ETA - Ezért maradt el a Peter and the Test Tube Babies-zel közös koncert

Holnap lett volna a különleges lemezbemutató buli

2016. június 10. (péntek) 17:25 | utoljára módosítva: 2016. június 14. (kedd) 07:00

Történelmi hazugságok címmel hamarosan megjelenik a hazai punk rock legenda ETA első hivatalos nagylemeze, amelyről két dalt is bemutattunk már. Úgy volt, hogy az ETA kiemelt lemezbemutató koncertje június 11-én lesz a budapesti Club 202-ben, többek között a brit punk legenda Peter and the Test Tube Babies társaságában, de a koncert elmarad. Az okokról Kaiser László gitárost kérdezte ki a nullahategy.hu.
(Fotók: Vécsy Attila)

 "Újra punkháború van Budapesten. Az elmúlt években megerősödő szélsőbalos szárny állítólag sorra fúrja meg azoknak a punk zenekaroknak a koncertjeit, akik a nyolcvanas évek hazai punk-tradíciójából kiindulva 'anti-kommunisták', vagy egyszerűen nem akarnak tudomást venni a szélsőbalról. Nyílt fenyegetések, kiszúrt autókerekek, karaktergyilkosságok, külföldi zenekaroknak, illetve koncertszervezőknek küldött 'feljelentések'... Mi csak arról akartunk hírt adni, hogy fellép az ETA társaságában az angol punk egyik alapzenekara, a Peter and the Test Tube Babies, amikor kiderült, hogy a koncertek elmaradnak… Kaiser Lászlóval, az ETA gitárosával beszélgettünk.Miért nem valósulhatott meg az ETA közös budapesti koncertje a Peter and the Test Tube Babies-zel?


"Ez egy nagyon hosszú, és szomorú történet, ami néha már szürreális, kafkai mesének tűnik néha nekünk… Az egész azzal kezdődött, hogy pár – saját magát baloldali antifasisztának valló – embernek nem tetszett, hogy mi a Club 202-be szerveztük ezt a bizonyos koncertet, ami szerintük 'náci fészek'. Alapozták ezt arra, hogy a helyen több olyan zenekar is fellépett, akik szerintük náci eszméket vallanak.

Ez már önmagában is érdekes felvetés, hiszen a szórakozóhelyek döntő többsége nem ideológiai, hanem kereskedelmi alapon szerveződik, tehát, a fellépőket az alapján válogatják ki, hogy mely zenekar tud jövedelmező eseményt rendezni. Ezen túl pedig a tárgyaknak általában nincs identitása sem, ami szerintük – természetesen – már önmagában is eleve gonosz… A lényeg, hogy már a bejelentés pillanatában ránk sütötték a bélyeget, hogy mi minimum nemzeti szocialista támogatók vagyunk, sőt inkább mi magunk is azok vagyunk. Nevetséges!"Csak ti kaptátok meg ezt a billogot?

"Ilyen támadások, lejáratások egyébként nem csak ellenünk folynak, rengeteg zenekart és koncert-helyszínt támadnak valamilyen okkal. A vita fenyegetésbe fajult; szerintük az igazán helyes magatartás egy hithű szélsőbalos antifasisztának ilyenkor az, hogy a helyet szét kell verni. De ha Kádár rendőrségét kinevettük annak idején, akkor természetesen ettől a csapattól sem ijedtünk meg. Ennek természetesen hangot is adtunk. Ekkor kezdtek személyesen engem is támadni. Éjszakai telefonhívások, kiszúrt autógumi, bojkottált koncert.

Bevallom, itt egy kicsit megijedtem. Amikor ez a szélsőbalos csoport azt látta, hogy így sem érnek célt, közvetlenül a Peter and the Test Tube Babies tagjait zaklatták. Először át akarták venni a szervezést azzal az indokkal, hogy mi erre természetesen, mint nácik, alkalmatlanok vagyunk, és ők majd megfelelő helyszínt választanak, de amikor megtudták, hogy mibe is kerül, akkor 'irreális feltételekről' kezdtek beszélni. Aztán elkezdték feketíteni az ETA tagjait, és általunk nem ismert emberek fotóit kezdték el kiküldeni, mint az ETA dobosa, gitárosa, volt tagja, természetesen félreérthetetlen náci jelzésekkel.

Peter ekkor döntött úgy, hogy ebben nem szeretne részt venni. Ez is érthető. Ahogy a klubnak, úgy a zenekaroknak sem feltétlenül hiányzik a botrány. Annak ellenére, hogy ez a móka egy kicsit több, mint félmillió forint kárt okozott nekem, borzasztóan hálás vagyok nagyon sok embernek magam körül. A bajban derül ki, hogy kik vannak igazán melletted. A klub végig korrektül mellettünk állt, nagyon sok telefont, támogató üzenetet kaptunk olyanoktól is, akiktől nem is vártuk. Peter is teljesen korrektül állt a dolgokhoz; lesz PTTB koncert, csak egy későbbi időpontban.

Nagyon sokan biztattak, hogy tegyek feljelentést. Az, amit ez a szélsőbalos csoport művelt, az már túl van a köztörvényes kategórián. Mindent dokumentáltunk – nevek, képernyőmentések, fényképek, hangfelvételek, e-mailek. Nagyon rosszul viselte a családom is ezt az elmúlt egy hónapot, hiszen érthetően nagy volt a feszültség. Vannak csoportok, akik könyörögnek azért, hogy odaadjam nekik a neveket.

Ennek ellenére úgy gondolom, hogy nem fogok feljelentést tenni. Egy igazi punk nem szalad a hatósághoz, ha valami gondja van. Mi az ilyeneket máshogy, de kulturáltan intézzük. Egyébként is, ez egy rossz vicc. A legnagyobb elégtétel nekem az volt, amikor egy baloldali portál állt ki mellettünk. Én úgy gondolom, hogy – még, ha sokba került is -, de egy jó apropó arra, hogy az általunk hirdetett összefogás és megtisztulás elinduljon a színtéren."

ETA - Game Over
Mire alapozza a szélsőbalos punk közösség, hogy ti szélsőjobbosok lennétek? Voltak olyan felkonfok, megnyilatkozások, amiből erre következtethettek?

"Dehogy. Még csak beszélgettünk arról Robival, hogy esetleg szerepet vállalok az ETÁ-ban, de az egyik vezér motívuma a beszélgetésnek Guernica szörnyűsége, Franco és a fasiszta Németország által elkövetett bűnök, az eltagadott bombázás és az ártatlan civil áldozatok voltak. Soha a közelébe sem menne egyikünk sem a fasiszta ideológiáknak.

Támadnak ezek bennünket mindennel, pedig mi nem minden baloldali gondolatot utasítottunk el egységesen, csak a kommunista ideológiát. Robi nyilatkozatába még a holokauszt tagadást is belemagyaráztak, pedig még hasonlóról sem volt szó. De ahogy Erdős Péternek is az volt az egyik legnagyobb fegyvere a korabeli punk bandákkal szemben, hogy rájuk fogta, hogy fasiszta ideológiát terjesztenek, úgy a mostani szélsőbal is ezt használja az ellehetetlenítésre, ami sajnos, néha még ma is működik..."


A teljes interjúhoz kattints ide!


Az 1984-ben a hatalom zaklatásai miatt feloszlatott ETA 1980 és 1982 között létezett ős-tagságából mára csak Sáthy Robi maradt, a basszer/énekes. A feloszlás után csak 2010-ben léptek újra színpadra a Gödörben, majd évente egy-két koncertet adott a csapat az ősrajongó Zana Zolival a dobok mögött. 2015-re alakult ki az új csapat, Bencze Tibor dobossal és Kaiser "Jürgen" László gitárossal, és részt vettek a Punk Henger turnén a Prosectura, a Hétköznapi Csalódások, valamint a Dirty Dawn társaságában. Az első hivatalos ETA lemez összefoglalja a zenekar eddigi történetét, de már új számok is szerepelnek rajta.

"A Történelmi hazugságok című albumot az Edge Records gondozza, és a digitális terjesztők (Deezer, GooglePlay, iTunes, Spotify stb.) kínálatán túl - exkluzív digipak csomagolású CD formátumban - országos terjesztésre is kerül. Utóbbi a tervek szerint nemcsak a lemezboltokat és a könyvesboltokat jelenti majd, hanem egyéb terjesztőket, általános jellegű bevásárlóközpontokat, benzinkutakat is magába foglal, valamint hamarosan indul a lemez előrendelése is.

Jól példázza az ETA töretlen népszerűségét és az album iránti felfokozott várakozást, hogy a Nézz a világ seggébe klipje már az első napon (!) átlépte a tízezres nézettséget a Youtube-on."

 

ETA - Nézz a világ seggébe (a 2016-os Történelmi hazugságok albumhoz)

 

Sáthy Róbert, basszusgitáros, énekes:

"Ebben a dalban benne van az összes düh és elfojtott indulat, amivel folyamatosan találkozhatunk, ha nyitott szemmel járunk a világban. A nyomor, az elesettek, a háborúk, a könyörtelen gyűlölködés, amivel minden nap egyre jobban tesszük tönkre a világot magunk körül."

Kaiser "Jürgen" László, gitáros:

"Ez egy ízig-vérig punk nóta: nyers, erőszakos, szókimondó. Tükör a világnak, amiben megláthatja önmaga sötét valóságát. A stílus már régen meghaladta a 'polgárpukkasztó' minősítést, sokkal inkább a mindenkori hatalom és a társadalom kritikája."


www.facebook.com/ETAzenekar"Az ETA a magyar punk történelem egyik legrégebbi képviselője. A korai években túlnyomórészt - UK Subs, Stooges, Agent Orange és Sham 69 - feldolgozásokat magyar nyelvre 'konvertáló' punk rock zenekart 1980-ban alapította Czeller Péter (ex-Neurotic), László Viktor, Aradi Gábor (ex-Neurotic), Sáthy Róbert és Kocsis Tamás. Ezzel egy időben olyan saját dalok is köszönhetőek a zenekarnak, mint az Ilyen ez az esemény, Anarchia, Munkát, kenyeret, Kommunista kábító, Talpig fegyverben a béke, Rákosi rock'n'roll, az Űrdiszkó, vagy a Timúr és csapata.

A zenekarnak szöveget írt Szócska Miklós (későbbi egészségügyi államtitkár), Menyhárt Jenő (Európa Kiadó), valamint Pajor Tamás is (aki ezt a megtérése után letagadja). Az Aczél György, Erdős Péter és az akkori kultúrpolitika által üldözött ETA 'egy zenei eszközökkel végrehajtott, nyílt és totális támadás volt a rendszer ellen, nem is csinálhatták sokáig'. A zenekar neve a baszk terrorszervezet elnevezésének (Baszkföld és Szabadság) rövidítéséből származik.


1984-re a zenekar tagjainak az államrendőrség általi folyamatos zaklatása, illetve az ennek következtében beszűkülő fellépési lehetőségek miatt feloszlott. Az ellehetetlenítése előtt az ETA folyamatosan fellépett a Nagy Feró-féle Bikinivel, a VHK-val, a Bizottsággal, a CPG-vel, a Kretens zenekarral; azaz szerves részét képezte az akkori hazai undergroundnak.

A feloszlás után Czeller Péter önpusztításba menekült, míg Kocsis Tamás és László Viktor a Sexepil zenekart alapították meg. A betiltott ETA zenekarnak természetesen nem jelenhetett meg itthon hanganyaga, de 1985-ben felkerült egy daluk (ETA) a Világ lázadói harcra fel című, illetve 1984-ben a New Wave Records gondozásában megjelent The Second lemezre is (Munkát, kenyeret). A zenekar ugyancsak megjelent a Lucile Chaufour által készített East Punk Memories című filmben. Az 1997-ben kiadott Azok a boldog Punk napok válogatáson 11 dallal szerepelt a zenekar."


 

 

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
2020. november 28. (szombat) 09:16

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos (Megadeth, ex-Soilwork), 16 év után pedig megjelent a negyedik nagylemezük is. A 2004-es Necrosis lemez utódja Edder & Bile címmel jött ki, és végig is hallgatható. Az albumon két vendég is hallható: Jeff Becerra, a legendás Possessed főnöke, valamint Kam Lee, a floridai Massacre énekese, aki az egészen korai Death-ben is dobolt és hörgött.   www.facebook.com/cadavertheband Neddo: "Dirkkel még 2014-ben találkoztam, amikor a 70000 Tons Of Metal fesztiválon a Satyriconban helyettesítette Frostot. Gyorsan kiderült, hogy hatalmas rajongója a Cadavernek, én pedig akkoriban már dolgoztam pár új dalon, amelyeket egy esetleges szólóalbumra szántam. De aztán jött az ötlet, hogy Dirkkel összehozhatnánk a Cadaver harmadik...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon

Aeromantic címmel még február végén jelentkezett egy új albummal a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars)...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS