METAL VISSZATÉRÉS - Nem mi mondjuk, hanem a Billboard

"Az inga vissza fog lendülni, a gitárok jönnek vissza és a kemény rock újra közkedvelt lesz"

2016. május 23. (hétfő) 20:42 | utoljára módosítva: 2016. május 23. (hétfő) 20:44

Koncertfronton jön vissza a metal és a hard rock az amerikai piacon, erről közölt egy alapos áttekintő cikket a Billboard, és a megszólaltatott menedzserek, promoterek, fesztiválszervezők mindegyike optimista a jövőt illetően.

 A 2002-ben alapított, a Live Nation után a második legnagyobb rendezvényszervezőnek számító AEG Live promotere, Joe Litvag azt mondja, hogy a hozzá tartozó minden amerikai rockfesztivál esetében igaz, hogy egyre több belépő talál gazdára:

"Az inga vissza fog lendülni, a gitárok jönnek vissza és a kemény rock újra közkedvelt lesz. A jövő fényes."


A cikk apropóját nyilván az adta, hogy a Guns N' Roses újraegyesülése után az AC/DC és Axl párosítás is a legnagyobb lapok címoldalaira került, de a Misfits összeállása is rendesen felkavarta az állóvízet, akárcsak az Ozzfest és a Knotfest összefogása.

"Ugyanazon a napon jelentettük be az Ozzfest Meets Knotfest eseményt, mint az eredeti Misfits felállás újjáalakulását és a média világa szó szerint felrobbant - mondja Cory Brennan az 5B Artists + Mediától, a Slipknot, a Stone Sour, a Megadeth, a Danzig, a Misfits, a Lamb of God és több más metal banda menedzsmentjétől, a Knotfest producereitől. - Szerte a világon az első helyre kerültünk ezekkel a hírekkel. Nem is rossz eredmény egy olyan zenei világtól, amit sokan haldoklónak gondoltak."

"Mintha újra eljött volna a 90-es évek közepétől a végéig tartó időszak."

"A pop és az alternatív ugyanaz a formátum, és az emberek valami mélyebb után kutatnak - valódi, nem mesterséges módon előállított művészeket akarnak, igazi szövegeket és igazi, átélhető történeteket."


A történéseket hasonlóan látja Danny Wimmer is, aki április végétől egész májusban minden hétvégén fesztiválokat szervez, és ezekre több mint 500 ezer belépőt vásároltak meg.

"Azt hallom, hogy a rock'n'roll halott és ettől megbolondulok! Fogalmam sincs, miről beszélnek. Talán csak arról van szó, hogy a rocknak egy időre lefutottnak, nem menőnek kellett lennie ahhoz, hogy aztán újra menő lehessen. Mert ilyenkor bukkan elő a rock'n'roll lelke, lázadása - az elfojtott izgalom és annak kieresztése."

"Egy csomó fesztiválon a metal bandáké a szerep - ezt már Tim Borror mondja, aki az United Talent Agency cégnél a metal zenekarok bookingját intézi és olyan csapatok számára szervez, mint a Lamb Of God, a Clutch, a Trivium, az Asking Aklexandria vagy a Monster Truck. - Legalább 10 hozzám tartozó banda lép fel a Rock On The Range fesztiválon, és egy rakás metal csapat van a Rock Allegiance, a Caroline Rebellion meg a sacramentói Aftershock fesztiválokon is, mindegyiken."


A metal és a hard rock visszaerősödésében komoly szerepet játszanak a másodlagos és harmadlagos piacok, azaz azok a területek, amelyek nem tartoznak a bevett fesztivál környékek közé.

"Ha eltekintesz Los Angelestől és New Yorktól, egy csomó zugot és hasadékot találsz - mondja Joe Litvag. - És ezekben a zugokban meg hasadékokban ott vannak a rockrajongók. A mi feladatunk az, hogy megszólítsuk őket. Mi felkaroljuk a fekete pólókat."

Az a tény teljesen elképeszt, hogy Los Angelesben és New Yorkban nincs rockrádió - teszi hozzá Brennan. - A szponzorok, a cégek, valamint a média talán úgy gondolja, hogy a Tame Impala és az X Ambassadors szexi és izgalmas téma, de az ország többi része ezeket le sem szarja."


Litvag úgy gondolja, hogy a műfaj megerősödésének az is segít, hogy ezek a bandák mind jó nevek, viszont nem kérnek csillagászati árakat a belépőkért.


"A csapatok egy jó része már régóta itt van a színtéren, nagyon lojális és fanatikus a táboruk, és a rajongók el is jönnek a bulikra, hogy támogassák őket. Az Avenged Sevenfold, a Slipknot és a többi ilyen csapat a mi gazdasági elképzeléseink szerint dolgoznak - míg az olyan bandák, mint például a Red Hot Chili Peepers nem - legalábbis a múltban ez volt a helyzet. Lényegében ez az üzleti modell azt jelenti, hogy nem szükséges annyira felsrófolnunk a jegyárakat, hogy a rajongók kénytelenek otthon maradni, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy megvegyék a belépőt. Katasztrofális lenne, ha így tennénk."


A Warped turné alapítója és a tavalyi, cseppet sem sikeres Rockstar Energy Mayhem turné alapítója, producere, Kevin Lyman is elismeri, hogy ezek a promoterek valamit nagyon jól csinálnak. Wimmer rendezvényeiről így vélekedett:


"A bulijai... hétvégéken vannak, és olyan piacokra talált, ahol ma is erős aktív rock rádiós támogatást kap az adott összeállításhoz."


Lyman szerint az is sokat számít, hogy Wimmer feltalálta a "titkos fűszert", jól ellensúlyozza az olyan "korosabb tekintélyeket", mint Rob Zombie, a Slayer, a Korn, az olyan feltörekvő csapatokkal, mint a Bring Me The Horizon, az A Day To Remember, az Asking Alexandria, és az olyan rockrádiós bandákkal, mint a Breaking Benjamin vagy a Chevelle. 


"Az kellett, hogy a színtéren belüli emberek indítsák el a fesztiváljaikat. Mindannyian láttuk a stílus életerejét és mi magunk hoztuk össze a bulikat. Most már az iparág is kezd ébredezni, felfigyelt erre a jelenségre és látják, hogy a fogyasztóival együtt milyen erős ez a zenei világ."


A számok is a fentieket igazolják, hiszen tavaly a Rocklahoma, a Rock On The Range és a Carolina Rebellion összesen több mint 10 millió dollárt söpört be. A Live Nation is komolyan beruházott a hard rock vonalba, de az AEG Live is megduplázta a portfolióját.És jönnek a szponzorok is, ami Litvag számára egy "kellemes meglepetés":


"A headbangerek is éppen úgy költik el a pénzüket, mint mások, de nagyon sok esetben ezzel nem foglalkoztak a cégek, vagy nem vettek tudomást róla. Sikerült egy csomó komoly szponzort kerítenünk, akik nagyon is szeretnék elérni ezt a közönséget és roppant kreatív akciókat találnak ki a fesztiválok helyszíneire."


Brennan szerint a rock visszatérése egy olyan időszak után következett be, amikor a népszerűség hanyatlott, mégpedig sok minden mellett a rádió és a média támogatásának elmaradása, valamint a lemezek minősége miatt.

"A színtéren egy rakás csapat a dollárt hajszolta, ahelyett, hogy a zenére és a rajongókra fókuszált volna. Amikor ez megtörténik, a rajongók észreveszik."

"Ahogy a mainstream média azt hallja, hogy hard rock és metal, egyből a fekete pólókra és az ördögvillákra asszociál - mondja Brennan a rock felemelkedése előtti lehetséges akadályok kapcsán. - A hard rock és metal rajongók gyakran másodosztályú polgároknak számítanak, ami részben annak köszönhető, hogy annyira szenvedélyesek és lojálisak.. Szóval, valójában az van, hogy minél kevésbé figyel fel rájuk a Madison Avenue, Hollywood és a Wall Street, annál jobb. Hagyják ezt a műfajt azokra, akik igazán törődnek vele, szemben azokkal, akik csak a portfóliójukat akarják szélesíteni."

 

Hammer TV

 
DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline
2021. szeptember 25. (szombat) 11:12

14 év után adta ki második albumát 2020 elején a Dawn Of Solace, a Wolfheart-főnök Tuomas Saukkonen szólóprojektje, de a folytatásra nem kell ennyit várni. A sötét hangulatú, melankolikus doom vonalat képviselő Dawn Of Solace harmadik albuma november 12-én jön majd ki Flames Of Perdition címmel, második előzetesként pedig itt a klippel kísért Skyline dal. A Skyline dalban a Kaunis Kuolematon frontembere, Mikko Heikkilä közreműködik. "Biztos vagyok abban, hogy valamilyen szinten mindenki ismeri azt a súlyos érzést, amely minden nappal csak növekedni látszik. A hajnal előtti sötétség olyan, mint egy menedék, egy ideig még elrejt a káosz elől, aztán a hajnal felgyújtja a 'skyline'-t és visszaránt a hideg fehér fénybe."   www.facebook.com/dawnofsolace DAWN OF SOLACE - Skyline (a 2021-es Flames Of Perdition albumhoz) DAWN OF SOLACE - White Noise (a 2021-es Flames Of Perdition albumhoz)...

EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától
EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától

The Persistence Of Memory címmel november 5-én érkezik az új lemez a Rammstein gitárosának Emigrate projektjétől. Richard Z. Kruspe másik bandájának legutóbbi albuma a 2018-as A Million...

NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human
NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human

Itt az első Northtale dal az új énekessel! A power metal bandában az ex-Twilight Force énekes, Christian Eriksson utódja a brazil Guilherme Hirose (Traumer) lett, a november 12-én...

THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl
THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl

Motorheart címmel november 19-én jelenik meg a Justin Hawkins énekes vezette brit hard rocker The Darkness hetedik albuma, harmadik előzetesként pedig a videóval kísért Jussy's Girl dallal...

THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól
THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól

Horváth Martina énekesnőt ismerheted a Niburtából, a Ghymesből, a Thy Catafalque lemezeiről is, de az Agregator egyik dalában is vendégeskedettt, a legfrissebb formciója pedig egy...

PARADOX - Albumpremier a thrash veteránoktól: Heresy II - End Of A Legend
PARADOX - Albumpremier a thrash veteránoktól: Heresy II - End Of A Legend

Megjelent és végig is hallgatható a komplex thrash/power vonalas Paradox új albuma, a Heresy II. Charly Steinhauer a Heresy II - End Of A Legend című konceptanyagot Christian Münzner...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS