DALRIADA - Dalpremier a Forrás című akusztikus lemezről

Már előrendelhető a CD

2016. május 2. (hétfő) 15:07 | utoljára módosítva: 2016. május 2. (hétfő) 18:05

Május 13-án nagyszabású Dalriada lemezbemutató koncert lesz a Barba Negra klubban, és aznap jelenik meg egy különleges Dalriada akusztikus album, a Forrás, ami máris előrendelhető a soproni folk metal csapat hivatalos oldalán.


A Hajdútánc dal akusztikus verzióját máris meghallgathatod a Forrás CD-ről.


A koncert Facebook oldala


A 14 tételes Forrás albumra 11 ismert Dalriada nóta áthangszerelt, unplugged verziója kerül fel, valamint Weöres Sándor Galagonya versének megzenésítése (egy későbbi projekt előzeteseként), továbbá két különleges feldolgozás: a Közép-európai Hobo Blues III Deák Bill Gyulától és a Bukott diák Zámbó Jimmytől.

Utóbbiról a Dalriada gitáros/énekese, Ficzek András ezt mondta pár hónapja a Hammernek:


"...nem ismertem korábban ezt a dalt, de egy Savatage-jellegű zongorás lírát csináltunk belőle, amit én énekelek. De lesz más meglepetés is..."

 A Barba Negrás Áldás lemezbemutató bulival kapcsolatban:


"Egy norvég csapatot hívtunk el. Bergtatt a nevük, és énekesnős folk rockot játszanak. Vannak velük távlatos közös terveink is. Fellép még a Nevergreen, akiket kamaszkorom óta szeretek. És fellép a Wisdom énekes NG friss csapata is, a Candlelight. Ezen a bulin fognak élőben bemutatkozni.

És persze fellépünk mi is! (nevet) Lesz egy 35-40 perces akusztikus blokk, utána pedig egy 80 perces Dalriada-őrület. A tavaly szeptemberben kiadott Áldás lemez dalaiból jó sokat előveszünk majd, mert rengeteg kritikát kaptunk az utóbbi időben, hogy keveset játszunk az új lemezről. Érdekes, mert inkább olyan vélemények szoktak jönni, hogy játszhatnánk több régit is. De örülünk annak, hogy sokan szeretik az Áldás nótáit."

 

DALRIADA - Hajdútánc (akusztikus, a 2016-os Forrás albumról)


 

Rendelés:

www.dalriada.hu
 


Ficzek András az Áldás album címadó dalához forgatott klipről is beszélt a Hammernek:

Az új klipet ugyanúgy Nagy Viktorral forgattátok, mint korábban a Dudást. Ez egy pozitív üzenettel bíró dal, és a kisfilm is nagyon komoly lett. Sokat dolgoztatok rajta?


„Hosszú tervezést és hosszú előkészületet igénylő munka volt. Magát a nótát is a pozitív mondanivalója miatt választottuk ki. A téma a születés és halál, elmúlás körforgása, de nyilván a születés oldaláról megközelítve. A klip is ehhez kapcsolódik. Viktor egyébként szinte szabad kezet kapott a koncepciót tekintve, a képi megvalósítás pedig abszolút az ő érdeme. Viktor nagyon jó srác, ráadásul ugyanaz a 'vidéki' látásmód jellemzi, ami minket is. Számunkra fontos, hogy akivel együtt dolgozunk, azzal emberileg is egy hullámhosszon legyünk."


Nagyon részletgazdag lett a klip, ahogy Viktor összes munkája az. A szereplők is remek karakterek. A kissrácot hol találtátok?

„Ő Fajkusz Attila barátunk és kollégánk három fia közül a középső."


És Szarumánt? Bocs, a karakteres arcú öreget...


(nevet) „Őt viszont Viktor kerítette elő egy statiszta-katalógusból."


Igazi ős-magyar fej. Ha Bán Mór Hunyadi-sorozatát egyszer filmre vinnék, neki mindenképpen szerepelnie kéne benne.

„Így van. Pontosan ilyen szempont alapján keresgéltünk mi is. Nagy Attila Tasnak hívják, és ami a gondolkodásmódját illeti, azonnal megtaláltuk vele a közös hangot. A Dalriadát amúgy nem ismerte korábban, és el is csodálkozott: 'Jé, ilyen is létezik!'" (nevet)


A klip egyik helyszíne egy csodaszép falusi ház. Azt hogyan találtátok meg?

„Én hajtottam fel, és nagyon sokáig keresgéltem. Volt egy eredeti tervem, de azt a helyet nem tudtuk megszerezni, és végül Sopronban, vicces módon a lakhelyemhez igen közel akadtam rá erre a házra. Ez egy régi pékmúzeum. Úgy maradt meg, ahogy annak idején ott hagyta az ipart a kitelepített sváb pékmester. Előtte 300 éven keresztül egy pék-dinasztia élt a házban. Az ágy, a bútorzat... minden az eredeti. Kellett hozzá némi kapcsolat meg tőke, de végül sikerült ott forgatnunk."


A klip fogadtatásához mit szóltok?


„Mind a kommenteket, mind a 'lájkok' számát tekintve abszolút pozitív a fogadtatás. Ez nem egy megosztó témájú dal, nem egy megosztó szöveg, de nem azért, mert el akartuk volna kerülni a szokásos támadásokat, hanem mert szeretjük ezt a számot, fontosnak tartjuk, és szerettünk volna egy hangvételében komolyabb klipet is. Ez is egy arca a Dalriadának."


Azt viszont nem értettem, hogy miért küldtétek el a Lángoló Gitárok blognak azt a verset a klip mellé.
(Áldás vagy átok, avagy hol tart ma idehaza a folk metal - katt)


„Azt a verset már ott szülték meg... De értem az iróniát! (nevet) Gondolom, valamifajta parafrázisnak szánták. Az egyik jó ismerősünk szerint azért ezt a 'verset' tették ki, és nem valami jól idézhető cinkelést, nehogy újabb pólómintánk szülessen! (nevet) Szerintem ezen a dalon, ezen a szövegen nagyon nehéz fogást találni, feladtuk a leckét... Ezt sikerült összehozniuk. Most mit mondjak erre? Inkább semmit..." (nevet)


Egy normálisabb Magyarországon esetleg megemlítenék egy klippremier kapcsán, hogy Európa-szerte szeretik a zenéteket.

„Mi minden extra publicitásnak örülünk és mindet köszönjük! Amúgy meg talán meg is ijednék, hogy valamit rosszul csinálunk, ha ilyen oldalakon váratlanul elismerést kapnánk." 

www.dalriada.hu

www.facebook.com/Dalriadahu
 


DALRIADA - Áldás (a 2015-ös Áldás albumhoz)


 
 

 

Hammer TV

 
CONVERGE - Chelsea Wolfe-fal egy közös dal, videoklippel együtt: Blood Moon
2021. szeptember 28. (kedd) 16:59

Az még 2016-ban volt, amikor a legendás bostoni hardcore/metal banda, a Converge a holland Roadburn Fesztiválon néhány extra vendéggel lépett fel. A Bloodmoon projekthez az énekes-dalszerző Chelsea Wolfe és társa, Ben Chisholm is csatlakozott, valamint a Cave-In/Mutoid Man vezetője, Stephen Brodsky és a Neurosisból Steve Von Till. Azóta is többször szóba került egy Bloodmoon lemez, és most végre kiderült, hogy az album november 19-én jön majd ki Bloodmoon: 1 címmel. Első előzetesként máris itt a Blood Moon dal, többek között Chelsea Wolfe-fal. Klip is született hozzá, a rendező Emily Birds volt. A Converge legutóbbi lemeze a 2017-es The Dusk In Us volt.   CONVERGE - Blood Moon (a 2021-es Bloodmoon: I albumhoz) Jacob Bannon | Kurt Ballou | Nate Newton | Ben Koller Stephen Brodsky | Chelsea Wolfe | Ben Chisholm CONVERGE - Bloodmoon: I (11/19 - Epitaph) 01. Blood Moon 02....

BILLY TALENT - Videó is született a Weezer frontemberével közös dalukhoz: End Of Me
BILLY TALENT - Videó is született a Weezer frontemberével közös dalukhoz: End Of Me

Eredetileg 2020 nyarán tért volna vissza Budapestre a kanadai Billy Talent, a világjárvány miatt azonban a koncertre csak 2022. június 8-án kerül majd sor, a vendégbanda pedig az Of Mice...

BE'LAKOR - Progos, melodikus death metal Ausztráliából, új dal és klip: Foothold
BE'LAKOR - Progos, melodikus death metal Ausztráliából, új dal és klip: Foothold

Coherence címmel október 29-én jelenik meg a melodikus, progos death metalt játszó ausztrál Be'lakor ötödik albuma, a 2016-os Vessels lemez utódja, második előzetesként pedig a...

BASTARÐUR - Dalpremier a Sólstafir frontemberének crusty projektjétől: The Whispering Beast
BASTARÐUR - Dalpremier a Sólstafir frontemberének crusty projektjétől: The Whispering Beast

Aðalbjörn Tryggvason, a Sólstafir énekes/gitárosa egy új szólóprojektet hozott össze Bastarður néven, a bemutatkozó album pedig október 29-én jön majd ki Satan's Loss Of Son címmel....

NYTT LAND - Ahol Szibéria világa és az északi folk találkozik, új videoklip: Blood Of The North
NYTT LAND - Ahol Szibéria világa és az északi folk találkozik, új videoklip: Blood Of The North

Ritual címmel a nyár végén jelent meg az északi folkot ambient hatásokkal játszó orosz Nytt Land hetedik albuma, ezúttal már a Napalm gondozásában. Az új klipjük a lemezt záró Blood...

GENERATION KILL - Új klipes dal az ex-Exodus énekes csapatától: Into The Black
GENERATION KILL - Új klipes dal az ex-Exodus énekes csapatától: Into The Black

Május végén egy klipes új dallal jelentkezett az egykori Exodus frontember, Rob Dukes zenekara, a Generation Kill, a Never Relent nótában pedig vendégük is volt, Gary Holt gitáros. Azóta...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS