CLUE - "Elképzelni sem tudok gagyibbat annál, hogy Luciferről énekeljek"

Uzseka Norbi interjúja a májusban kiadott SunCult album kapcsán

2016. június 12. (vasárnap) 10:23

SunCult címmel májusban jelent meg az elszállós grunge vonalon mozgó budapesti Clue első nagylemeze, ami végighallgatható és szabadon le is tölthető a csapat honlapjáról.


A lemezről bővebben is olvashatsz a júniusi HammerWorld magazinban, most pedig elolvashatod Uzseka Norbi interjúját. Norbi a zenekar vezetőjével, Kiss Péterrel énekes-gitárossal beszélgetett.


A Clue legközelebbi koncertje egy különleges akusztikus buli lesz a budapesti Kis Á-ban, június 17-én.

"A 2012-ben alakult Clue akusztikus koncertjein egy másik énjét mutatja meg a közönségnek, lett légyen szó a hangszerelésről, a dalválasztásról vagy az átdolgozásokról. A pszichedelikus, progos grunge banda az unplugged koncertjein kísérletezi ki magát, megőrizve az akusztikus zenélés által adott zenei szabadságot. Hol egy ütőst, hol egy csellistát, énekesnőt hívnak meg vendégül, biztosan vár ránk most is valami meglepetés! Egy biztos, minden akusztikus Clue koncert egy kicsit más...

A galérián a Memento Mori időszakos kiállítása, a HAMM! tekinthető meg a 18. századi állatvédelem kulturtörténeti tablóit bemutatva. A belépés díjtalan."


A koncert Facebook oldala"A budapesti Clue 2012-ben tűnt fel a fővárosi klubokban, és még ebben az évben debütált a C.Q. kislemezzel, majd ezt követte 2014-ben a What's On Your Mind?' EP. A leginkább grunge-ként definiálható zenében idővel egyre több szerepet kaptak a pszichedelikus lebegések, progresszívebb zenei megoldások, s némi elektronika. Groove-ok, riffek, éteri elszállások, kidolgozott dallamok, intenzív hangulatok és filozofikus, spirituális dalszövegek jellemzik szerzeményeiket."


SunCult címmel jelent meg a Clue első albuma, amely még a korábbi két EP-nél is változatosabb zenét rejt, s amelyben épp úgy helye van a grunge, a pszichedelikus és a prog, mint mondjuk a dark-gót témáknak is. Uzseka Norbert az énekes-gitáros-zenekarvezető Kiss Pétert faggatta ki arról, hogy hogyan lesz a Nap energiájából rockzene.


A később érkezettek kedvéért, akik nem hallották a két EP-teket, bemutatnád röviden a zenekart és hogy eddig mi történt?

"Az előző évtizedet végigzenéltük már, elértük azokat a trófeákat, amikre egy zenész vágyhat, így a zenéléshez fűződő motivációnk is megváltozott. Szerettünk volna műfaji- és stílusbeli korlátok nélkül alkotni, visszaásva a kedvenceink munkáihoz, kiegészítve azt új hatásainkkal. 2012-ben kezdtük el csinálni a Clue-t egyfajta felelősségmentes, kreatív szabadidős művészeti tevékenységként.

Életkorunkból kifolyólag a kilencvenes évek rockzenéje volt legnagyobb hatással ránk, így nem meglepő, hogy ezen korszak zenei világa, hangzása tükröződik vissza leginkább saját számainkban. Már a megalakulás évében debütáltunk a C.Q. EP-vel, amit 2014-ben követett a What’s On Your Mind? kislemez, most pedig elérkezett az idő a nagylemez formátumhoz a SunCulttal."Elég döbbenetesre sikeredett az első album borítója…


"Nagyon hippi, nagyon pszichedelikus, és nagyon megosztó borító, pont ez a jó benne, hogy senkit nem hagyhat hidegen! Persze ha valaki nem olvassa el a lemez címét, akkor érthetetlen, értelmezhetetlen a kép választása... (nevet)

Grafikailag is megvannak a trendek, bele lehet menni ilyen-olyan technikákba, de néhány év múlva úgyis elavultak lesznek, úgyhogy ez számomra nem követendő út. Nehéz olyan borítót csinálni ma már, hogy hatással legyen a nézőre és lehetőleg figyelemfelkeltő is legyen.

Nem az esztétikai élmény és a gyönyörködtetés volt az elsődleges szempont, hanem annál több! Eleven dolgot szerettem volna, ebből jött egy olyan ötletem, hogy lehetne optikai csalódásból, más néven vizuális illúzióból kiindulni, mert az kicsit túllép a nyomtatott dolgok dimenzióján, és nem is nagyon láttam még ilyet borítóként felhasználva. Épp ezért sokaknak furcsa lehet, de nekem a lényeg hogy más, és nem egy a számítógépes grafikák tucatjaiból, valamint hogy összhangban van a lemez címével!

Tulajdonképpen egy mozgó kép, egy effektus, és pólón is nagyszerűen működik. Formabontó, és jól visszaadja az új lemezen felerősödő pszichedeliát. Az asztrológiában a kör közepén egy ponttal a Nap szimbóluma, a 'C' betű a közepén a ponttal erre utal."Szerinted milyen a SunCult? Mit kell tudni róla?

"Szerintem már a What’s On Your Mind? is izgalmasabb volt a C.Q. után, de most azt érezzük hogy nem untuk meg a dalokat, ahogy az szokott lenni a zenészekkel a stúdiózás végére… (nevet) Hiába dolgoztunk velük sokáig, még mindig izgalmas játszani őket! Semmilyen felmerülő ötletre nem mondtunk nemet. Színesítésként van hörgés, csordavokál, akusztikus gitár, slide-gyűrű, Hammond, háromszólamú vokál stb. Sok olyan dolgot kipróbáltunk, amit még nem csináltunk ezelőtt, csupán a magunk szórakoztatására. Az ötletek jöttek, én pedig nem álltam útjukat.

A többiek abszolút szabad kezet adtak és partnerek voltak ezek megvalósításában, erre mondják, hogy egy bolond százat csinál… (nevet) Benne van a két Clue EP tapasztalata is, ahogy az unplugged koncertekből való táplálkozás (lásd Turquoise dal), és szándékos dolog volt a szinti/sampler hangszerelésben való határozottabb megjelenése is. Nagyon szeretem az Ozric Tentacles, Tame Impala, Lycia, Cocteau Twins, Lush stb. típusú pszichedelikus, repülős zenéket, a sampler olyan mintha egy új tagként ezt megjelenítené a zenében. Van némi flörtölés a jazzel, ebben látok fantáziát a jövőre nézve.

Szerintem a gitárok összességében szigorúbbak lettek, ugyanakkor a másik oldalról a sampler miatt sokkal éteribb is a zene, tehát szélesebb spektrumban mozgunk hangzásban és hangulatokban is. Ha van egy zúzás, akkor az keményebb magunkhoz képest, ugyanakkor ha van egy instrumentális rész, akkor ott meg nem csak egy akusztikus téma, vagy egy szóló van, hanem bátrabban nekiállunk sárkányt eregetni. A dalszerkezetek sem annyira tipikusak, így lett néhány, a szokásosnál hosszabb dal is."


Clue:
Kiss Péter - gitár/ének; Mándli István - gitár;
Erdős László - basszusgitár; Erdei Attila - dobok, programok.
Hogy állt össze az anyag?


"Az előző lemez után egyből elkezdtem írni új számokat, jöttek a témák ezerrel. Rövid idő alatt megszülettek a dolgok, ugyanakkor a technika fejlődésének köszönhetően most először mi is elkezdtünk házilag dolgozni, ezért viszonylag hosszú ideig tartott felvenni az anyagot. Ennek volt előnye is persze, mert így több idő volt apróságokon agyalni, hangszereléstől kezdve hangszínekig, és a dalok is értek közben… Nedoluha György (A Losing Season, Superbutt) segítségével vettük fel a sávokat, az utómunkálatokat pedig az egykori Audioplanetes Németh Jenő, alias Jaya végezte."Hat új dal került a SunCultra, és három korábbi nóta. Miért pont az a három?


"Millió szempont szerint lehetett volna választani, de a lényeg az volt hogy egységes legyen az album. Az előző anyagról a Hologram illett a legjobban az újabb számok közé, a Kaleidoscope-ban nagy szerepet kap a sampler, így ebben éreztük a közös nevezőt az új lemezzel, és szerettük volna, ha az első kislemezt is képviseltetjük egy dallal, ez pedig a Glow lett, elsősorban a szövege miatt, a refrénje nagyon jól lezárja a SunCult koncepcióját."


CLUE - SunCult (a 2016-os album)Átvehetjük egyenként a dalokat?

"A Solar Flare-nél úgy éreztem, csak kevesebb lenne attól, ha egy harmadik témát erőltetnék bele, a két téma kiegészíti egymást. Gondoltam, jó instrumentális intro lesz belőle, már rég volt ilyenünk, de a stúdiózás közben elkezdtem hiányolni az éneket rá. A gépemen pedig találtam egy kallódó szövegkezdeményt, ami ráadásul kiválóan passzolt a lemezcímhez, így már a felvételre kellett rögtönöznöm az éneket, így érdekesebb is lett. Tehát a dal és a szöveg megtalálta egymást… (nevet)

A Womb Of Soullal jól elrugaszkodtunk a Clue eddigi komfortzónájából, a többiek meg is ijedtek, hogy mit akarok ebből kihozni…! (nevet) A végén úgy összeért, hogy nyitódallá választottuk, direkt, hogy ne egy tipikusabbnak mondható számmal nyissuk, hadd legyen egy kis meglepetés! (nevet)

Abstract Substance: Atti (Erdei Attila – dobos) általi munkacíme: 'A seattle-i'. Hát, ezt bóknak vettem! (nevet) Végül ez lett a klipes dal, itt van régi vágású Clue jellemző és új iskola is az utaztatós, hippis/retros középrésszel.

Nagyon szerettem volna már a Clue-val is egy 6/8-os dalt, ez lett a Turquoise. Úgy érzem, ezzel a számmal is sikerült egy kicsit kilépni az árnyékunkból. Próbálkozás az akusztikusabb dolgok felé való nyitásban. Meglepő módon a rajongók egyből vették a dalt, pedig ez tulajdonképpen egy megzenésített érzés az emberi élet mulandóságáról, mint egy szám… Úgy látszik sikerült hallhatóvá tenni... (nevet)

Az Apeiron bár bonyolultabb szerkezetű, komplex és sűrű dal, olyan könnyen állt össze, hogy egyszerre vittem le készen az egész dalt. Már zajlott a stúdiózás, amikor ez beugrott. Amíg betegség miatt állt a munka a felvételekkel, addig sikerült összeraknunk. Éreztük, hogy tökéletesen beillik a többi dal közé, nem akartuk lehagyni. A szöveg Hamvas Béla olvasás-élmény alapján íródott.

www: pofonegyszerű dal, annál dühösebb. Konspirációs teóriák vagy tények?! Tavaly ilyenkor íródott. Migráns áradat, kultúrák, vallások, gazdasági érdekek, földi pokol. Káosz, sötétség, és egy nem pozitív forgatókönyv a jövőbe nézve… 'A történelem kereke megáll, a civilizáció összeomlik. Az emberiség visszasüllyed az állati létbe. Új őskor indul, ki tudja hányadszorra már?!'

A Hologram egy nagy koncert kedvenc, a szövege a Világegyetembe kitekintő ember gondolatait írja le, amelyre egy felsőbb hatalom válaszol a refrénben.

A Kaleidoscope egy nehezen születő dal volt anno, sok formában kellett kipróbálni. Éreztük benne a potenciált, de nem voltunk vele elégedettek, amíg nem nyerte el a jelenlegi formáját. Szövegileg a valódi értékek szubsztanciájáról szól. Az örök dolgokat állítja szembe a mulandókkal.

Anno a C.Q. kislemez többi dalához képest a Glow sokkal elvontabb volt, de a SunCultra maximálisan illik. Sőt az elsőről szerintem csak ez jöhetett szóba! Szövegileg tökéletesen keretbe zárja a koncepciót a nyitó Solar Flare-rel."A Turquoise, vagy türkiz című dalnál van némi magyar szöveg. Honnan származik ez a bölcselet? És hogy kell értelmezni a türkiz kővel kapcsolatban?


"Nem szeretném, ha bármilyen alkotásom negatív üzenetet adna át, így a rossz hangulatot leíró szöveget a dal címével gondoltam egy kicsit megváltani. A türkiz a sors köve és a végzet köve. Lehet ez a végzet szenvedés, ha belenyugszik az ember. Ha elfogadjuk, maga a karma, amely megöl, mert leláncol.

Ugyanakkor a kő hordozza a változtatás lehetőségét, mert hatalma az élet megváltoztathatósága. Tehát egyfajta felelősség, hogyan használjuk fel a sorsunkat! Élvezd ki a pillanat szépségét, használd ki a megadatott időt, mert hamarabb mint észrevennéd, minden évszak, minden nap történelemmé válik, és pontosan olyan nem lesz soha többé!"A borító és a nyitó Solar Flare is a Napra utal. Mit jelent a számodra a Nap?

"Én azt szeretem, amikor jó kint és jó bent, nyitva az ablak éjjel-nappal, az emberek nem menekülnek épületekbe a hideg elől, hanem kint vannak a szabadban, mikor zöld minden. Mintha nem is ugyanabban az országban lennék télen és nyáron. Bárhogy is nézzük, a Földön az élet a Nap energiájának köszönheti létét. A Nap az élethez elengedhetetlenül fontos meleg és fény forrása. A fény pedig egy létező dolog következménye, egy energia, szemben a sötétséggel, ami mint tudjuk a fény hiánya. Így számomra szimbolikus jelentőséggel bír, ebből alakult ki a lemezcím."CLUE - Abstract Substance (a 2016-os SunCult albumhoz)
A dark-gót múltadhoz (és jelenedhez) mérten meglepőnek tűnhet ez a vonzalom a Naphoz, meg az egész lemez pozitív kisugárzása, bár aki ismeri az Autumn Twilightos dolgaidat, az tudja, hogy mindig jelen volt a zenédben, szövegeidben a pozitív, az isteni keresése. Te hogy látod, amit adsz a hallgatóknak, az hogyan jön vissza, illetve hogyan értelmezik?


"Azt gondolom hogy egy produkció ha csak gyönyörködtet, vagy csupán szórakoztat, akkor az csak egy termék. Nyilván, a művészetnek szórakoztatónak is kell lennie, de nem tartalom nélkül! És ez a tartalom vagy üzenet lehetőleg tápláló legyen, és nem destruktív. Az élet értékességére mindenkinek magának kell rájönnie. Az öregedéssel talán kapcsolnak is az emberek, de akkor már sok mindenen nem tudnak változtatni.

A szemet kinyithatja egy betegség vagy egy tragédia, esetemben egy balesetről beszélhetünk, amit viszonylag fiatalon, de már felnőttként éltem meg. Olyankor azért, amikor az ember kap egy második esélyt, máshogy kezdi el látni a dolgokat, mint azelőtt…

Elképzelni sem tudok gagyibbat annál, hogy Luciferről énekeljek, meg fordított keresztekkel keménykedve csináljak magamból bohócot, mint azok a 'rekord-babyk', akik megteszik. Egyszerűen nem látom értelmét, mert ez már gyerekkoromban sem szórakoztatott, és arra sem tartom ezt érdemesnek hogy másokat szórakoztassak vele. Ha már zenélek, és kell írni szöveget, akkor próbálom megtölteni értékes gondolatokkal. Persze ezekről énekelni a legnehezebb, ezért teszem mindig szimbólumokba csomagolva, legyen ez vallási, vagy természeti jelkép.

Most a Nap jelképezi a szövegekben a felsőbb erőt, energiát. Azt, hogy ezt hányan értik, nem foglalkoztat, mert nem is az a célom, hogy megváltsam a világot, hanem az, hogy olyan gondolati magvakat szórjak el, amelyek megfelelő környezetben teremhetnek valamit. Ezek az én érzéseim, gondolataim, elmélkedéseim, és én csak mondom. Ha meghallja valaki, akkor köszi, de az sem baj, ha nem…

A mi közönségünk nagy része is beéri a zenével, nem megy közel a dalszövegekhez, de nekem ez nem szívfájdalmam. Amikor visszajön valami, az bónusz számomra. Valószínűleg nem tudhatom meg sosem valósan, mit sikerülhet okozni másban, de ez nem is mérce számomra. Én abból indulok ki, hogy bennem mit okoznak az én kedvenceim, és az jó érzés!" (nevet)Van azért kivétel: a www ugyan nem negatív, de amiről szól, az nagyon is az, elvégre a világ jelenlegi állapotáról szól. A kérdésem a szokásos: mit tehetünk, hogy jobb legyen?

"Nem szeretem ha a zenébe belefolyik a társadalmi vagy politikai valóság, nekem a zene ehhez mindig túl szent volt. De azt a tendenciát, amit a világ mutat, én is szomorúan szemlélem. Kicsi vagyok ahhoz, hogy megválaszoljak egy ilyen nagy kérdést, de kezdő lépésnek már az is megtenné, ha az emberek, kihasználva a technika fejlődését, alaposabban és egyáltalán tájékozódnának az aktuális történésekről, és megpróbálnák távolabbról, objektívebb módon szemlélni az életüket, és nem csak a lelátókról való ordibálás szintű stílusban kommunikálnának… Azt látom, hogy egyszerűen nem gondolkodnak az emberek! Változást pedig e nélkül képtelenség elérni! Na ezzel kapcsolatban van bennem némi szkepticizmus…"A Womb Of Soulban felteszed azt a kérdést, hogy hol van a lélek – s valóban, hol van? Csak mert én úgy látom, hogy a tudomány elutasítja a létezését, noha létezik tudományág, mely a lélek problémáit próbálná megoldani, anélkül, hogy elfogadná a létezését (pszichológia, pszichiátria)… Szóval ez még most is hit kérdése, nyugaton legalábbis.

"Ha a választ tudnám, akkor azt énekeltem volna meg! (nevet) Nem tudom, és valószínűleg a tudomány is azért nem fogadja el a létezését, mert nem anyagi természetű, és a tudomány csak az anyagot vizsgálja. Holott ha egy élő és egy holt testet hasonlítunk össze, akkor látjuk a lélek hiányát, nem? (nevet) A hit számomra koncentrációba rejtett energiaközpontosítás, egyfajta meditatív állapot, táplálkozás egy forrásból. Számomra nem a jelkép a lényeg, hanem a jelentés."Mi a helyzet az Autumn Twilighttal, illetve a Cantarával?

"Az Autumn Twilighttal nyaranként összeállunk a Nightbreed és Fekete Zaj fesztiválokra, idén februárban is volt Nightbreed Budapesten, és ettől többet nem lehet tőlünk várni, viszont nagyon szép események ezek! (nevet) A Cantara a VHK-s Molnár Lujó zenekara (további VHK és F.O. System tagokkal), akikkel ilyen inkább világzenés, mint gothic zenét csinálunk. Folyamatosan koncertezünk, szeretnénk egy albumot is, lassan összegyűlik rá az anyag!

Nagyon szeretem ezt a zenei közeget is, és a Cantara nem szimplán egy rock zenekar, hanem nagyon izgalmas hangszerelésű, és élőben a látvánnyal is élő zenekar. Imádom a Dead Can Dance-t és szerencsére a Cantara egy olyan fórum, ahol ez nem idegen téma…"És mik a következő lépések a Clue-val?


"Koncertezünk, és ha a nyári szezonon túl vagyunk, nekilátok írni, ötletek mindig vannak… :) Szeretnénk akusztikus formában is rögzíteni a nyáron valamit kíváncsiságból, aztán ha jól sikerül, még akusztikus kislemez is lehet belőle… Majd kiderül, a Clue szabálya az, hogy nincs szabály…"A SunCult album letölthető a csapat honlapjáról:
cluemusic.com/_2016/


www.facebook.com/Cluemusic


 

 A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

(Nem a lemezre, a cikkre vonatkozik.)
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
2020. november 28. (szombat) 09:16

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos (Megadeth, ex-Soilwork), 16 év után pedig megjelent a negyedik nagylemezük is. A 2004-es Necrosis lemez utódja Edder & Bile címmel jött ki, és végig is hallgatható. Az albumon két vendég is hallható: Jeff Becerra, a legendás Possessed főnöke, valamint Kam Lee, a floridai Massacre énekese, aki az egészen korai Death-ben is dobolt és hörgött.   www.facebook.com/cadavertheband Neddo: "Dirkkel még 2014-ben találkoztam, amikor a 70000 Tons Of Metal fesztiválon a Satyriconban helyettesítette Frostot. Gyorsan kiderült, hogy hatalmas rajongója a Cadavernek, én pedig akkoriban már dolgoztam pár új dalon, amelyeket egy esetleges szólóalbumra szántam. De aztán jött az ötlet, hogy Dirkkel összehozhatnánk a Cadaver harmadik...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon

Aeromantic címmel még február végén jelentkezett egy új albummal a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars)...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS