CEREBRAL HAEMORRHAGE - 25 éve alakult meg Zubor Olly death metal csapata

Egy sosem hallott koncertfelvétel és egy kis visszaemlékezés

2016. január 3. (vasárnap) 18:40 | utoljára módosítva: 2016. január 4. (hétfő) 15:30

Egy váratlan időhurok felbukkanása miatt csak ma tudunk megemlékezni arról, hogy tegnap jelentős évforduló volt: 25 évvel ezelőtt, 1991. január 2-án alakult meg az egyik ősrégi Hammeres kolléga, Zubor Olly zenekara, a Cerebral Haemorrhage.


A negyedszázados jubileum kapcsán most egy eddig sehol sem hallott koncertfelvételt szabadított a világra az egykori csapat. És Olly egy kis visszaemlékezést is mellékelt a felvételhez.

„Sosem szerettem ezt a ’Zubor Olly zenekara’ címkét, de tudom, hogy sokan csak így azonosítottak be bennünket. Egyébként szerettünk volna nagyobb meglepetésekkel előrukkolni a születésnapunk kapcsán, de sajnos a tavalyi esztendő egyikünk számára sem úgy alakult, ahogy azt elterveztük. Az élet egyéb területein kellett helytállnunk, de szerencsére legalább ezeket a próbálkozásainkat siker koronázta…”


Az 1995. április 7-én, a legendás Viking Klubban adott buliról egyébként a Hammer is beszámolt, Tátrai MSE így írt a 69. számunkban:


„A Cerebral Haemorrhage death metallal nyitotta ezt a péntek estét, és az őrült mozgás helyett inkább a hangszereikre összpontosítottak. De azért Aaryie, a frontember néha belehúzott! Olly és Brutal inkább a színpad két oldalán pengettek, elég visszafogott módon. Kábé félórás, úgy hat nótát rejtő produkciójukat átlagosnak nevezném, mert úgy érzem, hogy hiányoztak a meglepetések, vagy emlékezetes pillanatok. A hangzás is lehetett volna durvább…

Mind zene, mind színpadi mozgás tekintetében még fejlődniük kell ahhoz, hogy igazán magukkal tudják ragadni a közönséget. (Bár, azért már náluk is volt egy kis túrás a színpad előtt.) Promokazijukon viszont egész különleges a zenéjük.”


Olly szerint viszont meglepetésekben így sem volt hiány:

„Számunkra éppen elég megpróbáltatást jelentett az, hogy az első, háromszámos blokkunk közepe felé, a Why? nótánk riffjei alatt egyszer csak leesett az emelvényről a cinállvány Pitty elől. Szegény, annyira pánikba jött, hogy hirtelen azt sem tudta, mit csináljon. Ennek köszönhetően egy picit be is gyorsult a dal a végére, de legalább így még jobban megmozgattuk a közönséget! (nevet)

Az tény, hogy intenzitásban Aaryie vitte a prímet, de a belehúzás helyett ő is inkább 'beleííízett' - a mikrofonba. Úgy gondolta, hogy akkor lesz a legbrutálisabb az előadásmódja, ha sok-sok 'ííí-s' hörgést épít a produkciójába. Ami pedig a visszafogott színpadi teljesítményt illeti, emlékszem, egy körülbelül egy-másfél méteres kábellel voltam 'odarögzítve' a pedálomhoz, így nem hogy intenzíven futkározni, de egyenesen megmozdulni sem tudtam… Ennek ellenére mi úgy emlékszünk vissza erre a bulira, mint életünk legjobb koncertjére.

A felvétel minősége sajnos nem túl jó, így a számokat valószínűleg csak az ismeri majd fel, aki hallotta a pár hónappal később megjelent - mellesleg éppen húsz esztendős - To All Hypocrites kazinkat, azért remélem, egy picit így is visszaad valamennyit abból a nagyszerű hangulatból, amit mi ott a helyszínen átélhettünk. És talán azoknak is jelent majd valamit ez az anyag, akik ott lehettek azon az áprilisi estén a Viking Klubban.”


Arról, hogy lesz-e valamilyen komolyabb megemlékezés is a jubileum kapcsán, ezzel kapcsolatban az egykori gitáros még nem szeretett volna semmi konkrétumot mondani:

„Tervek voltak és vannak, de egyelőre nem ígérünk semmit… Én már annak is örülnék, ha idén legalább egy koccintás erejéig össze tudnánk rántani a bandában megfordult muzsikusokat, hogy együtt ünnepeljük meg ezt az emlékezetes dátumot.

Egyébként, tavaly, hosszú idő után már össze tudtunk hozni néhány jammelés-féleséget, úgyhogy, akár az is megeshet, hogy egyszer csak előállunk valami új próbálkozással. De egyelőre ezt tényleg ne vegye senki ígéretnek! Mi beérjük azzal is, amit anno elértünk. Akkor mi abszolút magabiztossággal játszottuk a muzsikánkat – még akkor is, ha közben maximálisan tisztában voltunk vele, hogy fényévnyi távolságra vagyunk az 'igazi zenészek' szintjétől…”

 


CEREBRAL HAEMORRHAGE - Live in Viking Club (1995)
CEREBRAL HAEMORRHAGE - My Fears (az 1995-ös To All Hypocrites promo/demo anyagról)
CEREBRAL HAEMORRHAGE - To All Hypocrites (az 1995-ös To All Hypocrites albumról)


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS