BABY BONE - Húszas címmel jubileumi válogatás, Rákóczi Antal bemutatja a dalokat

A HOD Presentsnek köszönhetjük a meghallgatható jubileumi cuccot

2015. november 29. (vasárnap) 08:45

Nem teljesen világos, hogy létezik-e egyáltalán az újkígyósi Baby Bone, akik utoljára 2009 őszén jelentkeztek egy Supernova című albummal, az azonban biztos, hogy az első lemezük éppen 20 éve jelent meg.

Az Ablak a semmibe album kerek évfordulója kapcsán most egy Húszas című válogatásuk készült el a HOD Presents segítségével.


A grunge-os, Chains-es csapat frontembere, szövegírója, Rákóczi Antal most a saját szavaival mutatja be a jubileumi válogatás dalait, amelyeket közben meg is hallgathatsz.


"A húsz év dalait tartalmazó válogatás újrakeverésének munkálatai a budapesti Digital Sludge Studio-ban készültek.

Pontosan húsz éve annak, hogy Ablak a semmibe címmel 1995-ben megjelent a Baby Bone első albuma. Az alter-grunge metalt játszó zenekar 1995 és 2015 között hosszú utat járt be. 4 album, 5 kislemez, sikerek, szünetek... Mindaz, ami maga a Baby Bone, az most egy 16 dalos válogatásalbumon hallható. A számokról a zenekar egykori alapítója, énekes-szövegírója, Rákóczi Antal a saját szavaival így beszél."Vésd a kőbe (2009 - Supernova)

"Ez a dal igazából egy tiszteletadás akart volna lenni nagy kedvencünk és inspirálónk, az Alice in Chains előtt. Sokan félreértették a dal stílusát, ha ilyen Chains-es, akkor miért olyan magyaros… Én írtam a dalt szép ívű dallamokkal, szögelős dobbal igazi magyaros, mint a gulyás és paprika. Chainst koppintani nem akartunk, csak néhány harmóniát átvenni. Ez lett belőle."Tükör (2001 - Kell a rossz EP)

"A többiek viccelődnek néha ezen a dalon a sűrű, hadarós verzék miatt. Egyébként a kevésbé kreatívabb éveinkben is simán összehoztunk egy ilyen 5 dalból álló EP-t, amit általában Békéscsabán vettünk fel, demó gyanánt. Életben tartotta valamennyire a nevünket, a koncerteken voltak friss dalok."

 

BABY BONE - Kell a rossz (a 2001-es Kell a rossz EP-hez)

 

 

Benned az állat (1998 - demó verzió)

"Jobb lett ez a verzió, mint a későbbi lemezes változat. Egy évig nem írtunk dalt akkoriban, így kellett ismét egy 'előhírnök' dal. A bennünk lakozó állatról szól, a hazudozásokról, vagy épp a tehetetlenségről. Később klip is készült hozzá. Bár sem a zene hangminősége, sem a klipé nem indokolta a TV-s lejátszást, de sok kábelcsatornán lement. A klip pszicho-vonalát mindig megtörte valami ökörködés, de ez így volt szép."


BABY BONE - Benned az állat


 A pénz üvölt (1997 - Úgyis kiderül)

"A pénz mindenhatósága foglaltatik a szövegben. A megvehető, kifizethető dolgokról szól, aminek mértéke a pénz. Sőt, ebben a dalban maga a pénz 'üvölt'. Érdekes, hogy az ilyen konkrétabb, nem elszállós szövegek mennyire bejöttek a közönségnek, sokszor követelték a dalt koncerteken. Abban az időben nem is hagytuk ki, volt, hogy Mezőtúron kétszer is játszottunk egy nap, a fesztiválozás ártatlan korában és erre a húzós basszusra mindig beindultak.

Jó lett a felvétel is, a producer tudta, hogy 1997-ben hogyan kell döngetni egy ilyen zenében. Király Péternek hívták a jótevőnket, itt Békéscsabán csinált egy kis stúdiót. Később tudták meg a rajongók, hogy a dob programozott, nem volt lehetőség élő dob felvételére. Hogy csalódtak? Nem tudom, de sok fiatalabb banda szerette ezt az albumot. Az Angertea-éknak is nagy kedvence volt, igaz leértékelve vették a szentesi lemezboltban 300-ért a kazettát!" (nevet)Farkas és ember (2009 - Supernova)

"Stephen Kingnek A talizmán című könyve ihlette a dalt. Világokban ide-oda közlekedő, győztes és harcos, igaz barátságokban megbúvó szenvedély és küzdelem. A remény embere, a harc farkasa, igazi kaland volt a könyv, sok tanulsággal. A világ olyan, amilyen, az ember is esendő, de vannak kivételek. Személyes kedvencem. Koncerteken nem játszottuk, amikor már a kompromisszumok híve lettem zenekarilag, nem erőltettem, nem akartam, hogy a többiek félvállról vegyék."Valahol (2005 EP)


"Érdekes, mikor több évig nincs ihlet, vagy motiváció (valljuk be, egy zenekar az 50. vidéki buli után, ahol 5 fős a közönség – akkoriban kezdett haldoklani a klubélet) már fáradt és tehetetlen. Akarja a zenét, meg csinálná, de kinek. Persze ez csak elgondolás kérdése. A zene önmagáért van. A zenekarosdi már kevésbé filozofikus tevékenység. Ebben az időszakban (2005-2009) ez az egy dal született. Angol és magyar verzióban.

Örülök, hogy a magyar került fel erre a válogatásra, sosem állt nekünk jól az angol. Elpilledtünk, elvesztettük a hitünket. Mindig a fiatalabb testvérzenekarok adták az erőt a folytatáshoz, meg némi gőg. Jó kis dal lett. Nem volt semmi koncepciója dobmodul és élő dob keveréke, sok autotune-nal. Még az éneklés sem ment akkoriban."Lélekrabló (1997 - Global)


"A vallási szekták, vallások fanatizmusát csúfolja ki. Egy dolog felé fókuszáló embercsoportok, hisznek, térítenek, ájtatosak, mégis valahogy több a rosszindulat, a tolerancia. Vannak kivételek persze. Kaptam a szövegért ('nekem nem haver az Isten') néhány vallásos embertől, de ma is megírnám. A dal maga primitív mivoltára nincs magyarázat.

A szöveget sem hitetlenséggel magyaráztam, hisz csak annyit mondtam, hogy nem barátom az a valaki. Sosem agyaltuk túl a témákat. Nyomtuk, döngettük. Azt az egyet sajnálom, hogy Szolnokon, Töfi stúdiójában egy tehetségkutatón nyert 100 órás stúdióidővel nem csináltunk még jobbat. A zene egész jól szól, de az éneken lehetett volna még csiszolni."


 

BABY BONE - Húszas (1995-2015)

 
Valaki más (2004 - Keserű likőr EP)


"Jó kis 5 dalos anyagot hoztunk össze abban az évben. Egyből felvettük nem vártunk lemeznyi anyagra, féltünk nem jön össze. Szeretem a dalokat, a Valaki mást és a Vér és sár címűt különösen. Lüktető középtempó, nagyon szerettük koncerten játszani!"A világ várhat (2009 - Supernova)

"Kedvencem, de a többiek túl hosszúnak és unalmasnak találták mindig. Van benne némi Tool utóérzés, de csak halványan. Óriási az a nagy ívű refrén, ahogy aztán visszabukik a verzékbe. Majd betojttam, hogy kiénekeljem. Albert Petinél a Black Hole-ban a 10. éneklős órában már kést éreztem a hátamban. A zene szeretetéről szól, a dalról, ami az egekbe, a végtelenbe visz. Egy állapotról, ami csak a miénk, vagy akár a tiéd is. Cikiztek, hogy énekeljek alacsonyabb témákat a dalainkban (épp elég alacsony vagyok így is: 169 cm), mert csúnya a nyikorgás, de sosem szerettem a gitárok harmóniáit egy az egyben, abban a hangterjedelemben követő dalnokokat."Kettétör (2004 - Keserű likőr EP)


"Zúzós téma, nagy ívű refrénnel. A meghasonlásról, az élet küzdelmeiről. Sok stílust vegyít. Zúz, aztán maszatol (de szigorúan kétnegyedbe) és jön a hab a tortán, egy refrén, teátrális komolysággal, amire még szinti szőnyeget is tettünk, Gulyás Levente stúdiójában."Mentsd meg a lelkem (1997 - Úgyis kiderül)

"Nagy koncertfavorit volt egy időben. Kellesz - nem kellesz, segíts - ne segíts, tűnj el. A dilemmák dala. 'Állatoknak kéne lennünk, de az ember többet akart'. Jól sikerült album volt az Úgyis kiderül, így utólag megítélve a gitáros váltást követő - Zubán Zoli jött Lukács Laci (Barbears) helyett - erős iránymutatás. Emlékszem, jöttem haza este Pestről a kazettagyárból és vártak a rajongók, hogy ők vegyék meg az első 3 kazit!" (nevet)Sosem vagy önmagad (2001 Kell a rossz EP)


"5 számos EP a kétezres évek elején. Ismét életjel, sőt akkor ez volt maga az élet. Szépen, finoman megfogalmazott szöveg, szép dallam, okés nem számít modernnek, de minket ez sem érdekelt. Beszélni, üzenni akartunk: 'ezek vagyunk mi, leszarjuk a mainstream zenét, a feeling a lényeg!'. Ha lett volna Petőfi, akár még játszhatták is volna. Csak kivették volna belőle a céltalan zúzást..." (nevet)Vér és sár (2004 - Keserű likőr EP)


"Gyilkos dal. Ennyi. Ez egy DAL. Kemény, kérlelhetetlen, mégis reményteli. A mai napig kötelező koncerten. A gitár morzsolja alám a témát, Robi, a mindig precíz és tudatosan nagyszerű dobos mindig jókor és jót dobolt (ez a z összes dalunkra jellemző), élvezet játszani. Ez a dal képviselhet minket egymagában is, mind azt, ami Baby Bone."Júdáspénz (2009 - Supernova)

"A Júdáspénz az árulókról szól, a zsíros szemetekről, akik miatt a világ most háborúktól, szennytől, elbutulásban szenved. Légy ellene, ne add magad! A basszus úgy hasít az elején, és az a felütéses cin a kúpjával. Lüktet. Úgy passzoltunk mi négyen zeneileg egymáshoz, hogy közben nem is voltunk egyformák, sok vita, meg az ízléskülönbségek ellenére kerek egészet alkottunk. 50 órát töltöttünk stúdióban a Supernovával. De összehoztunk egy zavaros zenekari időben egy albumnyi dalt, pedig már szanaszét voltunk.

Kifulladtunk az akkori 17 év alatt, klubok, idióták, éjszakázások, de meg akartunk mutatni, hogy a Baby Bone ki is valójában, vagy mi is. Egy csapat fickó, akik nem szart csináltak, de szar időben. De tudod mit? Egy perc sem volt felesleges, vagy rossz. Megjártuk, megéltük, ki kellett jönnie belőlünk."Legyen vége (1997 - Úgyis kiderül)


"Személyes fogantatású szám, Ruck Robival, dobosunkkal közösen írtuk a szövegét. Nyálas, nem nyálas, ez akkor egy komoly megfogalmazása volt az elveszettségnek."Ablak a semmibe (1995 - Ablak a semmibe)


"Érdekes, hogy ez az egy dal került fel erre a válogatásra a Lukács Lacis korszakból. Ez az alső Baby Bone lemez az egész belengi valami furcsa éteri hangzás. A Hammer rögtön kiszúrta a zenekart: 'a ’70-es évek találkozása a ’90-es évekkel'. Az 1995-ös Hammeres Demonstráció II. válogatásra is felkerült. Érdekes, hogy szerintem nem ez a legjellemzőbb dal erről a lemezről.

Lukács és jómagam bluesos közegből érkeztünk a sokféle metal és rock hatásba, így furcsa keverék lett a zenék. Több demón át csiszolgattuk tudat alatt ez a stílust közben fingunk sem volt, hogy ez stílus, kiegészítettük egymást. Ebben a dalban is elereszti magát Lukács Laci szólóilag, ahogy kell. A Nyers zenekar turnéin volt, hogy bizonyos helyeken minket szerettek. Ők elcsúsztak azon a Puma-cipős viccelődésen, pedig igen szuper banda volt, rockerek párszor balhéztak is velük, mi sokat tanultunk tőlük a pár év alatt."

BABY BONE - Húszas (1995-2015)
(HOD presents)

01. Vésd a kőbe
02. Tükör
03. Benned az állat
04. A pénz üvölt
05. Farkas és ember
06. Valahol
07. Lélekrabló
08. Valaki más
09. A világ várhat
10. Kettétör
11. Mentsd meg a lelkem
12. Sosem vagy önmagad
13. Vér és sár
14. Júdáspénz
15. Legyen vége
16. Ablak a semmibe


 

Hammer TV

 
U.D.O. - Új klipes dal az októberi Game Over! lemezről: Prophecy
2021. szeptember 17. (péntek) 18:54

Game Over! címmel október 22-én jelenik majd meg az új U.D.O. album, Udo Dirkschneideréktől pedig már itt is a harmadik előzetes dal, a videoklippel kísért Prophecy. "Game Over! - A kijelentés többféle jelentést is hordoz. Egy dolog azonban biztos: a U.D.O. nem végez félmunkát, mindig beleadnak apait-anyait. A világszerte adott több száz koncert során, Oroszország és Dél-Amerika legeldugottabb helyein is játszva, a U.D.O. egy igazi egységgé, szenvedélyes zenészek és barátok konglomerátumává vált. Mindenki pontosan tudja, hogy mi a feladata, hogyan illeszkedjen a zenekar hangzásába a lehető legtökéletesebben. A Game Over! lemez összes dala jellegzetes karakterrel bír..."     www.facebook.com/udoonline U.D.O. - Prophecy (a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Kids And Guns (szöveges videó a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Metal Never Dies (a 2021-es Game Over! lemezhez)...

IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem
IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem

Máris itt van két Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta nem is...

HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"
HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"

Hobo, azaz Földes László a Facebook oldalán emlékezett meg egykori zenésztársáról, a pár nappal ezelőtt, 68 éves korában elhunyt Póka Egonról, aki 1978 és 1993 között 12 Hobo...

EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait
EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait

November 19-én jön majd ki a Bay Area thrash veterán Exodus új albuma, a Persona Non Grata, és máris itt a második előzetes dal, a szöveges videóval kísért Clickbait. Eredetileg már...

INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer
INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer

Argent Moon címmel megjelent és végig is hallgatható a négy tételes új EP a melodikus death metal egyik kiváló északi képviselőjétől, a finn Insomniumtól. Mi több, a nem éppen...

IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel
IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel

Máris meghallgatható két új Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS