LÁNGOLÓ GITÁROK - "Szerintem a provokáció sosem cél"

Idén új albummal jelentkezik a Kill With Hate

2016. március 2. (szerda) 08:37

A Kill With Hate és a Sear Bliss gitárosával, a Lángoló Gitárok blog egyik szerkesztőjével, Kovács Attilával (Nihil_ak ) készített interjút Hammeres kollégánk, Szénégető Richárd a ricsandgreen.hu blogjára - zenéről, újságírásról.
(Fotó: Légner Zoltán)


Kovács Attila gitáros annak idején még az 1996 legvégén megalakult agyas/prog metalos miskolci Varso soraiban kezdte a szisztematikus zajongást, majd beszállt a Watch My Dyingba, de mellette a Nervekiller tagja is volt. A WMD-ben töltött évek után a Nihil_ak néven is ismert fűrészmester a Sear Blissben kötött ki, majd nem sokkal ezután Vörös András hívására a Superbuttba is beszállt, de 2013 végén annak a bandának "egy kicsit vége lett".


"Régóta terveztem egy interjúsorozatot, amelyben zenei újságírókkal beszélgetek, vagy ahogy egy cimborám mondta, szakmázgatok. Kovács Attila a Lángoló Gitárok egyik szerkesztője. Mivel belőlem a Lángolón és egy másik, megnevezni nem kívánt oldalon kívül semelyik sem váltott ki annyi és olyan erős indulatot, evidensnek tűnt, hogy az akkor még csak tervezett interjúsorozatomat az egyik Lángolóssal kezdjem. Attila az az ember, akivel mindig szívesen megyek bele egy-egy véleménycserébe, hiszen bár sok dolgot látunk hasonlóan, mégis kellőképpen sokban különbözünk ahhoz, hogy egy beszélgetés igazán érdekes legyen.

Ez az interjú is inkább egy naplózott beszélgetésre hajaz, de éppen ettől mondom azt a végeredményre, hogy ez igen, éppen ilyet szerettem volna. Újságírás, zene, Five Finger Death Punch, Kispál és a Borz, meg ami csak kell. Olvassátok!Miért dönt úgy az ember fia, aki ráadásul zenész is, hogy zenei újságíró lesz?

"Nem volt ez döntés, igazából csak belenőttem az egészbe. A Lángoló Gitárokhoz eredetileg értékesítési menedzserként kerültem, és néha írtam egy-egy lemezkritikát kedvtelésből, meg pár évvel azelőtt csináltam még egy-két interjút, beszámolót a Rockinformnak, a Shock!-nak, de nem volt ez tervezett dolog."


És annyira megtetszett, hogy benne maradtál?


"Igen, később megtetszett a dolog, és most már elég sokat írok, meg néha, amikor Gábor (Dankó Gábor, főszerkesztő) nem ér rá, a napi hírekkel is foglalkozom. Ez mindig jó alkalom arra, hogy telerakjam az oldalt olyan zenekarokkal, mint az Entombed. Számomra az egész lángolós sztori úgy kezdődött, hogy Andrásék hívtak gitározni a Superbuttba.

Akkor a Jazzy rádiónál dolgoztam értékesítőként, és épp arról volt szó, hogy lenyomnánk egy komplett Európa-turnét az In Flames előzenekaraként, ahová viszont a Jazzytől nem nagyon akartak elengedni, mert vagy másfél hónapnyi távollétről volt szó, és az nyilván pont annyi kiesés lett volna a munkából. Ezt elmondtam Andrásnak is, aki feldobta, hogy épp keresnek embert erre a posztra a Lángolóhoz. Innen indult a közös történetünk, ami végül is odáig vezetett, hogy most már szerzőként is közreműködöm."


Azért zeneileg Te is elég széles skálán mozogsz szerintem. Nem viszi más ezt a death metalos vonalat a Lángolónál?


"Az Entombed csak példa volt. Az általánosságban elmondható a Lángolóról, hogy nincs egy-egy stílusra dedikált ember, aki kimondottan death, black, vagy épp white metal zenekarokról ír. Igazából, és ezt szerintem a többiek nevében is mondhatom, mindenki igyekszik olyanokkal foglalkozni, akik valamiért megmozgatják a fantáziáját, de persze ez elég tágan értelmezhető halmaz, mint ahogy az is, hogy valaki milyen okból érdekes valaki számára."


Az mondjuk tény, hogy a nevetekkel ellentétben nálatok szinte minden van. Van olyan, amire kategorikusan nemet mondtok, vagy amiről amolyan csakazértis jelleggel írtok?

"Szerintem nincs ilyen. A Lángoló már az induláskor sem volt egy szigorúan stílusok, műfajok mentén haladó orgánum. Nem is lehetett volna, hiszen az Index zeneblogjaként nyilván az volt a cél, hogy széles közönséget szólítsunk meg. Másrészt mi személyesen sem csak egy stílusra vagyunk vevők, Gábor is ugyanúgy ír black metalról, mint Kanye Westről, ha már itt tartunk."


A néha már-már eltúlzottan negatív kritikák valahol kicsit provokációk is?


"Mi számít eltúlzottan negatív kritikának?"


Amikor egy-egy írásban szerintem túlságosan sok a degradáló jelző. Ezért én egy időben nem is olvastalak titeket. De ezt te is tudod...

"Szerintem a provokáció sosem cél. Nem szabad elfelejteni, hogy egy kritika, bárki is írja, csak egy másik ember véleménye. Az, hogy a Lángolóra jellemző egyfajta ironikus, kicsit csipkelődős hangvétel, az udvariaskodás meg nem annyira, megint egy olyan dolog, ami nem mindenkinek jön be, de hát ez van. Személy szerint sem értek egyet azzal, hogy csak arról kell írni, amiről jó a véleményünk, és amiben negatív dolgot is látunk adott esetben, azzal meg inkább ne foglalkozzunk.

Az is egy hibás beidegződés, hogy bizonyos olvasók dicshimnuszokat várnak arról, akit ők szeretnek. Hát bocs, ha ez épp nem az XY zenekar rajongói oldala! Egyébként a degradáló jelzőket felhánytorgatóknak érdemes elgondolkodniuk azon, hogy ők milyen szavakkal fogalmazzák meg a véleményüket egy produkcióról, ami nekik nem tetszik. Ha valaki azt mondja, hogy annál sosem fogalmazott meg erősebb kritikát, mint hogy 'ez nem az én zeném, de más biztosan szereti valamiért', szerintem nem teljesen őszinte, vagy annyira széplélek, hogy kardvirággal jár párbajozni."


Kikerülhetetlen kérdés: Saját zenei fronton mi újság? A Kill With Hate éppen új lemezt készít. Hogy állnak a felvételek?


"Krisztiánéknak írtam pár számot a hamarosan aktuális új lemezre, s azt hiszem, a napokban születik egy újabb is. Minden szépen alakul a maga útján, de határidőket, meg dátumokat tőlem ne kérdezz, ahogy a Sear Bliss esetében sem. Egyébként meg nyugi van, jó ideje nem feszülök olyan dolgokon, amiken nem feltétlenül kell."


A Sear Blissnél mi újság?


"Lesz most néhány koncert, vannak tervek bőségesen, majd meglátjuk, mi sül ki belőlük. De mondom, ez is véletlenül alakult így. Hívtak, mentem, nincs megfejtés. Elég mókás, hogy nemrég még abba akartam hagyni a zenélést, aztán tavaly nyárra rögtön két zenekarban találtam magam."

A teljes interjúhoz
kattints ide!KILL WITH HATE - Fuck Humans (Rockmaraton 2015)
KILL WITH HATE - Grief EP (2015)

 


 

Hammer TV

 
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
2021. december 4. (szombat) 09:32

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig Schuster Lórival beszélgetett Fábry Sándor. És már az indítás remek volt... Fábry Sándor: "...A zacskós tejet már beadtuk, mint hungarikumot. Szeretnénk téged is beadni, mert úgy vagy rock-ikon, zenekarvezető, hogy se nem énekelsz, se nem zenélsz. És mégis... Ez a világon egyedülálló." Lóri: "...Annak idején, az Országos Rendező Iroda és más egyéb cégek azt mondták, hogy szervező csak az lehet, aki a zenekar tagja. Mert a szervező vagy a menedzser, az egy rohadt kapitalista ármány. Az kizsákmányolja a zenészeket... Így aztán levizsgáztam kongából..." A P. Mobil ma este Gyöngyösön játszik, az idei év utolsó Mobil-koncertje pedig a klubjukban lesz, az Analogban december 11-én. És még egy hír, már vinylverzióban is...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS