LEMMY - 10 Motörhead alapvetés a Főnök emlékére

Ha lemaradtál volna a búcsúszertartásról, most megnézheted

2016. január 10. (vasárnap) 09:53

Tegnap Los Angelesben örök nyugalomra helyezték Lemmyt, a Motörhead december 28-án elhunyt frontemberét. A Youtube-on keresztül csaknem 300 ezren nézték, ahogy a szertartáson zenészek barátok, családtagok búcsúztak el tőle.

 Ha éjszaka lemaradtál volna róla, felvételről is megnézheted a megemlékezést, ahogy többek között Todd Singerman menedzser, Mikkey Dee, a Motörhead dobosa, Slash, Rob Halford, Lars Ulrich és Robert Trujillo a Metallicából, Dave Grohl (Foo Fighters, Nirvana), Scott Ian (Anthrax) és Lemmy fia, Paul Inder örök búcsút vett a legendától.

 

LEMMY - Búcsúszertartás (2016/01/09, Los Angeles)

 
Lemmy emlékére Gyuricza Barbi az alábbi személyes Top 10 Motörhead dallistát állította össze.
 10. Motorhead


"A dal, amivel elindult a zenekar karrierje. Lemmy eredetileg nem is a Motörhead, hanem előző csapata, a pszichedelikus rockot játszó Hawkwind számára írta, ám miután 1975-ben társai kirúgták, aktuális szerzeményeit is vitte magával újonnan alapított triójába. A Motorhead (igen, a dal címe pontok nélkül írandó) az újonnan felálló Motörhead második kislemeze, illetve az első albumának címadó dala, s egyben nyitó tétele is. (A tényekhez hozzátartozik, hogy a zenekar On Parole címmel akarta kiadni első albumát, ám az első gitáros, Larry Wallis játékával rögzített nagylemez csak 1979-ben jelent meg. A Motorhead című dal természetesen azon is szerepel, ugyanúgy a lemez első oldalának első dalaként, ahogy tényleges debütálón, a Fast Eddie Clarke érkezését követően felvett, s némileg megváltozott tartalmú 1977-os Motörhead című albumon.)
 

MOTÖRHEAD - Motorhead (az 1977-es Motörhead albumról)

 


A Motorhead a Rickenbacker márkájú basszusgitár gurgulázó röfögésével indul, majd egyszerű akkordokra épülő agresszív punk rock himnusszá növi ki magát, amiben Lemmy hangszerének brutálisan torzított dohogása végig meghatározó marad. Fast Eddie szólójának kissé kaotikussá váló második fele, valamint a szintén 2015-ben elhunyt Philthy Animal, azaz Phillip Taylor kifejezetten rossz dobolása még inkább a punk rock vonalat erősíti, s persze Lemmy bársonyosnak éppen nem mondható, rekedtes, whiskey-áztatta orgánuma is rendesen hozzátesz a dal mocskosságához.

Érdemes összevetni a Hawkwind által felvett verzióval, mennyivel koszosabb lett a Motörhead-féle változat. Mai füllel hallgatva a dal nem szól jól (mint ahogy az egész album sem), s ami még érdekes, hogy élőben jóval gyorsabban és feszesebben adják elő, mint a korabeli stúdiófelvételen."
 

HAWKWIND - Motorhead (1975)

 

 


9. Born To Raise Hell


"Egy fogós rock'n'roll az 1993-as Bastards albumról, tulajdonképpen a lemez legnagyobb slágere, amely az Airheads (Pancserock) filmben is hallható. A Motörhead komoly változásokon ment keresztül ebben az időben, egyrészt lezárták azt a korszakot, amely révén egyre távolodtak az eredeti irányvonaltól, másrészt ekkor csatlakozik a csapathoz a dobos Mikkey Dee, akinek érkezésével jóval feszesebb lett a csapat játéka. A Bastards tehát egy súlyosabb Motörhead album, de változatos is, talán a legjobb cáfolata annak a tévhitnek, miszerint a Motörhead valamennyi dala egyforma.

A Born To Raise Hell az egyszerűbb szerkezetű dalok közé tartozik, ám igazi telitalálat, egy elevenen lüktető energiabomba, nagyszerű refrénnel, s a kétharmadánál egy nagyon hatásos kiállással. Érdekessége még a dalnak, hogy Ice-T és az Ugly Kid Joe frontembere, Whitfield Crane is közreműködött benne, pontosabban a nóta 1994-es kislemezverziójában."
 

MOTÖRHEAD feat. Ice-T & Whitfield Crane - Born To Raise Hell (az 1994-es verzió)
8. (We Are) The Road Crew

"Bár Fast Eddie egy korábbi nyilatkozata szerint ezzel a dallal a crew, azaz a háttércsapat iránti tiszteletüket fejezték ki, a (We Are) The Road Crew akár a zenekar ars poetica-ja is lehetne, hiszen a szövege mindent elárul a rock'n'roll életformáról. Minden nap másik város, másik helyszín, másik koncert, másik hotel, másik nő. Ha valaki tudja, hogyan is megy ez, akkor Lemmy biztosan, hiszen a hatvanas évek vége óta ebben a malomkerékben élt. Eleinte maga is road volt – néhány hónapig még Jimi Hendrix mellett is dolgozott –, utána pedig az egyik leghitelesebb arca lett a műfajnak. Ezen a történeten nincs mit ragozni, így aztán maga a zene is viszonylag egyszerű, bár itt nem annyira rock'n'roll, inkább a blues érvényesül. Ha Lemmyre ragadt valami a Hendrix mellett eltöltött időszakból, azt ebben a dalban írhatta ki magából."
 

MOTÖRHEAD - (We Are) The Road Crew (az 1980-as Ace Of Spades albumról)

 7. Bomber


"A harmadik album címadó szerzeménye, egy olyan rock dal, amit a három tag, Lemmy, Fast Eddie és Philthy Taylor közösen jegyez. A Motörhead ezzel az albummal búcsúzik a korai korszakának koszos hangzásától, az egy évvel később megjelenő Ace Of Spades már sokkal letisztultabb, s annak címadó dala meg is hozza a nagy áttörést. A Bombernek azonban legalább olyan fontos szerepe volt a zenekar karrierjében, nemcsak azért, mert a korai korszak egyik leglendületesebb, kifejezetten nyers, hangos, koszos rock'n'roll-ja, hanem azért is, mert megjelenése után hosszú ideig meghatározta a zenekar színpadképét. Azon ugyanis egy második világháborús repülőt helyeztek el – utalva az 1979-es albumra, de talán Lemmy háborús relikviák iránt kialakult gyűjtőszenvedélyére is.

Ez a színpadkép jelent meg újra a zenekar 2015-ös őszi, immár biztosan utolsó turnéján is. Clarke az egyik legjobb formáját mutatja a dalban, nemcsak riffelése élvezetes, de a dallamvezetése és a szólója is kifejezetten jól sikerült. A hab a tortán ezúttal Lemmy érdekes akcentusa a refrénben, vetekszik a Saxon-főnök Biff Byford legendás tájszólásával."


MOTÖRHEAD - Bomber (az 1979-es Bomber albumról)

 
6. Orgasmatron


"A Motörhead fémszörnye 1986-ból, az azonos című albumról. A kifejezetten jól sikerült Another Perfect Day album után Lemmy kivételével teljesen kicserélődött a zenekar tagsága, ráadásul oly' módon, hogy két gitárossal folytatták, ezen a lemezen szerepel először Phil Campbell és a néhány éve elhunyt Würzel, valamint ez az egyetlen olyan Motörhead album, amit Pete Gill dobolt fel.

Az új felállás új szemléletet is hozott, az Orgasmatron ennek eklatáns példája. A Motörheadtől megszokottakhoz képest jóval lassabban, ám ha lehet, még súlyosabban hömpölyög a politikai témát boncolgató dal. Lemmy hangja egészen mélyről tör elő, a gitárosok sokkal több díszítőelemet használnak játékukban, s a hangulat fokozása érdekében effekteket is alkalmaztak a dal felvétele közben."
 

MOTÖRHEAD - Orgasmatron (az 1986-os Orgasmatron albumról)

 5. Don't Let Daddy Kiss Me

"Kakukktojásokra mindig szükség van. A Motörhead karrierjének egyik legkülönlegesebb felvétele a már megidézett Bastards albumon szereplő Don't Let Daddy Kiss Me. A zenekar életében amúgy sem túl gyakori a lassú dal - bár akad néhány, ott van például a March Ör Die albumon szereplő I Ain't No Nice Guy, amit Ozzy és Slash közreműködésével vettek fel, vagy az 1916 albumról az orgona és csellókísérettel, programozott dobokkal, gitárok nélkül felvett, kísérteties hangulatú címadó, illetve a Love Me Forever, aminek létezik egy Doro-val közös változata is, de említést érdemel a One More Fucking Time is az ezredfordulón kiadott We Are Motörhead lemezről, s a Bastards albumon is szerepel még egy power-ballada, a Guns N' Roses-utánérzést keltő Lost In The Ozone - a Don't Let Daddy Kiss Me azonban túlmutat mindegyiken.

Lemmy egy nagyon súlyos társadalmi problémát, a családon belüli gyermekmolesztálások ügyét hozza felszínre ezzel a szívbe markolóan fájdalmas tétellel, azt a témát, ami a legtöbb országban most is tabunak számít, hát még 1993-ban. A Don't Let Daddy Kiss Me a zenekar munkásságában egyedülálló módon a capella kezdéssel indít, ám rögtön olyan feszült hangulatot teremt, hogy szinte látjuk magunk előtt a lélek sivárságát. Aztán megszólal az akusztikus gitár, Phil Campbell amolyan tábortűz melletti gitározást mutat be, de Lemmy síron túli hangja addigra szinte már beleégett az ember agyába, még az is felfogja, hogy itt nagyon súlyos dolgokról van szó, aki nem érti a szöveget. Amikor aztán bő két perc elteltével bekapcsolódik az elektronikus gitár és a dob is, olyan erős kontraszt teremtődik, ami végletekig fokozza, s az utolsó pillanatig fenn is tartja a feszültséget.

Ahogy a szöveg, úgy a dallam sem hoz megnyugtató befejezést, ennek a történetnek nem lehet happy endje, s nincs hagyományos értelemben vett zenei zárás sem. Arra sincs magyarázat, hogy miért született a dal, mindenesetre annak idején sokat várhattak tőle, hiszen kislemezen is megjelentették. Élőben viszont – legalábbis tudomásom szerint – sosem játszották."
 

MOTÖRHEAD - Don't Let Daddy Kiss Me (az 1993-as Bastards albumról)

 4. Iron Fist

A zenekar egyik legintenzívebb albumának címadó szerzeménye, amit tápanyagként szívott magába a thrash metal műfajának szinte valamennyi képviselője. Az Iron Fist a Motörhead ötödik albumaként jelent meg 1992-ben, s ez volt a klasszikus felállás hattyúdala, a következő nagylemezen (Another Perfect Day) Fast Eddie helyén már a Thin Lizzy-ből átigazolt Brian Robertson szerepelt.

Az Iron Fist egy újabb nyers rock'n'roll, amit már védjegyszerűen a basszusgitár indít, hogy egy nem egészen három perces vágtázó gőzhenger legyen belőle. Ott van benne a punk lendülete, a thrash dühe és a metal szilárdsága. Iskolapéldája annak, hogy mit is értett Lemmy azon, amikor annyit mondott: 'We are Motörhead and we play rock and roll'."


MOTÖRHEAD - Iron Fist (az 1982-es Iron Fist albumról)

 3. Killed By Death

"Ez heavy metal, a Motörhead legsúlyosabb dala. Egy riff-orientált, feszes, húzós nóta, ami emiatt kicsit ki is lóg az életműből. Itt mutatkozik be először a kvartett felállás, s azonnal ki is használják a két gitáros adta lehetőségeket. Phil Campbell rögtön a dal elején rászólózik Würzel riffelésére, később pedig a zenésztárs is lehetőséget kap.

A Saxonból igazolt dobos, Pete Gill feszes tempója a korábbi punk rocktól szintén a klasszikus heavy metal irányába viszi a dalt, s persze Lemmy is rendesen odateszi magát az éneknél, ilyen magas hangokat talán sehol máshol nem hallunk tőle. A dal csak kislemezen, valamint az 1984-es No Remorse válogatásalbumon jelent meg, mégis a Motörhead egyik legnagyobb slágere, részben a videóklipjének is köszönhetően."


MOTÖRHEAD - Killed By Death (az 1984-es No Remorse válogatáshoz)

 2. Overkill

"A rocktörténet egyik legfontosabb dala, Philthy Taylor itt bemutatott kétlábgépes dobolására egész irányzat épült fel. Ha a Killed By Death heavy metal, akkor az Overkill a speed metal gyökere kell, hogy legyen. Pedig valójában ez is egy rock'n'roll. Ezúttal a dob kezd, zaklatott szívritmusszerű lüktetése nemcsak végigszáguld a dalon, hanem annak tulajdonképpeni befejezése után sem áll le. Ezért aztán a társak még kétszer újrakezdik saját témáikat, így lesz az Overkill játékideje végül több, mint öt perc.

Szokatlan felépítés, a Motörhead azonban sosem volt a konzekvens megoldások híve. S hogy milyen jól teszik, arra még egy adalék: a második újrakezdést követően – vagyis a dal zárórészében – hallható a legjobb szóló, amit Fast Eddie életében elkövetett."
 

MOTÖRHEAD - Overkill (az 1979-es Overkill albumról)

 1. Ace Of Spades

"Nemcsak a Motörhead legjobb és legkedveltebb dala, de egyben a rocktörténet egyik legismertebb és legmeghatározóbb riffje is ebben a számban hallható. Az Ace Of Spades esszenciája mindannak, amit a Motörhead jelent. Gyorsvonat sebességével zakatoló rock and roll, igazi speed metal tempó. Egyszerűen felépített dal, valójában nincs benne semmi különleges, de éppen ettől tud működni, ettől olyan tökéletes. Igazi paradoxon: laza, mint a punk rock, s feszes, mint az akkoriban új értelmet kapott heavy metal.

Az Ace Of Spades a Motörhead negyedik albumának címadó dala. A zenekar ezen a lemezen szakított a korai korszakának koszos hangzásával, s bár közel sincs szó polírozásról, azért korunk stúdiótechnikájához szokott fülnek így jóval élvezhetőbb a csapat zenéje. A Motörhead Top 10 végigböngészése során talán az is feltűnt, hogy hány esetben lett a címadó szerzeményből az adott nagylemez legjobb, vagy legmarkánsabb szerzeménye, ez is mutatja, hogy Lemmynek milyen kifinomult érzéke lehet a zenéhez. S még egy érdekesség, a Motörhead-nek az esetek többségében a rövid című dalok jöttek be, természetesen a három szótagos Ace Of Spades is közéjük tartozik."
 

MOTÖRHEAD - Ace Of Spades (az 1980-as Ace Of Spades albumról)

 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BALÁZS FECÓ - Koronavírusban hunyt el a legendás zenész
2020. november 27. (péntek) 10:12

69 éves korában elhunyt Balázs Fecó, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész, a Korál és a Taurus zenekar alapítója, frontembere, a Neoton egykori tagja. Balázs Fecó négy évvel ezelőtt életveszélyes állapotba került a szívritmus-zavara miatt, majd műtétek sora, hosszú ideig tartó lábadozás következett, de felépült a betegségből. November 14-én még a saját lábán ment kórházba, koronavírussal, miután napok óta rosszul érezte magát, másnap már lélegeztetőgépre került, azóta küzdöttek az életéért az orvosok. A tragikus hírt az Apostol együttes osztotta meg a Facebooon: "Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó, nyugodj békében! Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled."   "Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, édesapa, férj és kolléga tegnap este...

SCOUR - Új EP Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől, hat dallal itt a Black EP
SCOUR - Új EP Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől, hat dallal itt a Black EP

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour a mai napon jelentette meg a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t máris...

EPICA - Február végén érkezik az Omega album, dalpremier: Freedom - The Wolves Within
EPICA - Február végén érkezik az Omega album, dalpremier: Freedom - The Wolves Within

A Simone Simons énekesnő vezette holland Epica új albuma Omega címmel jön majd ki február 26-án, második előzetesként pedig a Freedom - The Wolves Within dallal lehet ismerkedni. Az...

SODOM - Végighallgatható az új album, itt a Genesis XIX
SODOM - Végighallgatható az új album, itt a Genesis XIX

Megjelent és végig is hallgatható a Sodom új stúdióalbuma, a 12 nótás Genesis XIX. Az új Sodom lemez borítóját Joe Petagno (Motörhead, Led Zeppelin, Nazareth stb.) készítette, a...

PSYCROPTIC - Videóval az új EP címadó dala: The Watcher Of All
PSYCROPTIC - Videóval az új EP címadó dala: The Watcher Of All

The Watcher Of All címmel egy új EP-vel jelentkezik holnap a technikás death metalt játszó tasmániai Psycroptic, és a két számos anyagról most már a klippel kísért címadó dallal is...

SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State
SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State

Megérkezett a Sick Of It All karanténos videósorozatának hatodik és egyelőre utolsó darabja, a Deep State dal előadása. Ez a nóta a legutóbbi, Wake The Sleeping Dragon! című...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS