PETŐFI ZENEI DÍJ - Sose lesz vége a 80-as éveknek – a Petőfi az új TTT?

A hvg.hu Vélemény rovatában megjelent írással mi is egyetértünk

2016. május 20. (péntek) 10:37 | utoljára módosítva: 2016. május 20. (péntek) 10:40

A nemrég bejelentett Petőfi Zenei Díjjal még nagyobbá válhat a szakadék az elit és a feltörekvő előadók között a magyar könnyűzenében. A helyzet lassan a tűrt-támogatott időkre emlékeztet - írja Bicsérdi Ádám a hvg.hu Vélemény rovatában.

 


 

“A megújuló közmédia minden tehetségre figyel. A Petőfi Rádió, a Petőfi TV, és a petofilive.hu mára a magyar zene otthonává vált. Évtizedes munka érett be, az a magyar fiatal, aki a zenében szeretne maradandót alkotni, jó partnert talál a Petőfi rádióban és tévében: a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, valamint ezek közös új médiás platformja, a PetőfiLive.hu szerepe a hazai könnyűzenei életben mára meghatározónak mondható, szinte nincs olyan magyar kortárs együttes, akit ne a Petőfi fedezett volna fel” – olvasom az újonnan bejelentett Petőfi Zenei Díj sajtóközleményében Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatójának szavait.


Közben arra gondolok, milyen kár, hogy nem születtek olyan videók, ahol a magyar feltörekvő/nyilvánosságot kereső/pont a Petőfinek eddig eredménytelenül dalokat küldő zenészek arcát látjuk, miközben először olvassák ezeket a sorokat....


...De nézzük tovább a jelölteket, hátha ott tisztul a kép, közben végig ízlelgetve a Petőfi által felfedezett, kortárs, tehetséges jelzőket. Legjobb DJ jelöltek között: Palotai? Minden tiszteletem a legendáé, de remélem, ezt a jelölést ő sem veszi komolyan. Ahogy remélem a Halott Pénz, a Szabó Balázs Bandája, az Irie Maffia vagy a Punnany Massif sem gondolja úgy, hogy kizárólag a Petőfinek köszönhetik, hogy ma klubokat, fesztiválszínpad előtti tereket töltenek meg.

Tűrtek és támogatottak?

A Petőfi Zenei Díj bejelentett formája amúgy sem a jelöltek listája miatt rossz. Az a kizárólagosság a rossz, amit Vaszily mondatai sugallnak: „szinte nincs olyan magyar kortárs együttes, akit ne a Petőfi fedezett volna fel”. Ilyet azért elég provokatív abban az időszakban kijelenteni, amikor a helyzet lassan a tűrt-támogatott időkre emlékeztet.

Azaz, akit keblére vesz a Petőfi, azt orrvérzésig játsszák, és díjakat nyomnak a kezébe, a többiek viszont lassan már nem is reménykednek a rádiós megjelenésben.

 

Amióta elkezdtük itt a hvg.hu-n a feltörekvő magyar előadókat bemutató egy.két.há-sorozatot, minden egyes alkalommal a beszélgetés adott pontján felmerül a Petőfi-téma. Általában azzal zárul ez a része a beszélgetéseknek, hogy a rádió nem játssza adott zenekar számát. De rendben van, akkor csak biztosan azért fordulhat ez elő, mert a mi ízlésünk nagyon különbözik a Petőfi Rádió nagyon zenéitől.

Miért is gondoljuk, hogy Jónás Verááknak, az Esti Kornélnak, a Grand Mexican Warlocknak vagy a Mongooz and The Magnetnek a rádióban a helye? És nem csak a szinte utolsó mentsvárként működő, magyar zenékre koncentráló Petőfi Extrában, este 8 és 9 között, hanem akár délután, reggel, vagy bármikor?
 

...Amióta elkezdtük itt a hvg.hu-n a feltörekvő magyar előadókat bemutató egy.két.há-sorozatot, minden egyes alkalommal a beszélgetés adott pontján felmerül a Petőfi-téma.

Általában azzal zárul ez a része a beszélgetéseknek, hogy a rádió nem játssza adott zenekar számát. De rendben van, akkor csak biztosan azért fordulhat ez elő, mert a mi ízlésünk nagyon különbözik a Petőfi Rádió nagyon zenéitől.


Vessünk akkor egy pillantást a Petőfi és a Sziget közös tehetségmutató produkciójára, a Nagy-Szín-Padra, hiszen az mégiscsak többet árul el arról, mi is számít manapság közszolgálati rádióba való, izgalmas magyar zenének. Csakhogy ott sem stimmel valami. Mint ahogy arra a műsorról írt cikkben is felhívtuk a figyelmet, a beválogatott 13 zenekar között volt, akit játszott a Petőfi (Marge, Bagossy Brothers Company), és volt, akikről szinte teljesen megfeledkezett (Fran Palermo, Passed, Run Over Dogs). Ezen még az sem segít, hogy például pont a Fran Palermo, vagy a Run Over Dogs ott vannak Az év felfedezettje-díj jelöltjei között. Minek, ha alig játsszák őket?


Ha a Petőfi Rádió és TV kizárólag kommerciális alapon működő csatorna lenne, akkor még lehetne azzal takarózni, hogy csak bizonyos előadók hozzák a hallgatottságot, nem érdemes eltérni a bevált sémáktól. Csakhogy egy állami fenntartású, fiatalokat megcélzó platformnak az a feladata, hogy szelektáljon. Hogy széles palettát mutasson az adott ország könnyűzenéjéről, hogy abból már a hallgató választhassa ki, melyik előadó zenéjére, koncertjére áldoz a pénzéből.


Mint ahogy egy állami rádió feladatai közé tartozik az is, hogy nyilvánossághoz juttasson tehetséges produkciókat. A lehető legtöbb műfajból..."


A teljes cikkhez kattints ide!


 

Hammer TV

 
CONVERGE - Chelsea Wolfe-fal egy közös dal, videoklippel együtt: Blood Moon
2021. szeptember 28. (kedd) 16:59

Az még 2016-ban volt, amikor a legendás bostoni hardcore/metal banda, a Converge a holland Roadburn Fesztiválon néhány extra vendéggel lépett fel. A Bloodmoon projekthez az énekes-dalszerző Chelsea Wolfe és társa, Ben Chisholm is csatlakozott, valamint a Cave-In/Mutoid Man vezetője, Stephen Brodsky és a Neurosisból Steve Von Till. Azóta is többször szóba került egy Bloodmoon lemez, és most végre kiderült, hogy az album november 19-én jön majd ki Bloodmoon: 1 címmel. Első előzetesként máris itt a Blood Moon dal, többek között Chelsea Wolfe-fal. Klip is született hozzá, a rendező Emily Birds volt. A Converge legutóbbi lemeze a 2017-es The Dusk In Us volt.   CONVERGE - Blood Moon (a 2021-es Bloodmoon: I albumhoz) Jacob Bannon | Kurt Ballou | Nate Newton | Ben Koller Stephen Brodsky | Chelsea Wolfe | Ben Chisholm CONVERGE - Bloodmoon: I (11/19 - Epitaph) 01. Blood Moon 02....

BILLY TALENT - Videó is született a Weezer frontemberével közös dalukhoz: End Of Me
BILLY TALENT - Videó is született a Weezer frontemberével közös dalukhoz: End Of Me

Eredetileg 2020 nyarán tért volna vissza Budapestre a kanadai Billy Talent, a világjárvány miatt azonban a koncertre csak 2022. június 8-án kerül majd sor, a vendégbanda pedig az Of Mice...

BE'LAKOR - Progos, melodikus death metal Ausztráliából, új dal és klip: Foothold
BE'LAKOR - Progos, melodikus death metal Ausztráliából, új dal és klip: Foothold

Coherence címmel október 29-én jelenik meg a melodikus, progos death metalt játszó ausztrál Be'lakor ötödik albuma, a 2016-os Vessels lemez utódja, második előzetesként pedig a...

BASTARÐUR - Dalpremier a Sólstafir frontemberének crusty projektjétől: The Whispering Beast
BASTARÐUR - Dalpremier a Sólstafir frontemberének crusty projektjétől: The Whispering Beast

Aðalbjörn Tryggvason, a Sólstafir énekes/gitárosa egy új szólóprojektet hozott össze Bastarður néven, a bemutatkozó album pedig október 29-én jön majd ki Satan's Loss Of Son címmel....

NYTT LAND - Ahol Szibéria világa és az északi folk találkozik, új videoklip: Blood Of The North
NYTT LAND - Ahol Szibéria világa és az északi folk találkozik, új videoklip: Blood Of The North

Ritual címmel a nyár végén jelent meg az északi folkot ambient hatásokkal játszó orosz Nytt Land hetedik albuma, ezúttal már a Napalm gondozásában. Az új klipjük a lemezt záró Blood...

GENERATION KILL - Új klipes dal az ex-Exodus énekes csapatától: Into The Black
GENERATION KILL - Új klipes dal az ex-Exodus énekes csapatától: Into The Black

Május végén egy klipes új dallal jelentkezett az egykori Exodus frontember, Rob Dukes zenekara, a Generation Kill, a Never Relent nótában pedig vendégük is volt, Gary Holt gitáros. Azóta...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS