csapatának folytatásaként is felfogható, a debütáló lemezük pedig tavaly jött ki Above The Sky címmel, és nagy sikert aratott. A Twilight Force, Rhapsody, Alan Silvestri, Danny Elfman és John Williams hatásokból táplálkozó Majestica különleges karácsonyi albumának The Joy Of Christmas dalához egy klip is született. Chris David basszer: "Ez egy szimfonikus power metal stílusban fogant karácsonyi musical album, szóval van itt száncsengő, harang, vannak ismerős karácsonyi dallamok és persze a Majestic Kórus sem hiányzik. Ugyanakkor ez egy igazi Majestica lemez, és ezt is hallani rajta!"   www.facebook.com/Majesticametal   Míg az Above The Sky albumon Uli Kusch dobolt...

UNRULY CHILD - Dallamrock albumpremier, végighallgatható az Our Glass House lemez
UNRULY CHILD - Dallamrock albumpremier, végighallgatható az Our Glass House lemez

Our Glass House címmel megjelent és végig is hallgatható a melodikus rock színtéren kult-favoritnak számító Unruly Child új stúdióalbuma, a tavalyi Big Blue World lemez utódja. Az...

LEPROUS - Új dal és videoklip a norvégoktól: Castaway Angels
LEPROUS - Új dal és videoklip a norvégoktól: Castaway Angels

Castaway Angels címmel egy klipel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a norvég Leprous. Az új nótát az Ocean Sound Recordings-ban rögzítették, a keverés Adam Noble (Placebo, Biffy...

WITHERFALL - Dalpremier a prog-power brigád márciusi lemezéről: Another Face
WITHERFALL - Dalpremier a prog-power brigád márciusi lemezéről: Another Face

Curse Of Autumn címmel 2021. március 5-én jön majd ki a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall harmadik albuma, a 2018-as A Prelude To Sorrow lemez...

TRIBULATION - 16 év után távozott a csapatból Jonathan Hultén gitáros
TRIBULATION - 16 év után távozott a csapatból Jonathan Hultén gitáros

Where The Gloom Becomes Sound címmel január 29-én jön ki a death metalt darkos, progos hatásokkal játszó svéd Tribulation ötödik albuma, a 2018-as Down Below lemez utódjáról pedig a...

EVANESCENCE - Március végén érkezik az új album, dalpremier: Yeah Right
EVANESCENCE - Március végén érkezik az új album, dalpremier: Yeah Right

Még tavaly novemberben mutattuk be az Amy Lee énekesnő vezette Evanescence-től egy klasszikus Fleetwood Mac dal, a The Chain átdolgozását,  áprilisban pedig az ötödik stúdióalbum...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS