OSSIAN - "hamis nosztalgia helyett inkább új szerzeményekkel tisztelgünk a jubileum előtt"

Szombaton lemezbemutató koncert a Barba Negra Trackben

2016. május 6. (péntek) 15:26 | utoljára módosítva: 2017. január 18. (szerda) 14:38

Szombaton (holnap), azaz május 7-én lesz az új Ossian album, a Fényárban és félhományban nagyszabású budapesti lemezbemutató bulija a Barba Negra Trackben, ahol a Tales Of Evening lesz az Ossian vendége.

A lemezbemutató koncert és az új album kapcsán Kiss T. Attila beszélgetett Paksi Endrével.

 
www.facebook.com/OssianOfficial


A lemezbemutató koncert Facebook oldala


18.00 - kapunyitás
19.00 - Tales Of Evening
20.15 - Ossian
Először is hadd gratuláljak az új albumhoz, és ahhoz, hogy már platinalemez a Fényárban és félhomályban! Olvastam olyan nyilatkozatokat, hogy elvileg nem is nagyon terveztétek, hogy idén egy vadonatúj Ossian anyag megjelenjen, de aztán Ricsivel annyira elkaptátok a fonalat, hogy mégis megtiszteltétek a jubileumot egy kiadvánnyal. Ennyire könnyen születtek meg az új számok?

"Köszönöm szépen! A számok könnyen születtek, csak mi nehezítettük meg azzal, hogy minden hangot alaposan átgondoltunk! (nevet) Úgy gondoltuk, hogy hamis nosztalgia helyett inkább új szerzeményekkel tisztelgünk a jubileum előtt. Az Ossian mindig is a dalokról és a dalszövegekről szólt, szomorú, hogy ezt jó páran benézték az elmúlt 30 év folyamán."OSSIAN - Fényárban és félhomályban (Maximális Rock)
(szöveges videó a 2016-os Fényárban és félhomályban albumhoz)Mivel csak egy év telt el a Lélekerő megjelenése óta, maradtak netán abból az időszakból olyan dal- és szövegvázlatok, amiket most fel tudtatok használni, vagy az új lemez mindegyike teljesen friss szerzemény?


"Előző albumokról lemaradt ötleteket, dalokat soha nem szoktunk felhasználni, mert annak mindig oka van, ha kimaradtak és azon az idő sem segít! (nevet) Vadonatúj ötletek születtek és azokból sem használtunk fel mindent.

Az Álmod legyen például eredetileg egy hosszabb lélegzetű, összetett dal volt, teljes zenekari hangszereléssel, de a részek sehogyan sem akartak összeállni, akárhogyan kísérletezgettünk. Aztán a felvétel előtt közvetlenül jött az ötlet, hogy a 'kevesebb néha több' elvet követve legyen inkább egy ilyen visszafogott, személyes szám."A stúdióban nem csak a mikrofon mögött álltál, hanem két dal erejéig basszusgitárt is ragadtál. Nem is akármilyen hangszert, hanem egy Fender Marcus Miller Jazz Bass modellt. Kizárólag a jubileum tiszteletére vetted elő, vagy mostantól sűrűbben is látni fogjuk a nyakadban, kezedben?


"Színpadon nem valószínű, de az otthoni játékhoz, gyakorláshoz határozottan megjött a kedvem! Sőt, az említett hangszertípussal annyira elégedett voltam, hogy vettem is egyet magamnak!" (nevet)Ricsit eddig sem lehetett betalálni a gitártémái, szólói miatt, de úgy érzem – ha szabad egyáltalán ilyet mondani –, hogy most még szívből jövőbb, még átgondoltabb, technikásabb a játéka, gondolok itt például az újdonságként üdvözölhető, többször is fel-felbukkanó kelta-ír motívumokra, és nyilvánvalóan a Hajnalban balladájára… Persze ez lehet, hogy azért van, mert bizonyos elemeiben, de talán összességében is, hosszú évek óta a legtöbb dallamos témát rejtő albumnak tartom ezt az új anyagot. Egyetértesz ezzel?

"Teljes mértékben! Ricsivel 19 éve zenélünk, alkotunk együtt és már a kezdeteknél is komoly technikai tudással rendelkezett, amihez az évek folyamán egy magas szintű zeneiség társult."Lehet, hogy közhely, viszont teljes mértékben igaz, hogy ha belül minden rendben van, harmóniában él az ember, akkor az alkotómunka is könnyebben megy, és ha egy csapatban azonos a hullámhossz, mindenki tudja és szereti is a feladatát, akkor az a közös produktumon is érződik. Az Ossiant, főként az utóbbi évek teljesítménye alapján, én egyre inkább ilyen zenekarnak látom…

"Igen, ez abszolút így van. A régi idők nagyon zűrösek voltak emberileg, néha felidézgetünk dolgokat és csak csodálkozunk a saját türelmünkön. Az új albumra született is erről egy dal, az Istennél a kegyelem."Nagy Zsolt Liszi billentyűs már többször is vendégszerepelt Ossian lemezen, viszont Ángyán Tamás meghívása és – gitárja helyett ezúttal a – hegedűjátékának kiaknázása kinek jutott eszébe?


"Én vagyok a tettes! (nevet) Ricsi kelta jellegű gitártémája nagyon adta magát az ötlethez. Tomi kint él Németországban, ahol egy szimfonikus zenekar szólistája, de a távolság a mai technikai lehetőségeknek köszönhetően egy pillanatig sem volt akadály. E-mailben megkapta a zenei alapot és másnap már küldte is vissza a kész verziót."Ez már a második Ossian kiadvány, amely igencsak rajongóbarát áron jelent meg, és az ez iránti érdeklődés húzta magával a előző lemezek eladásait is, hiszen azokat is "diszkont áron" lehet mostantól megvásárolni. Ezt kiadói ötletre léptétek meg, vagy a ti javasoltátok?


"Közös döntés volt."Ez igen jó stratégiának tűnik, hiszen a megjelenés hetében a Mahasz Top 40 albumlistájára 18 Ossian lemez került! Gondolom, jó érzés, hogy a rajongóitok nagy része nem a fájlgyűjtők csoportjába tartozik, és nem a torrent shopban "vásárol".

"Kimondottan büszkék vagyunk rájuk! Egyébként most vannak a ballagások és már kaptunk olyan képeket, ahol az új album szövegeiből használtak fel idézeteket a tablókra. Ennél nagyobb elismerés nem létezik számomra."OSSIAN - Soha nem lehet (szöveges videó a 2016-os Fényárban és félhomályban albumhoz)


Ahogy a lemez előszavában is leírtad, az Ossian nem egy nosztalgia zenekar, hanem évről-évre új dalokkal előrukkoló, és azokból többet is magabiztosan az aktuális koncertprogramba be is építő csapat vagytok. Most is ugyanolyan örömet, megelégedettséget jelent egy-egy jól sikerült szám megírása, rögzítése mint régebben?

"Nyilvánvaló, hogy azt az elsöprő izgalmat már soha nem fogom érezni, mint amikor 1988 nyarán egy körúti lemezbolt kirakatában először megláttam az Acélszív borítóját, de még mindig totálisan feldob, ha egy-egy ötletből kialakul egy dal, egy füzetbe leírt gondolatból egy dalszöveg és ezek másoknak is örömet okoznak. Én megmaradtam zenerajongónak és bár hallom a technikai megvalósításokat is, még mindig a dalok hangulata fontos számomra."Arról mi a véleményed, hogy a dalszövegeid kivétel nélkül mindig betalálnak a közönségnél? Ennyire egy hullámhosszon vagy velük vagy ez egy szerencsés egybeesés, hogy a nagy többséget is azok a gondolatok, érzések foglalkoztatják, mint téged, ráadásul még a megfogalmazás is szimpatikus a hallgatók számára?


"Szerintem egyszerűen csak arról van szó, hogy ugyanazok a dolgok foglalkoztatnak engem is, mint rengeteg más embert, és ami a legfontosabb, hogy ugyanabból a látószögből. Én úgy gondolom, hogy aki magasan hordja az orrát, egyfelől sokkal könnyebben orra bukik, másrészt, kezdi a világot egy teljesen hamis irányból nézni. Emberi dolgokról csak akkor lehet hitelesen írni, ha megmaradsz embernek."


A teljes interjúhoz kattints ide!OSSIAN - Álmod legyen (szöveges videó a 2016-os Fényárban és félhomályban albumhoz)


 A Fényárban és félhomályban turné további állomásai:


május 6. péntek - Jászboldogháza, Condors Motoros Találkozó


május 7. szombat - Budapest, Barba Negra Track
Fényárban és félhomályban - lemezbemutató koncert
május 13. péntek - Várpalota, Alfa Fesztivál
május 21. szombat - Győr, ETO-Park, Rendezvényterem
június 2. csütörtök - Gerjen, Motoros Találkozó
június 3. péntek - Gajavölgy, Szabadtéri Színpad
június 4. szombat - Lakhegy, StaRock Fesztivál
június 10. péntek - Alsóörs, Open Road Harley Fesztivál
június 11. szombat - Szolnok, Metal-Liget
június 17. péntek - Kétpó, Szabadtéri Színpad
június 24. péntek - Balatonszemes, RockPart'16 Fesztivál
június 25. szombat - Tápióság, Motoros Találkozó
június 30. csütörtök - Magyarkanizsa, Kanizsa Feszt
július 1. péntek - Abda, Motoros Találkozó
július 8. péntek - Tiszaföldvár, Motoros Találkozó
július 10. vasárnap - Tápszentmiklós, Szabadtéri Színpad
július 15. péntek - Dunaújváros, Rockmaraton
július 16. szombat - Hajdúdorog, Motoros Találkozó
július 28. csütörtök - Mezőtúr, East-Feszt
július 30. szombat - Zalaszentgrót, Szabadtéri Színpad
augusztus 5. péntek - Jásszentandrás, Motoros Találkozó
augusztus 6. szombat - Fegyvernek, Városi Nap, Szabadtéri Színpad
augusztus 12. péntek - Balatonfüred, Szabadtéri Színpad
augusztus 13. szombat - Csongrád, Szabadtéri Színpad
augusztus 14. vasárnap - Fonyód, Szabadtéri színpad
augusztus 20. szombat - Vezseny, Sportpálya
augusztus 25. csütörtök - Alsóörs, Zorall-Tábor
augusztus 26. péntek - Hajdúnánás, Motoros Találkozó
augusztus 27. szombat - Sitke, Szabadtéri Színpad
szeptember 9. péntek - Kengyel, Szabadtéri Színpad
szeptember 23. péntek - Dunaföldvár, Szabadtéri Színpad
szeptember 24. szombat - Csorna, Városi Művelődési Központ
október 1. szombat - Komárom, Művelődési Ház
október 7. péntek - Hódmezővásárhely, Sportcsarnok
október 8. szombat - Veszprém, Sportcsarnok
október 15. szombat - Nyíregyháza, Sportcsarnok
október 22. szombat - Tatabánya, Sportcsarnok
november 11. péntek - Debrecen, Lovarda
november 12. szombat - Jászberény, Művelődési Ház
november 18. péntek - Nagykanizsa, Sportcsarnok
november 19. szombat - Győrszentiván, Sportcsarnok
december 10. szombat - Miskolc, Sportcsarnok
december 17. szombat - Kaposvár, Hangár
december 27. kedd - Székesfehérvár, Sportcsarnok
december 28. szerda - Szombathely, Sportcsarnok
december 29. csütörtök - Cegléd, Sportcsarnok
december 30. péntek - Békéscsaba, Sportcsarnok

 

 A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

Hammer TV

 
VASMACSKA - Újjáalakultak, szöveges videóval a második dal: Gyere csak!
2021. szeptember 23. (csütörtök) 07:52

Még a nyáron egy Csend című új dalt mutatott be az újjáalakult Vasmacska zenekar, most pedig megérkezett a szintén egy szöveges videóval kísért friss nótájuk, a Gyere csak! "Néhány év szünet után újjáalakult a Vasmacska zenekar. Az öttagú csajbandában a gitárnál Králik Beáta, doboknál Vastag Viktória, basszusgitáron Horváth Kitti, az énekes pedig Sicu (Weiszné Koós Ilona Mónika)." Szombaton, szeptember 25-én élőben is elcsípheted őket a Dirty Dance társaságában a Big Bike Pubban. A belépés ingyenes!   www.facebook.com/Vasmacskazenekar VASMACSKA - Gyere csak! (szöveges videó, 2021) VASMACSKA - Csend (2021)  

TOM MORELLO - Közös dalban a Rage Against gitárosa és a Bring Me The Horizon énekese
TOM MORELLO - Közös dalban a Rage Against gitárosa és a Bring Me The Horizon énekese

The Atlas Underground címmel egy új szólólemezzel jelentkezik október 15-én a Rage Against The Machine gitárosa, Tom Morello. Az albumon neves vendégek sorjáznak majd, többek között...

DAVE ELLEFSON - A második dal a The Lucid nevű új bandától: Damned
DAVE ELLEFSON - A második dal a The Lucid nevű új bandától: Damned

A Megadethből kitett Dave Ellefson basszusgitárosa pár hete mutatta be új zenekarát, a The Lucidot, a Maggot Wind című első dal után pedig most itt a második nóta is, ennek Damned a...

NECROFIER - Dallamos black Texasból, klipes új dal az októberi lemezről: Betrayal Of The Queen
NECROFIER - Dallamos black Texasból, klipes új dal az októberi lemezről: Betrayal Of The Queen

Prophecies Of Eternal Darkness címmel október 22-én jelenik meg a melodikus black metalt nyomató texasi Necrofier négyes első nagylemeze, harmadik előzetesként pedig a klippel kísért The...

OMNIUM GATHERUM - Klippel a finnek második lemezelőzetes dala: Reckoning
OMNIUM GATHERUM - Klippel a finnek második lemezelőzetes dala: Reckoning

Origin címmel november 5-én jelenik meg a melodikus death metalt nyomató finn Omnium Gatherum új albuma, a 2018 nyarán kiadott The Burning Cold  lemez utódja, amelynek második...

1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: Pillars Of Fire
1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: Pillars Of Fire

Where Fear And Weapons Meet címmel október 22-én jelenik meg az első világháborút death/black stílusban megéneklő ukrán 1914 harmadik albuma, a 2018-as The Blind Leading The Blind lemez...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS